Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A najlepiej iż ten gość po prostu pracuje w komisjach i pracował za pisu jeno tam za kimś na salę przylazł. Wszyscy go tam dobrze znają a teraz niektórzy przypalili głupa i podnieśli wrzask bo to ich nic nie kosztuje. I kto te kino generuje?

• Thanks 1
Opublikowano

Pracował za PO. No i tak wygląda jakby nic sobie nie robił z pytań Marszałka.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Solorz inwestuje w to do czego dożuci mu się państwo. W PAK on i państwo są wspólnikami. Solorz wie dobrze, że elektrownie węglowe to już koniec dlatego odpowiednimi ruchami w PAK u plus wsparciem swoich mediów zachęcał pis do atomu. Wiatraki mu nie potrzebne ani linie energetyczne. Ty pewnie myślisz, że ta atomówkę Solorz wybuduje za swoje ale nic bardziej mylnego tam działa podobny system jak z autostradą Kulczyka. Opcja była zamknąć elektrownie węglową i koniec. Co wiąże się z utrata jakiegoś majątku. Lub wybudowanie tam nowego projektu przy wsparciu państwa. Dlatego z Polsatu zniknęły kabarety.

Ustawa wiatrakowa jest pilnie potrzebna bo ten atom to jeszcze kilka lat a Polska potrzebuje nowych źródeł energii. Modernizacji sieci zresztą też i do tego to już chyba ustaw nie potrzeba tylko konkretnych działań spółek typu PGE.

CO do tego człowieka. gdyby nie przeszedł drzwi  nikt by nie wiedział, ze tam był. Gdy spojrzysz na film jak wychodzi widać, że tam stoi cała masa ludzi. Może i do tej ustawy dołożyli się lobbyści jak do wielu innych ustaw i za po i za pisu. Ale to, ze on tam był nic nie znaczy głupio zrobił że wszedł i tyle. Jak już tu pisałem nawet eksperci na pisowskiej jeszcze tvp nauka mówią wyraźnie oprócz atomu potrzebujemy oze w tym wiatraków i paneli. I ustawa powstanie.

Ludzie z chęcią oglądają jak pisory się motają i jak do nich dociera, że już nie rządzą. I jak tu @dsbh pisał jest wtedy niezły kabaret i ubaw z tych durni.

Co do tego faceta czy to coś znaczy to już Marszałek wyjaśni.

Co do kabaretów. Zobacz ilu tam posłów ciężko pracuje, tylko nie wiadomo gdzie są 😛. To jest kabaret.

Wiatraków to sobie możemy obstawić całą Polskę, tylko w tej chwili tego nie wykorzystamy, dopóki nie zmodernizujemy energetyki. Czasami mijam takie wiatraki i widzę że część pracuje a część nie lub wcale nie pracują a powinny zarabiać na siebie. Panele przy tych opadach śniegu świetnie się sprawdzają. Pozostaje węgiel lub atom w zimę. Reszta to jest tylko dodatek.

Solorz kupił za 18 mld Plusa. Kupił to z własnej kieszeni ? Facet wyczuł interes, chociaż wielu go za to krytykowało. Minus zakupu to sieć dosyć długo nie modernizowana i nastawiona wyłącznie na zysk. Podobne jest z energią. Obecnie nie da się żyć bez prądu. Stąd zapewne pomysł na nowy biznes.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dsbh napisał:

Wiatraków to sobie możemy obstawić całą Polskę, tylko w tej chwili tego nie wykorzystamy, dopóki nie zmodernizujemy energetyki. Czasami mijam takie wiatraki i widzę że część pracuje a część nie lub wcale nie pracują a powinny zarabiać na siebie. Panele przy tych opadach śniegu świetnie się sprawdzają. Pozostaje węgiel lub atom w zimę. Reszta to jest tylko dodatek.

Panele to czy jest śnieg czy go nie ma to w zimę wielkie G produkują ;) Dla porównania listopad, grudzień, styczeń czy luty to wartości około 100 do 300 kWh w ciągu miesiąca gdy maj, czerwiec, lipiec, sierpień czy wrzesień to około 1300-1700 kWh miesięcznie, październik, marzec i kwiecień to ilości około 500-1000 kWh. Dane na podstawie mojej instalacji foto i obserwacji w ciągu 3 lat. Te cztery zimowe miesiące dają porównywalną ilość jak sam kwiecień ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Obaczymy czy nie prowadzą

🙆‍♂️

We w Niemcach?dlaczego?

Teraz sobie policz . Ile więcej , zapłacisz w Polsce czy nie nazbiera się 15 % . Nie będzie ci tak wesoło .

Jeśli Tusk nie  przedłuży .

Na co wraca VAT od stycznia 2024?

Tarczy antyinflacyjnej wygasa z końcem bieżącego roku. To oznacza, że od stycznia przyszłego roku VAT wzrasta do 5 proc. m.in. na mięso, ryby, mleko oraz przetwory z tych produktów, warzywa i owoce czy pieczywo.

Dalej .

Od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie z obecnych 3600 zł do 4242 zł, a minimalna stawka godzinowa - z 23,50 zł do 27,70 zł. Natomiast od połowy roku, czyli od 1 lipca, minimalna płaca i minimalna stawka godzinowa ponownie ulegną zwiększeniu - odpowiednio do kwoty 4300 zł i 28,10 zł.

Podstawa wysokości składek ZUS dla przedsiębiorców to 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia, czyli w 2024 r. będzie to 4694.40 zł. Warto też zaznaczyć, że kwota składki na ZUS wyniesie 1600.27 zł, ale bez składki zdrowotnej, którą nalicza się osobno, w zależności od wybranej formy opodatkowania.Płaca minimalna 2024 r.

Od lipca 2024 energia zapewne tez wzrośnie tylko o ile to się okaże ?.

Tarcza tylko do końca czerwca 2024 .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

@galan99 co Ty się przejmujesz na zapas. Nowy rząd będzie dbał o Polaków :ph34r:.

30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Panele to czy jest śnieg czy go nie ma to w zimę wielkie G produkują ;) Dla porównania listopad, grudzień, styczeń czy luty to wartości około 100 do 300 kWh w ciągu miesiąca gdy maj, czerwiec, lipiec, sierpień czy wrzesień to około 1300-1700 kWh miesięcznie, październik, marzec i kwiecień to ilości około 500-1000 kWh. Dane na podstawie mojej instalacji foto i obserwacji w ciągu 3 lat. Te cztery zimowe miesiące dają porównywalną ilość jak sam kwiecień ...

Wiesz co to jest sarkazm ? Zapomniałem tam wstawić takiego znaku :ph34r:. Czyli jaja sobie robię. Jak działają panele wiem i jak elektrownia nie przyjmuje od nich prądu również. Gdyby były takie świetne to elektrownie same by zbiegały o to aby klient je montował u siebie a one by odbierały prąd. Tak serio zastanowić się nad ustawą wiatrakową to faktycznie komuś zależało na szybkim przepchnięciu ustawy.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dsbh napisał:

Jak działają panele wiem i jak elektrownia nie przyjmuje od nich prądu również. Gdyby były takie świetne to elektrownie same by zbiegały o to aby klient je montował u siebie a one by odbierały prąd. 

Przez 3 lata jeszcze nie miałem sytuacji aby się falownik wyłączył, każdą kWh ode mnie odebrali ;) Może dlatego że moja fotowoltaika jest jedyna na tym transformatorze 🤔

Opublikowano

Bo bezsensem jest, że fotowoltaikę buduje się na małych domkach jednorodzinnych, gdzie mieszkańcy ich są w pracy gdy panele produkują prąd, fotowoltaika powinna być głównie stawiana przy dużych zakładach produkcyjnych ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo bezsensem jest, że fotowoltaikę buduje się na małych domkach jednorodzinnych, gdzie mieszkańcy ich są w pracy gdy panele produkują prąd, fotowoltaika powinna być głównie stawiana przy dużych zakładach produkcyjnych ...

to ma sens, tylko trzeba jeszcze dołożyć kilka złotych na własny magazyn energii

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jahooo napisał:

to ma sens, tylko trzeba jeszcze dołożyć kilka złotych na własny magazyn energii

Nie kilka złotych tylko kilkadziesiąt tysięcy ... A i tak prądu wyprodukowanego latem nie zmagazynujesz na zapas na zimę. Fotowoltaika nie jest zła, zły jest plan jaki przyjęło państwo na jej rozwój, dotowane powinny być farmy przy dużych fabrykach a nie instalacje na dachach. A szczytem głupoty jest fotowoltaika + pompa ciepła ... Produkowanie latem aby odebrać zimą ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Nie kilka złotych tylko kilkadziesiąt tysięcy ... A i tak prądu wyprodukowanego latem nie zmagazynujesz na zapas na zimę. Fotowoltaika nie jest zła, zły jest plan jaki przyjęło państwo na jej rozwój, dotowane powinny być farmy przy dużych fabrykach a nie instalacje na dachach. A szczytem głupoty jest fotowoltaika + pompa ciepła ... Produkowanie latem aby odebrać zimą ...

Widzisz- te "klka złotych" to tylko skrót myślowy

Nie ma takiej sieci, która elastycznie przyjmie nadmiar energii. Jeśli by od poczatku instalowano te tysiące instalacji z małymi magazynami na 4-6kWh, to ile by się udało zmagazynować ? Ile mniej energii szło by w sieć , a zostawało spożytkowane na własne potrzeby ?

Ludzie zaczynają myślec teraz, jak zasady się zmieniły i za przesył w tę i z powrotem trzeba sporo płacić

Piszesz, że grube tysiące ? Zgoda, ale pamiętaj, że w przyrodzie nie ma nic za darmo. A zimą zamiast wyciągać UPS czy agregat do pompki od CO  masz własny prąd, działa lodówka itp

Zwłaszcza na wsi - w miastach nie jest to aż tak uciążliwe - problemem są przerwy w dostawie prądu. Sieci przesyłowe są stare. U mnie dziennie po kilka razy są zaniki na 1s.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Ludzie zaczynają myślec teraz, jak zasady się zmieniły i za przesył w tę i z powrotem trzeba sporo płacić

Zwłaszcza na wsi - w miastach nie jest to aż tak uciążliwe - problemem są przerwy w dostawie prądu. Sieci przesyłowe są stare. U mnie dziennie po kilka razy są zaniki na 1s.

Zacznijmy od tego że mało kto jest chętny na instalację na nowych zasadach ...

Zaniki napięcia, a co to jest ?? 🤔 Nieraz rano wyłączą na 3-4 minuty jak odpinają jakiś transformator do remontu, ale to raz-dwa w miesiącu.

Nie ma takiej sieci, która elastycznie przyjmie nadmiar energii. Jeśli by od poczatku instalowano te tysiące instalacji z małymi magazynami na 4-6kWh, to ile by się udało zmagazynować ? Ile mniej energii szło by w sieć , a zostawało spożytkowane na własne potrzeby ?

Tylko po co, stawiasz przy fabryce i żaden magazyn energii nie jest potrzebny. Na dachu biura i od razu klimatyzacja to wykorzystuje. Najpierw postawić przy tych miejscach fotowoltaikę, i jak się obstawi te miejsca to myśleć o stawianiu przy/na domach mieszkalnych.

4-6 kWh, a co to jest, pompa głębinowa przez godzinę albo chłodnia do bobu przez 3 godziny, jak odłączą mnie na 8 godzin to i tak stoję ... Sama linia do łuskania bobu to jakieś 2kWh. Sensowny dla mnie magazyn energii to 50kWh, a to koszt 50.000 PLN, kompletny bezsens ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zaniki napięcia, a co to jest ?? 🤔 Nieraz rano wyłączą na 3-4 minuty jak odpinają jakiś transformator do remontu, ale to raz-dwa w miesiącu.

Tylko po co, stawiasz przy fabryce i żaden magazyn energii nie jest potrzebny. Na dachu biura i od razu klimatyzacja to wykorzystuje.

dokładnie na tej samej zasadzie w domu - tylko inny rząd wielkości, wówczas kasa , która jest obecnie potrzebna na rozbudowę sieci przesyłowej, mogłaby być przeznaczona na dofinansowanie magazynów energii

tylko narracja jest taka, że "to się nie opłaca" bo dla operatorów sieci przesyłowych każda kWh, którą zmagazynujesz w domu, to strata ich zarobku

nie ma co się oszukiwać, ceny energii nie przestaną rosnąć, a politycy na pewno nie podejmą żadnych działań w tym kierunku, aby obywatele sami sobie produkowali energię i sami ją wykorzystywali, zasada taka sama jak w przypadku produkcji bimbru

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał:

dokładnie na tej samej zasadzie w domu - tylko inny rząd wielkości, wówczas kasa , która jest obecnie potrzebna na rozbudowę sieci przesyłowej, mogłaby być przeznaczona na dofinansowanie magazynów energii

tylko narracja jest taka, że "to się nie opłaca" bo dla operatorów sieci przesyłowych każda kWh, którą zmagazynujesz w domu, to strata ich zarobku

Koszty, koszty, koszty ... Magazyn energii to cena instalacji fotowoltaicznej x2 ... Stawiasz przykładowo instalację foto za 30k, to kolejne 30k musisz wydać na odpowiedni do niej magazyn energii. Zazwyczaj autokonsumpcja wynosi 20-30%, resztę musisz zmagazynować. U mnie jest jakieś 35%, ale u mnie dużo używam na podlewanie i chłodnię latem. Instalacja 4kWp to latem około 20kWh w ciągu dnia, więc magazyn musisz mieć jakieś 15kWh żeby zmagazynować dzienną produkcję ...

Ja u siebie mam 10kWp, więc potrzebny mi magazyn jakieś 40kWh żeby oddawać wieczorem i w nocy prąd do sieci zamiast w ciągu dnia. A teraz sobie zobacz ile taki magazyn kosztuje i kiedy się zwróci ...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Koszty, koszty, koszty ... Magazyn energii to cena instalacji fotowoltaicznej x2 ... Stawiasz przykładowo instalację foto za 30k, to kolejne 30k musisz wydać na odpowiedni do niej magazyn energii. Zazwyczaj autokonsumpcja wynosi 20-30%, resztę musisz zmagazynować. U mnie jest jakieś 35%, ale u mnie dużo używam na podlewanie i chłodnię latem. Instalacja 4kWp to latem około 20kWh w ciągu dnia, więc magazyn musisz mieć jakieś 15kWh żeby zmagazynować dzienną produkcję ...

nikt ci nie każe magazynować całej nadwyżki, wystarczy ci na dom 4-6kWh na wieczór i noc

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

nikt ci nie każe magazynować całej nadwyżki, wystarczy ci na dom 4-6kWh na wieczór i noc

A resztę i tak oddaję do sieci obciążając ją ... 

Powiem ci ile zaoszczędzę dziennie. Mam zasady 0,8:1. Mając magazyn energii 4kWh zużyję to sobie w nocy, mogę też oddać 5 kWh i za to odebrać 4kWh. Liczę cenę 1zł/kWh, taki magazyn to koszt około 8000zł, a więc musi minąć 8000dni=22 lata aby taki magazyn mi się zwrócił, kompletnie bezsensowna inwestycja ...

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

nie ma co się oszukiwać, ceny energii nie przestaną rosnąć, a politycy na pewno nie podejmą żadnych działań w tym kierunku, aby obywatele sami sobie produkowali energię i sami ją wykorzystywali, zasada taka sama jak w przypadku produkcji bimbru

Nawet przy dużej ilości produkcji prądu z woltaiki ,wiatraków itp.. to i tak elektrownie muszą nieprzerwanie pracować ,mimo że z nieco mniejszą produkcją ,ale ktoś i tak musi za to zapłacić.

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Nawet przy dużej ilości produkcji prądu z woltaiki ,wiatraków itp.. to i tak elektrownie muszą nieprzerwanie pracować

I dlatego pod odnawialne źródła energii trzeba budować elektrownie atomowe, ponieważ łatwo można nimi sterować w zależności od ilości energii generowanej przez OZE.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A resztę i tak oddaję do sieci obciążając ją ... 

Powiem ci ile zaoszczędzę dziennie. Mam zasady 0,8:1. Mając magazyn energii 4kWh zużyję to sobie w nocy, mogę też oddać 5 kWh i za to odebrać 4kWh. Liczę cenę 1zł/kWh, taki magazyn to koszt około 8000zł, a więc musi minąć 8000dni=22 lata aby taki magazyn mi się zwrócił, kompletnie bezsensowna inwestycja ...

jak zmienią wszystkim zasady, a wkrótce do tego dojdzie, to za te 4kWh, które pobierzesz, będziesz musiał zapłacić ze 3zł, rocznie daje to ponad 1kPLN, zakładając, że cena prądu nie wzrośnie

każdy robi, jak uważa

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

jak zmienią wszystkim zasady, a wkrótce do tego dojdzie, to za te 4kWh, które pobierzesz, będziesz musiał zapłacić ze 3zł, rocznie daje to ponad 1kPLN, zakładając, że cena prądu nie wzrośnie

Jak się zmienią zasady to będę myślał o magazynie energii i liczył jego opłacalność, jak na razie z mojego punktu widzenia kompletnie bezsensowna inwestycja, popsuje się zanim się zwróci ... Jak na razie magazyny energii tanieją, może pojawi się jakaś nowsza/lepsza/tańsza technologia produkcji akumulatorów do tych magazynów.

Na nowych zasadach musiałbym mieć magazyn 35kWh aby jakoś sensownie zarabiał i żeby nie oddawać prądu praktycznie za darmo w ciągu dnia. A że mam stare zasady jak na razie to mam temat magazynów energii tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę ;) 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

To jest uogólnienie dla osłów. @dsbh Wójcik pracuje w sejmie bo sejm to w pip ludzi oprócz tych 800 leserów. Za PO był miał oficjalną fuchę poselską.

jahooo napisał:

Sens jest wtedy gdy magazyn energii będzie w sieci. Bo co z tego, że zarobisz na nie kupieniu tych 6kWh albo odsprzedaniu ich dwa razy na dzień skoro na konserwację magazynu tym nie zarobisz?

galan99 napisał:

Dołożyć podatek za darmowy prąd .

Nie będzie potrzeby. Za produkcję w dołkach trzeba będzie dopłacić.

Tomasz0611 napisał:

Tylko po co, stawiasz przy fabryce i żaden magazyn energii nie jest potrzebny. Na dachu biura i od razu klimatyzacja to wykorzystuje. Najpierw postawić przy tych miejscach fotowoltaikę, i jak się obstawi te miejsca to myśleć o stawianiu przy/na domach mieszkalnych.

4-6 kWh, a co to jest, pompa głębinowa przez godzinę albo chłodnia do bobu przez 3 godziny, jak odłączą mnie na 8 godzin to i tak stoję ... Sama linia do łuskania bobu to jakieś 2kWh. Sensowny dla mnie magazyn energii to 50kWh, a to koszt 50.000 PLN, kompletny bezsens ...

Po pierwsze to jak czytasz tabliczkę z silnika to masz moc mechaniczną zatem dolicz straty a po drugie jak silnik nie dostaje po piź..ie to sieje energią bierną i co może skutkować oddaniem jej do magazynu jak jest do tego dostosowany ale to jeszcze jest w fazie prób. Magazyn na 6 kWh jest w układzie hybrydowym filtrem na rozruchy bo falownik hybrydowy natychmiast przejdzie na zasilanie tej wyspy z paneli jeśli tam jest moc. Sam magazyn umożliwi pracę wyspową więc mie masz racji.

andrzej78 napisał:

10 minut temu, jahooo napisał:

Nawet przy dużej ilości produkcji prądu z woltaiki ,wiatraków itp.. to i tak elektrownie muszą nieprzerwanie pracować ,mimo że z nieco mniejszą produkcją ,ale ktoś i tak musi za to zapłacić.

Jedno ale - elektrownie węglowe, szczególnie w wieku naszych systemów, są bardzo kiepsko skalowalne. Inne nie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v