Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, pedro2 napisał:

To co wy tam kuźwa robicie w tych zbożach... Ja na kartofle nieco ponad 6tys kosztów robię nie licząc własnej pracy. A w pszenżycie w 2 tys spokojnie się mieszczę i jeszcze zostanie. A tu 4k to prawie 6t na koszty

To mi napisz przepis na 2k w zbożu. Orka, uprawa, siew liczę 25l na hektar z dojazdem. to jest koło 160zł. Kwalifikat około 350zł, polifoska koło 800zł, oprysk na chwasta wiosną około 220zł, azot koło 900zł, paliwo na wiosenne opryski+azot liczę 100zł, kombajn 600zł. Dodaj sobie amortyzację, jakieś opłaty i 3,3k będzie mało.

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Sugerujesz, że mam zaburzenia psychiczne 🤔...bo z wyglądu to ja paskudny jestem🤷🤦...

A do dojenia to mam dojarkę... urządzenie takie...🤭

e skad byscie sie z ogarkiem uzupelniali on nogi ma zdrowe ty glowe..

naprawde jest cos takiego ?? nie wiedzialem ..

doilem przewodowka fullwooda z pulsatorem elektronicznym gdy pod stol wchodziles na stojaco ..

39 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła ale leje. Ledwo z chliwa do chałupy wróciłem. Korpiele chyba zamuliło bo prawie nic nie wzeszło...

u mnie wiekszosc jarzyn juz wiosna nie powschodzila..trzeba bylo drugi raz siac

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Dla mnie to nie powod,ale on tylko szuka punktu zaczepienia. Jeszcze w dodatku jak skonczyl jesc sniadanie,ja jeszcze jadlem. Mowilem ze to glupota,jak nie pasuje to pojade i zabiore,20 minut pozniej bylo posprzatane. A jeszcze mowi ze się kłócić nie chce, to mowie to po co o takiej pier**le mowi,mogl to inaczej powiedziec ze moze sprzatnac te galezie a nie z mordą ze ja tam bylem i mialem nie pozwolic je wyrzucic.Tesciowa za mną juz, nawet pomagala przy zbozu. A tu zdjecie dowodów tej zbrodni

20230725_090546.jpg

Dla mnie to głupota. Ale on szuka momentu aby tylko sie kłócić. Ale jak go zj**ie to pozniej siedzi na krzesle caly dzien pod domem albo pod wierzbą

Moze szuka powodu żeby nie pomagać 🤔. Z opowieści babci to mój dziadek miał podobnie jak mu się nie chciało robić to szukał powodu do awantury i focha.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

u mnie wiekszosc jarzyn juz wiosna nie powschodzila..trzeba bylo drugi raz siac

Z pietruszką i marchewką były problemy ale to to ewidentnie wymokło bo zaraz po sianiu same deszcze w tym jeden ponad 30 litrów a lipiec setkę przekroczył. A w piątek trzeba by co ukopać. 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

e skad byscie sie z ogarkiem uzupelniali on nogi ma zdrowe ty glowe..

Ty naprawdę nie zdajesz sobie sprawy że jesteś na forum postrzegany za niezrównoważonego psychicznie?

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

doilem przewodowka fullwooda z pulsatorem elektronicznym gdy pod stol wchodziles na stojaco

Przepraszam uprzejmie....a w Krużewnikach był????

Opublikowano

Paliwo 20L i po 3,5zł, nie 6,5. Bez kwalifikatu, bez polifoski, azot 600, po grochu 400. Oprysk jesienią niecałe 200. Rozsiew azotu 2L paliwa. Na kombajn z zapasem na części liczyć niech 300zl podatek ile tam z 40zł wyjdzie. No i coś na części, elementy robocze. 

13 minut temu, Popier96 napisał:

To mi napisz przepis na 2k w zbożu. Orka, uprawa, siew liczę 25l na hektar z dojazdem. to jest koło 160zł. Kwalifikat około 350zł, polifoska koło 800zł, oprysk na chwasta wiosną około 220zł, azot koło 900zł, paliwo na wiosenne opryski+azot liczę 100zł, kombajn 600zł. Dodaj sobie amortyzację, jakieś opłaty i 3,3k będzie mało.

47 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja bym przyszedł ale nie do takich... Pchać takiego grzmota samemu ciężko.

Pioter Ty lepiej dmuchaj ten deszcz na Podlasie.

Po ile propolis sprzedajesz? 

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Paliwo 20L i po 3,5zł, nie 6,5. Bez kwalifikatu, bez polifoski, azot 600, po grochu 400. Oprysk jesienią niecałe 200. Rozsiew azotu 2L paliwa. Na kombajn z zapasem na części liczyć niech 300zl podatek ile tam z 40zł wyjdzie. No i coś na części, elementy robocze. 

Widzisz jak bardzo różnią się warunki gospodarowania. Nie każdy na gnoju(bo nie sądze, że nie nawoziłeś gównem), nie każdy uprawia pioch co patykiem uprawisz, nie każdy ma swój kombajn. A azot za 600zł kupiony marcem to byłoby z 70N. Już nie mówiąc o azocie za 400zł. Sorry, u mnie się to nie uda. Ale spoko, jak tylko Ci się budżet spina przy tak niskim nawożeniu to tylko się cieszyć. Ja próbuję ekonomicznie do tego podchodzić. Kwalifikat kupiony po takiej cenie, bo zeszłoroczne ziarko po kwalifikacie sprzedane do tej pory pamiętam po 130- 140zł. Siejąc te 125kg-150kg na ha i licząc zaprawę to niewiele mniejsza różnica niż kupić gotowca. Jak widzę, że coś rokuje to jadę na grubo z nawożeniem i ochroną śor. Jęczmien zrobiony po łebkach. Jak uda się sprzedać to coś zostanie.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Popier96 napisał:

Odlicz co PiS daje nam co do wszystkiego dopłaca

Jak liczyć materiał paliwo nawóz osób bez zwrotu jak w hvj zwrotów pieniędzy. 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

No powiedzmy. To są dla mnie czyste kalkulacje. Nie próbuję sobie zakłamywać obrazu jak to się opłaca czy coś. Ale również nie narzekam, zawsze coś zostanie. Ale zrobić hektar zboża w 2k to dla mnie abstrakcja.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Rysiek, czy Ciebie słońce może przygrzało?

Opublikowano
10 minut temu, Popier96 napisał:

No powiedzmy. To są dla mnie czyste kalkulacje. Nie próbuję sobie zakłamywać obrazu jak to się opłaca czy coś. Ale również nie narzekam, zawsze coś zostanie. Ale zrobić hektar zboża w 2k to dla mnie abstrakcja.

Ile wam zostaje a nie ile wsadzacie w to pole na tym biznes polega

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

680 brutto 

Nieźle , ciekawe ile u mnie , jutro chyba wiozę

Mimo suszy , liborius i Corado ładnie sypią

5 godzin temu, radekz200 napisał:

u mnie tyle z 2,5 ha 

IMG_4707.jpeg

Co to za śmieci w tym pszenżycie 🤔

Opublikowano
malaczarna napisał:

10 minut temu, Popier96 napisał:

Ile wam zostaje a nie ile wsadzacie w to pole na tym biznes polega

tam w pole,,wsadzać ,, 🤭😁

Opublikowano
33 minuty temu, PAN88 napisał:

Moze szuka powodu żeby nie pomagać 🤔. Z opowieści babci to mój dziadek miał podobnie jak mu się nie chciało robić to szukał powodu do awantury i focha.

Gdyby tak bylo to by po ludzku powiedzial ze nie da rady. Wtedy calkiem inaczej by to wyglądało,a i mi by sie lepiej pracowało. Najbardziej smiac mi sie chce jak on focha strzeli,ja cos robie a ten zza winkla podglada i mysli ze nie widzę😂 Chłop juz 7 dych przekroczyl a w robote swoje 5 groszy musi wsadzic. Ale jak mi sie dobrze kosilo jak go nie widziałem, po swojemu wszystko zrobilem,pieresze ustawianie i wiem co mam do poprawy,a tak zawsze ten mi wlezie na pomost,zacznie gderac i sie skupic na robocie nie mozna. 

Który pisał o wczasach dla niego? Oj przydalyby mu sie tak na 2 tygodnie

Opublikowano

Ty chyba zbyt dobry człowiek jesteś..

Musisz być bardziej stanowczy... 

Na przykład ...On na pomost....Ty przerwa....

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Gdyby tak bylo to by po ludzku powiedzial ze nie da rady. Wtedy calkiem inaczej by to wyglądało,a i mi by sie lepiej pracowało. Najbardziej smiac mi sie chce jak on focha strzeli,ja cos robie a ten zza winkla podglada i mysli ze nie widzę😂 Chłop juz 7 dych przekroczyl a w robote swoje 5 groszy musi wsadzic. Ale jak mi sie dobrze kosilo jak go nie widziałem, po swojemu wszystko zrobilem,pieresze ustawianie i wiem co mam do poprawy,a tak zawsze ten mi wlezie na pomost,zacznie gderac i sie skupic na robocie nie mozna. 

Który pisał o wczasach dla niego? Oj przydalyby mu sie tak na 2 tygodnie

Sanatorium na 3 tygodnie

Opublikowano
13 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

liborius i Corado ładnie sypią

Około ile? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v