Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sadek napisał:

Mając akumulatory uważasz że na ile czasu jesteś w stanie zmagazynować 🤔🤔?

ten gościu robi test ciągnie 50kW na cały dom z samych akumulatorów ja nie widzę problemu 😛Jak myślisz sobie podłączysz 2 stary centry z Ursusa no to może Ci starczy żeby kuchnia gaz rozpaliła haha

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Dobre porównanie zrobiłeś , wcześniej akcje taniały bo paliwo było tańsze , ale teraz akcje staniały a prąd jakoś póki co nie jest tańszy , i jeszcze nie wiadomo czy wogule ceny będą  zamrożone , bo gdyby się okazało że ceny energii nie będą zamrożone , to już by był przekręt podwójny 

Prąd nie będzie tańszy ty nic z tego nie rozumiesz. A chcesz dyskutować o czymś czego nie wiesz. Prąd jest od jakiegoś czasu pod tak zwaną tarczą jak by to tam nie nazywać mającą zapobiegać wzrostowi jego cen. Obajtek na początku roku przeznaczył z dumą na ten cel 14 mld zł. Masz ten tańszy prąd. Teraz jeśli opozycja a za chwilę rząd nie przyjmie nowej tarczy prąd podrożeje. I biorą te 15 mld z Orlenu tak jak brał pis po to by nie podrożał a nie po to by był tańszy niż teraz. Jak pis brał kasę ze spółek tak samo akcje taniały i tu nie krzyczałeś. Ale dodam tylko tyle, ze pewnie jest to ostatnia tarcza i za pół roku będziesz tu krzyczał, że prąd podrożał. I jaki Tusk zły.

9 godzin temu, tmk1974 napisał:

A za czasów rządów PO nie był monopolistą? To wyjaśnia, dlaczego przez 8 lat rządów PO zarobił tyle, co przez 3 miesiące rządów PiS 🤣

Za PO był jeszcze Lotos mający poważny udział w rynku. Orlen nie był monopolistą. Ty nawet tego nie rozumiesz. Jaka z wami dyskusja jak wy podstaw nie znacie.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Za PO był jeszcze Lotos mający poważny udział w rynku. Orlen nie był monopolistą. Ty nawet tego nie rozumiesz. Jaka z wami dyskusja jak wy podstaw nie znacie.

🤣 Pogrążaj się dalej 🤣 Lotos został przejęty w 2022r. A tu sobie zobacz tabelkę z zyskami w kolejnych latach od czasów PO do 2020 roku https://www.bankier.pl/wiadomosc/Obajtek-i-Tusk-spieraja-sie-o-Orlen-Wojna-PiS-PO-kontra-gieldowa-rzetelnosc-8067353.html

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał:

I co cieszysz się, ze zapisu Orlen więcej na tobie zarobił? Kumasz skąd się biorą zyski Orlenu?

Ja w przeciwieństwie do ciebie kumam.  Ta wiedza jest powszechnie dostępna (nie dotyczy to faktów TVN).  Przejrzyj sobie strukturę dochodów i dowiedz się, że prawie 50 procent dochodów Orlen wypracował z działalności na rynkach zagranicznych.  Wiem, wiem, wydaje ci się, że to bzdura bo w TVN nie było o tym wzmianki, ale poczytaj branżowe portale, to się o tym dowiesz.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Prąd nie będzie tańszy ty nic z tego nie rozumiesz. A chcesz dyskutować o czymś czego nie wiesz. Prąd jest od jakiegoś czasu pod tak zwaną tarczą jak by to tam nie nazywać mającą zapobiegać wzrostowi jego cen. Obajtek na początku roku przeznaczył z dumą na ten cel 14 mld zł. Masz ten tańszy prąd. Teraz jeśli opozycja a za chwilę rząd nie przyjmie nowej tarczy prąd podrożeje. I biorą te 15 mld z Orlenu tak jak brał pis po to by nie podrożał a nie po to by był tańszy niż teraz. Jak pis brał kasę ze spółek tak samo akcje taniały i tu nie krzyczałeś. Ale dodam tylko tyle, ze pewnie jest to ostatnia tarcza i za pół roku będziesz tu krzyczał, że prąd podrożał. I jaki Tusk zły.

po 1 . To chyba ty nie wiesz o czym mówisz , a raczej nie chcesz wiedzieć bo ci to widocznie nie pasuje z twoimi przekonaniami  . Po 2.   Ja nie krzyczałem , ale za to pamiętam jak ty wówczas bardzo krzyczałeś bo ci to przeszkadzało , a teraz momentalnie za te same czyny już nie krzyczysz , .  Po 3 .  za PIS też był jeszcze Lotos mający poważny udział w rynku , i Orlen też nie był monopolistą . więc daj pan spokój , wstydu oszczędz ,  Wcześniej to chociaż miałeś wytłumaczenie , że co by się nie działo na rynku , to winni są ci co mają większość rządową i nie liczy się przeszłość , tylko terazniejszość i trzeba wytykać rządzącym każde potknięcie , a teraz widzę że się już zaczynasz gubić , czy masz stać na tym samym stanowisku , i wytykać przyszłemu rządowi potknięcia , czy po prostu przejść do porządku dziennego stwierdzeniem  , że skoro teraz u sterów są już ,, nasi '' to już wytykanie im błędów już cię nie dotyczy 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

I co cieszysz się, ze zapisu Orlen więcej na tobie zarobił? Kumasz skąd się biorą zyski Orlenu?

Wydając rocznie na paliwo np. 50 tys zł , to rozumiem że jak nowy zarząd orlenu wypracuje za 2024 połowę tego co w 2023 , to wydam za tyle samo kupionego paliwa 25 tys zł , a nie 50 tys? To raczej ty nie kumasz że PO  ci wyprała mózg , i nie rozumiesz tego że , czy orlen zarobi rekordowe zyski  czy będzie szorował po dnie , to z ciebie czy ze mnie ściągną tyle samo 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Wydając rocznie na paliwo np. 50 tys zł , to rozumiem że jak nowy zarząd orlenu wypracuje za 2024 połowę tego co w 2023 , to wydam za tyle samo kupionego paliwa 25 tys zł , a nie 50 tys? To raczej ty nie kumasz że PO  ci wyprała mózg , i nie rozumiesz tego że , czy orlen zarobi rekordowe zyski  czy będzie szorował po dnie , to z ciebie czy ze mnie ściągną tyle samo 

Albo za 50 tyś. Zł kupisz o połowę mniej litrów w 2024...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Ja w przeciwieństwie do ciebie kumam.  Ta wiedza jest powszechnie dostępna (nie dotyczy to faktów TVN).  Przejrzyj sobie strukturę dochodów i dowiedz się, że prawie 50 procent dochodów Orlen wypracował z działalności na rynkach zagranicznych.  Wiem, wiem, wydaje ci się, że to bzdura bo w TVN nie było o tym wzmianki, ale poczytaj branżowe portale, to się o tym dowiesz.

Ale to wszystko nie zmienia faktu ,ze druga połowa jest z rynku polskiego nie zmienia to też faktu, że to właśnie za pisu Orlen miał rekordowe marże. A wy się cieszycie ,ze za pisu lepiej was kroili niż za Tuska. To jest chore.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

na czymś trzeba zarabiać/oszczędzać 🤷‍♂️🙋‍♂️ skądś pieniądze wziąść na tankowanie 😁 5.5 na 100 pali 😁

Fakt, szczególnie w kredycie, jak wibor skacze 😅🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Gaz butla 58.

@tytanowyJanusz nie wiesz po ile ON na Awii?

Dzisiaj kupowałem, 62 u nas, ale może i gdzieś taniej by znalazł, ja biorę w punkcie gdzie kupuje też opryski, może w jakiś specjalnych punktach jest taniej. Jedna starcza na około 1.5 miesiąca to wielkiej różnicy mi nie zrobi czy kupię za 60 czy 62.

I kanisterek benzyny po 6.54 kupiłem bo zapomniałem Yamahę pod korek na zimę zalać.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v