Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jest niemożliwe żeby PiS miał władze, muszą się niektórzy z tym wreszcie pogodzić xD PSL jak się dogada z PiSem to straci ostatnich wyborców którzy na nich głosowali ...

PSL dogaduje się niby z PiSem tylko w TVP INFO, nigdzie więcej nic nie słychać o takiej koalicji xD i sam na miejscu PSL nie chciałbym z PiSem rozmawiać, bo od kilku lat pluli PSLowi w twarz ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

Godzinka minęła a tu Romany , galany czy Mariusze  siedzą cicho a to chyba powinien być niebywały skandal żeby niezależny patriotyczny prezydent powołał na marszałka seniora komunistę i zdrajcę narodu co z postkomuną i złym Tuskiem Polskę sprzedał ich chciał nas oddać Niemcom. Nikt z wyznawców Paranoi I Socjalizmu nie jest zgorszony? O.o No normalnie niebywałe🤣

Józef Piłsudski – twórca Niepodległej Polski .

Był między innymi redaktorem, politykiem, żołnierzem i działaczem społecznym. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Tacy Politycy powinni być i ustawili by @Ulman do pionu .

JÓZEF PIŁSUDSKI POWIEDZIAŁ: „KTO NIE SZANUJE I NIE CENI SWEJ PRZESZŁOŚCI, NIE JEST GODZIEN SZACUNKU TERAŹNIEJSZOŚCI ANI PRAWA DO PRZYSZŁOŚCI” 11 listopada 1918r. jest jedną z najważniejszych dat w historii świata i jednocześnie w historii Polski.

Józef Piłsudski, jeden z wielkich twórców niepodległej Rzeczypospolitej, poświęcił jej całe życie. Był bezinteresowny, uczciwy, a jednocześnie ciepły i bardzo ludzki, potrafiący okazywać emocje. Chciał stworzyć Polskę silną i niezależną od obcych. Jest bez wątpienia wzorem do naśladowania dla młodego pokolenia Polaków.

70221

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Tacy Politycy powinni być i ustawili by @Ulman do pionu .

Józef Piłsudski, jeden z wielkich twórców niepodległej Rzeczypospolitej, poświęcił jej całe życie. Był bezinteresowny, uczciwy, a jednocześnie ciepły i bardzo ludzki, potrafiący okazywać emocje. Chciał stworzyć Polskę silną i niezależną od obcych. Jest bez wątpienia wzorem do naśladowania dla młodego pokolenia Polaków.

Moja prababcia dobrze pamiętała czasy Piłsudskiego (rocznik 1904) i z tego co opowiadała to gorszych czasów na wsi nie pamiętała ... Jej zdaniem za niemieckiej okupacji bylo lepiej ... Uwierz mi, nie chciałbyś być mieszkańcem lubelskiej wsi z czasów Piłsudskiego ... Zresztą, to był zwykły dyktator ...

Opublikowano (edytowane)

Moja prababcia i tak samo pradziadek  dobrze pamiętali czasy Piłsudskiego i powiadali  że były bardzo dobre czasy .

Zawsze  bardzo dobrze powiadało się o PIŁSUDSKIM .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

A ilu posłòw pis musi kupić, bo nie śledzę tego tematu. Cały PSL czy kilkunastu?

raczej płaczący szymonek i jego banda będzie koniem trojańskim. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A moja znowu opowiadała, że nikomu nie życzy takiej biedy na wsi, jak za Piłsudskiego była ...

Moi chwalili twoi narzekali .

Mi się marzą takie czasy jak za Piłsudskiego były .

Zawsze będą go stawiał na wzór .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Weź się galan nie ośmieszaj, za Piłsudskiego na wsi bieda była ogromna ... Dziad, h*j, sk***ysyn to określenia mojej prababki na temat Piłsudskiego ...

Opublikowano (edytowane)

G....o była nie bieda ,pradziadki byli bardzo bogaci mieli własną ziemię .

Józef piłsudski zaprasza na 11 listopada

Józef Piłsudski ogłasza światu wolną Polskę

"Jako Wódz Naczelny Armii Polskiej pragnę notyfikować rządom i narodom wojującym i neutralnym istnienie Państwa Polskiego Niepodległego, obejmującego wszystkie ziemie zjednoczonej Polski" – tymi słowami do szefów mocarstw zwrócił się Józef Piłsudski, notyfikując II Rzeczpospolitą.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

G....o była nie bieda ,pradziadki byli bardzo bogaci mieli własną ziemię 

Plac w który mieszkam jest własnością naszej rodziny od czasów cara Aleksandra II ... A nie Piłsudskiego ... Nawet gdzieś jakiś akt własności albo coś w tym stylu pisany po rosyjsku leży z starymi dokumentami i fotografiami ...

Opublikowano (edytowane)

Czyli to nie Piłsudski dał im ziemię na własność xD Za Piłsudskiego była bieda na wsi i wiele osób to potwierdzi ... Chociaż takich co to pamiętają już na prawdę niewielu ...

A tu masz opis wspaniałych czasów marszałka na wsi https://twojahistoria.pl/2017/10/01/szesc-milionow-glodujacych-jak-naprawde-wygladalo-zycie-zwyklych-polakow-w-ii-rzeczpospolitej/

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli to nie Piłsudski dał im ziemię na własność xD Za Piłsudskiego była bieda na wsi i wiele osób to potwierdzi ... Chociaż takich co to pamiętają już na prawdę niewielu ...

A tu masz opis wspaniałych czasów marszałka na wsi https://twojahistoria.pl/2017/10/01/szesc-milionow-glodujacych-jak-naprawde-wygladalo-zycie-zwyklych-polakow-w-ii-rzeczpospolitej/ 1/5 narodu głodowała ...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nie było biedy nie wiem kto ci tak nawciskał durnot .

1/5 narodu głodowała, czy to nie jest bieda ??

Ale niektórym PiS wyprał mózgi i nauczył nowej historii ...

Opublikowano

w zaborze rosyjskim chłopi 90% ziemi dostali od cara ukazem uwłaszczeniowym, za II RP to co najwyżej ziemię mógł im zabrać bank za długi, chociaż znam przypadki rozparcelowania niektórych nierentownych folwarków przez Bank Ziemski między chłopów, tak powstała między innymi wieś Kolonia Wiszenki ( @galan99 wie o którą chodzi), ale to raczej wyjątki

sporo ziemi też nadano osadnikom wojskowym na Wołyniu , co spotęgowało niesnanski między rdzennymi mieszkańcami a osadnikami, mam na myśli nie tylko ukraińców, ale tez osadników niemieckich

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Tylko po wojnie popełniono błąd odebrano Panom ziemię i dali parobkom .

No biedy nie było tylko nędza totalna 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To jest niemożliwe żeby PiS miał władze, muszą się niektórzy z tym wreszcie pogodzić xD PSL jak się dogada z PiSem to straci ostatnich wyborców którzy na nich głosowali ...

PSL dogaduje się niby z PiSem tylko w TVP INFO, nigdzie więcej nic nie słychać o takiej koalicji xD i sam na miejscu PSL nie chciałbym z PiSem rozmawiać, bo od kilku lat pluli PSLowi w twarz ...

otóż właśnie po pslowcach akurat zalecał bym się wszystkiego spodziewać bo jest to równie nepotystyczna banda jak pisowska zbieranina i obyśmy się nie zdziwili.
Partia której co starsze kacyki doskonale prosperowały jeszcze z ateistycznym i komunizującym internacjonalistycznym pzpr-em, później z liberałami laickimi teraz wieszczy się jako obrońca chrześcijaństwa, nacjnalizmu i gospodarki kapitalistycznej. Ta szumowina potrafi się zeszmacić w każdy dowolny sposób aby po pfrzez politykę usadowić się w gospodarce a dla nich mniej ważne już jaka ta gospodarka; czy nakazowo rozdzielcza czy fasadowo wolnoynkowa.
Ja nawet gorzej oceniam PSL jak PiS choć i tych drugich bym we wór i o słupa to.... no..

obyśmy się nie zdziwili

jak ładnie udupili Hołownię. Przecież to On zbudował dobry wynik tej tzw "Trzeciej Drogi" głównie mistrzowsko przeprowadzoną debatą w  szczujni a teraz kogo najbardziej słychać?
Z resztą tylko la tego mojego głosu nie dostał bo zadał się z największymi padalcami nowożytnej Historii Polski co jakąkolwiek pozycję w społeczeństwie zawdzięczają konszachtom politycznym z kim się dało  nie jakimś szczególnym predyspozycjom osobistym
Rozejrzyjcie się lokalnie wokół i oceńcie czy jakikolwie pslowiec jest jakimś profesjonalistą w czymkolwiek po za tzw "działalnością społeczną"
Mieli wielokrotnie szansę stać się elitą biznesu  Polsce i co? mamy jakąś elitę? bo ja widzę sprawnie i skutecznie zarządzane biznesy w strategicznych dziedzinach najczęściej zarządzane przez obcy managment a polski biznes przyjął tylko funkcję służalczą w czym kto jest niemal genetycznie wytresowany? znaczy w tej służalczości

posłuchałem kilka minut szczujni p.t. PolskieRadio24 i tam widć jak pisdzielce jawnie liżą du..ę PSLowi (kilka minut bo dłużej grozi rozstrojem nerwowym i rozdarł bym na strzępy tendencyjnych politycznie ... te kanalie które tytułują się "redaktorami")
Wcale bym się nie zdziwił że mogą coś wylizać ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Tylko po wojnie popełniono błąd odebrano Panom ziemię i dali parobkom .

Galan  chłopie  małorolny  nie wiem  jakie zioło  palisz , ani jakie prochy łykasz  i czym to  popijasz  , ale zrób sobie  przerwę  bo  te   bzdety  które  cytujesz  i wypisujesz ocierają  się  o fiksację , a i od  kompa przerwaa  conajmniej  tydzień 😂

Opublikowano (edytowane)

https://tvn24.pl/swiat/ukraina-adiutant-naczelnego-dowodcy-sil-zbrojnych-zginal-wskutek-wybuchu-prezentu-urodzinowego-7425387

nic lub niewiele wskazuje aby to nie były jakieś wewn rozgrywki ukraińskie a nie akcja ruskich służb (niezależnie co oficjalnie będzie w zachodniej stronie dezinformacji podawane to sama logika...)
Zatem jeśli Ukraińcy zaczynają się tłuc między sobą to ruskie już wygrali

no nic nie poradzę że dziś mam same złe wieści (jak dla kogo złe ale dla mnie złe) i to że kiedyś napisałem że przed nami najbardziej nikczemne czasy w XXI-ym wieku właśnie się ziszcza.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chyba świat już nie ucieknie znad przepaści.

Najgorsze że to jednostki decydują o miliardach, a miliardy nie są w stanie zutylizować tych jednostek w odpowiednim czasie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v