Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A Ile trzeba pracować by kupić te 30ha?

Zarobić tylko na miskę ryżu? Tak to ma wyglądać?

A skąd pieniądze na zakup tego dzisiejszego sprzętu?

Wychodzi że marzy  się niektórym powrót do pańszczyzny. Ma się za***rdalać 300 dni w roku by wiązać koniec z końcem. Pan wydzieli kawałek ziemi jednemu by rył cały rok c 330  na 30 ha, innemu z ciągnikiem 120km  dać  200ha w dzierżawę, a kolejnemu 1500ha, by wiedział że pracuje .

Ten co będzie miał 2000ha na dobrą sprawę też niech idzie na etat bo przy sprawnnym sprzęcie też dłużej jak 2 miesiące pewnie robił nie będzie.

Albo doj**ać podatek za czas wolny bo jeszcze niektórym za mało jest obciążeń i ograniczeń

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Zarobić tylko na miskę ryżu? Tak to ma wyglądać?

A skąd pieniądze na zakup tego dzisiejszego sprzętu?

Wychodzi że marzy  się niektórym powrót do pańszczyzny. Ma się za***rdalać 300 dni w roku by wiązać koniec z końcem. Pan wydzieli kawałek ziemi jednemu by rył cały rok c 330  na 30 ha, innemu z ciągnikiem 120km  dać  200ha w dzierżawę, a kolejnemu 1500ha, by wiedział że pracuje .

Ten co będzie miał 2000ha na dobrą sprawę też niech idzie na etat bo przy sprawnnym sprzęcie też dłużej jak 2 miesiące pewnie robił nie będzie.

Albo doj**ać podatek za czas wolny bo jeszcze niektórym za mało jest obciążeń i ograniczeń

W Niemczech do dziś tak jest , Baron , (Barony i inne gady co posiadają ziemię )posiada 1500 ha i wydzierżawia raz jednemu na warzywa , potem na pszenicę drugiemu i na tym zarabia .

W Polsce ziemię odebrano Panom i rozdano chłopom po 2,5 ha lub 3 ha .

To był rozbój w biały dzień tak odebrać ziemię .

ON 6,99 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Ludzie myślą że technologia jest po to żeby coś szybciej i wygodniej robili. Nie ona jest po to żeby produkt finalny był tańszy i Panom więcej z nas zostało...

Jedno nie wyklucza drugiego.

Opublikowano
5 godzin temu, Bercik92 napisał:

Nie skneram.. Poprostu od zawsze kupujemy na stacjach paliw mlekpolu bo wygodniej jest żeby odciągali za mleko niż wykładać gotówkę i płacić 🤪

Gdybym miał taki syf na dnie to ostatni odbiór od tego dostawcy -za tym idą filtry i układy paliwowe (wrzuć to do zbiornika jak takie dobre "produkuje swoje bio ale nie taka jakośc "

1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Ludzie myślą że technologia jest po to żeby coś szybciej i wygodniej robili. Nie ona jest po to żeby produkt finalny był tańszy i Panom więcej z nas zostało...

Jak technologia przeszkadza to zapnij konia i wiśta wio jedną skibą (to też technologia)

Opublikowano
Agrest napisał:

A kto tutaj pisze o kupnie... 🤔

V11 przez 10 lat stosowaliśmy te paliwo w agrofarmie i nie było żadnych problemów z układem wtryskowym... 🤔 No jedynie parę razy filtry się zatkały ale to w każdym może tak się stać

Opublikowano
6 godzin temu, wojak1986 napisał:

Następny rozwojowy. Każdy ma prawo żyć jak chce i na takim poziomie. Chcesz wydajności, będziesz płacił coraz wyższe podatki na socjal na nierobów bo przeszkadza Ci ktoś kto pracuje ale mało wydajnie...

Jednych praca męczy innych cieszy (mnie cieszy) a podatki -bo płacę trudno tak jest to poukładane i starczy i dla nierobów i dla mnie (a wsród tych nierobów są i ci mało wydajni ) . Tyle że nie narzekam jak to ciężko i nieopłacalnie .mam setki ton ziarna na sprzedaż i też to przeżyję  kiedyś sprzedawałem po 101 euro i się cieszyłem  a teraz po 285eu i mam płakać bo nie ma 350 ? 

13 minut temu, Bercik92 napisał:

V11 przez 10 lat stosowaliśmy te paliwo w agrofarmie i nie było żadnych problemów z układem wtryskowym... 🤔 No jedynie parę razy filtry się zatkały ale to w każdym może tak się stać

Ten zbiornik się zapada ?bo ściany coś nierówne . A filtry jak porządne odstane paliwo to co 1000 h wymiana -wstępny do" kosza" dokładny za wstępny i nowy na jego miejsce 

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Skoro US wymaga potwierdzenia płatności dołączonego do faktury to chyba i gmina może. Nadgorliwy się trafi i wymaga. Ja opłacam i od razu drukuję potwierdzenie i przypinam do faktur.

Różnie się płaci, raz gotówką , innym razem przelewem , ale nigdy nie drukowałem potwierdzenia przelewu , tylko jak opłacę FV , to sobie na niej długopisem napiszę ,, zapłacone ,, i taką FV oddaje do księgowego , i jak na razie ani księgowy , ani US nie wymagał takiego potwierdzenia przelewu jak piszesz 

Opublikowano
5 minut temu, Bercik92 napisał:

Stodoła na niego poleciała i trochę pogięło... Ale na szczęście nie rozszczelnił się 👍

IMG_20201006_154233.jpg

I to już nie są jaja sorry że przypomniałem bo warto zapomnieć .Ale nawiasem jak napompujesz lekko powietrzem i wystawisz na słońce powinno się wyprostować i zachować kształt 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Było, minęło... On sam się wyprostował po kilku miesiącach Jedynie weszliśmy do niego aby jeszcze go trochę "odgiąć" i wyprostować. No i przy okazji się wyczyściło z tego "osadu" i już 2 lata się trzyma nic nie przecieka mimo że trochę czasu stał pełen (2500l) 

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
44 minuty temu, v11 napisał:

Sorry że po takim zdarzeniu ci napisałem że sknerasz na paliwie przepraszam 

Nic się nie stało. Poprostu kiedyś nie zwracało się na to uwagi i tyle 

42 minuty temu, malaczarna napisał:

Wiatr? Jak z ubezpieczeniem?

Tak i nawet ogolno krajowe telewizję były 🤭 wypłacili mniej niż powinni i trochę zeszło z nimi..PZU 

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Skoro US wymaga potwierdzenia płatności dołączonego do faktury to chyba i gmina może. Nadgorliwy się trafi i wymaga. Ja opłacam i od razu drukuję potwierdzenie i przypinam do faktur.

Kiedy US wymaga tych potwierdzeń?

7 godzin temu, Bercik92 napisał:

Dlaczego? 

Bo rżną na cenie  ON aż piszczy a w drugą stronę na parametrach mleka

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Różnie się płaci, raz gotówką , innym razem przelewem , ale nigdy nie drukowałem potwierdzenia przelewu , tylko jak opłacę FV , to sobie na niej długopisem napiszę ,, zapłacone ,, i taką FV oddaje do księgowego , i jak na razie ani księgowy , ani US nie wymagał takiego potwierdzenia przelewu jak piszesz 

O widzisz co głowa to obyczaj. U mnie podobno wymaga, a dla mnie żaden problem, a porządek mam.

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

podobno wymaga,

Podobno to baba do studni nasrała. Coś słyszałeś ale nie wiesz gdzie dzwoni.

US wymaga zapłaconych wszystkich fv tylko i wyłącznie jeśli ubiegamy się o wcześniejszy zwrot

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Podobno to baba do studni nasrała. Coś słyszałeś ale nie wiesz gdzie dzwoni.

US wymaga zapłaconych wszystkich fv tylko i wyłącznie jeśli ubiegamy się o wcześniejszy zwrot

Te zbieracz złomu i padliny zważaj sobie. Moja księgowa mówi, że muszą być potwierdzenia i kropka. 

• Haha 2
Opublikowano

Ty jesteś najlepiej douczony, wiemy wszyscy, razem ze swoim kolegą z idealnego świata 😁 masz rację, jutro ją zwolnię. Powiem, że jakiś chłopecek z forum mi powiedział. Babka siedzi w tym 40lat i po prostu jej wierzę. Jak Ci się nie podoba to już twój problem

Opublikowano

Powtórzę jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Kibita może siedzieć i sto lat w fachu i co to zmienia jest nieomylna ?

Nie podoba mi się powielanie głupot bez pokrycia. 

Co do douczenia i tego stażu @pedro2

https://podatki-gazetaprawna-pl.cdn.ampproject.org/v/s/podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1433622,zwrot-faktur-vat-dowod-zaplaty.html.amp?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Od%3A%20%251%24s&aoh=16777044893289&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fpodatki.gazetaprawna.pl%2Fartykuly%2F1433622%2Czwrot-faktur-vat-dowod-zaplaty.html

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v