Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wypowiedzi ekspertów (wyhodowanych przez tuska i jego propagandę z tvn, onet) o cpk: 

Dnia 18.10.2023 o 11:40, Tomasz0611 napisał:

PO i Polska 2050 wyraźnie mówią , że CPK nie będzie , więc możesz przestać ujadać PiSowski szczekaczu xD

Kandydat na którego głosowałem w piątek głośno mówił że CPK nie będzie ;) Senator z mojego okręgu to samo ;)

Więc Horała niech nic już tam nie burzy, bo jeszcze będzie płacił odszkodowania ...

Dnia 18.10.2023 o 11:41, mirro napisał:

Ani strategicznie , ani ekonomicznie to lotnisko nie jest do obrony. Ale pewnie za***iście będzie wyglądał kawał zabetonowanego pola.

Dnia 18.10.2023 o 09:58, hubertuss napisał:

Niestety ty nie masz. Polska nie jest miejscem na CPK. Ale taki ktoś jak ty co siedzi w domu nic nie widzi i nie rozumie tylko łyka pisowski kit nie pojmie tego. Lotniska molochy sa coraz bardziej kłopotliwe i wystarczy trochę polatać po świecie by to rozumieć. Na dodatek Polska jest za małym rynkiem dla molocha a LOT ma zbyt małą siatkę połączeń. No najważniejsze tam nic nie powstało a poszło kilkaset milionów na to. Pis gonił króliczka zamiast go złapać a chodziło o wydojenie kasy dla swoich bo w spółce pilnującej pola pracuje kilkaset pociotków pisu. Którzy tak naprawdę nic nie chcieli tam budować tylko brać pensje.

Dnia 17.10.2023 o 21:16, Ulman napisał:

cpk nie ma żadnego sensu. To fanaberia  pisowskich fantastów którym uroiło sie że bedziemy wielkim portem przesiadkowym. Niestety jak to planowali to chyba mapy nie mieli pod reką.

Dnia 17.10.2023 o 21:28, DTaras napisał:

A oni to w ogóle chcieli budować? Czy tylko zbierać na wybudowanie? Zajęli się koleją w ramach tego projektu to może niech to dokończą i zaczną modernizację. W polsce pociąg do Berlina jedzie 130 a od Frankfurtu ogranicza go skład do 160. No i jest tylko To może niech najpierw się nad tym ktoś pochyli. Jak już to zrobi to i tak wejdą ograniczenia w ruchu lotniczym i portu nie trzeba będzie budować...

a co myślą o cpk fundusze inwestycyjne zarządzające miliardami dolarów:

Konsorcjum Vinci Airports i IFM Global Infrastructure Fund chce zainwestować w Centralny Port Komunikacyjny. Inwestor chce wyłożyć do 8 mld zł na budowę CPK w zamian za objęcie mniejszościowych udziałów w spółce operującej lotniskiem.

Vinci Airports (część Vinci Group) to wiodący prywatny operator lotnisk na świecie; zarządza w różnej formie ponad 70 lotniskami w 13 krajach i zatrudnia ok. 270 tys. pracowników. Jest firmą o francuskim rodowodzie, acz aktualnie w strukturze właścicielskiej największą grupę stanowią udziałowcy instytucjonalni z USA.

IFM Global Infrastructure Fund to zaś fundusz inwestycyjny z Australii zarządzający aktywami o wartości ok. 143 mld dol., z czego ok. 64 mld dol. to inwestycje kapitałowe w infrastrukturę; ma w swoim portfelu udziały w 17 lotniskach na świecie, które wspólnie obsłużyły ponad 232 mln pasażerów w 2019 r.

Edytowane przez nie
Opublikowano
4 godziny temu, nie napisał:

wypowiedzi ekspertów (wyhodowanych przez tuska i jego propagandę z tvn, onet) o cpk: 

Coś psychika nie daje sobie rady z natłokiem informacji? 

Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Konsorcjum Vinci Airports i IFM Global Infrastructure Fund chce zainwestować w Centralny Port Komunikacyjny. Inwestor chce wyłożyć do 8 mld zł na budowę CPK w zamian za objęcie mniejszościowych udziałów w spółce operującej lotniskiem.

Vinci Airports (część Vinci Group) to wiodący prywatny operator lotnisk na świecie; zarządza w różnej formie ponad 70 lotniskami w 13 krajach i zatrudnia ok. 270 tys. pracowników. Jest firmą o francuskim rodowodzie, acz aktualnie w strukturze właścicielskiej największą grupę stanowią udziałowcy instytucjonalni z USA.

IFM Global Infrastructure Fund to zaś fundusz inwestycyjny z Australii zarządzający aktywami o wartości ok. 143 mld dol., z czego ok. 64 mld dol. to inwestycje kapitałowe w infrastrukturę; ma w swoim portfelu udziały w 17 lotniskach na świecie, które wspólnie obsłużyły ponad 232 mln pasażerów w 2019 r.

Jak za 8 mld chce się sprzedać 49% udziałów w inwestycji dużo więcej wartej to są i inwestorzy ... Jak przy Lotosie, duży pakiet akcji, a arabowie zapłacili mniej niż za Cristiano Ronaldo xD 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Desperado napisał:

A to już Małopolska nie jest pępkiem świata? od kiedy?    xD

o czym ty bredzisz..

podaj nazwe sieci w ktorej byly wtedy wozki na pieniadze i ile razy tam byles  w zyciu ?

8 godzin temu, nie napisał:

pamietacie juz cos takiego bylo- inwestor z kataru 😂

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

podaj nazwe sieci w ktorej byly wtedy wozki na pieniadze i ile razy tam byles  w zyciu ?

Takie podstawowe na co dzień -Polomarket miał od początku i ma, Biedronka miała i ma. Chodzisz z siatką do wiejskiego sklepiku to widać nie wiesz.   :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

u was taka patologia ze nawet wozka nie odstawia albo nie daj boze kradna???

nie dziwota ze z piwnicy nie wychodzisz.

biedronka ? kiedy to bylo ?? bo dawno nie ma -przynajmniej u nas. polomarket ?? bylem chyba raz  ,kurna nawet na pomorzu ale bralem koszyk wiec nie wiem.

u nas w wiejskich sklepikach wiekszosc takich samych towarow jest tansza niz w biedronce..

u nas nawet gs czy pss spolem funkcjonuje i ma sie dobrze ..

podmiejska cywilizacja wyglada troche inaczej niz wsiowa..

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

u was taka patologia ze nawet wozka nie odstawia albo nie daj boze kradna???

nie dziwota ze z piwnicy nie wychodzisz.

biedronka ? kiedy to bylo ?? bo dawno nie ma -przynajmniej u nas. polomarket ?? bylem chyba raz  ,kurna nawet na pomorzu ale bralem koszyk wiec nie wiem.

u nas w wiejskich sklepikach wiekszosc takich samych towarow jest tansza niz w biedronce..

U nas tez jest PSS społem , gsów już chyba nie ma no może jakieś nieliczne 

Opublikowano

chciał kaczafi referendum, to mógł dorzucić pytanie, czy chcesz aby majątki polityków i ich rodzin były jawne. 

gwarantuję frekwencję 🤣

Opublikowano
nie napisał:

Dnia 18.10.2023 o 11:40, Tomasz0611 napisał:

PO i Polska 2050 wyraźnie mówią , że CPK nie będzie , więc możesz przestać ujadać PiSowski szczekaczu xD

Kandydat na którego głosowałem w piątek głośno mówił że CPK nie będzie ;) Senator z mojego okręgu to samo ;)

Więc Horała niech nic już tam nie burzy, bo jeszcze będzie płacił odszkodowania ...

Dnia 18.10.2023 o 11:41, mirro napisał:

Ani strategicznie , ani ekonomicznie to lotnisko nie jest do obrony. Ale pewnie za***iście będzie wyglądał kawał zabetonowanego pola.

Dnia 18.10.2023 o 09:58, hubertuss napisał:

Niestety ty nie masz. Polska nie jest miejscem na CPK. Ale taki ktoś jak ty co siedzi w domu nic nie widzi i nie rozumie tylko łyka pisowski kit nie pojmie tego. Lotniska molochy sa coraz bardziej kłopotliwe i wystarczy trochę polatać po świecie by to rozumieć. Na dodatek Polska jest za małym rynkiem dla molocha a LOT ma zbyt małą siatkę połączeń. No najważniejsze tam nic nie powstało a poszło kilkaset milionów na to. Pis gonił króliczka zamiast go złapać a chodziło o wydojenie kasy dla swoich bo w spółce pilnującej pola pracuje kilkaset pociotków pisu. Którzy tak naprawdę nic nie chcieli tam budować tylko brać pensje.

Dnia 17.10.2023 o 21:16, Ulman napisał:

cpk nie ma żadnego sensu. To fanaberia  pisowskich fantastów którym uroiło sie że bedziemy wielkim portem przesiadkowym. Niestety jak to planowali to chyba mapy nie mieli pod reką.

Dnia 17.10.2023 o 21:28, DTaras napisał:

A oni to w ogóle chcieli budować? Czy tylko zbierać na wybudowanie? Zajęli się koleją w ramach tego projektu to może niech to dokończą i zaczną modernizację. W polsce pociąg do Berlina jedzie 130 a od Frankfurtu ogranicza go skład do 160. No i jest tylko To może niech najpierw się nad tym ktoś pochyli. Jak już to zrobi to i tak wejdą ograniczenia w ruchu lotniczym i portu nie trzeba będzie budować...

A jak Reuters poprosił ich o komentarze do tych rewelacji to Ci odmówili... Ciekawe ile LOT by miał płacić za zbazowanie się na CPK. Wszak to Narodowa inwestycji i Narodowy przewoźnik. W całej inwestycji wspomniane firmy też nie będą braly udziału. Poczekamy, zobaczymy. Vinci dąży przeważnie do uzyskania 50,1% udziałów w tego typu inwestycjach.

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

No właśnie ja podmiejska, bo mieszkam w gminie miejsko - wiejskiej, a ty widzę wsiowa, dlatego u was siatki i nie biorą pieniędzy. :D

Opublikowano

Polska nie jest sama są inne kraje co nie chcą KPO za dużo trzeba spełniać kamieni milowych .

Miliardy, których nikt nie chce, czyli bolesna porażka Unii Europejskiej

UE zaciągnęła wysokie pożyczki, aby zapewnić 720 mld euro na odbudowę po pandemii koronawirusa, transformację energetyczną i cyfryzację. Problem polega na tym, że prawie żaden kraj nie korzysta ze swoich uprawnień. Prawie, bo pierwsze skrzypce grają Włochy, tyle że to wyjątek potwierdzający regułę. Pięć krajów nie otrzymało jeszcze żadnych dotacji, w tym Polska. Wygląda na to, że jeden z przełomowych europejskich projektów utknął w martwym punkcie.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/miliardy-ktorych-nikt-nie-chce-czyli-bolesna-porazka-unii-europejskiej/brkz8ll,79cfc278

Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ja sprzedał w lato 100t truskawek srednio po 4,5zł za kg to mogę teraz siedzieć na AF

14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Gdzie ty mieszkasz ?? xD U nas spokojnie po 2,5zł za kobiałkę zbierają xD Przepłacasz pracownikom i potem musisz wyciągać łapę po PiSowski socjal xD 

A 12 zł to chyba 10 koszyków w detalu na ryneczku a nie 1500 w hurcie codziennie ...

Niby tak drogo sprzedajesz, a potrzebujesz PiSowskiego socjalu i za nim płaczesz xD 

Ja to i w tym roku po 50zł za 2kg sprzedawałem, ale podałem średnią cenę, bo i jakiś kompost się na przemysł nieraz odda xD 

Tomek, wybacz ale masz problemy z przedstawianiem pewnych danych. Pamięć mam krótką ale jeszcze pamiętam jak to dzień w dzień po kilkaset łubianek  powyżej 20zł sprzedawałeś, gdzie nawet racyl to negował bo cena na detalu niższa była.  Potem po 18zł i kupcy drzwiami i oknami się pchają, a giełda 10 i 12zł.

Teraz drugi post zaprzecza tym wszystkim z działu o truskawce, bo 12 zł to już za detal uważasz.

Do tego wszystko praktycznie w hurcie puszczasz, jakieś czyszczenie plantacji około 5t na pulpę pchasz. A więc 25 - 30t z ha po kosmicznej cenie plus 5t po 3zł/kg i średnią z sezonu 4,5zł.

Oby nowy minister finansów nie był tak kreatywny.

W cenę średnią jak najbardziej wierzę, ale konfrontacja z cenami w dziale truskawki obnaża pewne sprawy. Tak samo jak w dziale vat onegdaj pisałeś że każdemu fakturę wystawiasz, i korzystnie Ci jest na vat. A w tym roku zacytowałem post i  wytknąłem Ci że jednak coś nie pykło z tym gwiazdorzeniem o vat i przepłacaniu przez handlarzy.

Życie jest brutalne🤷‍♂️🤣

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Agrest napisał:

Tomek, wybacz ale masz problemy z przedstawianiem pewnych danych. Pamięć mam krótką ale jeszcze pamiętam jak to dzień w dzień po kilkaset łubianek  powyżej 20zł sprzedawałeś, gdzie nawet racyl to negował bo cena na detalu niższa była.  Potem po 18zł i kupcy drzwiami i oknami się pchają, a giełda 10 i 12zł.

Teraz drugi post zaprzecza tym wszystkim z działu o truskawce, bo 12 zł to już za detal uważasz.

Do tego wszystko praktycznie w hurcie puszczasz, jakieś czyszczenie plantacji około 5t na pulpę pchasz. A więc 25 - 30t z ha po kosmicznej cenie plus 5t po 3zł/kg i średnią z sezonu 4,5zł.

Oby nowy minister finansów nie był tak kreatywny.

W cenę średnią jak najbardziej wierzę, ale konfrontacja z cenami w dziale truskawki obnaża pewne sprawy. Tak samo jak w dziale vat onegdaj pisałeś że każdemu fakturę wystawiasz, i korzystnie Ci jest na vat. A w tym roku zacytowałem post i  wytknąłem Ci że jednak coś nie pykło z tym gwiazdorzeniem o vat i przepłacaniu przez handlarzy.

Mówiłem o cenie średniej, bywały dni, że po 9-10 za koszyk się sprzedawało, czyszczenie krzaków na koniec na skup poszło po 2,5zł/kg, z jednorocznych tak samo przemysł po 2,5-3,5zł/kg. 

A te 100ton po 4,5 to tylko dla zobrazowania, sam nie pamiętam średniej ceny i dokładnej masy, może to było 90t po 5zł ... Chodziło tylko o zobrazowanie.

Olimpia jednego dnia 12 za koszyk, a Verdi czy Rumba już tylko 9-10zł ...

@Agrest jakoś muszę mieć wszystko zafakturowane, bo pieniądze na konto normalnie wpłacone, a bez faktur US już dawno by u mnie był ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Przestań fantazjować dzieciaku ....lokaty po 10 tys zakładasz z tych sprzedaży 100ton 😁😁😁😁

Po 10tys bo nie muszę kasować jednej za 100tys i tracić odsetki jak potrzebuję coś kupić gdy to co na koncie wykorzystane ;) A założyć przez internet 10x10tyś czy 1x100tyś to tyle samo klikania w aplikacji. A tak potrzebne środki a lokata jeszcze daleko przed końcem, to klik, kasuję jedną za 10tys a pozostałe 90tys dalej pracuje ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

No ale zobrazowanie nie wyszło Ci.

25t po 6-8- 10zł i 5t po 2,5.

Ni hu hu średnią 4,5 nie wyjdzie . 🤭

Trzeba edytować posty w uprawie truskawki😁😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v