Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

No 

150-200 osób i 100‐150 tyś poszło 

A później za pieniędzmi i chłop w skarpetkach po roku

A koperty dają, nawet czasem i po 100 zł się zdarzy, ale to tylko u zamożnych

To u nas bogatsze widać. Więcy dajom

Opublikowano
16 minut temu, Leszy napisał:

Coraz mniej tych tradycji. Koszty w niebo wywaliły i ludzie wolą sobie inaczej te pieniądze zainwestować, albo robią takie spotkania na kilkanaście osób jedynie.  

to nie koszta tak wywaliły, tylko chęć pokazania się. 

I jak ktoś nie musi i nie chce uczestniczyć w tym cyrku toto grzecznie odmawia, bo za tyś za parę to wyjdzie gdzieś fajny weekend spędzić, a nie poplasac u kuzyna co się go 15 lat nie widziało i raczej po weselu to się nie zmieni. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Karol6130 napisał:

No 

Karol skąd te ceny masz bo mocno z górnej półki chyba 

A koszty to dopiero po weselu się zaczynają typu mieszkanie czy dom 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał:

No i spadło całe 3 litry.

@soltys48

Ile pioruny Ci dały? 

Nie mierzalny opad 

20 minut temu, Bananek napisał:

witam i o zdrowie pytam. wczoraj psiuknięta kukurydza przeciw zielsku, a dziś chwasty leżą martwe. mam nadzieję, że nie zaszkodziłem zbyt mocno też kukuruszce, bo trochę z awarią psikacza pryskałem.

Tu moje pytanie do Was (głównie @Agrest) czym się różni rozdzielacz stalocisnieniowy od zwykłego? I w tym i w tym ustawiasz ciśnienie pracy. Ten stalocisnieniowy dodatkowo ma jakieś pokrętła na każdej z sekcji. Czyżby ustawianie ciśnienia dla każdej osobno?

W stałociśnieniowym najprościej mówiąc gdy zamkniesz dowolną sekcje to ciśnienie nie rośnie ani nie spada. Tymi pokrętłami to regulujesz 

• Sad 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

W stałociśnieniowym najprościej mówiąc gdy zamkniesz dowolną sekcje to ciśnienie nie rośnie ani nie spada. Tymi pokrętłami to regulujesz

to teoretycznie każdy tak powinien działać. musi nie warto dopłacać tych 250zl dla tego bajeru, rzadko zamykam sekcje

tzn miałoby to sens (to ustawianie ciśnienia dla każdej sekcji oddzielnie) gdyby każda z nich miała osobny pomiar ciśnienia. choćby manometr. bo jak w tym biardzkim ustawiać? na słuch?

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Karol skąd te ceny masz bo mocno z górnej półki chyba 

A koszty to dopiero po weselu się zaczynają typu mieszkanie czy dom 

A policz wszystko 

Sam zespół teraz to 15

Bar 5 

Animator od 2 do 3

A dopiero gdzie co łaska 

No chyba że bez łaski 

Może wieche przytnie hederem 

20230614_064803.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

to teoretycznie każdy tak powinien działać. musi nie warto dopłacać tych 250zl dla tego bajeru, rzadko zamykam sekcje

tzn miałoby to sens (to ustawianie ciśnienia dla każdej sekcji oddzielnie) gdyby każda z nich miała osobny pomiar ciśnienia. choćby manometr. bo jak w tym biardzkim ustawiać? na słuch?

Zadzwonię to Ci po podlasku wytłumaczę 

Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

Nie mierzalny opad 

W stałociśnieniowym po prostu regulujesz bypass, jak zamkniesz sekcję, to dodatkowy zaworek upuszcza tyle wody, aby ciśnienie w całym układzie pozostało stałe

Jak jest sprawny zawór regulacyjny, to różnica w normalnym rozdzielaczu jest niezauważalna, u mnie po zamknięciu jednej seksji z pięciu różnica jest jedna kreska

problem robi się wtedy, jak się zamknie pół lancy, to ciśnienie skacze o pół bara i wtedy dobrze mieć ten rozdzielacz z kompensacją

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, HF86 napisał:

to nie koszta tak wywaliły, tylko chęć pokazania się. 

I jak ktoś nie musi i nie chce uczestniczyć w tym cyrku toto grzecznie odmawia, bo za tyś za parę to wyjdzie gdzieś fajny weekend spędzić, a nie poplasac u kuzyna co się go 15 lat nie widziało i raczej po weselu to się nie zmieni. 

No ja to lubię takie uroczystości. Czasami to jest jedyną szansą na spotkanie z dawno nie widzianą rodziną. Więc wybieram te pląsy niż weekend we dwoje.

Opublikowano

Tomek,  pogrzeb tańszy i ludzi wincyj bo kopert nie trzeba🤭

2 minuty temu, Łolek napisał:

A po co mają rodziców 🤔, a dla mnie to dzieci małe to zostają w domu a nie na wesele je brać 

Ta rodziców 

Którzy ich nie pilnują 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

No 

No jedni jak zrobili weselicho to matka młodego na licytacji chłopom hajs dawała żeby nie przystępowali. Młody już 6 rok u Niemca odpracowywuje 

57 minut temu, Pafnucy12 napisał:

To u nas bogatsze widać. Więcy dajom

Ale u tego kolegi co na urlopie jeszcze więcej 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

No jedni jak zrobili weselicho to matka młodego na licytacji chłopom hajs dawała żeby nie przystępowali. Młody już 6 rok u Niemca odpracowywuje 

Ehhhh te Twoje....ba.., znaczy opowieści 

8 minut temu, Łolek napisał:

A po co mają rodziców 🤔, a dla mnie to dzieci małe to zostają w domu a nie na wesele je brać 

Przestań. Muszę z wnuczką tańczyć 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v