Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, jahooo napisał:

Młodzi nie zagłosują też na partie liberalne oraz te, które jawnie opowiadają się za fedarelizacją europy kosztem likwidacji suwerenności państwa polskiego

No nie wiem niby młode kobiety popierają lewicę a PO +Lewica to  39%glosow w wyborach 

Opublikowano (edytowane)

Czterech z Konfederacji Korony Polskiej i jednego bezpartyjnego.

Konfederacji jako sama w sobie nie jest, składa się ze szczepów .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 minuty temu, MariuszDe napisał:

No nie wiem niby młode kobiety popierają lewicę a PO +Lewica to  39%glosow w wyborach 

popierają też 800+ i inne socjale, jak zabiora się za likwidację socjalu, to i młodym kobietom się odmieni

poza tym już widać, że KO kuma się z kościołem - nic dobrego z tego nie będzie

Opublikowano (edytowane)

Lider KO chce powrotu swojego programu sprzed lat — czyli kredytu 0 proc. dla osób kupujących swoje pierwsze mieszkanie. Partia chce też dofinansowywać czynsze dla młodych w wysokości 600 zł

Co Tusk obiecuję Polsce?

Wśród najdroższych obietnic znajdziemy obniżkę VAT-u dla branży beauty z 23 do 8 proc. (7,2 mld zł), podniesienie wynagrodzenia nauczycieli o co najmniej 30 proc. (5,6 mld zł), czy "urlop dla przedsiębiorców" (5 mld zł), powrót do ryczałtowego systemu rozliczania składki zdrowotnej (6,8 mld zł).

Rozpoczęcie roku akademickiego. Polska 2050 Szymona Hołowni obiecuje akademiki za złotówkę

TO LISTA TUSKA CZEGO NIE SPEŁNIŁ JAK BYŁ .10 (nie)spełnionych obietnic premiera 2014 ROK .

10 (nie)spełnionych obietnic premiera Tuska

1. Obniżka podatków

- Naczelną polityką mojego rządu będzie stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to wszystkich - tych mniej zamożnych i tych bogatszych - mówił premier w swoim pierwszym expose wygłoszonym w 2007 roku. Od tej zapowiedzi minęło już 6 lat, w czasie których m.in. podwyższono składkę rentową i podatek VAT.

2. Drogi na Euro 2012

W przemówieniu z 2007 roku nie zabrakło deklaracji dotyczących infrastruktury. - Przyspieszymy budowę obwodnic i autostrad. Naszą ambicją będzie połączenie miast, głównych aren mistrzostw Europy 2012, siecią szybkich dróg - zapowiadał premier. Mistrzostwa Europy w Polsce były niewątpliwym sukcesem organizacyjnym a rząd Donalda Tuska w kwestii dróg zrobił nie mało. Nie zmienia faktu, że miast-gospodarzy do dziś nie połączono w pełni ukończonymi drogami szybkiego ruchu, "ekspresówkami" czy autostradami".

3. Odchudzanie administracji

- Chciałbym, żebyśmy wrócili do prostej, niewymagającej żadnych nakładów idei, która jest oczywista, i dlatego nikt w Polsce nie rozumie, dlaczego nie jest realizowana. Idei władzy skromnej, pozbawionej zbędnych przywilejów, idei taniego państwa - ogłaszał w 2007 roku Donald Tusk. Liczby są jednak nieubłagane. Według raportu Fundacji Republikańskiej, w latach 2008-12 liczba urzędników administracji centralnej wzrosła o 19 285, czyli o 10,64%. Za pracę dodatkowych urzędników podatnicy zapłacili łącznie 10,6 mld zł.

4. Powroty z emigracji

-Już wkrótce Polacy zaczną wracać z emigracji bo praca tutaj zacznie się opłacać - mówił przyszły premier w spotach wyborczych z 2007 roku. Według najnowszych danych GUS w roku 2012 liczba naszych rodaków przebywających za granicą co najmniej rok zwiększyła się o 100 tys., do ok. 1,6 mln. Oznacza to, ze liczba stałych mieszkańców naszego kraju skurczyła się do 37,1 mln, a więc do poziomu z 1984 roku. Do końca 2018 roku z Polski wyjechać ma kolejne 500-800 tys. rodaków.

5. Polska w strefie euro w 2011 roku

Podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy w 2008 roku Donald Tusk zaskoczył wszystkich deklaracją: -Składam przed przedsiębiorcami obietnicę, że naszym celem jest przystąpienie do strefy euro w 2011 r. Rząd będzie dążył do wejścia Polski do strefy euro w 2011 roku.Z biegiem czasu zapał premiera i rządu stopniał. Dziś żadne daty przystąpienia Polski do eurostrefy nie padają.

6. Powrót do niższych stawek VAT

Przyjęte w 2010 roku z inicjatywy rządu zmiany w ustawie o podatku VAT zakładały podwyżkę stawek do końca 2013 roku. Zgodnie z ustawą, w 2014 r. stawki VAT miały wrócić do poziomu z 2010 r., jeżeli na koniec 2012 roku relacja długu publicznego do PKB nie przekroczy 55 proc. Mimo że relacja w 2012 roku wyniosła 52,7 proc. - pod koniec kwietnia ubiegłego roku szef rządu nie pozostawił jednak złudzeń. - VAT nie będzie ani obniżony, ani podwyższony, tylko pozostaje taki, jaki jest - ogłosił Donald Tusk.

7. Opodatkowanie rolników

Po wygranych wyborach w 2011 roku premier wygłosił swoje drugie expose. Jedną z deklaracji "nowego-starego" premiera było opodatkowanie na zasadach ogólnych dochodów gospodarstw rolnych. - Wprowadzenie rachunkowości jest pierwszym niezbędnym krokiem, aby systematycznie, ewolucyjnie, bez wstrząsów wprowadzać także podatek dochodowy - mówił Donald Tusk. Do dziś światła dziennego nie ujrzał projekt, który by zawierał zapowiedziane zmiany.

8. Reforma KRUS

W dalszej części przemówienia dotyczącego zmian na wsi szef rządu tłumaczył, że "uporządkowanie kwestii rachunkowości rolnej umożliwi zbudowanie nowoczesnego systemu ubezpieczeń społecznych rolników, co będzie w konsekwencji umożliwiało odejście od KRUS". Donald Tusk argumentował, że reforma KRUS pozwoli na zmniejszenie innych obciążeń rolników, zwłaszcza podatku rolnego.- Nowe zasady, które zaczniemy wprowadzać od 2013 r. to nie jest retorsja. To jest wprowadzanie polskich rolników i polskiej wsi w powszechne systemy - tłumaczył szef rządu, ale na zapowiedziach się skończyło.

9. Zmiany w emeryturach górniczych

W drugim expose szef rządu poruszył także kwestię emerytur górniczych. - Jeśli chodzi o uprzywilejowane warunki przechodzenia na emeryturę w górnictwie, będziemy proponowali utrzymanie tych przywilejów wyłącznie dla tych, którzy pracują bezpośrednio przy wydobyciu -poinformował premier. Do dziś przywileje górnicze zostały utrzymane na całej linii i dotyczą także osób, które nigdy nie pracowały pod ziemią.

10. Wzrost składki do OFE

25 marca 2011 roku Sejm uchwalił zmiany w systemie emerytalnym, zmniejszające składkę przekazywaną do OFE z 7,3 proc. do 2,3 proc. oraz zakładające osiągniecie w 2017 roku poziomu 3,5 proc. - Każda złotówka odkładana przez polskiego "składkowicza" będzie dedykowana na jego konto. Konkretnie na trzy konta; dwa ZUS-owskie, pierwszy i drugi filar, częściowo trzeci w OFE. Wiecie, co byśmy zrobili z tą ręką, która by się podniosła na te składki- zapewniał Donald Tusk. Po ostatnich zmianach w funkcjonowaniu OFE deklaracje z 2011 roku można już tylko przywoływać jako ciekawostkę.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Wiem jedno czym więcej ludzi przeszkolonych tym bardziej bezpieczny kraj .

Od szkolenia są ośrodki szkolenia. I tam należy organizować przeszkolenie wstępne. Szkolenie w jednostkach, to ciul nie szkolenie.

Opublikowano

Najpierw piszesz że ........

bezpartyjni z list Konfederacji   3
Korona                     2

a potem........

52 minuty temu, galan99 napisał:

Czterech z Konfederacji Korony Polskiej i jednego bezpartyjnego.

Konfederacji jako sama w sobie nie jest, składa się ze szczepów .

czy ty w ogóle wiesz o co ci chodzi ?

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Jak by zaistniała potrzeba mobilizacji trafili by ci się tacy to byś był szczęśliwy .

Z reguły trafiali mi sie tacy, jakich sobie wyszkoliłem. Kierowcy i działonowi przychodzili z ośrodków szkolenia a piechotę miałem od dnia wcielenia. Czyli zaczynałem unitarką a potem miałem ich do końca,

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Najpierw piszesz że ........

bezpartyjni z list Konfederacji   3
Korona                     2

a potem........

czy ty w ogóle wiesz o co ci chodzi ?

Kto był przedstawicielem Ruchu Narodowego?
10 grudnia 2014 ogłoszono powstanie partii Ruch Narodowy. Prezesem został Robert Winnicki, a wiceprezesami Krzysztof Bosak, Bartosz Józwiak (prezes UPR, która jednak nie została rozwiązana), Marian Kowalski, Maciej Migus i Artur Zawisza.
image.png.3e5345864800ab349481f17ad6a10363.png

Janusz Korwin-Mikke

Nowa Nadzieja (NN) – polska prawicowa, konserwatywno-liberalna i eurosceptyczna partia polityczna założona w styczniu 2015 

Grzegorz Braun

Konfederacja Korony Polskiej (KKP, Korona) – polska monarchistyczna, tradycjonalistyczna, reakcjonistyczna partia założona przez reżysera Grzegorza Brauna, który jej powstanie ogłosił 28 czerwca 2019.

Wystartowali wszyscy pod nazwą Konfederacja.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

W domu odprawi z kotem .

Galan perwerze jeden, miesięcznica to nie czarna msza i kota wcale tam w ofierze składać nie trzeba.:lol:

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:
Kto był przedstawicielem Ruchu Narodowego?
10 grudnia 2014 ogłoszono powstanie partii Ruch Narodowy. Prezesem został Robert Winnicki, a wiceprezesami Krzysztof Bosak, Bartosz Józwiak (prezes UPR, która jednak nie została rozwiązana), Marian Kowalski, Maciej Migus i Artur Zawisza.

Janusz Korwin-Mikke

Nowa Nadzieja (NN) – polska prawicowa, konserwatywno-liberalna i eurosceptyczna partia polityczna założona w styczniu 2015 

Grzegorz Braun

Konfederacja Korony Polskiej (KKP, Korona) – polska monarchistyczna, tradycjonalistyczna, reakcjonistyczna partia założona przez reżysera Grzegorza Brauna, który jej powstanie ogłosił 28 czerwca 2019.

Wystartowali wszyscy pod nazwą Konfederacja.

no i co z tego?  Po co piszesz rzeczy które każdy normalny człowiek wie od dawna?

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

no i co z tego?  Po co piszesz rzeczy które każdy normalny człowiek wie od dawna?

no ale Zawiszę przypomniał? przypomniał
bo Go ostatnio "sława" imć Kowalskiego nomen omen Janusza przyćmiła

wiem - nie wypada z personaliów se jaj robić
no ale weź się powstrzymaj

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Dobrze byłoby, aby faktycznie zacząć rozrózniać te organizacje na takie. które nimi są, te od klubu kibica i zorganizowane grupy przestępcze. Posprawdzać czym sie zajmują, jak gospodarują środkami i jaki efekt. 

A czy ktokolwiek i kiedykolwiek sprawdzał czym te organizacje się faktycznie zajmują i na co przeznaczają swoje fundusze ?

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Oglądałem przed chwilą jakiś program na Trwam dla rolników. Ale odlot i czubki. Czubki dzwonią czubki w studiu. Muszę wam powiedzieć, że nie macie co się bać płodów z UA. W myśl tych idiotów na UA tak ziemię degradują, że za 10 lat będziemy my im sprzedawać a we Francji to już zdegradowali bo za dużo nawadniali i nawozów sypali.

Ilu Ukraińców ma tam ziemię i ile to ha a ile firm zagranicznych ? Nawozów mogą nie sypać ale już ŚOR muszą stosować i mogą te które u nas są zakazane. W skrócie gdybyś nie zrozumiał. Firmy są nastawione na zysk a samo nie urośnie.

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Pis to nie tylko pis jako jedna partia to zjednoczona prawica tylko Kaczor ich na listy wziął by do kasy nie mieli dostępu po wyborach i mógł ich za psyk trzymać. Ziobro Bielan Kukiz i ich ludzie. To nie jest pis. Gdyby Opozycja poszła z jednej listy to oni by wygrali.

Ja zaś mogę odwrócić do ciebie to pytanie skoro pis wygrał wybory to dlaczego nie rządzi a w sejmie dostaje baty .

Weź chociaż drobnym drukiem dopisz że Ziobro czy Bielan wywodzą się z Pisu i się im władza zamarzyła. Kukiz ma tyle w Pisie do powiedzenia co Kołodziejczak w PO. Natomiast w opozycji masz 4 główne partie, które mają główny cel za sobą ale kolejne wybory przed nimi.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie fajnie wystarczy z koalicji jak zaczną się wycinać kto na Prezydenta 2 już jest pewnych .

Rafał Trzaskowski.

Szymon Hołownia.

Do samorządowych Tusku misi osłabić 3 drogę .

Masz nieaktualne informacje. Hołownia tak i do tego Kosiniak ma aspiracje prezydenckie. Czyli już pojawia się rysa na koalicji. Ponadto Tuskowi może się zamarzyć prezydentura jako uwieńczenie drogi politycznej i Trzaskowski znowu zostanie z niczym. A jest to możliwe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v