Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

4 cmentarze odwiedzam i tylko na jednym sobie proboszcz poradził. 

bio śmieci na dwa wysypiska i przyjeżdżają rolnicy i wywożą to w bagna lub trzęsą po polu. 

4 kamerki i strach przed dalszymi obciążeniami za wywóz zrobiły swoje. 

Ostatnia ksiądz z ambony jednego wymienił z nazwiska i adresu bo zostawił banki z olejem w kontenerze, miałem iść po mszy zapytac czy ma ten olej bo mi by się przydał ale jakoś tak...😶

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Gdzieś czytałem ze ten podatek ma być i na ciągniki rolnicze. Poebane to wszystko, jesli rzeczywiście były by to tak duże opłaty to te stare samochody pójdą na złom. Przecież nikt nie będzie płacił po 7 kola za zloma co warty 5.

Podobno te kalkulatory co są.dostepne.sporo zawyżają ja na swoje samochody obliczyłem to wychodzi 700-900zl ale swoją drąga to przepis pojebany...

• Haha 1
Opublikowano
superfarmer02 napisał:

31 minut temu, Agrest napisał:

Patrząc na ogródki i zachowania ludzi na targu to moda na tuje przeminęła.

Jeśli coś z krzewów to właśnie wspomniany przez Ciebie wcześniej berberys. Różnobarwnych tawuł trochę schodzi i teraz moda na hibiskusy.

Magnolia i złotokap też wciąż w modzie. 

Chyba maleje popyt na hortensje.

U nas zostało mało.

Ale od lat ksiądz na ambonie napierdala - wywóz śmieci kosztuje, mniej stawiajcie na grobach...

I to w połączeniu z zasobnością portfela powoli działa

A wędlinka, pomidorek gdzie?

😁

W tym roku szal robiła laurowiśnia hortensje już widzę od kilku lat stopują, na początku znajomy miał pół tunelu jak teraz tej laurowiśnia a teraz hortensji to max 50 szt. A i tak kilka zostaje 

we wrzesniu wysłała mnie ślubna po jakieś roślinki z i internetu z obwodbicy sochaczewa skręcałem na wysokości tych magazynów i tam z 1.5÷2km Wójtówka czy jakoś tak

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

To diabelstwo ma zbite korzenie 

Jak to trawa 🤭

6 minut temu, wojtal24 napisał:

jak się rozglądam po ogródkach ludziach to sporo sądzą teraz jeszcze traw takich wysokich ozdobnych pampasowych

Ale ludzie nie umiał się tym zajmować, myślą że trawa to tylko wsadzi i zawsze będzie ładne 

1 minutę temu, wojtal24 napisał:

we wrzesniu wysłała mnie ślubna po jakieś roślinki z i internetu z obwodbicy sochaczewa skręcałem na wysokości tych magazynów i tam z 1.5÷2km Wójtówka czy jakoś tak

Pewnie u Szymańskich, większość mają z giełdy, chyba najdroższy na okolice 

Polacy sprzedawali czy Ukraińcy? 

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

To diabelstwo ma zbite korzenie 

a jak pięknie się sieje jako gatunek inwazyjny 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

I dobrze zrobił, u nas kołdry stare, słoikiem ktos na cmentarz wywiózł...zmarłym to raczej nie potrzebne🤔

Bardzo dobrze, skoro miał jego adres i dane to bym jeszcze na jego wysłał fakturę za wywow tych śmieci... 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, krzysiek1979 napisał:

jesli rzeczywiście były by to tak duże opłaty to te stare samochody pójdą na złom. 

O to im właśnie chodzi

Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał:

4 cmentarze odwiedzam i tylko na jednym sobie proboszcz poradził. 

bio śmieci na dwa wysypiska i przyjeżdżają rolnicy i wywożą to w bagna lub trzęsą po polu. 

4 kamerki i strach przed dalszymi obciążeniami za wywóz zrobiły swoje. 

U nas co roku ten co ziemię dzierżawi z parafii, podstawia przyczepę i te chabazie zabiera. Na plastiki kontener duży na czas wszystkich świętych stoi. 

Ludzie na szczęście jeszcze nie tacy chamscy, bo nic takiego co opisujecie się nie dzieje :o

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Pamiętajcie tež będziecie mieć 70 lat i wtedy co na piechotę. 

Dlaczego na piechotę. 

Dalej na czterech kółkach będzie się pomykać aż ogień będzie szedł. 

image.png.602543cea588613f16d87f9088dc7f7a.png

Opublikowano

muszą odgruzowac miasta. i w imię ekologi wpłynie coś do budżetu i ze złomują z 2 miliony aut

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

to i młodym pozabierać niedawno jeden do ,,domu ,, wjechał znajomym...

znam takich co i pod 80 pochodzą i gdyby nie wzrok to bardzo wielu młodych objedzie... przecież niemoty są w każdym wieku.... bohatery się znaleźli

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/92-latek-na-wozku-inwalidzkim-holowany-przez-samochod-skonczylo-sie-tragedia/8m8f9qx

Nie ma reguły. 

Opublikowano

Ja tylko przypominam że co roku przedsiębiorca i tak musi zapłacić opłatę środowiskową od paliwa kupionego do pojazdów czy kotłowni. To płaci się do Urzędu Marszałkowskiego. Czyli teraz będzie dokładka do pojazdu, czy może to całkiem inna pula?

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

muszą odgruzowac miasta. i w imię ekologi wpłynie coś do budżetu i ze złomują z 2 miliony aut

I niemiecki przemysł drugi oddech złapie. A to jest priorytetem w tych wymysłach 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj gminne obchody Święta Niepodległości to temu te flagi tak wcześnie... Defilada wojskowa, szwagier ze sztandarem, nawet salwa honorowa.

Aby któremu łeb nie spadł po tej salwie 🙆 czeba hełm założyć 💂🪖 🙄

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

I niemiecki przemysł drugi oddech złapie. A to jest priorytetem w tych wymysłach 

Raczej chiński, bo to tam produkuje się elektryki ... Najstarszego mam dostawczaka, 2010 rok i wg kalkulatora w necie zapłacę za niego tyle samo, co za takiego samego dostawczaka z 2023 z najnowszą normą Euro, czyli zapłacą tak na prawdę stare 15-letnie gruzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Spokojnie, nim nas elektryki zaleją to Niemiec jeszcze parę mln aut sprzeda

Opublikowano (edytowane)

Tylko już Euro V to niska stawka tego podatku, a to są aktualnie 13-letnie auta i młodsze ... Więc na prawdę trzeba mieć starego gruza żeby płacić ten podatek w wyższej stawce...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

a to nie te polskie auta zalewac będą całą Unię?

pisio kiedyś obiecał i już chyba z 3 lata temu miał być milion dla obywateli. 

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

a to nie te polskie auta zalewac będą całą Unię?

pisio kiedyś obiecał i już chyba z 3 lata temu miał być milion dla obywateli. 

Otototo, jakieś elektryki miał Pinokio robić ...

Opublikowano

Komunistom z Brukseli udało się wmówić pewnej części społeczeństwa, zwłaszcza młodzieży, że pojazdy spalinowe to ich wróg. Że jak się przeniesie emisję CO2 i ciepła z samochodów do elekrowni, to będzie EKO. I ci głupcy święcie w to wierzą.

Nikt nie chce edukowac społeczeństwa, ile energii, CO2 i szkodliwych substancji kosztuje produkcja paneli słonecznych, turbin wiatrowych, że nie ma żadnej technologii pozwalającej za 10-15 lat zutylizować zużyte elementy tych paneli i turbin. To jest droga do nikąd. Będą leżeć na ogromnych cmentarzyskach, tak samo jak cudowny swego czasu azbest. Nie jest cudownym rozwiązaniem tak samo atom - bo nie ma sposobu na bezpieczną i trwałą utylizację odpadów.

Niemcy , jak ceny energii elektrycznej poszły w górę, zagłosowali  nogami i portfelami, sprzedaż elektryków poleciała na ryj. Kilka lat temu pisałem , że tak będzie, bo państwo szybko nałoży ekcyzę i wysokie podatki na energię elektryczną. Może w Polsce uda się zatrzymac ten owczy pęd, zanim się on rozpędzi.

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ostatnia ksiądz z ambony jednego wymienił z nazwiska i adresu bo zostawił banki z olejem w kontenerze, miałem iść po mszy zapytac czy ma ten olej bo mi by się przydał ale jakoś tak...😶

@konteno był przed Tobą 😛

• Haha 4
Opublikowano
14 minut temu, HF86 napisał:

Nie mondra wspominać  o tym.  Listopad 5mm deszczu.  Pogody na popołudnie  pokazują następne 5mm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v