Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przejmuj się Tomek dasz radę.

Ważne że urozmaicenie w życiu będziesz miał. Do tej pory ruchał Cię Kaczor, teraz będzie Donald. A  Walt Disney jeszcze tantiemy weźmie🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Te referendum pokazało ile ludzi myśli samodzielnie. Pokazało że są osoby które wiedzą że dzięki referendum mogą zadecydować o sprawach które rzutują na cały kraj. Niestety szkoda że część dals się oglupic i nie wzięła w tym udziału 

Nic dodać ....👍

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Nie przejmuj się Tomek dasz radę.

A czym mam się przejmować, jest jak co roku ;) Na czymś się zawsze zarobi, ważne, że nie mam jednej uprawy tylko kilka różnych to się spokojnie żyje ;) W zeszłym roku warzywa i truskawka trochę słabiej, to zboża i kukurydza zapłaciły, w tym roku jest odwrotnie ;) 

Problem w tym roku mają tacy jak Rysiek, kilka ha zboża, dochód praktycznie zerowy, tam się robi problem ... Teraz socjalu nie będzie bo dochód mają rekordowy ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, thor1984 napisał:

w tym roku sporo osób już się zdziwiło w mops czy gminie, z tego co się słyszy sporo osób odpada na dożywianie dzieci czy stypendia szkolne

Toż już miesiąc temu było wiadome że nawet po papiery nie było sensu iść to jakie zdziwienie w gminie czy gopsie. 

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I bardzo dobrze, do roboty a nie łapy po socjal wyciągać ...

Kto tak łapska wyciąga po dopłaty do zboża jak nie rolnicy .

Do roboty i sprzedawać kuku po 350 zł pszenica paszowa 660 zł . Następna uprawa to buraki będą soja .

Zapier....ć . Dopłaty zaj...ą , krowy gwałcą też się dobiorą wam do hodowli .

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Słyszysz to co chcesz usłyszeć i nawet nie będę cię wyprowadzał z twojego świata iluzji. Jak tam koalicja pis psl? Ile głosów będa mieli?

Nie zmieniaj tematu. Opowiedz o sytuacji w ,,koalicji ''. Krytykować innych to pierwszy. Tak się smiejesz z kolacji PiS PSL a jeszcze możesz się bardzo zdziwić 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

Kto tak łapska wyciąga po dopłaty do zboża jak nie rolnicy .

Do roboty i sprzedawać kuku po 350 zł pszenica paszowa 660 zł . Następna uprawa to buraki będą soja .

Szczerze, to te ceny zbóż aż tak mnie nie bolą, to i tak około 25-35% w koszyku dochodów mojego gospodarstwa w zależności od roku ... Najważniejsze, że na koszty wystarczy. Jakby były droższe zboża, to bym pomyślał o nowszym motocyklu, ale i bez tego spokojnie przeżyje ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, damian303 napisał:

Jak narazie to słychać skowyt zwolenników(jeszcze) panującego rządu. 

Ja rozumiem że można krytykować kogoś jak coś zrobił(albo nie zrobił). Ale wy niedorozwoje już rozliczanie kogoś, kto nie podjął jeszcze ani jednej decyzji(w obecnym rządzie).Tylko snujecie swoje wizje, bo oczywiście jesteście nieomylni(jak że zbożem w zeszłym roku, większość myślała że że cena będzie dalej rosnąć).

A nie tak samo było parę lat temu? jeszcze PIS nie zaczął rządzić a już na ulicę wychodziło KOD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

h.j ze zbożami myślisz że boby i truskawka i inne uprawy stale zapłacą  nie .

Nie będzie mięsa przez Spurek, to ludzie będą potrzebować białka roślinnego którego bób jest świetnym źródłem xD Od kilku ładnych lat moja strategia się sprawdza, więc nie ma co panikować ... Kiedyś jeszcze za Tuska aby przegapiłem kilka lat gdzie można było zrobić dobrą kasę bo jeszcze studni głębinowej nie miałem ...

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Toż już socjalna nie ma

Przy 5549 z ha to nawet 

działkowców nie przysługuje

Więc skończ pier🔨olic o socjał ach. 

Największe socjale to z arimr idą

I znowu Rysiek swoje żale wylewasz. 🤦‍♂️

Skończ już jęczeć i se wstyu oszczędź.🤨

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Jakoś moje nigdy nie dostawały jedzenia za darmo i głodne nie chodziły.

Moje dawno dorosłe i co po tym , to ma nie być tego co jest w Niemczech , Francja , Holandia , Anglia .

Polska ma spełnić wszelkie wymogi dziadowska być .

Tania siła w kraju .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie zmieniaj tematu. Opowiedz o sytuacji w ,,koalicji ''. Krytykować innych to pierwszy. Tak się smiejesz z kolacji PiS PSL a jeszcze możesz się bardzo zdziwić 

Tak się zdziwi, jak jarek w kolejce. Wbij sobie do łba: nikt z dotychczasowej opozycji nie pójdzie w koalicję z pisem. Za całokształt działań pis wobec nich.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja w przeciwieństwie do innych potrafię zarobić w swoim gospodarstwie, nie muszę jeździć dorabiać Hansa ...

Każdy potrafi zarobić na gospodarce tylko zarobić i się nie narobić i mieć .

Dana polityka jak będzie szła w tym kierunki i na tym nie zarobisz .

Młody nie będzie pracował a stary będzie miał gdzieś twe uprawy i sam będziesz rył aż padniesz .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie to nie strasz mnie PiS-em, bo za Tuska to się jeszcze jakoś na świniach dało zarobić, a za PiS-u musiałem skasować hodowlę, bo przez dwa lata była permamentna dokładka do biznesu lub praca tylko za gnój ... Za Tuska były górki i dołki, za Kaczafiego i rządu Beci dwa lata permanentnego dołka ... To PiS jesienią 2017 zlikwidował hodowlę oddającą 600-700 tuczników rocznie ... Żadna Spurek nie była potrzebna, wystarczył Kaczaffi i Becia vel broszka ...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Tak się zdziwi, jak jarek w kolejce. Wbij sobie do łba: nikt z dotychczasowej opozycji nie pójdzie w koalicję z pisem. Za całokształt działań pis wobec nich.

A znasz takie powiedzenie , polityka to k**wa?🙂

• Like 1
Opublikowano

Podoba mi się dana polityka powinni ro***bać tą gospodarkę jak tylko się da . Plan zniszczenia jest dawno zaplanowany .

Cierpliwie poczekam do maja co będzie się działo , kiedy zaczną kwiczeć i na drogi wyłazić bohaterowie Prerii .

Opublikowano
10 minut temu, PRIMO napisał:

I znowu Rysiek swoje żale wylewasz. 🤦‍♂️

Skończ już jęczeć i se wstyu oszczędź.🤨

A gdzie ja jęczę? 

Pokaż

Pisze prawdę jak jest. 

Trzeba się dostosowywać do sytuacji. 

Jak 🌈owi nie będą w iśc w kierunki 🌈 to może i mój głos zdobedą

No narażone mam obawy o program wyborczy 2019 że teraz go spełniă i będzie 🌈owo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v