Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Pigmei napisał:

Na gorąco możesz dogiąć ale lepiej nie hartuj. Najlepiej zaopatrz się w mocniejszy hak jak się trafi 🙂

Korci mnie po prostu wypróbować jak to się robi ;) .  

3 minuty temu, jahooo napisał:

hartowanie to raczej trudna sprawa

Jak nagrzejesz ten hak równomiernie do około brzoskwiniowej barwy i uda ci się go dogiąć, to najlepiej po ponownym równomiernym zagrzaniu do brzoskwiniowej barwy wrzucić  go do ciepłego oleju, tak między 80 a 120 stopni

To chyba najprościej

Jak nagrzejesz go do kolory białego, to w zasadzie możesz go wyrzucić, zrobi się kruchy i trzaśnie

dobrze jest hak odpuścić, ale jak nie miałes z tym do czynienia, to trudno to tak krótko wytłumaczyć

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Dzwonił że ropę wiezie 

Miało być do piątku a ony już dziś wiozą 

Pewnie po niedzieli będzie tańsza 

Diagonalna musi mieć powietrze 

Środek i po dwa pierścienie

6,12 na jutro ma mi przywieźć bez bio 

• Like 1
Opublikowano

Zdejm tę foliówkę...udusi się... Gienia 🤦...

12 minut temu, Karol6130 napisał:

Marek, wam mleko płaci to i możesz więcej płacić 

A u mnie to skromnie

489l 6,10 b0

Nie piłem

Gienie wożę 

20231207_131620.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Znawcy wszelkich tematów. Mam pytanie. Czy jak taki hak nagrzeje i zagne, a potem wrzucę do wody to się zahartuje i będzie trzymał, czy raczej szybciej pęknie? 

IMG_20231207_122102_227.jpg

Do oleju 

58 minut temu, Karol6130 napisał:

https://m.olx.pl/d/oferta/massey-ferguson-255-mf-od-rolnika-CID757-IDVQOYG.html

@Agrest

Wysłać @PRIMO na ogledziny

z kokardką nawet to może zaliczkę wpłacić 

Bierz w ciemno bo okazja 

• Like 1
Opublikowano

Olej to najpierw  trzeba mieć w głowie :P Haków jak łańcuchów  w zawiesiach czy odciągach się nie hartuje.

Odkształcają się dopiero przy znacznym przeciążeniu ale nie mogą pęknąć,

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Karol6130 napisał:

Marek, wam mleko płaci to i możesz więcej płacić 

A u mnie to skromnie

489l 6,10 b0

Nie piłem

Gienie wożę 

20231207_131620.jpg

Karol weź przestań, stać cie na żywą 

A wentel do pompowania ma z tylu 🤔

Opublikowano
12 minut temu, Pigmei napisał:

Olej to najpierw  trzeba mieć w głowie :P Haków jak łańcuchów  w zawiesiach czy odciągach się nie hartuje.

Dobra odpuszczę sobie taką zabawę..

Opublikowano
36 minut temu, bratrolnika napisał:

o widzicie niedowiarki, i Karol w końcu jakąś dziewczynę ma

I nie to że tam jakaś dmuchana czy coś 

15 minut temu, Łolek napisał:

Karol weź przestań, stać cie na żywą 

A wentel do pompowania ma z tylu 🤔

Ty je coś 

17019556108628461055012451761806.jpg

• Haha 5
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Dobra odpuszczę sobie taką zabawę..

Ale  na nowo profilować w sumie możesz, tak dla zabawy i własnej nauki, aby tylko nikt przy tym nie ucierpiał. Ten hak to i tak bez atestów.

Opublikowano
21 minut temu, Pigmei napisał:

Jak nie umiesz - to hartujesz cały

Jak coś wiesz więcej - hartujesz powierzchniowo

A jak się wogóle nie orientujesz, idziesz do sklepu kupujesz nowy

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale jak chce niech go zasypie i 1m śniegu :) Dostanie zawału po kiełbaskach węgierskich, karetka na czas nie dojedzie, wywalą truchło przed dom i będą czekać na odwilż żeby zrobić pogrzeb xD 

Kiełbasę to sam powinien robić a nie mieć tyle pola, chlewki puste, czasu, że nie wie co z nim robić i latać do sklepu. 

I tu masz Pioter rację ja jak bym miał miejsce i więcej czasu to też bym trzymał kabana albo bycka na własny uzytek

Opublikowano (edytowane)

Haki kowalskie bardziej lub mniej  ozdobne porównujesz do tych  z zawiesi czy odciągów? 🤯 

Może jeszcze taki na ryby jako przykład użyj. Tak nawiasem, kowalstwo nie jest mi obce, jeszcze kowadło, młoty i różnego rodzaju szczypce  po dziadku mam🙂

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v