Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

i jednak kupiłem duży migomat,

Ja mam transformatorowy, a w robocie jest dwa chińczyki inwerterowe(też migomaty) i chętnie bym dokupił takiego chinolka żeby właśnie był na mobilne naprawy. Elektrody są problematyczne trzeba je odpowiedni przechowywać w moim przypadku to rura plastikowa 75 szczelnie zadeklowana z pochłaniaczem wilgoci. Inaczej jak mi było potrzeba to zawsze elektrody się do niczego nie nadawały. 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

A myślisz że jak bym nie robił to by jeszcze ze mną była💪. Tak że no ten tego🤗

Zawsze można podkręcić ampery % żeby była jeszcze bardziej zadowolona. 🤭

Opublikowano

https://www.facebook.com/reel/1198064611147104

2 minuty temu, hubertb napisał:

Ja mam transformatorowy, a w robocie jest dwa chińczyki inwerterowe(też migomaty) i chętnie bym dokupił takiego chinolka żeby właśnie był na mobilne naprawy. Elektrody są problematyczne trzeba je odpowiedni przechowywać w moim przypadku to rura plastikowa 75 szczelnie zadeklowana z pochłaniaczem wilgoci. Inaczej jak mi było potrzeba to zawsze elektrody się do niczego nie nadawały. 

ja tam trzymam elektrody koło pieca CO - zawsze suche :D

Opublikowano (edytowane)

Kurła mać!!! Zauważyłem, że w niedzielę fotowoltaika wywala mi błąd F41 i przestaje produkować prąd bo inwerter jest wyłączany przez zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem. Więc miernik w łapę i dawaj mierzyć, patrzta co pokazuje sam falownik. Zakres bezpiecznego napięcia w PGE to 207V - 253V. 

IMG_20230212_102910_edit_451788446591999.jpg

Takie piękne słoneczko, a PV stoi, bo PGE postanowiło podnieść prąd na transformatorze. 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

A myślisz że jak bym nie robił to by jeszcze ze mną była💪. Tak że no ten tego🤗

Nie no na pierwszy rzut oka na żonę widać żeś spawacz jak  trza 👍 

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Kurła mać!!! Zauważyłem, że w niedzielę fotowoltaika wywala mi błąd F41 i przestaje produkować prąd bo inwerter jest wyłączany przez zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem. Więc miernik w łapę i dawaj mierzyć, patrzta co pokazuje sam falownik. Zakres bezpiecznego napięcia w PGE to 207V - 253V. 

IMG_20230212_102910_edit_451788446591999.jpg

Wspaniali sąsiedzi. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Wspaniali sąsiedzi.

Właśnie nie. Na tej nitce co ja są tylko dwie PV. Moja i dwa domy dalej.

@hubertb a, wykonałem telefon do PGE żeby zgłosić awarię, a babka mi mówi: to proszę powłączać jakieś odbiorniki i napięcie spadnie. To jej mówię, że ja to rozumiem, ale nie na tym to polega żebym ten prąd konsumował bezuzytecznie, a ta do mnie z gębą, że ja nie rozumiem, że powinienem odbiorniki włączyć. 🤦

Na szczęście za trzecim razem odebrał już facet i grzecznie przyjął zgłoszenie. Do 5h mają naprawić. 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

No dobra, a jaki przedłużacz do takiej spawareczki?

2x 2,5 czy 2x1,5 wystarczy?

Jakiś ogranicznik długości?

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

@hubertb a, wykonałem telefon do PGE żeby zgłosić awarię, a babka mi mówi: to proszę powłączać jakieś odbiorniki i napięcie spadnie. To jej mówię, że ja to rozumiem, ale nie na tym to polega żebym ten prąd konsumował bezuzytecznie, a ta do mnie z gębą, że ja nie rozumiem, że powinienem odbiorniki włączyć. 🤦

Na szczęście za trzecim razem odebrał już facet i grzecznie przyjął zgłoszenie. Do 5h mają naprawić. 

No to już chamstwo w czystej postaci!

• Like 1
Opublikowano
hubertb napisał:

Chyba że masz kogoś na nitce kto akurat dziś wyłączył 10kw które ciągle pobierał

No skąd, przecież sam wiesz, że nikt normalny nie pobiera 10kW mocy ciągłej w gospodarstwie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 6465 napisał:

...

Te spawy to nawet dwa złote nie warte.

trudno , strasznie kleiło i tak już najcieńszą dostępną w okolicznych sklepach elektrode rutylową a jak piszą że migiem gorzej idzie a zgrzewarka tez musi być konkretniejsza niż MOTowa do ogniw li-ion to muszę to ogarnąć tym co mam do dyspozycji , najgorzej na krawędziach bo czasem za mocno przetopi

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, konteno napisał:

trudno , strasznie kleiło i tak już najcieńszą dostępną w okolicznych sklepach elektrode rutylową a jak piszą że migiem gorzej idzie a zgrzewarka tez musi być konkretniejsza niż MOTowa do ogniw li-ion to muszę to ogarnąć tym co mam do dyspozycji , najgorzej na krawędziach bo czasem 

Zacznij od pozbycia się ocynku. Wysłałem ci link do chemii która niszczy ocynk. Jest też prąd graniczny spawania który wynosi około 50A poniżej nie da się spawać MMA. 

Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

Właśnie nie. Na tej nitce co ja są tylko dwie PV. Moja i dwa domy dalej.

teraz montuj pompę ciepła by nadmiar produkcji na grzanie chałupy wykorzystać zbijając tym samym napięcie 

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

No dobra, a jaki przedłużacz do takiej spawareczki?

2x 2,5 czy 2x1,5 wystarczy?

Jakiś ogranicznik długości?

ja mam 30m 3x2,5 to ładnie się spawa, da radę na 1,5 ale to bardziej klejenie i praca na chwilę

Opublikowano
Przed chwilą, Stodoła napisał:

Jakoś nigdy nie suszyłem elektrod za to producent ma duże znaczenie. Chinolami się ujowo  spawa.

ja czasem spawam nawet samym drutem - kwestia umiejętności, generalnie nawet z elektrodą często spawam drutem

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

ja czasem spawam nawet samym drutem - kwestia umiejętności, generalnie nawet z elektrodą często spawam drutem

To już wyższa szkoła jazdy ,i lekka ręka do tego [ ojciec mówił ,,piasek z rękawów trzeba wysypać''] . Jak trza ,można trochę otulinę pozbijać . Ja za swoją dedrę w 2011 dałem chyba coś pod  460 zł . żeby jeszcze te maski samościemniające chcialy działać  od zera ,czy 1  ,a tak człowek ślepowaty ,i jak ciemnowato to do spawania bierze się jak   ..... ,po po ciemku i po szczupku . 😐

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Tylko Tomek, zobacz jaką ona na deklarowaną sprawność: 10 procent przy 200 A, 60 przy 80, gdzie taki magnum 200A ma 60 procent przy 200 a 100 procent przy 100A. 

Ostatnio zakupiłem takiego i przy elektrodzie 3,25 idzie jak burza na 100A

https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwerterowa-magnum-snake-200p-iiw-mma-12882742540

Taa ma krzywe nogi jak sra.. te parametry w magnumkach są  zawyżone. @6465 tą besterke ci mogę polecić https://bester-sklep.pl/spawarka-inwertorowa-mma-bester-210-nd.html

Kable masz w miarę sensownej długość/jakości 3 m, a nie te śmieszne 1.5m. Części łatwo dostępne i w większości serwisach ci go naprawią w razie "w" gdzie w przypadku magnumek i innych wynalazków może być różnie, no i parametry masz realne, a nie zawyżone. Nie bez przyczyny Lincoln Electric się pod tym podpisuje, elektroda 3,25 nie robi na niej większego wrażenia, a przecież statków spawał nie będziesz.

Edytowane przez tomek222
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś spawanie elementów żeliwnych , jak nie było innej metody, wykonywalismy elektrodą owiniętą drutem miedzianym, wiele razy udawało się tak coś uratować, dziś się już tak nie bawię

Zakupiłem kilka lat temu prostego Weldmana 180A bez żadnych wyświetlaczy czy bajerów, spawa bez problemu elektrodą 4 na 30m przedłużaczu

Aby polepić coś w pługu czy agregacie, spokojnie wystarczy, całą pakę do przyczepy nią wyspawałem trzymając na ramieniu skrzynkę, jak trzeba było pospawać zawiasy. Powiem szczerze, nie udało mi się jej zagrzać, aby zadziałały zabezpieczenia.

Nie jest to sprzęt profesjonalny i  tego nie oczekuję od spawarki kupionej za kilkaset złotych. Ma sie po prostu nie psuć

A od samej spawarki często ważniejsza jest ręka, która trzyma uchwyt, bo bez tego to i cuda na kiju nie pomogą, jak ktoś nie umie spawać i nie ma do tego talentu

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, tomek222 napisał:

Taa ma krzywe nogi jak sra.. te parametry w magnumkach są  zawyżone. @6465 tą besterke ci mogę polecić https://bester-sklep.pl/spawarka-inwertorowa-mma-bester-210-nd.html

Kable masz w miarę sensownej długość/jakości 3 m, a nie te śmieszne 1.5m. Części łatwo dostępne i w większości serwisach ci go naprawią w razie "w" gdzie w przypadku magnumek i innych wynalazków może być różnie, no i parametry masz realne, a nie zawyżone. Nie bez przyczyny Lincoln Electric się pod tym podpisuje, elektroda 3,25 na nie robi na niej większego wrażenia, a przecież statków spawał nie będziesz.

Tylko że ta besterka to 10 procent sprawności przy 200 a , Jak coś grubszego ,elektroda 4 ,to się po jednej elektrodzie jak ciepło powinno wyłączyc .     Psy przeżyłyby traumę .Zabrakłoby kluczy by z nerwów rzucać 😐

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To by się zgadzało . No z okularami ,to różnie ,bo z różnymi ,lub bez 😉 ,acha i nazwa to Korando 😉

Edytowane przez kizak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v