Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Neokomunistyczne wizje C40 – jeden lot na trzy lata .

OD 1 MINUTY .

Bolszewicka "sprawiedliwość"

Przemiany 30 kilka lat temu miały przynieść , wiele korzyści i przyniosły a tym samym elitom co były . 

Świetnie przedstawione jest w Filmie PSY , aktualne do dziś .

dzisiejsze młode pokolenie ma gdzieś to co było i co jest , żyją w innym życiem , niż co co żyli 30 lat temu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
33 minuty temu, Leszy napisał:

Już dawno mówiłem, że jak PiS porządzi to ludzie będą za Tuskiem tęsknić. Śmiali się wtedy wszyscy.  

Kto tęskni?oprócz Ciebie to chyba już nikt.

Opublikowano

Nie udał ci się ten mem Huba, jest odwrotnie, paliwo tanieje-wścieklość

nawozy tanieją -wściekłość

węgiel tanieje-wściekłość

zboże,mleko,mięso tanieje-wściekłość, to gdzie tu dziś taniej bo jutro będzie drożej, jest odwrotnie to dziś jest drożej bo jutro będzie taniej.

Jakiś złośliwy bezmózg klei te memy🤣

3c93d78e5b9b3f8f23e8e2e70d0dd44e.jpg

11 minut temu, Leszy napisał:

Jak się wam tak dobrze żyje za PiS-u to czemu cegle narzekacie? 

Bo od małego chodzimy w ciasnych butach

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chłopczyku dawno sprzedałem... Widać jaki ty masz rozum... 🤭

2 godziny temu, jarecki napisał:

a zobaczymy za rok kto lepiej wyjdzie czy Tomek na lokacie czy Bogdan na dolarach , z tego co pamietam to kupiłeś po 4,2 zł teraz jest 4,45 zł czyli zysk przed obliczeniem inflacji 5%  a Tomka 8 % na lokacie , w sumie jeszcze podatek z zysku z lokaty odliczyć trzeba .........

Wisz że w 2022 r euro dobiło do 4,8 nawet.. 😋

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
mirro napisał:

18 minut temu, galan99 napisał:

— Byliśmy największym dostawcą na największy pod względem importu jabłek rynek świata. Wojna to zakończyła. Stąd kryzys

Yyyyyyy czyli jednak ostatnie lata, pomimo embarga, sadownicy pchali jabłka na Rosję.🤣 I pizło dopiero teraz.

Aaa ten... Te furmanki co wungiel z Kazachstanu wiezły to na pusto wracają? Bo mie się zdaje, że nie e...

jarecki napisał:

ja bym jadł jabłka .

Ja jabłka lubię ale mnie się kichy przez lata przestawiły na pomarańcze z drzewa ciągnione ale te ze sklepu też niezłe.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, witejus napisał:

Nie udał ci się ten mem Huba, jest odwrotnie, paliwo tanieje-wścieklość

zboże,mleko,mięso tanieje-wściekłość, to gdzie tu dziś taniej bo jutro będzie drożej, jest odwrotnie to dziś jest drożej bo jutro będzie taniej.

Jakiś złośliwy bezmózg klei te memy

U kogo ta wściekłość. Paliwo tanieje to ok mi to pasuje. Tylko u nas ceny paliw nie mają nic wspólnego z giełdą a z widzimisię Obajtka i pisu. I to już było nie raz widać. 

Nawzoy tanieją ok. Tez mi to pasuje. CO prawda mam jeszcze pulanu kupionego przed rokiem na pierwszy dość dobry rzut. Ale potem muszę dokupić i mi pasi. Ale pis wydymał rolnika na tych nawozach jak trzeba. A tanieją bo ludzie albo już nakupili albo rezygnują bo drogo. Wiesz, że polskie nawozy można było taniej kupić w DE? Nie tak dawno była i z tym afera. Wściekłość to tu może być, że pis rąbie i rąbał na tym rolników.

Węgiel tanieje? Wyjrzyj za okno. Gdyby były zimy takie jak nawet kilkanaście lat temu co mrozy po parę miesięcy trzymały. To byś zobaczył co by się działo. W tym temacie gamoni z pisu uratowała natura.

Ze płody rolne tanieją no cóż wściekły nie jestem ale i zadowolony tez nie. Rozumiem, że to rynek działa. Ale rozumiem że gamonie z pisu robią wiele by go zdestabilizować. 

A memy jak to memy. Może nie wszystkie oddają to co się dzieje może nie wszystkie są aktualne ale gospodarka nam hamuje masa różnych firm upada. To jest prawda. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Tylko u nas ceny paliw nie mają nic wspólnego z giełdą a z widzimisię Obajtka i pisu.

Czyli co, paliwa na giełdach drożeją a u nas przez widzimisię Obajtka i PISu tanieją?

Opublikowano

Będziemy jeszcze raz przerabiać to o czym tu dyskutowaliśmy miesiącami? Przecież każdy widział co się działo w listopadzie i grudniu każdy widział co się działo po nowym roku. A ty chcesz od nowa.

Opublikowano

kiedys byl gulaszowy socjalizm teraz putinowski-obydwa tak samo sie skonczyly

https://businessinsider.com.pl/international/paliwo-chleb-i-maslo-drozsze-niz-w-polsce-jak-wegry-zyja-z-inflacja-25/wb7ce0g

12 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie będę pokazywał ile mam pieniędzy w internecie, bo nie jest to miejsce żeby o tym rozmawiać ... Ile mam pieniędzy, wie tylko moja kobieta, i tak zostanie, bo nie będę o tym pisał jakiemuś Bogusiowi z internetu ...

to blad -ja powiedzialem corce ile mam ,ona mamusi nakablowala i teraz mam przejebane- masz kasrsz kse to zrob to i to ,kup to i to-nigdy wiecej....

12 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

No to dawaj zobaczymy kto ma wiecej 🤣🤣🤣🤣🤣

Dawaj następne 😋🤭🤭

byl tu taki jeden co zdjecia paszportow pokazywal....pamietasz go ??

Opublikowano (edytowane)

Kto ma ten pokazuje... Nie widzę w tym żadnego problemu.... Większość tu tylko szczeka i tyle...🤭 

Ja pisze ze mam to i mogę pokazać bo co to za problem 🤷‍♂️

Tomaszek się przechwalał ze ma setki tys a ma śmieszne 10 tyś 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Jakiś złośliwy bezmózg klei te memy🤣

Wściekłośc tych co kupili drogo nawozy, bo rząd mówił że może zbraknąć jak nie kupią. Węgiel drogi i choc podobno jest go w ch*j i tanieje. 😂 W radio znowu reklama jak to rząd i Orlen uratowali obywateli przed zimnem, mrozem i Putinem. To dopiero papka.🤣

• Like 1
Opublikowano

Komisja Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) Parlamentu Europejskiego przegłosowała w czwartek projekt rewizji dyrektywy o efektywności energetycznej budynków (EPBD). Projekt przewiduje np., że od 2028 r. wszystkie nowe budynki w UE mają być zeroemisyjne. 

Projekt zakłada, że wszystkie nowe budynki w UE od 2028 r. mają być zeroemisyjne. Natomiast budynki publiczne mają spełniać warunek zeroemisyjności już od 2026 r. Od 2028 r. tam, gdzie to możliwe i uzasadnione ekonomiczne, wszystkie nowe budynki powinny być wyposażone w urządzenia w technologiach solarnych, natomiast dla budynków poddawanych remontom i renowacji termin ten to 2032 r.

Komisja zdecydowała też, że od 2035 lub 2040 r. - w zależności od decyzji Komisji Europejskiej - ma obowiązywać całkowity zakaz używania paliw kopalnych do ogrzewania budynków nowych i podlegających odpowiednio głębokiej renowacji.

czyli jak zawsze koszty budowy mocno w górę

nie będziesz jadł mięsa, nie będziesz miał samochodu i będziesz mieszkał w ziemiance - taką przyszłość nam fundują, a my na nich głosujemy?!?

po głosowało za projektem , pis przeciw

4 minuty temu, mirro napisał:

W radio znowu reklama jak to rząd i Orlen uratowali obywateli przed zimnem

tutaj można by się warunkowo zgodzić

gdyby nie pis nie było by gazoportu (lng z usa i kataru) i gazociągu z norwegii

a w kwietniu gdy jeszcze pis nie wprowadził embarga na węgiel to tusk już biegał po mediach i krzyczał, żeby nie sprowadzać węgla, że pis ma układy z ruskimi i dlatego węgiel jeszcze jedzie do polski, chciał natychmiastowego zakazu sprowadzania węgla

mało tego - tvn wam o tym nie powie - senat dopisał do ustawy żeby oprócz embarga na węgiel wprowadzić również zakaz sprowadzania gazu lpg!!!; na szczęście pis w sejmie odrzucił ten skrajnie głupi i szkodliwy dla polski pomysł

przez nieprzemyślany, przedwczesny zakaz sprowadzania węgla, były z nim bardzo duże kłopoty, ale gdyby rządziła po to byśmy zamarzali w domach :D nie było by węgla i gzau

• Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, nie napisał:

Komisja Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) Parlamentu Europejskiego przegłosowała w czwartek projekt rewizji dyrektywy o efektywności energetycznej budynków (EPBD). Projekt przewiduje np., że od 2028 r. wszystkie nowe budynki w UE mają być zeroemisyjne. 

Projekt zakłada, że wszystkie nowe budynki w UE od 2028 r. mają być zeroemisyjne. Natomiast budynki publiczne mają spełniać warunek zeroemisyjności już od 2026 r. Od 2028 r. tam, gdzie to możliwe i uzasadnione ekonomiczne, wszystkie nowe budynki powinny być wyposażone w urządzenia w technologiach solarnych, natomiast dla budynków poddawanych remontom i renowacji termin ten to 2032 r.

Komisja zdecydowała też, że od 2035 lub 2040 r. - w zależności od decyzji Komisji Europejskiej - ma obowiązywać całkowity zakaz używania paliw kopalnych do ogrzewania budynków nowych i podlegających odpowiednio głębokiej renowacji.

czyli jak zawsze koszty budowy mocno w górę

nie będziesz jadł mięsa, nie będziesz miał samochodu i będziesz mieszkał w ziemiance - taką przyszłość nam fundują, a my na nich głosujemy?!?

po głosowało za projektem , pis przeciw

tutaj można by się warunkowo zgodzić

gdyby nie pis nie było by gazoportu (lng z usa i kataru) i gazociągu z norwegii

a w kwietniu gdy jeszcze pis nie wprowadził embarga na węgiel to tusk już biegał po mediach i krzyczał, żeby nie sprowadzać węgla, że pis ma układy z ruskimi i dlatego węgiel jeszcze jedzie do polski, chciał natychmiastowego zakazu sprowadzania węgla

mało tego - tvn wam o tym nie powie - senat dopisał do ustawy żeby oprócz embarga na węgiel wprowadzić również zakaz sprowadzania gazu lpg!!!; na szczęście pis w sejmie odrzucił ten skrajnie głupi i szkodliwy dla polski pomysł

przez nieprzemyślany, przedwczesny zakaz sprowadzania węgla, były z nim bardzo duże kłopoty, ale gdyby rządziła po to byśmy zamarzali w domach :D nie było by węgla i gzau

Projekt a ty już ciemnotę straszysz.

Tam gdzie to możliwe i uzasadnione. Możliwe i uzasadnione to nie wiem czy wiesz pojęcia mocno względne.

Przecież to pis wprowadził zakaz montowania pieców na węgiel i drewno w nowych budynkach. To już działa. A za te 18 lat to już mało kto będzie chciał węglem palić. Bo będzie za drogi i zbyt uciążliwy w domu jednorodzinnym. Czym ty straszysz?

Koszty budowy mocno w górę to już nam pis załatwił. Drogie kredyty drogie materiały drogie nowe domy i mieszkania. Dorobek pisu po dwóch kadencjach. Ludzie za kasę z tarcz kupowali po 2 czy 3 mieszkania.

Tak widziałem w tvp felieton jak Trzaskowski wprowadzi kartki na mięso. Tobie i pozostałej ciemnocie by się przydały podobnie jak brak samochodu i ziemianka.

Tak tak wina Tuska. To pewnie przez te mięso i sklerozę nie pamiętasz jak Pinokio jeździł po stolicach Europy z tym samym hasłem. A tak w ogóle to opozycja rządzi w PL na czele z Tuskiem i co każe to pis robi. Tak tak Kurski mówił ciemny lud wszystko kupi.

• Like 1
Opublikowano

nie-wylacz tvp wlacz myslenie..

ty z polski bardzo wschodniopolskiej jestes ?? masz dostep do innych zrodel niz tvp-info ??

wychodzisz kiedykolwiek ze swojej ziemianki ??

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, hubertuss napisał:

Projekt a ty już ciemnotę straszysz.

projekt jest po to żeby zapoznać ludzi z  przedmiotem sprawy , w tej chwili wywiązała się dyskusja , ile lat temu mówiono o jedzeniu robaków [ tu akurat dobrze , moż zboże wołek zbożowy będzie przechodzil ] , jak ktoś chce to niech je sobie robaki  tylko może się okazać że mieso zostanie opodatkowane a robaczki bez , tak samo jak to z samochodami elektrycznymi są lub były dotacje na ich zakup a spalinowe opodatkowane , natomiast jestem za ograniczeniem wjazdu  do scisłych centrów miast , na tą chwile już zachwyt imitacją mięsa przez produkty roslinne spada , a lokale serwujace tylko te dania upadaja 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

kazdy w miare rozgarniety powinien wiedziec ze ,na dluzsza mete taki model zycia jaki jest obecnie to samobojstwo dla ziemi i ludzkosci..

sa odpowiednie dane ze przejadamy w szybkim tempie zasoby planety. 

Opublikowano

Sama nazwa projekt wiele mówi. W projekcie możesz se np daty zmienić. I wyjdzie, że my nie dożyjemy nawet tego albo będziemy mocno starzy. Tak samo pojęcia typu możliwe i uzasadnione. Uzasadnić można wszystko.

Co do samochodów elektrycznych i słynnego 2035 roku. To tez nic nie wiadomo. Bo jeśli jakiś kraj nie wyrobi się z infrastruktura czy producenci będą mieli problemy z surowcami to to można zmienić w ciągu kilkunastu dni lub tygodni i będzie 2050. Poza tym kraje pewnie będą prosić o okresy przejściowe itd. No i na koniec spalinowych aut nie będzie komu naprawiać. Tak więc martwmy się bardziej tym byśmy za te ileś lat dali rady czym kolwiek jeździć i by zdrowie pozwalało a nie czym będziemy jeździć. Bo jak w 2035 roku kupisz se nowe auto to pojeździsz nim do 2050. A podatek od spalinówek to wiesz. Można zrobić złotówka miesięcznie.

Nawiasem mówiąc na ten podatek od spalinówek zgodził się Morawiecki w ramach kamieni milowych. Podobnie straszenie mięsem i kartkami i innymi pierdołami to jest adresowane do ciemnoty.

6 minut temu, jarecki napisał:

projekt jest po to żeby zapoznać ludzi z  przedmiotem sprawy , w tej chwili wywiązała się dyskusja , ile lat temu mówiono o jedzeniu robaków [ tu akurat dobrze , moż zboże wołek zbożowy będzie przechodzil ] , jak ktoś chce to niech je sobie robaki  tylko może się okazać że mieso zostanie opodatkowane a robaczki bez , tak samo jak to z samochodami elektrycznymi są lub były dotacje na ich zakup a spalinowe opodatkowane , natomiast jestem za ograniczeniem wjazdu  do scisłych centrów miast 

Może się okazać, że obudzi się smok Wawelski i nas zje. Weź w końcu zmądrzej ile ty masz lat. Zwierza se pójdziesz do lasu złapiesz i zjesz jak to się okaże.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał:

kazdy w miare rozgarniety powinien wiedziec ze ,na dluzsza mete taki model zycia jaki jest obecnie to samobojstwo dla ziemi i ludzkosci..

sa odpowiednie dane ze przejadamy w szybkim tempie zasoby planety. 

o ile z ropą i z gazem dą się rade przez OZE  to bez fosforu , potasu ciężko moze być ale nie dlatego wynaleziono ostrze z metalu bo zabrakło kamieni 

9 minut temu, hubertuss napisał:

Może się okazać, że obudzi się smok Wawelski i nas zje. Weź w końcu zmądrzej ile ty masz lat. Zwierza se pójdziesz do lasu złapiesz i zjesz jak to się okaże.

to raczej ty zmądrzej , ogólnie zwięrzeta w większosci sa produkwane w wielkich fermach a za kilka lat wejdą certyfikaty i tak samo jak za pochłanianie co2 rolnik moze brać niedługo  dopłate to producent mięsa bedzie takie certyfikaty musiał wykupić , w tym prow 2023 -2028 jeszcze nie wejdą płatnosaci za pochłanianie co2 ale od 2028-raczej już bedą .            a po drugie to raczej nie bedzie zakazu samochodów spalinowych tylko coś jak do tej pory tylko wewnątrz uni czyli jak teraz do silnika 2.0 jest akcyza 3 % a powyzej 2 .0 lira 18 % i za samochód spalinowy trzeba bedzie zapłacić dodatkowo np . 100 tys , zresztą , warto doczytać szczegóły .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v