Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma się czego bać, tylko teraz to zwykłe ciasto albo z nosivetem. Mi tam nie chodzi jaka rasa, aby nosiły i się nie roiły... Mam mini plusa, jak będzie trzeba to jakąś matkę zrobię najprostszym sposobem, oczywiście po sposobie "niech se same zrobią", potem z jedna aby tam była zapasowa i tyle. Tak żeby wszystkiego z 5-6 sztuk było.

2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Ja się dygam trochę ciasta. Zależy mi na tych rodzinach bo one są naprawdę w sile. Mimo, że matule już 3 letnie. Nie chciałbym ich rozczerwić na maxa i potem obserwować osyp. Bo póki co odpukać w niemalowane, ani wilgoci w ulu, posprzątały sobie osyp, wkładkę higinieczną wyciągnąłem z ciekawości to kilka pszczół tylko... Z jednego ula już bankowo pójdzie seria matek. Bo jest potencjał w tej rodzinie + pszczoły do badania co to za rasa.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie ma się czego bać, tylko teraz to zwykłe ciasto albo z nosivetem. Mi tam nie chodzi jaka rasa, aby nosiły i się nie roiły... Mam mini plusa, jak będzie trzeba to jakąś matkę zrobię najprostszym sposobem, oczywiście po sposobie "niech se same zrobią", potem z jedna aby tam była zapasowa i tyle. Tak żeby wszystkiego z 5-6 sztuk było.

Tak, mam zwykłe bkv zakupione. Jutro decyzja. Słuchaj, ta rodzina naniosła w tamtym roku najwięcej i nie wpadła przez cały sezon w nastrój. A, że ten pszczelarz który mi pomaga to lekko fanatyk i matule tworzy- sprzedaje, zrobił kurs na inseminatora to chce po prostu z tego ula serię stworzyć. Tymbardziej, że najbardziej łagodna z tych które mam. Same +.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja tam wierzę w Buckfasta. Innych już nie chcę, ewentualnie Prima. Hinderhoffer, Karpatki, Primorskie się chowają. O Alpejce czy "czerwonej urwie" czyli Victorii nie wspominam.

Dlatego pszczoły do badania jeśli jest taka możliwość. Bo rasa spasowała. A co to jest, tego nie wie nikt 🤣

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Dlatego pszczoły do badania jeśli jest taka możliwość. Bo rasa spasowała. A co to jest, tego nie wie nikt 🤣

Dwie najsilniejsze rodziny to już właśnie krzyżówki po BF. Po unasienionej matce BF i naszych trutniach. Między bajki można włożyć tą agresywność. Pszczoła spokojna, miodna, nierojliwa. 

Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

Ja nie lubię jak ktoś doda do niej za dużo, np. jabłko, albo ogórka. 

Brokuł z czosnkiem jest ok ale lubie jak robi go moja żona, już teściowa robi to tak że mi średnio smakuje. Tuńczyka jem pod każdą postacią więc sałatka jak najbardziej. oprócz tego śledziowe, pieczarkowe, z porów, ziemniaków, grecku, generalnie maja być bez makaronów. Taki skryty sałatkożerca 

O z tym jabłkiem to już całkiem🤢

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Dwie najsilniejsze rodziny to już właśnie krzyżówki po BF. Po unasienionej matce BF i naszych trutniach. Między bajki można włożyć tą agresywność. Pszczoła spokojna, miodna, nierojliwa. 

I ta rodzina najprawdopodobniej coś z BF ma. Albo trutnia albo matule. Niestety, odkłady zrobione na czerwiu z niej już nie są tak spokojne, ale jak tylko okaże się miodna, przeżyje tych parę żądeł 😉. Będzie tam trochę tej pszczoły w ulu?

IMG_20230114_145442.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Jeszcze nie sprzedałeś? 

Liczysz że weźmiesz za wyjucha 50 tys 🤔

Pieniądze nie potrzebne to jest , przydaje się czasami, ale chętni są 🙂

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Będzie tylko ja tam na innych typach ramek niż wielkopolskie nie znam. Przy WLKP to już niezła rodzina. Jak to mawiał Tombacher - "ja się wiosną nie wstydzę, że mam pszczoły na 3-4 ramkach".

10 dadanta to 12 wlkp. No nie chciałbym tego zepsuć. Teraz mam zaklepane 2 rodziny, w dniu odbioru obsadzone na 6 ramkach. 

Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

Przynajmniej się nie kurzy 

IMG_20230114_144716.jpg

Napisz jeszcze, że tylko Fendt dał radę...i się Karol uruchomi🤔🤭

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Możesz jakiegoś chętnego odstąpić, jeśli masz w nadmiarze😉

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Jeszcze nie sprzedałeś? 

Liczysz że weźmiesz za wyjucha 50 tys 🤔

za 50tys 🤔🙆‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Napisz jeszcze, że tylko Fendt dał radę...i się Karol uruchomi🤔🤭

Możesz jakiegoś chętnego odstąpić, jeśli masz w nadmiarze😉

@Karol6130patrz z beczką tylko Fendt, Ferguson uciekł 

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Najlepiej tak ;) stać i zdjęcia robić 😉

A jak najpierw siedziałem i piłem kawę z jakimiś gościem z dalekich krain a potem stałem 

Z łopatą na pryzmie 🤷‍♂️

Opublikowano

to mi się kuwa majster śmieszek trafił. 

pytałem ile gwarancji, a ten mi że do stu dni. 

gadam że niewiele, a ten że faktycznie studnia 12 m od drzwi warsztatu 😁

Opublikowano
13 minut temu, HF86 napisał:

to mi się kuwa majster śmieszek trafił. 

pytałem ile gwarancji, a ten mi że do stu dni. 

gadam że niewiele, a ten że faktycznie studnia 12 m od drzwi warsztatu 😁

Ja zwykle dalej na rok do bramy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

za 50tys 🤔🙆‍♂️

Nie , ale za połowę tego 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v