Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tymi wpisami sami sobie podbijacie ceny -to czytają też dostawcy a embargo jest powodem do windowania cen  (mi jak pisałem to zwisa ale ci którzy kupują mają nad czym myśleć 

Opublikowano (edytowane)

Tutaj sam obajtek siedzi i czyta, jak rolnicy duzo zaczna zamawiac, to na olrenie cyk, cena hurtowa do gory:)

22 minuty temu, v11 napisał:

Tymi wpisami sami sobie podbijacie ceny -to czytają też dostawcy a embargo jest powodem do windowania cen  (mi jak pisałem to zwisa ale ci którzy kupują mają nad czym myśleć 

A wszyscyc dostawcy opieraja sie na tym co orlen w hurcie wystawi, a nie na tym ile litrow rolnicy zamawiaja.

No moze poza grudniem 2022, wtedy i orlen mial wieksze marze i dostawcy, ale to wszystko zasluga naszego kochanego rzadu.

Edytowane przez ahten
Opublikowano
50 minut temu, ahten napisał:

Tutaj sam obajtek siedzi i czyta, jak rolnicy duzo zaczna zamawiac, to na olrenie cyk, cena hurtowa do gory:)

A wszyscyc dostawcy opieraja sie na tym co orlen w hurcie wystawi, a nie na tym ile litrow rolnicy zamawiaja.

No moze poza grudniem 2022, wtedy i orlen mial wieksze marze i dostawcy, ale to wszystko zasluga naszego kochanego rzadu.

Nie wiem ile kupujesz paliwa ale kiedyś (chwilowo jestem niezależny ) kupując 1000l inna cena 5000l inna  a całe auto też inna .Jest jeszcze lepiej jak jest kolejka dostaw na 1-2 dni cena w odniesieniu Orlen jest niższa a jeżeli termin dostawy 7 dni bo tylu chętnych cena (marża idzie do góry ) oczywiście jest opcja że to tylko mnie ładowali w balona  (kupowałem zawsze B 0 a dostawy mieli 2 x w tygodniu )a kupowałem kierując się - nie tanie paliwo ale czyste i wydajne (i tak też innym bym radził nie podniecając się kilkoma groszami ale czystością i wydajnością 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Ty na frytkach chcesz jeździć a o czystości coś prawisz

Nie chcę ale jeżdżę a te "frytki" czyściejsze od waszych zakupów "hurtowych w kanistrach czy beczkach  po oleju "każdy inny życzył by ci paliwa po 15 zł a ja ci życzę szczęścia może coś przeczytasz , się dokształcisz spróbujesz i dojdziesz do wniosku gdzie jesteś z twoją wiedzą 

Opublikowano
11 godzin temu, v11 napisał:

Kiedyś już pisałem że rolnictwo nie zużywa dużo paliwa, jedna ciężarówka przez miesiąc zużyje tyle co 40 hektarowe gospodarstwo.

Znam firmę co w tygodniu wjeżdża 2x10 tysięcy (około), więc rolnik kupując 1 tysiąc nie reguluje rynku, mój dostawca twierdzi że w grudniu sprzedał około 10% więcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał:

Kiedyś już pisałem że rolnictwo nie zużywa dużo paliwa, jedna ciężarówka przez miesiąc zużyje tyle co 40 hektarowe gospodarstwo.

Znam firmę co w tygodniu wjeżdża 2x10 tysięcy (około), więc rolnik kupując 1 tysiąc nie reguluje rynku, mój dostawca twierdzi że w grudniu sprzedał około 10% więcej.

A myślisz że ten 2 x 10 tyś ma taką cenę jak ty? Zasada prosta im więcej kupujesz tym masz niższą marżę (lepszą cenę ) -tak jest wszędzie ŚOR nawozy itd .Nie wspominam już o gratisach z koncernów czy to gotówka bony  czy towar -Normalnie przyjęte jest że od 10 do 25% koncerny premiują gospodarstwa za kupno ich rozwiązań (oczywiście jest próg  zakupów początku premiowania -o wycieczkach i urlopach nie wspominam  )   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v