Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał:

Chłop byczkow szuka 

Bierze aby sztuka 

Ma dość handlarzy 

Padło mu połowę zagramicznych dobrych simentalów

Jak od chłopa nie przeprowadzi przez izolatkę też może być różnie zganiajac razem

• Like 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

5 minut temu, witejus napisał:

Niby dlaczego rolnicy mieliby interesować izbami jeśli one o niczym nie decydują.Izby to jest listek figowy dla władzy, powołane w połowie grudnia 1995 roku. Dlaczego do wyborów na radnych jest duże zainteresowanie? bo radni już o czymś decydują.

W jednej gminie której pomagamy jest układ od 20lat ten sam, Ci sami radni i jeden stanowiący o wszystkim głos. Za to narzekających jest cała rzesza ale tych którzy chcą iść i coś robić policzysz na palcach jednej ręki 

a co Wy tam pomagacie ?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

A po co i na co?

Rozyebana struktura gleby

Ja się dobry dla firmy usługodawczej zrobił.

Moje zezrębkowali i wywieźli.  Poprosili czy nie mogą na działce złożyć trochę zrębek. To nawieźli 7x 40m³. Ujeżdżone że woda w koleiny wyszła 

A no potrzebne panie Sławku.

Zerwanie podeszwy płużnej plus zrobienie kanałów wodnych.

Tu nie ma melioracji 

Opublikowano

Ale to już nawet na przymrozku było lepiej zrobić. Chyba że źle widzę, bo zobaczyłem przewalające się błoto

Teraz powiększyłem. Może i nie błoto. Jak na warunki u Ciebie to chyba nawet sucho.

Zwracam honor.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ale to już nawet na przymrozku było lepiej zrobić. Chyba że źle widzę, bo zobaczyłem przewalające się błoto

Teraz powiększyłem. Może i nie błoto. Jak na warunki u Ciebie to chyba nawet sucho.

Zwracam honor.

Powieszchownie się mazało.

Głębiej to  suchą ziemię polazywało.

50-60 cm zrobione

Opublikowano
Karol6130 napisał:

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie podoba mi się, ale jak można korzystać to czemu nie... Podatki się płaci, to dlaczego nie skorzystać z MR czy modernizacji ?? Nie weźmiesz ty to weźmie ktoś inny ...

W bób wchodziłem to całą linię za 50k wziąłem na modernizację, do tego scielarke do truskawek na bele i opryskiwacz z nadmuchem. Po co miałem 150k wyjmować z kieszeni, wyjąłem 75k a reszta poszła na samochód.

Tylko na wszystko trzeba mieć warunki 

Ja nie mogę wziąć modernizacji bo nie zwiększę produkcji

A wziąć i oddać to lepiej nie brać 

Dobre dla tych co mają sporo pola

Wtedy można było brać 

Z młodym rolnikiem teraz też zakończyli zakup ziemi od rodzica

To było najlepsze rozwiązanie 

Swoją drogą przykład Sławka weźmy 

Wziął modernizację, za***rdalał a się okazuje że z dobrych maszyn ma prasę i paszowóz, a reszta to tyle że jest

nie no aż tak tragicznie to nie jest...pług orze agregat prądotwòrczy spełnia zadanie włóka tak samo a kosiarka to prima sort tylko trochę mała 🤭 jeszcze bym powyliczał....

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, PRIMO napisał:

Hyfy tyż?🤔

Pewnie tak

2 minuty temu, slawek74 napisał:

nie no aż tak tragicznie to nie jest...pług orze agregat prądotwòrczy spełnia zadanie włóka tak samo a kosiarka to prima sort tylko trochę mała 🤭 jeszcze bym powyliczał....

No i widzisz 

Jak byś wziął 3.2 na centralnym było by ok 

Nawet na bocznym 3.2m była by lepsza

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Agrest napisał:

A weź daj spokój. Jak ktoś atakuję to oddaję i sprawa się wyjaśnia.  Żadnej urazy nie żywię i nie masz za co przepraszać. Nawet nie pamiętam czy coś takiego było.

Sam czasem może zbyt wielu dokuczam choć najczęściej w formie żartu. 

Ty szpec roślinny jesteś. Wiesz o jakichś odmianach pszenicy będących do koszenia tak z 7-10 dni po ozimym jęczmieniu?

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

Brakuje tylko żeby był rudy i gej, o o jeszcze żeby miał korzenie z narodu wybranego 

Nieślubne dziecko czarnego rabina.... 😉😁

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Afroamerykańczyk się mówi 

W Europie też? Może negrokurpiak? 

3 godziny temu, witejus napisał:

Ot rasista🤣

Jak na hodowcę przystało. Dobór rasy to podstawa 😁

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty szpec roślinny jesteś. Wiesz o jakichś odmianach pszenicy będących do koszenia tak z 7-10 dni po ozimym jęczmieniu?

Chyba spirella. 

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Albo z dopłatami do wapna 

Przeze całe życie nie wapnował a jak dopłaty to wtedy

I odrazu wzrost ceny za wapno

Tak ze wszystkim jest. Nie powinno się pchać pieniędzy w rynek, bo to generuje co prawda sztuczny wzrost gospodarczy ale realnie mało z tego ludzie mają. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Spirella, Avenue, Euclide, Borsalino

Edytowane przez krilan06
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

Chyba słabe czasy idą dla gospodarzenia. Kolegi syn poszedł do wojska 🤔

15 lat jeszcze starzy poprowadzą i powróci później z emeryturą 🤣

Opublikowano
18 minut temu, stempos1980 napisał:

Każdego z nas mogą zgarnąć na ćwiczenia

No on sam się zgłosił . Będzie żołnierz za miedzą. 

8 minut temu, HF86 napisał:

15 lat jeszcze starzy poprowadzą i powróci później z emeryturą 🤣

Może być. Choć teraz to chyba po 15latach jeszcze się nie należy.

Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał:

Spirella wychodzi z 10 dni po jeczmieniu

Jak dożyję i wypali w RSP ozimy owies to chcę posiać mieszankę jęczmienia ozimego z tym owsem i taką wczesną pszenicę. Jęczmień z owsem by przetrzymał z tydzień, pszenica by doszła i w jeden dzień wykosić, drugi dzień słoma, jedna ekipa i wsio.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie do mnie ale odpowiem Spirella 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v