Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Bo Ci Zbyszek dobrze doradził i...trytytka pomogła 🤷...

U mnie to samo będzie...nie trzeba pługa...brona wystarczy...

Krzysiu, to jest 4x30 rodem ze Grudziądza🤔...

Czy 3x30 + 1x30...z tej samej fabryki...stawiam na drugą opcję...

Pacz jak dojrzał...🤭 3x30 awemark i dospawana Skiba z grudziądza. Ale nie za długo u mnie ten pług zagości... 🤬

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Tylko w ubiegłym roku sprzedać mogłeś 2,5t na 1t kwalifikatu i jeszcze dostać 200zł do ha obsianego kwalifikatem.

Dziś trzeba 4t sprzedać na tonę kwalifikatu, a dopłata do materiału siewnego jeśli będzie to max 60 zł do ha.

Wolę Ubiegły rok

dziś chcieli kupic moj jeczmien po 550zl/t. Az mi mroczki przed oczami sie pojawily jak to uslyszalem

kwalifikat jeczmienia u mnie ok 2600 zł, nie wiem ile kosztowało mnie wyczyszczenie, ale 125kg/ha bede siac to niech będzie: ziarno 75zł, zaprawa 45zł, szarpnę sie na nawóz donasienny za 10zł, bedzie 130zł hektar + koszty zaprawiania i czyszczenia 

Kwalifikatu, zalozmy posieje rowniez 125kg wychodzi 325zl hektar + dopłata. Jak sie nie obrocisz i tak d.pa z tyłu. No chyba ze znow dopłata wyniesie 200zl/ha to wtedy sie opłacało

Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał:

dla mnie obojętne, bo prawie wszystko bycki zjadły. 

w tym roku nie dadzą radę i z dwie patelki trzeba sprzedać 

Nie pochwalam tego kroku🥺

A tu kuku nasienna. Masa tego na polu. Już widzę zdrowy materiał siewny jak bęben młocarni to przemiesza z ziarniakami

20230904_163438.jpg

7 minut temu, Matey napisał:

dziś chcieli kupic moj jeczmien po 550zl/t. Az mi mroczki przed oczami sie pojawily jak to uslyszalem

kwalifikat jeczmienia u mnie ok 2600 zł, nie wiem ile kosztowało mnie wyczyszczenie, ale 125kg/ha bede siac to niech będzie: ziarno 75zł, zaprawa 45zł, szarpnę sie na nawóz donasienny za 10zł, bedzie 130zł hektar + koszty zaprawiania i czyszczenia 

Kwalifikatu, zalozmy posieje rowniez 125kg wychodzi 325zl hektar + dopłata. Jak sie nie obrocisz i tak d.pa z tyłu. No chyba ze znow dopłata wyniesie 200zl/ha to wtedy sie opłacało

Ja swojego jeszcze nie liczyłem ale ziarno bardzo grube. Liczę że 200kg trzeba.

Ostatnia cena proponowana z piątku 650 netto.

Dziś kupiłem kinto plus 185 na 666kg po rabatach i nawóz prim 20 zł na 500kg.

Wyjdzie taniej, ale jak mi jebło w kręgosłupie przy karczowaniu sadu, tak nawet leżeć i siedzieć nie mogę.

Ryzyk fizyk. Jak się nie zarobi to się będzie żyć z oszczędności🤣

Opublikowano

widziałem tego kawałek w monokulturze z 20 lat. 

praktycznie każda kolba taka. 

mleko będzie się lało 🙉

Opublikowano
Qwazi napisał:

18 minut temu, marcin19071980 napisał:

Anzejowi sąsiad wpie.....spuscił.https://bialystok.se.pl/rolnicy-podlasie-andrzej-z-plutycz-pobity-40-latek-trafil-do-szpitala-mamy-komentarz-policji-aa-zZnr-Jxgy-DBTG.html?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=sebialystok&utm_content=post-link&fbclid=IwAR0IWt5T5czWe9OeN-qzmhbZJitPXG_PlN7ZM_V7YQg-JFQZVoIvr2eJAys

Tam zaraz pobity...górnolotne słowa...tylko plaskacza dostał...naruszenie nietykalności cielesnej🤷...a o powodach tego stanu rzeczy już nie napisali...

3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Się robi się 

Gdzie Ty jesteś???...robisz, czy udajesz 🤔...ja zaraz skończę, a Cię...ni ma...a pomagać miałeś🤦...

IMG_20230904_121928_572.jpg

rotacyjną kosisz? ja już ograbił...

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

ja już ograbił...

Nie boisz się tak otwarcie do rabunku przyznawać?

Pójdziesz w politykę i zawsze ktoś Ci to wypomni. 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Pacz jak dojrzał...🤭 3x30 awemark i dospawana Skiba z grudziądza. Ale nie za długo u mnie ten pług zagości... 🤬

A bo ja grudziądzki wyrób, to po węchu rozpoznam🤭...

54 minuty temu, slawek74 napisał:

rotacyjną kosisz? ja już ograbił...

Gdzie rotacyjną...moim zabytkiem dyskowym...

te te cwaniak... ograbileś, a kosileś chociaż z godzinkę???...czy tylko se zagrabiarką ściemniasz???... Ja 7 ha dzisiaj położyłem...a nie tylko to żem robił...

Opublikowano

poczekaj pare dni 30 stopni bedzie wtedy sie lepiej pracuje=przynajmniej sie nie przeziebisz w cieniu.

idealna pora na talerzowanie-w sumie to z raz agregatem i mozna pszenzyto siac..

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie pochwalam tego kroku🥺

A tu kuku nasienna. Masa tego na polu. Już widzę zdrowy materiał siewny jak bęben młocarni to przemiesza z ziarniakami

20230904_163438.jpg

Ja swojego jeszcze nie liczyłem ale ziarno bardzo grube. Liczę że 200kg trzeba.

Ostatnia cena proponowana z piątku 650 netto.

Dziś kupiłem kinto plus 185 na 666kg po rabatach i nawóz prim 20 zł na 500kg.

Wyjdzie taniej, ale jak mi jebło w kręgosłupie przy karczowaniu sadu, tak nawet leżeć i siedzieć nie mogę.

Ryzyk fizyk. Jak się nie zarobi to się będzie żyć z oszczędności🤣

nie moj problem -polska to tylko dzikom sieje w lesie.

dysk ci wyskoczyl ?? to do kregarza.. albo spac na podlodze i sam wskoczy.

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Pierwszy w życiu zakup zboża z centrali

50 kg na rozmnożenie 

Może tonę da na następny siew. 

IMG_20230904_173721.jpg

Jak zadbasz to z tego woreczka 2tony na luzie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Leszy napisał:

I jak tu na drogę wyjechać? 🙃🤷

IMG_20230904_180305_704.jpg

No jak...normalnie... wyjeżdżasz na drogę powoli, a potem...pedał gazu do podłogi 🤷...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Qwazi napisał:

Gdzie rotacyjną...moim zabytkiem dyskowym... te te cwaniak... ograbileś, a kosileś chociaż z godzinkę???...czy tylko se zagrabiarką ściemniasz???... Ja 7 ha dzisiaj położyłem...a nie tylko to żem robił...

no tylko grabiłem ale to nie szybciej niż koszenie na tych kawałkach idzie ...prawie 5ha i trochę od domu a i też co innego się przydarzyło....

Rolnik1973 napisał:

Pierwszy w życiu zakup zboża z centrali

50 kg na rozmnożenie 

Może tonę da na następny siew. 

IMG_20230904_173721.jpg

🙆‍♂️ inwestycjia na lata... 🤦‍♂️🤪

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Tylko w ubiegłym roku sprzedać mogłeś 2,5t na 1t kwalifikatu i jeszcze dostać 200zł do ha obsianego kwalifikatem.

Dziś trzeba 4t sprzedać na tonę kwalifikatu, a dopłata do materiału siewnego jeśli będzie to max 60 zł do ha.

Wolę Ubiegły rok

Siedź może dadzą jaką doplatę

Opublikowano
48 minut temu, jacus napisał:

dysk ci wyskoczyl ?? to do kregarza.. albo spac na podlodze i sam wskoczy.

Nie chodzę po doktorach. Podejrzewam przepukliny i jakieś przesunięcia. Ogólne bóle, cierpnięcie rąk nóg, chwilowy niedowład nóg, zaburzenia równowagi.

Po drugiej nocy trochę ustąpiło

7 minut temu, gregor1284 napisał:

Siedź może dadzą jaką doplatę

Chyba do zaprzestania produkcji

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Z konta bankowego dokładać aż zabraknie na koncie  , w tedy pora pomyśleć że coś nie tak .

Jo jak ja konta nie mam 

14 minut temu, Agrest napisał:

Nie chodzę po doktorach. Podejrzewam przepukliny i jakieś przesunięcia. Ogólne bóle, cierpnięcie rąk nóg, chwilowy niedowład nóg, zaburzenia równowagi.

Po drugiej nocy trochę ustąpiło

Chyba do zaprzestania produkcji

Też dobre, grunt że darmo 

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

koszenie na tych kawałkach idzie ...prawie 5ha i trochę od domu a i też co innego się przydarzyło....

Wiadomo po co kowal ma kleszcze...tylko moje zdezerterowały🤷🤭...

U mnie grabienie idzie szybciej od koszenia...kosiarka 2,2 m, a grabiarka 3,5...

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

dla mnie obojętne, bo prawie wszystko bycki zjadły. 

w tym roku nie dadzą radę i z dwie patelki trzeba sprzedać 

Dokup byczków i nie będzie trzeba  sprzedawać  zboża.  Pińcset  złotych za  poradę. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v