Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
58 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No tyle zasiałem bo grube ziarno i sucho, poznaniak A1 średni wysiew. I tak jestem jednym z nielicznych w okolicy co około 200 kg sieją , zazwyczaj obowiązuje norma 250-300+kg , gość brał Liboriusa na 1,5 ha 450 kg 

Można powiedzieć że jestem pionierem 🙂

@szymon09875 jutro sieję żyto populacyjne, z próby kręconej wyszło jakieś 170 kg , będzie dobrze 🤔

Ło matko, zasialem apexusa 150kg i widzę że za gęsto będzie bo miała 38g MTN, trzeba było mi zasiać 130kg jak kalkulator wskazywał ale tyle to nigdy nie siałem 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Żyto populacyjne zamierzam wysiać w ilości 2 jednostek na hektar. Jeszcze nie zerkałem na masę jednostki, ale myślę, że wyjdzie ok 80-90 kg/ha

Apropos, gdyby komuś zbywało, to potrzebuję dwóch jednostek hybrydy odmiany Tur...chętnie odkupię

Vineto mi zostanie jedna jednostka ale to cię pewnie nie interesuje

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

@szymon09875 zraziłem się trochę do KWS, ale jak nie znajdę Tura, to mogę wziąć. Może odbuduje moje zdanie na temat tej firmy

Jutro będę siał to będę wiedział czy mnie poznaniak nie oszuka 🤭 

Ostatnie sialem 1.8 i wyszło idealnie. Teraz już 2 bo jednak termin ucieka.

Miałem mieć samego gilmora, ale ze stwierdziłem że nie sieje tyle kukurydzy to dokupiłem żyta. Gilmora nie mieli tyle ile chciałem i wziąłem jednostka vineto, ale ta odmiana średnio mi się widzi...

Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał:

Jutro będę siał to będę wiedział czy mnie poznaniak nie oszuka 🤭 

Ostatnie sialem 1.8 i wyszło idealnie. Teraz już 2 bo jednak termin ucieka.

Miałem mieć samego gilmora, ale ze stwierdziłem że nie sieje tyle kukurydzy to dokupiłem żyta. Gilmora nie mieli tyle ile chciałem i wziąłem jednostka vineto, ale ta odmiana średnio mi się widzi...

Też mi się mocno średnio widzi KWS ogólnie, ale jedną jednostkę można spróbować...

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No tyle zasiałem bo grube ziarno i sucho, poznaniak A1 średni wysiew. I tak jestem jednym z nielicznych w okolicy co około 200 kg sieją , zazwyczaj obowiązuje norma 250-300+kg , gość brał Liboriusa na 1,5 ha 450 kg 

Można powiedzieć że jestem pionierem 🙂

@szymon09875 jutro sieję żyto populacyjne, z próby kręconej wyszło jakieś 170 kg , będzie dobrze 🤔

Marcin jak tam wróciłeś do swojej czy ona do Ciebie bo w polu siedzę cały czas to nie mam czasu czytać wszystkiego

To ile ty siales na hektar tego liboriusa ? 

Opublikowano
25 minut temu, damianos95 napisał:

Marcin jak tam wróciłeś do swojej czy ona do Ciebie bo w polu siedzę cały czas to nie mam czasu czytać wszystkiego

To ile ty siales na hektar tego liboriusa ? 

Nie wróciła 😐

180 kg 

Siejesz też Liboriusa ?

Opublikowano (edytowane)

O co chodzi?

Wirus czy atak na stronę i serwery gov?

Może ktoś sprawdzić czy to samo na tej stronie?

@jahooo???

Screenshot_20230928_213020_Chrome.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Ostatnio chyba @tytanowyJanusz wstawiał zdjęcie, i pisaliście że nieźle nazbierał, to co powiecie na to 

IMG_20230928_174908_998.jpg

Phi. 🤭

U nas w pierwszych latach kopania Anką po 100t z hektara było 😁 3x tyle co kartofli. Ile to człowiek pieniędzy nabrał. 

No ale jak to na tej kupce tylko ręcznie zbierane to czapki z głów 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Kurna, widać coś złapałem.

Te zbożówki to z de minimis lecą? Bo widzę szybko ubywa limit 

Opublikowano
48 minut temu, DANDYS napisał:

jaki rozstaw?

15 cm

24 minuty temu, Agrest napisał:

Kurna, widać coś złapałem.

Te zbożówki to z de minimis lecą? Bo widzę szybko ubywa limit 

Nieee 

Mam nadzieję że zostanie te parę tys za wapno dla mnie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v