Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, andrzej78 napisał:

Od jutra daję w palnik ,a co tam ...Nikt mi nie powie , że będę obciążeniem dla budżetu,bo regularnie będę składał daninę w postaci podatku akcyzowego 😉.

Bo .....

Screenshot_20231215-221334~2.png

Z ciekawości...

Czemu Romanowi wyświetliles te informacje?

Opublikowano
17 minut temu, Roman4321 napisał:

dobre to już były a o co kaman z tym zusem na 13 tys ?

Oj tam ,oj tam to tylko niedopatrzenie ,bidulka nie wiedziała , że jak się jest na chorobowym to się nie imprezuje ,a jak sprawuje się opiekę nad inną osobą ( np niepełnosprawną) to L4 się nie bierze.

44 minuty temu, Roman176 napisał:

idą dobre czasy 

Tak mi spasowało😆 ., Personalnie nieznajomy.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, andrzej78 napisał:

Od jutra daję w palnik ,a co tam ...Nikt mi nie powie , że będę obciążeniem dla budżetu,bo regularnie będę składał daninę w postaci podatku akcyzowego 😉.

Bo .....

Screenshot_20231215-221334~2.png

jakiś haczyk tam jest ? 

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Roman176 napisał:

idą dobre czasy 

Napewno lepsze niż były za pisowców wszystkie instytucje państwowe były upartyjnione. Rozdawnictwem przekupowali wyborców. Na przyjmowali ukraińców i płacą im wszystkie socjale a gdy budżet nie wytrzymuje stracili władze. 

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

Leczyliscie się razem?

Najwyżej zamknął cie w psychiatryku,na obserwacje, nafaszeruja lekami i wypuszcza..

Odpowiem prywatnemu dzięki za radę wiesz jak to dział ale nie skorzystam nie ma potrzeby , życzę dużo zdrowia i wytrwałości dla rodziny pozdrawiam .

Opublikowano
12 godzin temu, gregor1284 napisał:

Z braku laku to im najwyżej jakas kopalnie oddadzą 

A niech oddadzą wszystkie. Po rządach Sasina w ministerstwie aktywów państwowych leży jak gorący kartofel zapotrzebowanie polskich kopalni na dofinansowanie ich sumą 7 mld zł z naszych podatków. Wungiel powinien być po 3 tys tona by opłacało się go wydobywać. Za resztę dopłacamy my jako podatnicy. A po 3 tys za tonę węgla to taniej gazem palić. Ot taki skutek mamienia społeczeństwa polskimi kopalniami.

11 godzin temu, jahooo napisał:

Ten podatej zjada pieniądze z KPO - one tez nie są na rok, i trzeba będzie je spłacić

czyli z KPO dostaniemy równe zero euro i jeszcze zapłacimy odsetki od tej pożyczki

Ale jaki podatek za ile lat od czego? To jest jakiś fejk a ty wyliczenia podajesz. Oczywiście część KPO to kredyt nisko oprocentowany ale to wiadomo było już od dawna. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kolejny produkt z Ukrainy zalewa polski rynek. Branża apeluje do ministerstwa.

Dalej płacz nic nie poradzą, Ministrowie .

Cukier z Ukrainy zalewa Polskę

"Od momentu tymczasowego zawieszenia ceł i kontyngentów na import ukraińskich produktów rolnych, import cukru z Ukrainy do UE wzrósł kilkudziesięciokrotnie" – zwracają uwagę przedstawiciele polskiej branży cukrowej.

Jak tłumaczą, naturalnie najbardziej cierpią na tym państwa graniczące w Ukrainą. "W ostatnich miesiącach w Polsce i pozostałych krajach graniczących z Ukrainą odnotowano znaczne spadki cen cukru, co stawia polski przemysł i rolnictwo w pozycji mniej konkurencyjnej do partnerów z Europy Zachodniej" – czytamy w piśmie.

Unijne rozporządzenie stanowiące podstawę prawną dla bezcłowego i nieograniczonego importu produktów rolnych z Ukrainy obowiązuje do 5 czerwca 2024, jednak Bruksela poważnie rozważa przedłużenie. Zdaniem Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego rozwiązania te "nie mogą dłużej funkcjonować".

Na alarm bije także Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE). Argumentując m.in., że Bruksela stosuje "podwójne standardy", ponieważ europejskich producentów i rolników zobowiązała do dostosowywania się do m.in. rozwiązań wynikających z programu Zielony Ład, podczas gdy masowy import cukru ukraińskiego nie musi spełniać podobnych warunków.

Następna uprawa .

Kolejny produkt z Ukrainy zalewa Polskę

32f65c28fd99ae6776e5a07e4e688c9e-zbior-ziemniakow-2-male-jpg-480x298.jpg

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Roman176 napisał:

ja odpadam 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Pracownicy TVN24 Łukasz Frątczak i Dariusz Kubik otrzymali nagrodę "Grand Press 2023" za cykl reportaży dotyczący fuzji Orlenu i Lotosu, czym stacja pochwaliła się na swojej stronie internetowej. Dziś Orlen poinformował, że wygrał proces z TVN dotyczący materiału Frątczaka o Lotosie. Zgodnie z wyrokiem sądu, stacja z Wiertniczej musi zamieścić sprostowanie, ponieważ jak podał Orlen, "podała nieprawdziwą informację, że Lotos został sprzedany za kwotę o 8,5 mld złotych niższą, niż wynosiła jego wartość, na czym stracić mieli akcjonariusze Lotosu".”

Akcje Lotosu zostały dla Aramco sprzedane za bezcen. Morza się kłócić o linijki tekstu o kontekst zdań ale to nie zmieni tego faktu, że aramco kupiło akcje za bezcen. Oczywiści to, że na tym mieli stracić akcjonariusze Lotosu nie musi być prawdą bo oni swoje akcje zachowali. Ale cześć którą nabyło Armaco została sprzedana za śmieszne pieniądze. I wkrótce się o tym przekonasz. Stracił tu oczywiście skarb państwa a nie akcjonariusze i tego może dotyczyć pozew. To jest zwykła manipulacja pisowskich mediów z których niedługo pisiorów pogonią. To jeszcze Romek kilka dni wytrzymaj. Sąd ustanowi po niedzieli kuratele i pisiory będą z tvp wylatywać tylko gwizd. I będzie TVP 24.

4 minuty temu, galan99 napisał:

Co robią ?.

Z cukrem to nie wiem bo rząd dwutygodniowy nic nie robił. A ci rządzą parę dni. Ale na qq jakieś dopłaty w ujni załatwiają. Po wyborach Morawiecki za bardzo nic nie robił. jego rząd dwutygodniowy też nic nie robił. A teraz oczekujecie od tych ,że w dwa dni od środy wszystko zrobią. 

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v