Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Wstyd się przyznać ale ja nie wiem🤦. Ręką się rzucało niewiele, bo kosem już w konia nawet było siane

Siałem ręką tam gdzie mokre 

Nie warto było, lepiej poczekać tydzień i może obeschnie, w przypadku trawy poprostu nie siać, to nic nie da 

Sąsiadka jak sieje to ręką rzuca od między, reszta lejkiem 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przy domu pół biedy - skoczy się taczką. Na drugim kawałku tak jak piszesz, worki w bagażniku a ojciec z wiadrem przychodził. Siałem kiedyś, nie pamiętam już pod co nawozy u Seniora i dużo tego było, to jeszcze więcej pola obrabiał, kawałek krótki to wystarczyło rozstawić worki na jednym i drugim końcu. Ale to do wapna dobre, przy rozsiewie na przykład na pszenicę na najdłuższy kawałek - 150m długości, 15m szerokości - 3 przejścia na szerokość, do miski saletry upchnie się ze 20kg to praktycznie na pierwszą dawkę wystarczy. Wapna tak dużo nie wchodzi no i przy deptaniu po orance to lepiej mniej, tak do 10-12kg optymalnie. Najgorsza jest świeża oranka, jak się siało Polifoskę pod pszenicę. Najlepiej pobronować przed rozsiewem.

Jak nie masz oryginalnej siewki to tę miskę na brzucho ,odegnij do środka miski ,i będzie ładnie przylegać do brzucha i nie będzie przygniatać ,,maciusia''. A czapka by naznaczyć pozycję ,miejsce zakończenia siewu  ,kiedy idziesz po świeże nawozy 🙃

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

Jak nie masz oryginalnej siewki to tę miskę na brzucho ,odegnij do środka miski ,i będzie ładnie przylegać do brzucha i nie będzie przygniatać ,,maciusia''. A czapka by naznaczyć pozycję ,miejsce zakończenia siewu  ,kiedy idziesz po świeże nawozy 🙃

Spokojnie Kaziu, mam taki bęben, że miska pasuje idealnie. Nic nie ugniata, nic nie uciska, tylko pasek trzeba dobrze założyć. Pytasz kiedy najbliższy kolejny siew? Za jakiś miesiąc, mam jeszcze ciutkę kizerytu to rozsieję. Potem w marcu trochę saletry na pszenicę i na trawę pod pierwszy pokos. A reszta to zależy co będzie, po ile i czy się kupi. 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał:

A to my aż tak dużo ręką nie siali. Gdzieś tam jakieś kliny czy maleńkie kawałki, to nie było potrzeby zaznaczać. Do konia już ojciec miał kosa i pieciogwiadzówkę (to była radocha przy sianie), a w 83 dostał przydział na C360. Naczelnik chyba za stan wojenny dał

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

A to my aż tak dużo ręką nie siali. Gdzieś tam jakieś kliny czy maleńkie kawałki, to nie było potrzeby zaznaczać. Do konia już ojciec miał kosa i pieciogwiadzówkę (to była radocha przy sianie), a w 83 dostał przydział na C360. Naczelnik chyba za stan wojenny dał

W czasach kiedy nie było Polifosek, w głębokich lata 60-70 nawozy kupowało się w GS w sąsiedniej wiosce. Do tej pory uchowały się kwitki, głównie saletra, saletrzak, sól potasowa i superfosfat. Wszystko siane wiaderkiem, choć były to ilości rzędu paruset kilo rocznie. Sąsiad do 2014 koło tony rocznie siał ręcznie, potem przez 6 lat lejkiem, z czego przez ostatnie 3 lata maksymalnie 200kg rocznie. 

Opublikowano
16 minut temu, Rolnik1973 napisał:

na dużym tv fajnie się oglada

ile cali? jaka firma?

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Do konia już ojciec miał kosa i pieciogwiadzówkę

Bogacz, pasowało by się wżenić w ta rodzina 😉

U nas jeden na wsi też miał pięciogwiazdową

Chciał nawet sprzedać dziadkowi, ale dziadek za czym innym patrzył 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

ile cali? jaka firma?

Firma pewnie "PISDA"

55" by lepiej widzieć wszystkie plusy

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Chyba cytujesz nie kogo kogo potrzeba. Do mnie do tej pory technologia typu przewracarka nie dotarła.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jak Jarek wygra 3 kadencję to Rysiek kino se kupi 😂😉

Albo w cyrku z gołą d*pą występował będzie😉

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Ja nie, bo nawet bym nie próbował 

Od takiej roboty są maszyny 

Oj swego czasu jak trzeba było zasiać 100kg polifoski a lejek schowany za prasą to weź to wyciągaj, podczepiaj, potem umyj to koniec konców z ojcem to rozsielismy w 20min, a jaka dokładność... 🤭😂

Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał:

Na tamte lata najbiedniejszy ojciec nie był chyba. Jak go w stan wojenny zabierali, to mama została z dwoma końmi, pięcioma krowami i coś koło 20 szt świń. Ziemi było 8,4 ha, ale tam jest dobra ziemia. Do końca swojego gospodarzenie ojciec doszedł do 15 ha, a potem to już brat zaczął swoje szaleństwa gospodarskie

A pieciogwiazdówka z zaprzęgniętymi dwoma końmi to był szał😉

• Like 2
Opublikowano

Dziadek za 30 dał 33 świnie 

I ona pewnie nadal tyle warta 

Ze wsi obok za władka dał 5 świń 

Mf 255 z tego co mówili był tańszy od 30

W końcu lat 90 4,5 tonowe przyczepy sprzedawali za 4500

Opublikowano

eeee, oglądata te Farme w Polsacie?

kurna co ca cudaki? to sie zapowiada na głupszych od Anżeja... 😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v