Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Qwazi napisał:

Chłopaki pytanie. Poważne. Krowa w 2 laktacji, wycielona w listopadzie,zacielona, jeszcze nie potwierdzona cielność. Wydajność udojowa jakieś 12l. Teraz wieczorem,podczas dojenia, gdzieś w okolicach 3/4 doju zaczęła kopać. Podszedłem zobaczyć co się dzieje i zobaczyłem krew w wężu mlecznym. Wydoilem do końca trochę pod przymusem bo porządnie kopała. Mleko zmieszane dość mocno z krwią, bez skrzepów. Po odłączeniu dojarki ze dwa albo trzy razy położyła się i wstała. Widać,że ja bolało. Wymię luźne, strzyki bez ran i narośli, temperatura 38,2. Zarówno przed dojem, jak i po je normalnie i przeżuwa. Mleko wylałem do kanału. Zastanawiam się czy to jest jakiś epizod z pękniętym naczyniem krwionośnym w wymieniu, czy to coś może oznaczać. Miał ktoś z Was podobny przypadek? A jeśli tak, to czy coś z tego się rozwinęło?

@Łolek @slawek74 @lukasz20 @Karol6130 @Leszy @leszek1000 @Strongman oraz inni, którzy mogą coś na ten temat napisać

zadzwonię jutro okoł 8 obserwować

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, szymon09875 napisał:

Przy mfie bym sobie darował. Maszyny głównie lekkie, aczkolwiek jeśli założy konkretne odciągi żeby szło ustawić sztywno do zaczepiania to jest to pewna wygoda.

No i haki mają to do siebie że nieraz w starych maszynach mało miejsca i mogą nie wejść 

Kiedyś pewnie tak ;)

Tylko teraz jakie kupić żeby zaraz się nie pocięły 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Te kalorie na sen to dobre?

bardzo dobre... sie waga wygnie... 😄

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Za rok unja da limit paczka na czterech a schabowego raz w roku.

Ty się od łuni odczep, bo nie ona nas w tym ograniczy, ale nasz własny rząd. Jak jeszcze trochę porządzą, to nikogo na pączki stać zwyczajnie nie będzie. 

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie byłem zapytany , ale miałem taki przypadek , raczej było to pęknięcie naczynia bo po kilku udojach wróciło do normy 

Wybacz Marcinku🙋, że Cie nie oznaczyłem, tak samo jak Przemka @PRIMO. Nie wszystkich od razu ma się na myśli. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Teraz, jak na nią patrzę to nie widzę nic niepokojącego. Temperatura się nie zmienia. Zobaczymy rano 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, stempos1980 napisał:

Tylko teraz jakie kupić żeby zaraz się nie pocięły 🤔

Zależy do jakiego ciągnika. Ja osobiście wspawywalem tylko 4 kategorie i za każdym razem walterscheida 

26 minut temu, Łolek napisał:

Cóż cię za niedola spotyka dobry człowieku, 

O cierpliwości wspominasz  to może trafić nie możesz i Paulinka zła, jak co to na starszych kolegów możesz liczyć pomożemy 😉

Ah cały dzień pod górkę i teraz jeszcze ten żółty trup nie chciał współpracować 😤

Co do drugiej części, na całe szczęście chociaż z tym sobie radzę bez  problemu 🤣 Jeszcze by Cię coś w klatce zakłuło i bym miał Cię na sumieniu 🤭

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Opublikowano

@Qwazi krew w mleku się u nas zdarza. Najgorzej jak dużo skrzepów jest, bo trzeba ręcznie wydając i je przeciągać przez ten kanał w strzyku. Jakby było więcej takich przypadków to mogłyby być np. mykotoksyny w paszy. Pojedynczy nic złego nie znaczy. Może warto by podać coś przeciwbólowego i przeciwzapalnego?  Ostatnio używam ketoprofenu. Np. preparat Rifen. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, Bananek napisał:

To zapraszam w moje strony. Też mamy takie rondo, ale bez znaków i latarni pośrodku. Często ludzie jeżdżą ignorując je, a rondo obserwowane jest przez dwóch policjantów w odpalonym radiowozie, który rusza w pościg za delikwentem np nie włączającym kierunkowskazu zjeżdżając z tego kółka. 😉

W świętokrzyskim kilka takich kółek jest jedno słynne znajduje się w pobliżu WORDU 

Opublikowano

@Leszy nie zawracał bym Wam głowy, ale mnie zastanawiało to zachowanie, a szczególnie po dojeniu, że się te parę razy położyła i wstała. Trwało to może ze 2-3 minuty, a potem się uspokoiła i jakby nigdy nic

Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał:

Chłopaki pytanie. Poważne. Krowa w 2 laktacji, wycielona w listopadzie,zacielona, jeszcze nie potwierdzona cielność. Wydajność udojowa jakieś 12l. Teraz wieczorem,podczas dojenia, gdzieś w okolicach 3/4 doju zaczęła kopać. Podszedłem zobaczyć co się dzieje i zobaczyłem krew w wężu mlecznym. Wydoilem do końca trochę pod przymusem bo porządnie kopała. Mleko zmieszane dość mocno z krwią, bez skrzepów. Po odłączeniu dojarki ze dwa albo trzy razy położyła się i wstała. Widać,że ja bolało. Wymię luźne, strzyki bez ran i narośli, temperatura 38,2. Zarówno przed dojem, jak i po je normalnie i przeżuwa. Mleko wylałem do kanału. Zastanawiam się czy to jest jakiś epizod z pękniętym naczyniem krwionośnym w wymieniu, czy to coś może oznaczać. Miał ktoś z Was podobny przypadek? A jeśli tak, to czy coś z tego się rozwinęło?

@Łolek @slawek74 @lukasz20 @Karol6130 @Leszy @leszek1000 @Strongman oraz inni, którzy mogą coś na ten temat napisać

Najlepiej to mnie ją wysłać 

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał:

Zależy do jakiego ciągnika. Ja osobiście wspawywalem tylko 4 kategorie i za każdym razem walterscheida 

Ah cały dzień pod górkę i teraz jeszcze ten żółty trup nie chciał współpracować 😤

Co do drugiej części, na całe szczęście chociaż z tym sobie radzę bez  problemu 🤣 Jeszcze by Cię coś w klatce zakłuło i bym miał Cię na sumieniu 🤭

Szymon do pierdusona.

W necie są tylko te dłuższe  106 cm a w oryginale są 98 cm całości a nie od kuli do kuli

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Szymon do pierdusona.

W necie są tylko te dłuższe  106 cm a w oryginale są 98 cm całości a nie od kuli do kuli

Drogie to jest? 

7 minut temu, Qwazi napisał:

Karol Ty jesteś najskuteczniejszy w wybawianiu z kłopotów 🤭

Bo taka prawda, zrobisz dobry uczynek, głowa spokojna 

A tak to spać nie będziesz mógł, a jak Ty to i żona 

Nie warto, tak cierpieć 

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał:

@hubertb spotkałeś się kiedyś z sytuacją że auto po chipie wróciło właściwe samo do swojej seryjnej mapy ? A raczej sterownik silnika ?

Tak. Tylko jeśli chodzi o "moc" ekologia nigdy przynajmniej u mnie nie wróciła. 

• Like 1
Opublikowano
hubertb napisał:

3 godziny temu, Uziu92 napisał:

@hubertb spotkałeś się kiedyś z sytuacją że auto po chipie wróciło właściwe samo do swojej seryjnej mapy ? A raczej sterownik silnika ?

i co było powodem, bo u mnie się tak zrobiło w fordzie, miałem chipa na 190km/420 nm i wrócił do serii 140/350 nm UJ wie czemu. 2 dni walczyłem ze cos padło a mechanicznie i elektrycznie jest wszytko lux, robiłem logi dynamiczne i wszystko w jak najlepszym porządku.

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

może ktoś wpisał tylko mapę dynamiczną, a nie nadpisał mapy statycznej w eprom, widziałem takie przypadki wśród pseudo-tunerów, auto po prostu w pewnym momencie przywróciło mapę fabryczną bez podciągnięć, napisz jeszcze jakie auto

• Thanks 1
Opublikowano

ford na sterowniku Siemensa. Nie wiem czy było to dobrze zrobione, ale człowiek który to robił był zdziwiony , ma mi wgrać jeszcze raz mapę, ja 2 dni siedziałem w kanale i jeździłem autem z laptopem bo myślałem że jest usterka mechaniczna, pojechałem w końcu na rolki i wyszła piękna zdrowa seria z pięknym wykresem identycznym jak przed czipem. Sam nic nie grzebałem, mam program ale podstawowy, czyli podgląd parametrów , kasowanie błędów, kasowanie adaptacji, same pierdoły które nie powinny mapy ruszyć.

Opublikowano
8 minut temu, Uziu92 napisał:

i co było powodem

W jednym z przypadkó wymiana akumulatora w drugim nastąpiło to z czapy z dnia na dzień.

5 minut temu, jahooo napisał:

może ktoś wpisał tylko mapę dynamiczną,

Mam swoją prywatną opinie na ten temat, mianowicie chińskim sprzętem świata nie zwojujesz. 

• Like 2
Opublikowano

akumulator odpinałem , bo brałem do ładowania do domu. Zły jestem jak nie wiem, bo siedziałem 2 dni szukając usterki , sprawdzając wszystkie czujniki, wężyki, turbinę, szukając w sieci jakie mają być wartości , zrobiłem z 50 km z laptopem i robiłem logi i nic nie znalazłem.

Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

ja 2 dni siedziałem w kanale i jeździłem autem z laptopem bo myślałem że jest usterka mechaniczna

Oszuści wyższą moc osiągają przez zdjęcie kagańca obrotów, dosyć powszechny zabieg dawnej w 1.9tdi. Informację dodaje w ramach ciekawostki. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v