Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał:

U nas na wiosce jest gosc co ma 15 ha i orze c330 i ug dwie skiby. Zawsze ma pierwszy zrobione i ma lepiej zaorane jak inni nowymi kvernelandami😁 ja tez mam kvernelanda i ni uj tak ladnie nie zrobie🤪

U nas też taki jest ,wali ug 3 sześćdziesiątką ,ale on nie puszcza pługa ,i normalnie niech sam orze ,on cały czas łeb skręcony  do tyłu i podnośnikiem operuje . Ma być zaorane ładnie ,to jest priorytet i uj . Tylko trzeba przyznać że nie wyjedzie puki go nie dopieści .

Opublikowano
soltys48 napisał:

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

dziś go rozstawie nowa turbina to musi iść

Czekać na zdjęcia ?

piachy zaczynam orać to chuj nie orka ,jakby nie ustawił to będzie dobrze 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

4x40 zabiera. I jest ciężki. Mój Zetor z takim miał co robić, a Marcina jest słabszy...

To większe niż ja fergusonem targami?

Nie wydają się aż takie na fotce...

Opublikowano
Baks00 napisał:

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

dziś go rozstawie nowa turbina to musi iść

Nie chcesz jeszcze jednej starej

Nowa czy stara turbina ,to UJ nie traktor🤬🤬🤬🤬🤬🤬

IMG20230907122439.jpg

nic mi nie mów na ten temat...

Opublikowano
39 minut temu, superfarmer02 napisał:

O ciągniku pisałem, mój pług według tabliczki 450 

Nie skumałem początkowo...nie wiem, czy 7245 jest lżejszy od 6341... mój waży chyba 3600 i ma 75 KM, a Marcina 66KM...no i ma trochę inaczej rozłożoną masę, a przez to gorszy uciąg...

28 minut temu, Pafnucy12 napisał:

To większe niż ja fergusonem targami?

Nie wydają się aż takie na fotce...

Bo to może być 4x35...mój błąd...niezbyt dokładnie się przyjrzałem...ale 7245 i tak będzie protestował🤷...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

B0 po 6,55 dojechało  

B7 brakło w hurtowni 

• na orlenie 6,43 😂
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Co trza mieć w tym pustym łbie żeby prac rodzinne brudy na forum ...kogo to interesuje ...kurka co za psychol 🤪

Dokładnie upoważnienie wygasa z chwilą śmierci ale skąd taki pierdus może to wiedzieć 😁

pisze ten co o swojej rodzinie niejedno pisal, 

Opublikowano
43 minuty temu, kizak napisał:

U nas też taki jest ,wali ug 3 sześćdziesiątką ,ale on nie puszcza pługa ,i normalnie niech sam orze ,on cały czas łeb skręcony  do tyłu i podnośnikiem operuje . Ma być zaorane ładnie ,to jest priorytet i uj . Tylko trzeba przyznać że nie wyjedzie puki go nie dopieści .

Ja też koryguję podnośnikiem...ustawiam głębokość na ostatnim korpusie, a pierwszy trzymam podnośnikiem na regulacji pozycyjnej...pług ma mieć dobrze zamontowane i dobre lemiesze i płozy...bez tego nie ma dobrej orki...półpiersi i odkładnice to drugorzędna sprawa, chociaż też mają być dobre...

Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał:

Nie skumałem początkowo...nie wiem, czy 7245 jest lżejszy od 6341... mój waży chyba 3600 i ma 75 KM, a Marcina 66KM...no i ma trochę inaczej rozłożoną masę, a przez to gorszy uciąg...

Bo to może być 4x35...mój błąd...niezbyt dokładnie się przyjrzałem...ale 7245 i tak będzie protestował🤷...

w 6341 tyle koni ? 

Opublikowano
pedro2 napisał:

2 godziny temu, Łolek napisał:

Czego się spinasz Sławek napisał to co wielu pewnie pomyślało 

Analizując twoje posty, ciotka dała wam w opiekę mieszkanie, auto, ty zrobiłeś pogrzeb, a teraz rodzina sobie przypomniała o  ciotki majątku, można wnioski różne wyciągnąć 

No traktor ma wakacje 

@PRIMO☝️

Gawroński dzwonił 🤔

Tylko pojeb suafek takie wyciągnął. Jak widać. Zostawiła nam bo mamy do niej 70km, a inni  300-500km to chyba jasne, że nam najłatwiej się zaopiekować tym. 

Do konta ciotki była upoważniona jej siostra  i mogła wziąć pieniądze na pogrzeb. Ale ukryła to przed nami i mówiła, że trzeba zapłacić, nie robiąc scen i z szacunku do ciotki powiedziałem, że mam z czego to zapłacę i przy podziale mi zwrócą. Ot mecyja. 

Dla niektórych są ważniejsze rzeczy niż kasa i w przypadku pochówku bliskiej osoby nie ma przeliczania czy się opłaci, czy odzyskam. Trzeba załatwić po bożemu z szacunkiem i to najważniejsze.

Sąd zasądzi zwrot to odzyskam, nie to nie. Przeżyję. 

mądry człowiek o takich rzeczach publicznie nie pisze....

Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał:

To jest 4x40 na odkładnicy śrubowej. Można tym ładnie orać, tylko Marcina Zetor może nie chcieć go ciągnąć na 3 biegu, a ten pług potrzebuje troszkę prędkości 

To jest 4x35

5 godzin temu, Qwazi napisał:

Zetor może się pogniewać. Raczej jeden korpus będziesz musiał zdjąć na ciężką ziemię. Zadowolenia życzę. 

Orałem różnymi pługami, i Kvernelandem i Overumem i Sukovem i Staltechem i grudziądzkimi...każdy pług orze jak są na polu warunki i się go umie ustawić. Nie widzę większej różnicy między tymi markami. Marcin kupił, to co sobie wypatrzył i niech mu dobrze służy...

Jak to mówi mój ojciec "daj tym młodym od tych kvernelandów grudządzką dwójkę  ciapka, to się okaże, że gospodarz na 100 ha i orać nie umi"...najlepszy przykład mojego brata...

Tak jeden będzie odkręcony

Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał:

To jest 4x40 na odkładnicy śrubowej. Można tym ładnie orać, tylko Marcina Zetor może nie chcieć go ciągnąć na 3 biegu, a ten pług potrzebuje troszkę prędkości 

przy dobrych warunkach pójdzie, w gorszych przy małej prędkości będzie stawiał rządki

Opublikowano
6 godzin temu, PRIMO napisał:

Co to za radło?

6 godzin temu, MonteChristo napisał:

agro-mix? czy co to

Awemak 

6 godzin temu, soltys48 napisał:

Oj Marcin Marcin........😥

No co 🙄

6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieku co ty to narobił 🙆‍♂️

Ja nie biorę suszowego to nie stać mnie na germańskiego

Opublikowano
5 godzin temu, Qwazi napisał:

Jak to mówi mój ojciec "daj tym młodym od tych kvernelandów grudządzką dwójkę  ciapka, to się okaże, że gospodarz na 100 ha i orać nie umi"...najlepszy przykład mojego brata...

Mój dziadek kiedyś powiedział, "ale w konia to byś nie potrafił robić". Cóż. Pewnie bym miał z tym problem. 😉

Opublikowano
5 godzin temu, superfarmer02 napisał:

No weź... Ja na te swoje kilka arów piachu to se mogę taki kupić ale ty....🙄

Krzychu była okazja 

5 godzin temu, DANDYS napisał:

k**wa jak udrega była tym orać , toć to nie wchodziło w ziemię, wyskakiwał, skreciles na ciegle to tył nie bral rozkreciles to przód nie wchodził ,wypozimowales to nie wchodził a pole jak kartoflisko

Miałeś takiego 🤔 teraz masz KV ?

4 godziny temu, farmtrac8244 napisał:

Nowy nabytek?

Tak 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v