Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

czekaj czekaj, jeszcze nie wiadomo, jak skończy sie wojenka za naszą wschodnią granicą, poza tym Niemcy tez nie są wielkim asem, jeszcze góra 5 lat i ich gospodarka dostanie zadyszki,  a jak zaczną z nami pogrywać, to nawet wczesniej

kilkuletni konflikt z Rosją i sankcje moga pogrążyć Niemcy bardzo szybko, oni na razie liczą na szybkie zakończenie tej wojny jeszcze w tym roku, dlatego ociągają się z bronią dla Ukrainy, licząc, że ta w końcu skapituluje przed ruskimi. I mogą się przeliczyć

Zauważ, że w europie jest sporo krajów, którym nie zalezy na dobrobycie niemiec i będa robić wszystko, aby ten konflikt na wschodzie wygrała Ukraina lub ciągnłął się conajmniej kilka lat, nawet Szwajcaria zaczyna wysyłać zaopatrzenie na Ukrainę, a i Francja podjęła bardziej zdecydowane działania

Dlaczego wszyscy mają Francuzów i Hiszpanów za pionków? Szwajcarzy weszli na etap myślenia dopiero. W Szwajcarii dzieci idą do szkoły w wieku 4 lat i muszą już wtedy się ogarniać po całości a system przetrzymuje dzieciaki w świetlicach do wieczora aby starzy mogli zapierniczać. Prawko zabierają po osiemdziesiątce i jak chcesz jeździć na legalu musisz zdać egzaminy - starzy jeżdżą bez bo co im mogą zrobic w tym wieku ale jak trykniesz se 20 górki i w zabudowanym to mandacik idzie względem zarobków. Jak kredyt. Spłacać trzeba też jak kredyt. Strach pomyśleć co oni wymyślą...

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

A to niby czemu nie wyjeżdżać z pisuarem?

Akurat nie w tym sensie o to mi chodziło

2 minuty temu, PRIMO napisał:

Przecież to dzięki nim tej kasy nikt nie zobaczy. 

A dzięki platfusom zobaczy i tym siurkom Śmiszkom?😆

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

A dzięki platfusom zobaczy i tym siurkom Śmiszkom?😆

A co ci do tego mają?

Opublikowano
14 godzin temu, alfa napisał:

Zamysł polskich konstruktorów w 1995 był taki że głupi polak będzie do 2020 roku kupował poloneza wystarczy lifting czyli dodanie odblasku z tyłu od lampy do lampy I nazwanie caro plus . Żeby się polacy zgodzili to dziś by jeździło miliony FSO po świecie ale nie chcieli I Niemców

tu masz racje ale .. uważasz ze inżynierowie nad niczym nie pracowali ? dostali jasny sygnał ze nie mają modernizować bo Polaka nie stać na to i tyle było to celowe .........  co do skody gdyby nie skorumpowani politycy tam umieli się dobrymi umowami ....... czemu stara nie produkuje man? https://motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/MAN_pozbyl_sie_STARA,a,129845.html                            

nasi łapówkarze rządzili i dobrze zawsze robili i wszyscy byli wini związki teraz nie były wine ?

Opublikowano
witejus napisał:

15 minut temu, DTaras napisał:

Dajmy na to dostajemy reparacje. To jest umowa - zgrzyt na minimum 30 lat

Jaki qwa zgrzyt?państwo nie ma przyjaciół, państwo ma interes, zapomniałeś kto to powiedział?

Waszczykowski sparafrazował angola z czasów imperium czyli rozumiem, że tak samo traktujesz naszych mitomanów jak i ja?

jahooo napisał:

Nie wszyscy mają Francuzów i Hiszpanów za pionków. To tylko Niemcy tak traktują resztę krajów Europy

To tylko nasze osły tak to widzą kolego. Napchali sobie glowy snami o potędze i na siłę próbują zainteresować tym innych. Utknęli gdzieś w historii i nie zgadzają się z rzeczywistością...

Opublikowano

Rydzyk dostał od PiS 250 mln zł. Dwieście pięćdziesiąt milionów!!!

I ten chciwy łajdak apeluje do wiernych, by go wspierali, bo w jego radyjku "cienko przędą"... Polska PiS. Raj rydzykopodobnych

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

Rydzyk dostał od PiS 250 mln zł. Dwieście pięćdziesiąt milionów!!!

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1532039%2Cgazeta-polska-codziennie-miliony-od-platformy-na-zaprzyjaznione-fundacje

3 minuty temu, Leszy napisał:

Baju baju, a fakty są takie, że za Tuska było lepiej niż Morawieckiego i Szydło. ;) 

jaki sposób ? 

Allianz Global Wealth Report przygotowuje zespół ekonomistów na podstawie danych źródłowych z prawie 60 krajów wypracowujących 91 proc. globalnego PKB. Na tym tle Polska wygląda bardzo dobrze – w analizowanych krajach w 2021 r. majątek finansowy gospodarstw domowych wzrósł łącznie o 10,4 proc., a w Polsce o 11,2 proc. Według NBP wartość aktywów finansowych ogółem gospodarstw domowych rośnie średnio o 12,5 proc. r/r, licząc od II kwartału 2020 r., czyli od wybuchu pandemii koronawirusa. Pomimo kryzysu związanego z pandemią wartość aktywów finansowych ogółem gospodarstw domowych zwiększyła się do ponad 2,761 bln zł.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Rząd zmienia zasady strajkowania. Firmy narzekają, pracownicy zacierają ręce .

Pracodawcy i związkowcy muszą przygotować się na rewolucję w przeprowadzaniu strajku. Cieszyć mogą się raczej ci drudzy, bo nowa wersja rządowego projektu ustawy o sporach zbiorowych jest zdecydowanie korzystniejsza dla pracowników. Ułatwi zorganizowanie protestów w firmie i zmuszenie do rozmów ze związkowcami np. szefów grup kapitałowych, którzy decydują o warunkach pracy i płacy w podległych, odrębnych spółkach-córkach.

https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/bedzie-latwiej-strajkowac-rzad-zmienia-zasady-sporow-zbiorowych/f4csjkw,211f4564?utm_campaign=cb

Holandia- podnosi płacę minimalną .

Polska też powinna  podnosić minimalną płacę do poziomu jak Holandia .

Opublikowano
16 godzin temu, jacek1296 napisał:

Nie obraź się, ale nie wklejaj mi czegoś oczywistego. Odpowiedz na pytanie.

Do nawozu była dopłata , suszowa aplikacja dla rodzin była , do zboża wychodzi na to że będzie .

Opublikowano
39 minut temu, DTaras napisał:

kalafior po 18 zł sztuka... dogoni ośmiorniczki?

Jest popyt , jest cena  . Można zjesc pączka za 35 gr z Dino , a można za 18 zł z cukierni Gestlerowej niech wolny rynek reguluje ceny . 

Opublikowano
jarecki napisał:

39 minut temu, DTaras napisał:

kalafior po 18 zł sztuka... dogoni ośmiorniczki?

Jest popyt , jest cena  . Można zjesc pączka za 35 gr z Dino , a można za 18 zł z cukierni Gestlerowej niech wolny rynek reguluje ceny . 

Pączki w Dino po złotówie. U mnie 3,20... z marmeladom. Zarobek jak na fajkach ale byli tacy co mówili, że po marketowych dwa dni do siebie dochodzili więc poszły...

galan99 napisał:

To jest zbyt uproszczone bo spalanie wungla, ropy i gazu w energetyce zawodowej daje szanse na minimalizowanie zanieczyszczenia przez zwiększenie wydajności...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v