Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

romus -gdyby nie niemcy nauczyil was porzadku i pracy,to bys byl na poziomie onucy i jemu podobnych 

kontrowersyjne rzeczy waćpanie głosisz, przesadzasz, myślę, że poza Slazakami i rdzennymi mieszkańcami zaboru pruskiego reszta obywateli tego kraju nie jest jednak jak twierdzisz na poziomie ruskiej onucy

2 godziny temu, mirro napisał:

Ale wódki pić, to go nie nauczyli.

Niemcy są cieńcy w te klocki poza paroma podgórskimi wyjątkami, kurde oni taki Kümmel traktują jako lekarstwo

Opublikowano
12 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

O czym ty pierdaczysz chłopie ...słyszałeś o czymś takim jak uproszczony plan który darmo robią i jest to ich obowiązek ...wesz że od prywatnych lasów jest wyznaczony człowiek i on wystawa papier i odbija szt ...jest od tego jak d*pa od srania i masz to za darmo bo to jego obowiązek ....żaden urzedas nie ma nic do lasu bo las podlega pod ustawę o lasach ....żaden leśniczy nie wpierdala się do prywatnego lasu ...gdybyś miał las to byś to wiedział .

plan i ten papier to właśnie urzędas robi, ciąć póki darmo masz jeszcze

13 godzin temu, hubertuss napisał:

Jakie pozwolenia. My mieszkamy na Podlasiu każdy robi co chce w swoim lesie. I nie straszcie, ze podkablujecie bo lata mi to. Ludzie bez zezwoleń tną na materiał trą po domach bo do tartaku już dzisiaj nikt nie wozi tartak do domu przyjedzie. A co dopiero suszki na opał.

Leśniczy jak był w  lesie na wiosnę to pochwalił za jego utrzymanie.

Co do stoczni to wykończyła je tak zwana prawica i Solidarność. MIller chciał swego czasu by te zakłady działały na wolnym rynku szukały sobie inwestora strategicznego. Ale prawica nie dała bo to świętość. I z braku światowego partnera I taniej produkcji w Azji stocznie padły.

ten partner światowy rozwiń troche

czej jeszcze medal dostaniesz starszy porządkowy  leśnej ostoji

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Roman4321 napisał:

plan i ten papier to właśnie urzędas robi, ciąć póki darmo masz jeszcze

ten partner światowy rozwiń troche

czej jeszcze medal dostaniesz starszy porządkowy  leśnej ostoji

Nie rozumiesz co to inwestor strategiczny? To jakaś duża firma duży gracz na rynku który ma wiele zamówień i mógł by je przynajmniej częściowo realizować w naszych stoczniach. Ale nie pozwolono na sprzedaż a interesowali się tacy gracze. Więc teraz nie ma nic. Choć nie do końca. Bo jakieś tatki się jednak produkuje a np stocznia gdańska produkuje turbiny wiatrowe. Mam tam znajomego i mówi, że złych warunków to oni nie mają. Zadowolony jest.

MI medale nie potrzebne. Medalem jest dla mnie to, ze umiem sobie w życiu poradzić z ludźmi żyć co dla ciebie widać jest bólem tyłka z powodu jak mnie mam własnej nieudolności w tej dziedzinie. Być może nawet lasu nie masz i gól po prostu tak po pisowsku skacze. A jak masz to se lataj po tych urzędach jak frajer. Ja se pojadę nawet jutro i zetnę co zechce.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

To jakaś duża firma duży gracz na rynku który ma wiele zamówień i mógł by je przynajmniej częściowo realizować w naszych stoczniach. Ale nie pozwolono na sprzedaż a interesowali się tacy gracze.

Np inwestor z Kataru , chyba miał katar bo się ulotnił bez śladu.

Opublikowano

Byli inni partnerzy to z tym Katarem to już była agonia tych stoczni. To trzeba było robić w latach 90 tych i MIller chciał ale prawica nie dała. Krzycząc, ze to świętość. Stocznie właśnie ta świętość i solidarność wykończyła. Nie traktowano tego jak biznes tylko jak pomnik. I stocznia została pomnikiem takim dosłownym.

Opublikowano
56 minut temu, witejus napisał:

Np inwestor z Kataru , chyba miał katar bo się ulotnił bez śladu.

Inwestorzy z Kataru są o tyle problematyczni, że nigdy nie wiadomo czy to nie fasada i na dodatek ruska.

Opublikowano

lepsi sa inwestorzy z arabii saudyjskiej ?? 

9 godzin temu, Takeda napisał:

kontrowersyjne rzeczy waćpanie głosisz, przesadzasz, myślę, że poza Slazakami i rdzennymi mieszkańcami zaboru pruskiego reszta obywateli tego kraju nie jest jednak jak twierdzisz na poziomie ruskiej onucy

Niemcy są cieńcy w te klocki poza paroma podgórskimi wyjątkami, kurde oni taki Kümmel traktują jako lekarstwo

umiejetnosc picia wodki wskaznikiem rozwoju ?? to rosja na czele swiata 😂

polska wschodnia to stan umyslu a nie miejsce zamieszkania..prawdziwa tragedia jest wtedy gdy jedno z drugim sie spotka...dziesiatki uzytkownikow af to udowadnia codziennie.

chodzilo o konkretna onuce a nie mieszkancow priwislanskiego kraju.. zreszta u nas w bylej c-k monarchii duzo lepeij nie jest a nawet miejscami gorzej.

9 godzin temu, Roman176 napisał:

a kiedy to Niemce uczyły ? 

od wiekow..

nudzi ci sie to poszukaj pamietnikow niemieckiego lekarza ktory przyjechal w polowie XIX w do marklowic... gdzie widzialem opis zycia u was wtedy.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

lepsi sa inwestorzy z arabii saudyjskiej ?? 

To tylko zależy na ile Gazprom w tym siedzi. Ale rozpierdol w Syrii to tylko była ochrona interesów Gazpromu a raczej próba wymuszenia.

Opublikowano (edytowane)

Pisali że pszenicy brakuje w świecie to susza to powiedzie .

Niczego nie brakuje wręcz przeciwnie wszystkiego jest za dużo .

UE: Zebrano o jedną trzecią więcej soi . Rekordowe zbiory także w Niemczech i Austrii .

Pszenicy tak samo i kuku .

Trzeba ugorować pola w 15 % .

W Polsce zbierają 10 ton kilka % pozostali 4 tony i to za dużo bo w świecie są lepsi .

Prawie 18 ton pszenicy z hektara - rekordy świata w plonowaniu

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/prawie-18-ton-pszenicy-z-hektara-rekordy-swiata-w-plonowaniu,138708.html

Dziś, 29 listopada 2023 roku, komisja ENVI Parlamentu Europejskiego przyjęła porozumienie w sprawie unijnej ustawy o odbudowie zasobów przyrodniczych (Nature Restoration Law). To kolejny krok w stronę przywracania przyrody, przede wszystkim na gruntach wykorzystywanych rolniczo.

Zwolennicy ustawy podają, że ponad 80 proc. siedlisk przyrodniczych w Europie jest w złym stanie. Nowe prawo ma przyczynić się do poprawy stanu przyrody, pomóc osiągnąć cele klimatyczne i dotyczące bioróżnorodności, ale również przynieść korzyści gospodarcze.

Przeciwnicy nowego prawa wskazują, że jest ono wyrokiem na rolników. Ma ono oznaczać stratę setek tysięcy hektarów, które dotychczas rolnicy użytkowali na swoją produkcję, a tym samym stratę wielu miejsc pracy i likwidację gospodarstw rolnych. Zdaniem wielu ustawa o odbudowie zasobów przyrodniczych będzie w praktyce odebraniem rolnikom prawa do użytkowania własnej ziemi.

Tylko żeby to przegłosowali .

Ostateczna decyzja w sprawie wprowadzenia nowej ustawy zapadnie przy udziale całego Parlamentu Europejskiego. Ma to nastąpić na posiedzeniu plenarnym PE, które odbędzie się w terminie 26-29 lutego 2024 roku.

https://www.agrofoto.pl/finanse/europoslowie-za-odbudowa-zasobow-przyrodniczych-wyrok-na-rolnictwo,138849.html

Takie działania są piękne będzie mniej produkowane .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

wrociles z urlopu, na jak dlugo ??

49 minut temu, galan99 napisał:

Niemcy odchodzą od produkcji elektryka, bo zbyt tych samochodów jest zbyt mały .

masz jakies dane ?? nie sledze w temacie ,co najwyzej  w autobusie elektrycznym..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertuss napisał:

Mały zbyt na elektryki a tym czasem tesla model y to najlepiej sprzedające się auto w Europie. Przynajmniej było tak do września.

Bo to jeden z niewielu sensownych elektryków ?? A spalinowek jest z 100 modeli ...

Da się jakimś innym elektrykiem niż Tesla dojechać z Warszawy na Hel bez ładowania po drodze ?? Bo większość to ma chyba zasięg jak mój motocykl, czyli 300-350km, tylko ja w parę minut tankuje i jadę dalej a z elektrykiem to czeka dłuższy postój ...

Edit: Tesla Y też 350km zasięgu, czyli wyjazd nad morze z rodziną to też  ładowanie po drodze ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Branży oponiarskiej w Niemczech grozi cięcie. W kraju nadal działa dwanaście fabryk opon, z których cztery mają zostać zamknięte w nadchodzących latach. Po amerykańskiej firmie Goodyear, która chce zakończyć produkcję w Fuldzie i Fürstenwalde, jej konkurent Michelin również ogłasza zamknięcia. Francuska firma będzie stopniowo zamykać swoje fabryki w Karlsruhe i Trewirze do 2025 roku, mówi szefowa Michelin na Europę Północną, Maria Röttger WELT.

Menedżerka Michelin, Röttger, jako przyczyny redukcji zatrudnienia w swojej firmie wymienia całą koncentrację kryzysów od 2020 roku. „W Europie same koszty energii wzrosły w ciągu ostatnich pięciu lat o 260 procent. W porównaniu z Ameryką Północną i Chinami całkowity koszt naszej produkcji jest znacznie wyższy” – mówi.

więcej zielonej utopii, niech całkiem padną, w końcu mit o dobrych gospodarzach niemcach został obalony :) 

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, najpierw zamkną swoje fabryki w Polsce ... @nie sprawdź sobie kto jest właścicielem dawnego Stomilu w Olsztynie, Dębicy, a potem zastanów się czy kryzys centrali na zachodzie jest na rękę ludziom tam pracującym i czy jest się z czego cieszyć ...

Chcieliście tarczy energetycznej to ją wam Obajtek sfinansuje xD

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v