Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

za 50zł nikt się nie weźmie, ale takie po 200-300 co miesiąc , zwłaszcza od osób niespokrewnionych - jest szansa, częste przelewy między konkubentami, zwłaszcza jak korzystają ze zniżek dla osób "samotnie wychowujących dzieci" itp

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

za 50zł nikt się nie weźmie, ale takie po 200-300 co miesiąc , zwłaszcza od osób niespokrewnionych - jest szansa, częste przelewy między konkubentami, zwłaszcza jak korzystają ze zniżek dla osób "samotnie wychowujących dzieci" itp

Chłopie KAS i US nie ma wglądu do systemu bankowego.... Może zawnioskować o dane kont i przelewów konkretnej osoby jak ma podstawy...rozumiesz to ? Muszą wszcząć postępowanie i wtedy dostaną. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Mogą sprawdzić i sprawdza jak zechcą ale nikt nie monitoruje małych przelewów.... 😜

Bank ma obowiązek zgłaszać tranzakcje coś pow 15 tys euro i tyle. 

od 20 tys złotych jest zgłaszana kazda transkakcja , siostra pracowała w banku .

34 minuty temu, dysydent napisał:

a w USA nie ma obowiązku dowodów osobistych i zawaliły się?

USA jest chyba przereklamowany a czy się zawaliły , a poczekajmy kilka lat na razie USA wygrywają ,  rosjanie przywrócili płatność za rope i gaz w dolarach , kryptowaluty tez spacyfikowane jeszcze nadzieja w juanie ale raczej też bez szans na razie chyba że rupia  ale nie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

"" "Żadna instytucja nie sprawdza wszystkich przelewów wychodzących, jak i przychodzących z konta. Jaką kwotę można więc wpłacić na rachunek bez konieczności uregulowania podatku? W 2022 roku kwota kontrolowana przez bank i Urząd Skarbowy musi przekroczyć 15 tys. euro. Należy jednak podkreślić, że wpłata dużej kwoty nie jest problemem."" "

https://www.bezbiku.info/jaka-kwote-mozna-wplacic-do-banku-bez-kontroli-us/

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

ja mam dane od znajomego w Wuhan - 30 tys na nasze za wydanie tablic, region dość mocno pprzemysłowy, dlatego zarejestrowal auto na teściów, oszczędził 20 tys, tylko nie wszędzie może wjechać

czemu zaraz siedzieć ? licz się z tym, że od jakiegoś czasu wszystkie przelewy są monitorowane przez US, jak przekroczysz normę darowizn w najbliższej rodzinie, to dostaniesz wezwanie, to nie moje wymysły, tylko dane z KAS

Jak w tytule przelewu pisze się „przelew” bo coś napisać trzeba, to skąd US ma wiedzieć, że to środki na naukę np, a nie prezent na Mikołajki? Od ośmiu lat przelewam córkom co miesiąc środki, pisząc w tytule „koszty związane z nauką” i jeszcze US na dywanik córek, czy mnie nie wzywał. 

Opublikowano
jacus napisał:

gdybys jednak zawedrowal nad polskie morze -gdzie w rejony gdyni to wstap do baru leniwa baba-gdyby nie nazwa to nigdy bym tam nie zajrzal a mozna zjesc smacznie,tanio i do syta na swietojanskiej do tego.

Kufa ludzie. Nie napisałem że pierogów nie lubię. Ruszta czaszkami - jak bar mleczny wprowadzi innowacje to już mleczny nie będzie za bardzo ...

A i byłem w Gdyni - antyreklama Bałtyku z lekka. Na szczęście jest łoter taxu na Hel.

jahooo napisał:

ździwisz się, jak trzeba będzie córce czy synowi na stancję czy mieszkanie kasę przelać i dostaniesz wezwanie z US ździwisz się także, gdy US uzna, że wydałeś w ciągu roku więcej kasy, niż miałeś przychodu uwierz, tam też wkracza komputeryzacja i wystarczy zwykła tabelka w excel, aby dostać wezwanie, a pracownicy mają narzucone normy mandatów i są bardzo gorliwi dostałeś od babci 100zł na imieniny ? podatek, bo to 2 żona dziadka i nie jest twoją rodziną kupiłeś  alkohol w sklepie zapłaciłeś kartą ?  zwyżka skłądek ZUS/KRUS zdrowotnych, bo nie dbasz o zdrowie kupujesz alkohol częściej - wizyta Policji prewencyjna, czy nie ma przemocy domowej, może niebieską kartę trzeba założyć   i nie, to nie jest paranoja - do tego dążą rządzący, poczytaj sobie o masowej inwigilacji w Chinach, podpadniesz, nie będziesz mógł z własnej wsi wyjechać, bo nie kupisz paliwa na samochód ani biletu na PKP a wprowadzenie obrotu wyłącznie bezgotówkowego to jeden z elementów takiej totalnej inwigilacji, idziesz do sklepu - odmowa płatności, bo fotoradar cyknął ci 2 fotki z niezapiętymi pasami i telefonem w garści, automatycznie zabrane z konta środki i zatrzymane prawko   uwierz mi, chora wyobraźnia rządzących jest w tym względzie naprawdę niebezpieczna

Kuźwa jak? W linii zero? No chyba że ta stancja to za 11 kółek....

jacus napisał:

zona wczoraj przelala corce pieniadze- kiedy pojdzie siedziec ??

Jak ją nogi rozbolą...

jarecki napisał:

kryptowaluty tez spacyfikowane jeszcze nadzieja

Krypto musiało zostać spacyfikowane bo ruski upodobał sobie nimi za trudne sprawy uiszczać...

jarecki napisał:

od 20 tys złotych jest zgłaszana kazda transkakcja , siostra pracowała w banku .

To z innego tytułu. Jest ustawa przeciw przestępczości zorganizowanej i praniu brudnych pieniędzy. Dlatego czasem kogoś złowią z plecakiem pełnym szmalu ale to praktycznie ewenement. Takim rozszerzeniem ustawy jest podzielona płatność i jak kto omija regularnymi przelewami poniżej 14 koła to jest przesłanka do obowiązku zgłoszenia. Teraz zdaje się każda transakcja powyżej 10 kilo ojro musi być bankowa i bywają problemy z wydaniem takiej gotówki. Niewiem skąd to wiem..

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Orlen nie ma chrzczonego paliwa i zawsze będzie miał klienta .

A jaki to ma przepraszam związek z moim postem? 

2 godziny temu, mirro napisał:

Noooo takiego argumentu to się nie spodziewałem.🤣

Tłumaczenie godne Obajtka.

Opublikowano (edytowane)

W radio leci nowa reklama Orlenu. Że niby ma chyba siedem rafinerii i wydobywa gaz i ropę na całym świecie.😂 Ciekawe co z tego jest prawdą, co tyz prawdą i co całą resztą prawdy.🤣 Nawet mi się sprawdzać nie chce,

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

Jak w tytule przelewu pisze się „przelew” bo coś napisać trzeba, to skąd US ma wiedzieć, że to środki na naukę np, a nie prezent na Mikołajki? Od ośmiu lat przelewam córkom co miesiąc środki, pisząc w tytule „koszty związane z nauką” i jeszcze US na dywanik córek, czy mnie nie wzywał. 

też przelewałem córce, to weszło bodajże we wrześniu 2022 w wersji rozszerzonej na konta osobiste, a nie tylko firmowe

Opublikowano

Znaczy się chcą elektoratowi przekazać że co prawda społeczeństwo dymali ale kasą na zbożny cel poszła. Ciekawe kiedy tych rafinerii tyle nakupili bo nie pamiętam ciągłego podkreślania tych faktów przez PISowską sektę. Przecie to gigantyczny powód do chwalenia się a tu taka cisza jak dotąd. A może te rafinerie kupił jakiś Miller albo Tusk🤔

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Chłopie KAS i US nie ma wglądu do systemu bankowego.... Może zawnioskować o dane kont i przelewów konkretnej osoby jak ma podstawy...rozumiesz to ? Muszą wszcząć postępowanie i wtedy dostaną. 

jeżdżę codziennie do pracy z kierownikiem z KAS i mam dane na bieżąco, wnioskują do banku o pełny wykaz transakcji (także te z bankomatu), przelewy mają online do systemu STIR i jego nowszej wersji

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Znaczy się chcą elektoratowi przekazać że co prawda społeczeństwo dymali ale kasą na zbożny cel poszła. Ciekawe kiedy tych rafinerii tyle nakupili bo nie pamiętam ciągłego podkreślania tych faktów przez PISowską sektę. Przecie to gigantyczny powód do chwalenia się a tu taka cisza jak dotąd. A może te rafinerie kupił jakiś Miller albo Tusk🤔

A tego to już nie wspominają w radosnym wywodzie.😂

A i jeszcze że w reaktory Orlen inwestuje.

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

jeżdżę codziennie do pracy z kierownikiem z KAS 

O widzę Jasiu z Tobą trza dobrze żyć 😛

Opublikowano
jahooo napisał:

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

jeżdżę codziennie do pracy z kierownikiem z KAS i mam dane na bieżąco, wnioskują do banku o pełny wykaz transakcji (także te z bankomatu), przelewy mają online do systemu STIR i jego nowszej wersji

Albo mi się zdaje albo o rym samym napisaliście bo stir to wersja elektroniczna prośby o listę operacji z opcją automatycznej analizy a także zdalne blokowanie kont. Generalnie zwykłych szaraków ma nie dotyczyć.

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

Albo mi się zdaje albo o rym samym napisaliście bo stir to wersja elektroniczna prośby o listę operacji z opcją automatycznej analizy a także zdalne blokowanie kont. Generalnie zwykłych szaraków ma nie dotyczyć.

Cytat:

Od 1 lipca 2022 r. banki będą miały obowiązek przekazać organom podatkowym dane dotyczące m.in. liczby posiadanych przez daną osobę rachunków, obrotów i stanów tych rachunków. Podadzą przy tym kwoty i daty poszczególnych wpłat. Co konkretnie się zmieni? Obecnie bank przekazuje takie informacje o „osobie podejrzanej”. Od lipca 2022 r. obowiązek będzie dotyczył „osoby fizycznej” już w prowadzonym przez skarbówkę postępowaniu przygotowawczym. Może to dotyczyć np. sytuacji, w której podatnik nie ujawnia dochodów, by nie płacić podatku, lub prowadzi niezarejestrowany biznes.

W praktyce wygląda to tak, że wszystkie dane o transakcjach trafiają do STIR, nie można zablokować automatycznie na 72 godziny konta osobie prywatnej , ale nie znaczy to, że wogóle nie można

Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał:

o co chodzi z tą likwidacją gotówki ? głównie chodzi o nie płacenie podatków a takie teksty ze ktos bedzie wiecej o mnie wiewdział co kupuje i gdzie przebywam to co z tego . JEDYNIE co to płacąc gotówką moge bardziej kontrolowac wydatki bo widze ile zostaje w portfelu , choć i tak wiekszosc ma stałą kontrole rachunku ze smartfona .

W Kanadzie gdy był słynny "Konwuj Wolności" władza w pewnym momęcie postanowiła odciać  protestujacych od gotówki i w ten sposób mozna wszystkich trzymać krótko. Strajkujesz, jesteś przeciw władzy zablokujemy twoje pieniądze ubezwłasnowolnimy cię, będziesz tylko od nas zależny. Podatki to pikuś...

Od 10 minuty jak nie chcesz całości

• Like 2
Opublikowano

Wszystko sprowadza się do tego że trzeba jak najmniej pokazywać wszelkim urzędom, ludziom wkoło, jak najmniej śladów pozostawiać w necie. Oczywiście powinno się też unikać podatków wszelkimi sposobami pod warunkiem że są to sposoby legalne........ 

Trzeba liczyć się z faktem że żyjemy w chorym lewicowym ustroju który ma za cel maksymalną kontrolę jednostki. Może dziś nikt pewnych danych nie będzie sprawdzał ale czy nie zrobią tego za 5 lat? Znamiennym niech będzie to że wielu studentów najlepszych światowych uniwersytetów , planując swoje kariery , rezygnuje z mediów społecznościowych by się jakąś głupotą nie obciążyć na cąłą karierę.

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

on wyjechał na kontrakt z firmy 

A CO ? Nic na rocznice nie przygotowałeś Śmiejące się emotikony GIF - 46 animowanych emoji GIF

a dlaczego to ja mam przygotowywac ???-ja jestem za rownouprawnieniem ..

2 godziny temu, DTaras napisał:

Kufa ludzie. Nie napisałem że pierogów nie lubię. Ruszta czaszkami - jak bar mleczny wprowadzi innowacje to już mleczny nie będzie za bardzo ...

A i byłem w Gdyni - antyreklama Bałtyku z lekka. Na szczęście jest łoter taxu na Hel.

Kuźwa jak? W linii zero? No chyba że ta stancja to za 11 kółek....

Jak ją nogi rozbolą...

Krypto musiało zostać spacyfikowane bo ruski upodobał sobie nimi za trudne sprawy uiszczać...

To z innego tytułu. Jest ustawa przeciw przestępczości zorganizowanej i praniu brudnych pieniędzy. Dlatego czasem kogoś złowią z plecakiem pełnym szmalu ale to praktycznie ewenement. Takim rozszerzeniem ustawy jest podzielona płatność i jak kto omija regularnymi przelewami poniżej 14 koła to jest przesłanka do obowiązku zgłoszenia. Teraz zdaje się każda transakcja powyżej 10 kilo ojro musi być bankowa i bywają problemy z wydaniem takiej gotówki. Niewiem skąd to wiem..

gdy bar mleczny wprowadzi innowacje to mu odbiora dotacje 🤣.

obiad dwudaniowy,jadalny ,w centrum miasta za 25 zl[cena z tamtego roku] i do tego bezplatna toaleta- coj jeszcze dodac ??

gdynia ci sie nie podoba ???  cos masz dziwny gust...

Opublikowano (edytowane)

Rewolucje przemysłowe jednym dawała lepszy dochód i lzejszą prace  a innym odbierała prace ale wiecej plusów niż minusów ,co do dochodu gwarantowanego to jak wchodziły emerytury i renty rolnicze to tez  była spora grupa osób co nie chciała ziemi przepisać w amian za wymmienione uposażenie  a nauczycieli i taksówkarzy  nie żałuje  , mozna sobie zrobić rekonensas i wykosić na próbe ha . zbożą sierpem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
48 minut temu, jahooo napisał:

Cytat:

Od 1 lipca 2022 r. banki będą miały obowiązek przekazać organom podatkowym dane dotyczące m.in. liczby posiadanych przez daną osobę rachunków, obrotów i stanów tych rachunków. Podadzą przy tym kwoty i daty poszczególnych wpłat. Co konkretnie się zmieni? Obecnie bank przekazuje takie informacje o „osobie podejrzanej”. Od lipca 2022 r. obowiązek będzie dotyczył „osoby fizycznej” już w prowadzonym przez skarbówkę postępowaniu przygotowawczym. Może to dotyczyć np. sytuacji, w której podatnik nie ujawnia dochodów, by nie płacić podatku, lub prowadzi niezarejestrowany biznes.

W praktyce wygląda to tak, że wszystkie dane o transakcjach trafiają do STIR, nie można zablokować automatycznie na 72 godziny konta osobie prywatnej , ale nie znaczy to, że wogóle nie można

To tylko zmienia że teraz mogą wnioskować o dane z konta danej osoby bez podania powodu ale nadal na wniosek i to bank przekazuje dane o które wnioskują danej osoby  a nie że ktoś grzebie sobie w systemie bankowym  ... Nie mają dostępu do takich danych i tyle. 

Nikogo nie obchodza wpłaty po 200 czy 300zl ani po 2/3 tys... 

Na dziś  jest kwota 15 tys ero i ta bank ma obowiązek zgłosić... Co nie oznacza że ktoś to kontroluje bo nie jeden rolnik ma więcej wypłaty za mleko... 🤭

Opublikowano

Nadal nie rozumiesz, że dla KAS są to dane on-line na życzenie, a nie "wnioskowane"

Wniosek formalny jest wtedy, kiedy wszczyna się formalne dochodzenie, a by wszcząć dochodzenie, wystarczy analiza przepływów na koncie wskazana przez algorytm

Tak samo jest z billingami - policja i służby je mają od ręki, a wniosek formalny jest wtedy, kiedy wszczynają konkretne dochodzenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v