Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał:

to ile z ha ja wczoraj wymlocilem hybrydowe 13.5% 7t/ha. ważone

Co Ty dajesz i jaka ziemia że tyle kosisz 🙄🤔 . Mi max się udaje 4t populacyjnego 

nasiona hybryda z kws ziemia 3b 4a zakupiona więc wapnowanie do tego z 200kg NPK jesienią odchwaszczanie wiosna ok 100 120kg N w 2 dawkach i dwa razy skracane

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Dziś długi weekend , piątek również.

Ale chyba przez mławę na Krzyżaków malborskich się udam, bo o Warszawę zzchaczyć muszę

Jak do krzyżaków to na Grunwald skręć, jest nowe muzeum, widać za unijne pieniądze bo na wypasie

4 minuty temu, wojtal24 napisał:

tam jest też od Glinojecka dwupasmówka nad morze ale jak leciałem w czerwcu do Krynicy tam jest expresowka nie autostrada i odcinek od Glinojecka czy tam nawet od Plonska za Mławe był nie odebrany prawnie i ciągle stało ograniczenie do 80 na które nikt nie zważał ale często tam kręciły się nie oznakowani ale jak jest teraz to nie wiem bo ostatnio jechałem tam w czerwcu

Od Płońska do samego Olsztyna dwa pasy i można lecieć ile fabryka pozwoli, jak dalej nie wiem,bo koło Olsztyna w prawo odbijałem, info sprzed dwóch tygodni 

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Może razem ze słomą liczone 

Może 

Kuzynowi po metrach wyszło 23t z 4 ha 

Rzepak był ładny 

Kombajnista nie pośpieszył ponad pięć godzin kosił 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ja z w kształcenia technik mechanik konstruktor maszyn rolnicych, rozmaite cuda się robiło to naspawywało ośkę i toczyło pod uszczelniacz ale taka naprawa 2 lata tylko wytrzymuje.

Jak jest możliwe to lekko stoczyć i tuleje mosiężna na gorąco nabić.Robilem, działa.

Opublikowano
24 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Z ilu to ha ?

4

17 minut temu, wojtal24 napisał:

+-7 . Liczę 1500kg zbiornik jak mówił że każdy pełny, ostatniego nie liczyłem bo pod żmijkę był.

15 minut temu, Karol6130 napisał:

Do młyna żyto i po bycki a nie grzeszyć bo zagroda pusta

Jałówki które mają tu wejść chodzą na pastwisku. Byczki wyjechały i celowo nie były wganiane żeby lżej ojcu było przy żniwach. Wrócę to to przewioze a bydło wejdzie ;)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ja chyba 3 lata temu tamtędy wracałem to po za dwoma wąskimi gardłami bardzo fajnie i szybko się jechało. Chyba mam 80km krócej

Dwa lata do tyłu jako najlepsza trasę pokazywało A1 od Kutna do samego Gdańska, teraz właśnie pokazuje na Płońsk i dalej S7

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Ja z w kształcenia technik mechanik konstruktor maszyn rolnicych, rozmaite cuda się robiło to naspawywało ośkę i toczyło pod uszczelniacz ale taka naprawa 2 lata tylko wytrzymuje.

Wystarczy dać twarda napoinę, choćby takim sposobem 

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

Jakimi elektrodami napawaliscie?

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

trzeba napawać i utwardzać powierzchniowo, bo sam spaw uszczelniacz wytrze, dobra metoda to wciskana tulejka z odpowiedniego materiału

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Ja chyba 3 lata temu tamtędy wracałem to po za dwoma wąskimi gardłami bardzo fajnie i szybko się jechało. Chyba mam 80km krócej

Te wąskie gardła mnie zaintrygowały. Rozwiń proszę 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Agrest napisał:

A bo mokre i tak usypywałem.

Choć mierzone kilka dni po młocce to z 16% zostało 15,3, 15, 14,8 i 14 w różnych miejscach

Się za miesiąc trochę przekopie na prawo i lewo

Liczysz na lepsze ceny?

U nas lekko taniej się zrobiło.

Ciekawe co będzie. ... Ja sprzedałem nadmiar właściwie... 

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
marcin19071980 napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał:

7ton to jakieś beznadziejne😁,z 10bylo napisać.Dzisiaj czytałem na F że rzepaku gość ponad 7 nakosil.

rzadko pisze tu o plonie ale jak pisze to tylko wtedy kiedy już zważony. A nie na zbiorniki czy przyczepy bo to mnie śmieszy rzepak nie sprzedany nie ważony jeszcze ale myślę że będzie między 3.3÷3.5t I się tak zastanawiam jak czytam te artykuły albo oglądam yutuberow co im sypie po 5ton co ja źle robię. mi jak by rzepak sypał po 5 ton I pszenica po 9-10 to bym już chyba pół wsi wykupił. Mi od chwalenia się nic nie przybywa w portfelu ale może innym tak. są tacy agenci na każdej wsi I tu też na AF co się lubią chwalić u mnie w sąsiedniej wsi też jest gość co Jarka mu daje 6 ton na 150kg saletry jak mówi a jak dom remontował to 2 ha ziemi sprzedał

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Te wąskie gardła mnie zaintrygowały. Rozwiń proszę 

Kiedyś na Gdańsk sypaliśmy płońsk - SIerpc - Rypin -  Golub Dobrzyń - Wąbrzeźno - Radzyń Chełmiński - Grudziądz. Fajna trasa do jazdy z dzieciakami, mnóstwo zamków po drodze.

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

Mi od chwalenia się nic nie przybywa w portfelu ale może innym tak. są tacy agenci na każdej wsi I tu te

U nas był taki że co sezon miał... jego słowa....no dubelt jak w tamtym roku....😁

1 minutę temu, radekz200 napisał:

do budowy 😛

Yyyyy, czego?

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Liczysz na lepsze ceny?

U nas lekko taniej się zrobiło.

Ciekawe co będzie. ... Ja sprzedałem nadmiar właściwie... 

A ja nie usypałem barykady porobiłem w przechowywalini ziemniaków.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wojtal24 napisał:

rzadko pisze tu o plonie ale jak pisze to tylko wtedy kiedy już zważony. A nie na zbiorniki czy przyczepy bo to mnie śmieszy rzepak nie sprzedany nie ważony jeszcze ale myślę że będzie między 3.3÷3.5t I się tak zastanawiam jak czytam te artykuły albo oglądam yutuberow co im sypie po 5ton co ja źle robię. mi jak by rzepak sypał po 5 ton I pszenica po 9-10 to bym już chyba pół wsi wykupił. Mi od chwalenia się nic nie przybywa w portfelu ale może innym tak. są tacy agenci na każdej wsi I tu też na AF co się lubią chwalić u mnie w sąsiedniej wsi też jest gość co Jarka mu daje 6 ton na 150kg saletry jak mówi a jak dom remontował to 2 ha ziemi sprzedał

Znany temat.Mam tu blisko gościa co potrafi wyliczyć plon kapusty i ziemniaków  gdy dopiero co posadzone.Przenice na 9ton obliczał ostatnio a ona leży od 1,5miesiaca i już ostem i komosą przerosła.Nikt nie chce na to mu jechać i kosić bo to morderstwo na własnej maszynie 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
bratrolnika napisał:

3 minuty temu, Agrest napisał:

Dwa lata do tyłu jako najlepsza trasę pokazywało A1 od Kutna do samego Gdańska, teraz właśnie pokazuje na Płońsk i dalej S7

na 7 jest mniejszy ruch tak mi się wydaje

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał:

nasiona hybryda z kws ziemia 3b 4a zakupiona więc wapnowanie do tego z 200kg NPK jesienią odchwaszczanie wiosna ok 100 120kg N w 2 dawkach i dwa razy skracane

Bez fungi?

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Migomata spaw twardszy, a nabić tuleję nie robiliśmy i zmienić uszczelniacz na inny pod tuleję zamiast jak było bez.

Chyba się kury dobrze niosły jak tą szkołę kończyłeś i za jajka kwit masz?  Elektrody masz specjalne do napawania a i drut też

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v