Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdyby był taki rząd jak przed wojną to zapewne dużo dłużej by ta odbudowa trwała. Ludzie którzy żyli i wychowywali się w czasach 2 RP powojenny socjalizm chwalili bo powstały miejsca pracy za pieniądze, być może niewielkie ale zawsze a skończyła się skrajna bieda i wyzysk prostych ludzi przez bogate jednostki. Znam historie gdzie człowiek który miał rodzine i malutko ziemi zasuwał u "burżuja" cały dzień za trochę ziemniaków. Niby pańszczyzny dawno nie było ale wyzysk kwitł nadal. Niektórzy długi czas przymierali głodem , sprzedając te trochę jajek czy zboża do młyna żeby odłożyć te parę groszy a na koniec sprzedać ten swój marny kawałek ziemi i wyjechać na roboty do Rzeszy lub Francji żeby przynajmniej dzieci głodne nie chodziły.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

E części masz rację jako badylarz nasz towar szedł na wschód a teraz lipa. Co kolego słychać na zjazdowej? Przejeżdżałem we wtorek blisko placu no ale jadąc z moim ojcem jako pasażerem nic nie można zobaczyć pooglądać bo szybko szybko bo tyle roboty w domu mam

Nie wiem nie jeżdżę teraz.W poniedziałek i wtorek załadowałem dwa auta czerwonej kapusty po 1,7.Biala mam ładować w środę po 1zl i będzie koniec kapusty.Ziemniak po 12zl tu biora ale już nie mam udało się pozbyć problemu a co to miało nie być.Pekin po 1-1,2max

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Przed wojną komunizmu nie było.Jak wyglądała polska wieś w okresie 20lecia między wojennego?Bida smród i ubustwo.Majatki szlacheckie nadal się bogacily a reszta nadal klepała biedę i tyle było z kapitalizmu i demokracji przedwojennej.

Cała Europa zachodnia dostała po wojnie boomu gospodarczego. Przed wojną bieda nie istniała tylko u nas. Irlandia, a nawet Skandynawia też były wtedy dosyć ubogie. Rejony południowe to też bieda i zacofanie. Wolność gospodarcza i postęp społeczny zrobiłby swoje i u nas. 

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Gdyby był taki rząd jak przed wojną to zapewne dużo dłużej by ta odbudowa trwała. Ludzie którzy żyli i wychowywali się w czasach 2 RP powojenny socjalizm chwalili bo powstały miejsca pracy za pieniądze, być może niewielkie ale zawsze a skończyła się skrajna bieda i wyzysk prostych ludzi przez bogate jednostki. Znam historie gdzie człowiek który miał rodzine i malutko ziemi zasuwał u "burżuja" cały dzień za trochę ziemniaków. Niby pańszczyzny dawno nie było ale wyzysk kwitł nadal. Niektórzy długi czas przymierali głodem , sprzedając te trochę jajek czy zboża do młyna żeby odłożyć te parę groszy a na koniec sprzedać ten swój marny kawałek ziemi i wyjechać na roboty do Rzeszy lub Francji żeby przynajmniej dzieci głodne nie chodziły.

powtórkę tego systemu mieliśmy od początku lat 90-tych, gdzie pracownik zasuwał za miskę ryżu, a pracodawca co pół roku zmieniał auto na nowsze

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Cała Europa zachodnia dostała po wojnie boomu gospodarczego. Przed wojną bieda nie istniała tylko u nas. Irlandia, a nawet Skandynawia też były wtedy dosyć ubogie. Rejony południowe to też bieda i zacofanie. Wolność gospodarcza i postęp społeczny zrobiłby swoje i u nas. 

Różnica w zachodniej biedzie a naszej polegała na tym że po wojnie oni startowali z poziomu 1 piętra a my z piwnicy.

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Kordła!

Nigdy nie powiedzialem kordła

14 minut temu, slawek74 napisał:

my 🤔🤔🤔🤔 to Wy innaczej 😁🤪🤣

Nie chodzi mi tu o zwrot na "Wy". Mialem napisac ze u Cb w LLU? Przeciez Was tam jest cały powiat 😀 i odniosłem sie do mieszkańcow całego powiatu zwracając sie w ten sposób.

Wy to u Was, My to u nas. Tak sie to odmienia poprawną polszczyzną.

Opublikowano
10 minut temu, Sylwekx25 napisał:

I do tego jeszcze dręczeni przez swoich własnych rodaków którzy "walczyli" z komunizmem opierdalając tą jedyną świnie, krowę czy lichego konia dość już biednemu chłopu..

A teraz się im pomniki stawia.U nas w lesie chcieli postawić ale wójt dostał taka liczbę anonimowych listów z opisem dokonań dzielnych Żołnierzy Wyklętych że pomysł zdechł.Amen

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

W skali ogólnokrajowej. Jak ktoś patrzy tylko przez pryzmat swojego regionu to może to wyglądać inaczej. Np u mnie w okolicy na ruskich z tamtego starego pokolenia nikt nic nie mówił bo widzieli ich raptem jeden dzień. Niemców, "basarabów" wypędzili z wiosek, ludzie mogli wrócić do swoich domów z których ich wysiedlili niemcy i ot tyle ruskich widzieli. Później UB wytępiło okalną KWP ale to akurat dobrze.

Sylwek co to skrót KWP 🤔

Opublikowano
23 minuty temu, DANDYS napisał:

Lejem 😄

IMG_20230219_113336.jpg

1002 nie ma ten chłopczyk 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Patrzcie jaki piesek się u nas dzisiaj znalazł. 

IMG_20230219_075720.jpg

u mnie od kilku dni tez cos podobnego jest , siedzi w lesie i wyje , dwa wilki sie pojawiły i juz pewnie zostaną w okolicy 

Opublikowano

tak wtrace niesmialo ze deszcz leje od wczoraj.🤣..

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

nie ma u Was takich mobilnych sklepów? u nas musi ze trzy co dzień jadą. tyle że pilnować godziny trzeba.

kurna ostatni sklep konwencjonalny się zamknał u nas.... trochi szkoda. a było i trzy...

raz w miesiacu przyjezdzal taki z sasiedniego powiatu-nie wiem czy jeszcze jezdzi ..

2 godziny temu, slawek74 napisał:

kosę byś dostał po żebrach a Pioter by jak Jaśko do ameryki uciekał 🤭😁

po komasacji ojciec gonil sasiada z kosa- dali mu nasza ojcowizne i to obok naszego domu...

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

To zejdź na ziemię 

Zobacz co ruski zrobili po wojnie i jeszcze długie lata 

Ilu ludzi zamordowali walczących o polskość 

Ile ludzi w więzieniach siedziało 

Robili porządek z każdym  kto był " zbyt inteligentny" 

u nas niemcy siedzieli od 7 IX 39 do 20 I 45 r.  rosjanie przeszli w pare zimowych dni. a u was ??
stad sie bierze roznica 

55 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam rodzine w Bielsku-Białej, jak kuzyni na wakacje przyjeżdżali i mówili ze idą na pole to sie śmialiśmy ze zaraz pojedziemy pielić buraki,a oni ze na podwórko. A odnośnie tego drażnienia to jedynie czym mogę zwrócić swoją uwage to akcent bo zaciagam jak to na wschodzie,ale.inaczej niz tutaj przy bialorusi. Byłem tydzien temu u Was w LLU to jeszcze całkiem inaczej gadacie

ja tez mam rodzine pod bielskiem i biala krakowska- akcent kuzyni[jeden mieszka w b-b] maja dziwnny ,ni to slaski ni to krakowski..

5 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Taki powojenny odłam AK

ak zostal rozwiazana w II 45 r rozkazem naczelnego dowodztwa- kazdy , kto potem walczyl byl zwyklym bandyta- nie wykonal rozkazu-kara smierci, a ze to ub ja wykonywalo to chichot historii..

Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

weź

No co chcesz go całkiem zgermanizować , trzeba uczyć dziecko że polskie też dobre

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No co chcesz go całkiem zgermanizować , trzeba uczyć dziecko że polskie też dobre

Dla niego to są zabawki a nie germańskie czy japońskie, ważne że są masywne i nie jednorazówki

IMG_20230219_114705.jpg

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v