Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Gdyby był taki rząd jak przed wojną to zapewne dużo dłużej by ta odbudowa trwała. Ludzie którzy żyli i wychowywali się w czasach 2 RP powojenny socjalizm chwalili bo powstały miejsca pracy za pieniądze, być może niewielkie ale zawsze a skończyła się skrajna bieda i wyzysk prostych ludzi przez bogate jednostki. Znam historie gdzie człowiek który miał rodzine i malutko ziemi zasuwał u "burżuja" cały dzień za trochę ziemniaków. Niby pańszczyzny dawno nie było ale wyzysk kwitł nadal. Niektórzy długi czas przymierali głodem , sprzedając te trochę jajek czy zboża do młyna żeby odłożyć te parę groszy a na koniec sprzedać ten swój marny kawałek ziemi i wyjechać na roboty do Rzeszy lub Francji żeby przynajmniej dzieci głodne nie chodziły.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

E części masz rację jako badylarz nasz towar szedł na wschód a teraz lipa. Co kolego słychać na zjazdowej? Przejeżdżałem we wtorek blisko placu no ale jadąc z moim ojcem jako pasażerem nic nie można zobaczyć pooglądać bo szybko szybko bo tyle roboty w domu mam

Nie wiem nie jeżdżę teraz.W poniedziałek i wtorek załadowałem dwa auta czerwonej kapusty po 1,7.Biala mam ładować w środę po 1zl i będzie koniec kapusty.Ziemniak po 12zl tu biora ale już nie mam udało się pozbyć problemu a co to miało nie być.Pekin po 1-1,2max

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Przed wojną komunizmu nie było.Jak wyglądała polska wieś w okresie 20lecia między wojennego?Bida smród i ubustwo.Majatki szlacheckie nadal się bogacily a reszta nadal klepała biedę i tyle było z kapitalizmu i demokracji przedwojennej.

Cała Europa zachodnia dostała po wojnie boomu gospodarczego. Przed wojną bieda nie istniała tylko u nas. Irlandia, a nawet Skandynawia też były wtedy dosyć ubogie. Rejony południowe to też bieda i zacofanie. Wolność gospodarcza i postęp społeczny zrobiłby swoje i u nas. 

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Gdyby był taki rząd jak przed wojną to zapewne dużo dłużej by ta odbudowa trwała. Ludzie którzy żyli i wychowywali się w czasach 2 RP powojenny socjalizm chwalili bo powstały miejsca pracy za pieniądze, być może niewielkie ale zawsze a skończyła się skrajna bieda i wyzysk prostych ludzi przez bogate jednostki. Znam historie gdzie człowiek który miał rodzine i malutko ziemi zasuwał u "burżuja" cały dzień za trochę ziemniaków. Niby pańszczyzny dawno nie było ale wyzysk kwitł nadal. Niektórzy długi czas przymierali głodem , sprzedając te trochę jajek czy zboża do młyna żeby odłożyć te parę groszy a na koniec sprzedać ten swój marny kawałek ziemi i wyjechać na roboty do Rzeszy lub Francji żeby przynajmniej dzieci głodne nie chodziły.

powtórkę tego systemu mieliśmy od początku lat 90-tych, gdzie pracownik zasuwał za miskę ryżu, a pracodawca co pół roku zmieniał auto na nowsze

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Cała Europa zachodnia dostała po wojnie boomu gospodarczego. Przed wojną bieda nie istniała tylko u nas. Irlandia, a nawet Skandynawia też były wtedy dosyć ubogie. Rejony południowe to też bieda i zacofanie. Wolność gospodarcza i postęp społeczny zrobiłby swoje i u nas. 

Różnica w zachodniej biedzie a naszej polegała na tym że po wojnie oni startowali z poziomu 1 piętra a my z piwnicy.

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Kordła!

Nigdy nie powiedzialem kordła

14 minut temu, slawek74 napisał:

my 🤔🤔🤔🤔 to Wy innaczej 😁🤪🤣

Nie chodzi mi tu o zwrot na "Wy". Mialem napisac ze u Cb w LLU? Przeciez Was tam jest cały powiat 😀 i odniosłem sie do mieszkańcow całego powiatu zwracając sie w ten sposób.

Wy to u Was, My to u nas. Tak sie to odmienia poprawną polszczyzną.

Opublikowano
10 minut temu, Sylwekx25 napisał:

I do tego jeszcze dręczeni przez swoich własnych rodaków którzy "walczyli" z komunizmem opierdalając tą jedyną świnie, krowę czy lichego konia dość już biednemu chłopu..

A teraz się im pomniki stawia.U nas w lesie chcieli postawić ale wójt dostał taka liczbę anonimowych listów z opisem dokonań dzielnych Żołnierzy Wyklętych że pomysł zdechł.Amen

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

W skali ogólnokrajowej. Jak ktoś patrzy tylko przez pryzmat swojego regionu to może to wyglądać inaczej. Np u mnie w okolicy na ruskich z tamtego starego pokolenia nikt nic nie mówił bo widzieli ich raptem jeden dzień. Niemców, "basarabów" wypędzili z wiosek, ludzie mogli wrócić do swoich domów z których ich wysiedlili niemcy i ot tyle ruskich widzieli. Później UB wytępiło okalną KWP ale to akurat dobrze.

Sylwek co to skrót KWP 🤔

Opublikowano
23 minuty temu, DANDYS napisał:

Lejem 😄

IMG_20230219_113336.jpg

1002 nie ma ten chłopczyk 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Patrzcie jaki piesek się u nas dzisiaj znalazł. 

IMG_20230219_075720.jpg

u mnie od kilku dni tez cos podobnego jest , siedzi w lesie i wyje , dwa wilki sie pojawiły i juz pewnie zostaną w okolicy 

Opublikowano

tak wtrace niesmialo ze deszcz leje od wczoraj.🤣..

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

nie ma u Was takich mobilnych sklepów? u nas musi ze trzy co dzień jadą. tyle że pilnować godziny trzeba.

kurna ostatni sklep konwencjonalny się zamknał u nas.... trochi szkoda. a było i trzy...

raz w miesiacu przyjezdzal taki z sasiedniego powiatu-nie wiem czy jeszcze jezdzi ..

2 godziny temu, slawek74 napisał:

kosę byś dostał po żebrach a Pioter by jak Jaśko do ameryki uciekał 🤭😁

po komasacji ojciec gonil sasiada z kosa- dali mu nasza ojcowizne i to obok naszego domu...

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

To zejdź na ziemię 

Zobacz co ruski zrobili po wojnie i jeszcze długie lata 

Ilu ludzi zamordowali walczących o polskość 

Ile ludzi w więzieniach siedziało 

Robili porządek z każdym  kto był " zbyt inteligentny" 

u nas niemcy siedzieli od 7 IX 39 do 20 I 45 r.  rosjanie przeszli w pare zimowych dni. a u was ??
stad sie bierze roznica 

55 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam rodzine w Bielsku-Białej, jak kuzyni na wakacje przyjeżdżali i mówili ze idą na pole to sie śmialiśmy ze zaraz pojedziemy pielić buraki,a oni ze na podwórko. A odnośnie tego drażnienia to jedynie czym mogę zwrócić swoją uwage to akcent bo zaciagam jak to na wschodzie,ale.inaczej niz tutaj przy bialorusi. Byłem tydzien temu u Was w LLU to jeszcze całkiem inaczej gadacie

ja tez mam rodzine pod bielskiem i biala krakowska- akcent kuzyni[jeden mieszka w b-b] maja dziwnny ,ni to slaski ni to krakowski..

5 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Taki powojenny odłam AK

ak zostal rozwiazana w II 45 r rozkazem naczelnego dowodztwa- kazdy , kto potem walczyl byl zwyklym bandyta- nie wykonal rozkazu-kara smierci, a ze to ub ja wykonywalo to chichot historii..

Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

weź

No co chcesz go całkiem zgermanizować , trzeba uczyć dziecko że polskie też dobre

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No co chcesz go całkiem zgermanizować , trzeba uczyć dziecko że polskie też dobre

Dla niego to są zabawki a nie germańskie czy japońskie, ważne że są masywne i nie jednorazówki

IMG_20230219_114705.jpg

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v