Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Agrest ile jest dopłaty do kwalifikatu zbóż?

Nie wiem. W tym roku nie siałem.

Wiśnie skończone. Dojechaliśmy do domu i lunęło. A na południe był kombajn umówiony.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

to juz dzisiaj posadz krzaki pod oknem -zeby mieli miekkie ladowanie

Zakrzaczenie jakieś jest, ale lądowanie z tego zamurowanego okna i tak by było...twarde🤷

IMG_20230803_105955_974.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Za kilo, miesiąc temu to było po 4zł/kg. I biorą, że wnet by po rękach całowali bo mówią, że nie chcą z targu ani ze sklepu.

Gdzie ty tam siedzisz?Zaraz tam podjadę z towarem.

Opublikowano
6 minut temu, marcin19071980 napisał:

Gdzie ty tam siedzisz?Zaraz tam podjadę z towarem.

Jak się Ciebie spytają coś dawał i jak się przyznasz to nikt od Ciebie nie kupi. Zresztą to nie ilości dla was - 50-100kg na tydzień. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak się Ciebie spytają coś dawał i jak się przyznasz to nikt od Ciebie nie kupi. Zresztą to nie ilości dla was - 50-100kg na tydzień. 

I tak codziennie?

I nie masz z tym problemu, a ze zbożem twierdzisz że się tak nie da....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Kupiec nie musi być miastowy 

Jak jest na wsi to ma albo swoje albo oddaje pole w dzierżawę i sobie bierze zamiast czynszu w pieniądzu zboże. U nas nie ma takich, że im ziarna brakuje i muszą dokupować. 

Opublikowano
31 minut temu, Agrest napisał:

Nie wiem. W tym roku nie siałem.

Wiśnie skończone. Dojechaliśmy do domu i lunęło. A na południe był kombajn umówiony.

A jak to jest , zasieje 4 ha pszenicy c1 i 0,7 ha jęczmienia, to dostanę do niego też , czy muszą być pełne ha 🤔

Opublikowano

Nie muszą. Jedynie n mniej niż 150kg /ha.

Kiedyś siałem rotondo 101kg, ale musiałem zgłosić mniej ha  I rozpisać po 150kg/ha

Opublikowano

W tym roku czytam że dużo dostaną ,200 zł do zboża 

A ja gdzieś Fv podziałem 😐

Opublikowano
49 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ziemniaki ekologiczne od zwykłych różnią się tym że nawóz pod nie sieje się w nocy.

Opublikowano
7 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

W tym roku czytam że dużo dostaną ,200 zł do zboża 

A ja gdzieś Fv podziałem 😐

Gdzie to wyczytałeś że po 200 zł bo ja w agencji pytałem to nic jeszcze nie wiedzą?

2 minuty temu, Popier96 napisał:

Ala armageddon na weekend się szykuje :(. Kto zboża nie wymłócił, to może już nie wymłócić. 

To z ubezpieczenia dostanę więcej jakbym miał skosić i na kombajnie zaoszczędzę.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ziemniaki ekologiczne od zwykłych różnią się tym że nawóz pod nie sieje się w nocy.

Moje z nawozów dostały 100kg Polifoski na hektar w marcu i nic więcej z nawożenia z worka. Z oprysków to 1x Coragen na stonkę, z Ridomilu i innych zrezygnowałem. Tylko drożdże i olejek z drzewa herbacianego. W Vinecie liści już prawie nie ma a w Tajfunie jeszcze trochę. Denar już z 2 tygodnie temu uschnął. Nie będę walił w coś co sam jem. 

13 minut temu, Popier96 napisał:

Ala armageddon na weekend się szykuje :(. Kto zboża nie wymłócił, to może już nie wymłócić. 

Toć po niedzieli piękna pogoda. 2 lata temu na początku sierpnia wlało z 70 litrów a dwa dni po deszczu już wszyscy młócili i złe nie było... 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Okno jak w jakim kościole😁

To klasztor,  z córkami 🤭

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

I drzwi tyż🤭...

IMG_20230803_105620_975.jpg

Z tych schodów to gorzeje się sp***dolić niż przez to okno wypaść 

• Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

To klasztor,  z córkami 🤭

Z tych schodów to gorzeje się sp***dolić niż przez to okno wypaść 

I jeszcze do piwnicy można się wje...bo drzwi przy samym schodach.

Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Toć po niedzieli piękna pogoda. 2 lata temu na początku sierpnia wlało z 70 litrów a dwa dni po deszczu już wszyscy młócili i złe nie było... 

Deszcz to najmniejszy problem. Grady, wiatry, tornada i na domiar nawalne opady deszczu przez prawie dwie doby. 

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Deszcz to najmniejszy problem. Grady, wiatry, tornada i na domiar nawalne opady deszczu przez prawie dwie doby. 

Jakby człowiek z tego żył to by się martwił. A tak co ma być to będzie. Pszenicy na rok jeszcze z biedą starczy. Kukurydza z zeszłego roku jeszcze nie tknięta.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakby człowiek z tego żył to by się martwił. A tak co ma być to będzie. Pszenicy na rok jeszcze z biedą starczy. Kukurydza z zeszłego roku jeszcze nie tknięta.

Mnie by bolało, bo nie po to się cały rok przy tym chodzi, żeby tego nie zebrać. Chyba, że dobrze ubezpieczone 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v