Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ciekawe co tym robić , i jaki koszt utrzymania , same opony w takich chuju to majątek

TY zawsze widzisz negatywy w każdej sprawie eh

Opublikowano
5 minut temu, MonteChristo napisał:

U mnie na 40ha to mają ciągniki 130km i to kupiony nowy, z nieopłacalnej hodowli świń

Ja nie wiem ale wszyscy narzekają że do świń tylko się dokłada

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

na 40 ha to ja bym 180 km kupował

Ciekawe co tym robić , i jaki koszt utrzymania , same opony w takich chuju to majątek

kiedy zedrzesz w nim opony ? Ja swoim MF pulpę wożę już od kilku lat , robię kilka tys km w roku po asfalcie i opon praktycznie nie ubyło.

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja nie wiem ale wszyscy narzekają że do świń tylko się dokłada

Po prostu trzeba się wziąć za robotę, i nie przeinwestowywać,

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

I w Centrum już nie jest mały

No u nas to nawet by można powiedzieć bardzo duży. Ja tam się na tych dużych traktorach nie znam ale przez miedzę koło chałupy obrabia gość co ma koło 40ha to jakiś duży Claas co 4 skiby w obrocie ciąga, Case jako pomocnik i jeszcze C-4011 + pierduson 255 do ziemniaków. U drugiego co ma też podobny areał to też duży Claas, Farmtrack za niedawno sprzedaną C-385 i MF 255 - ziemniaki, Sipma. Gość z którym kurczaki biorę ma 30ha, Valtra, Deutz, T-25 i też MF 255 od 2 lat. 

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przecież to jak się kupi raz na 10 lat to już często. 

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

ja na mniej hektarów jak ma ten nasz znany kolega mam 3 ciągniki 100, 125 i 135 koni 😂

Dla niego dwunastka jest za duża. Po prostu przywykł do gabarytów mikro ciągników jakimi są 30 i 60.

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Lepsza od 3p, choć do ideału jej sporo brakuje. A ten tur to też niewypał. Brak wychyłu, brak wynoszenia, lipny kąt podcięcia ramy, brak przekładni, słaba adaptacja. O materiale nie wspominając 

Mam oba , według mnie 3p na pomocnika lepiej się nadaje niż zwykła , jeszcze mam zamiar wiosną atak wymienić jak radzi @jahooo 

Co to wynoszenie 🤔 u nas w okolicy tych wolmetu jest kilka i nikt tego jeszcze nie połamał , wychył jest do d*py ale zboże sypie i jakoś da się robić . Do Zetora mogłem wziąć coś innego ale ...

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

To Ty też jesteś niedobry 🙄

Oj tam oj tam. Powiedziałem co myślę. A że pan przedstawiciel nie miał argumentów do dyskusji🤷

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dokładnie, jeśli ma 40ha tak jak pisze, to w niektórych rejonach to byłby już nazwany dużym, na przykład u nas...

Na mnie to mówią że większego ode mnie to nie znajdziesz, albo że ze mnie to kawał.... ale głównie Ci co podpadli 

Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

TY zawsze widzisz negatywy w każdej sprawie eh

5 minut temu, Uziu92 napisał:

kiedy zedrzesz w nim opony ? Ja swoim MF pulpę wożę już od kilku lat , robię kilka tys km w roku po asfalcie i opon praktycznie nie ubyło.

Ale pęknąć może w każdej chwili nawet taka ładna 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No u nas to nawet by można powiedzieć bardzo duży. Ja tam się na tych dużych traktorach nie znam ale przez miedzę koło chałupy obrabia gość co ma koło 40ha to jakiś duży Claas co 4 skiby w obrocie ciąga, Case jako pomocnik i jeszcze C-4011 + pierduson 255 do ziemniaków. U drugiego co ma też podobny areał to też duży Claas, Farmtrack za niedawno sprzedaną C-385 i MF 255 - ziemniaki, Sipma. Gość z którym kurczaki biorę ma 30ha, Valtra, Deutz, T-25 i też MF 255 od 2 lat. 

No widzisz. U nas przeważnie takie gospodarstwa. @Łolek Marek masz 40 ha?

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

A do krow to nie?

No krowy też , mleko mieli po 3 zł a płacz ...

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

No widzisz. U nas przeważnie takie gospodarstwa. @Łolek Marek masz 40 ha?

No jest paru takich ale jak dobrze po wsi przedreptasz to częściej spotkasz samą C-330, siuntkę czy ruska na podwórku. Czasem się jeszcze jakiś sam trafi. 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie ogromny. 

Musisz się kiedyś takim nowoczesnym(z lat 90 np.) Przejechać, gabaryt niby duży a zwrotniejsze i sprytniejsze niż się wydaje. 

Opublikowano

Na dużym polu gabaryt nie robi różnicy za to moc i odpowiedni sprzed zapewnia wydajność, sam na swoje potrzeby mocowo przewymiarowany sprzęt pokupowałem i nie żałuję a pieniądz podobny do innych kilkunastoletnich ciągników 🙂

Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

Dla niego dwunastka jest za duża. Po prostu przywykł do gabarytów mikro ciągników jakimi są 30 i 60.

Do taniej 12 trzeba mieć już duże maszyny , tymi co mam to bym nic nie zrobił i trzeba na dzień dobry wszystko wymieniać 

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

U nas to po dwa takie świniarze mają 

A cały czas dokładają 

A krowiarze po 4 

Opublikowano
5 minut temu, Pigmei napisał:

Na dużym polu gabaryt nie robi różnicy za to moc i odpowiedni sprzed zapewnia wydajność, sam na swoje potrzeby mocowo przewymiarowany sprzęt pokupowałem i nie żałuję a pieniądz podobny do innych kilkunastoletnich ciągników 🙂

Jakie ciągniki ?

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Czekaj aż się zestarzejesz 

Karolu ja nie gonie do przodu , zresztą kiedy ja bym to spłacił 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jechałem JD 6630 z 2008 chyba. Nigdy więcej takiego czegoś. 

Niby dlaczego? 

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

tymi co mam to bym nic nie zrobił i trzeba na dzień dobry wszystko wymieniać 

Nie z dnia na dzień. Bo na to nikogo nie stać rok lub dwa porobisz a potem park będzie rósł. A co zrobi taki ciągnik to już w ogóle inna bajka. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v