Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał:

troszkę słońca ,troszkę chmurek . Zaraz pierwsze wypuszczenie krów do pastucha ,w tym 8 nie chodzonych ,już się cieszę😱🥺

U mojego brata już od 3maja chodzą. 12 sztuk a 5 byków w oborze stoi

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

To chyba tylko sex ,i to raczej więcej byków wyjdzie 

ojciec miał kiedyś tak, że z 10 lat ani jednej jałówki, same byczki, jałówki do stada musiał kupować

• Confused 1
Opublikowano

Kurna ,kilka dni w oborze mialy przed łbami drut ,więc już pierwszą szkolę przeszly ,a że młody dziś w domu ,idziemy ,,walczyć '' we dwóch . Trza jakieś lżejsze ,,papucie'' na nogi założyć ,i balast z kieszeni powyciągać .

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

Ryncznie🤔

Dyrektor pozdrawia Szanowne Grono

IMG20230520074038.jpg

A ojciec dyrektor też?

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Ja mam wszystkie soboty wolne, a i wczoraj miałem wolne i poniedziałek. Ale na wsi to nie odpoczniesz. Zastanawiam się czy urlop brać 

Urlop to jedynie u mnie jakoś koniec czerwca początek lipca wziąć żeby odpocząć i chociaż na 2-3 dni wyjechać gdzieś. 

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Ja mam wszystkie soboty wolne, a i wczoraj miałem wolne i poniedziałek. Ale na wsi to nie odpoczniesz. Zastanawiam się czy urlop brać 

Ja też i zaległości będą na gospodarce ale mąż ma listę i nadzorcę nad glowa

Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał:

Odciski są od nieumiejętnego trzymania narzędzi

łyżki 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, PAN88 napisał:

Po kieliszku nie ma 😁

na psychice jest

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, PAN88 napisał:

Panowie w wtorek opryskałem jare od zielska. Po jakim czasie od oprysku mogę dać azot 🤔

Jak dam w poniedziałek nie będzie za wcześnie po oprysku @Agrest @soltys48 i reszta

Na drugi dzień można 

28 minut temu, malaczarna napisał:

Na traktorze?

W żłobku 

26 minut temu, jahooo napisał:

umył byś czasem tego IHC, zarósł już glonami :D

I straci na uroku

25 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Rośnie jak na drożdżach.

🙋‍♂️

Wczoraj 2 lata skończył

18 minut temu, MonteChristo napisał:

A ojciec dyrektor też?

Póki co prezes 🤭

Edytowane przez soltys48
  • Like 2
Opublikowano
47 minut temu, Łolek napisał:
1 godzinę temu, Strongman napisał:

kurna już 10 jałoszka w tym roku a tylko jeden byczek się ulągł.

U mnie to samo identyczne liczby 

U mnie 5 do 1 dla jałówek. W czerwcu druga tura. Zobaczymy. Też jestem zapchany jałówkami i chyba coś trzeba będzie sprzedać bez względu na płeć. Rok poprzedni 15 do 4 też dla jałówek. I 13 zostało. 

27 minut temu, kizak napisał:

troszkę słońca ,troszkę chmurek . Zaraz pierwsze wypuszczenie krów do pastucha ,w tym 8 nie chodzonych ,już się cieszę😱🥺

To dzisiaj robimy to samo Kaziu. Współczuję tych 8. U mnie jedna taka, co jeszcze nie widziała pastwiska, ale poza oborą już troszkę bywała

@Chłoporobotnik Piotrze Ty się skrzywiłeś dlatego, że to zdjęcie dziecka, czy dlatego, że to dziewczynka 🤔

6 minut temu, soltys48 napisał:

Wczoraj 2 lata skończył

💯💯💯najlepszego dla następcy. To już poważny wiek u mężczyzny. Możesz powoli czuć się zagrożony nadchodzącą zmianą...w zarządzaniu...majątkiem😉

8 minut temu, Karol6130 napisał:

Coś robi się 

20230520_082848.jpg

Karol, gdybyś nie dostrzegł, to świeci się pomarańczowa kontrolka. Taki kolor oznacza, że możesz dojechać tylko do...najbliższego serwisu😉🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

Na drugi dzień można 

W żłobku 

I straci na uroku

Wczoraj 2 lata skończył

Póki co prezes 🤭

Dwa lata to już poważny gość 

Niech zdrowo rośnie tacie i mamie na pociechę 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Bele 

To zboże moich PRZYJACIÓŁ ukrów. U nich wszędzie tak od między co by sąsiadowi nie dosiać. 

Tu kolejny kawałek koło mnie,tylko tu mają dwie ścieżki 🤣

IMG20230514170127.jpg

Przemku jesteś młodym rozwijającym ambitnym rolnikiem , więc dlaczego bele 🤔

O właśnie jak zrobić ścieżkę na takim pasku na środku ? Bo nawóz to jeden talerz zamykam a na drugim mniejsza dawka  obroty aby aby i po boku jade

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

No tak jest ale jest duża róznica działania śirodka produkowanego na Polskę a na zachód Europy .

Tak samo jak z samochodami

100% prawda.Mam porównanie na tym środku że zdjęcia.Ktos powie że to to samo co u nas.A g...prawda.Porownywalem i wiem że nie jest to to samo.

IMG_20230520_091655_921.jpg

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ryncznie🤔

Dyrektor pozdrawia Szanowne Grono

IMG20230520074038.jpg

Co żeś narobił że młody aż ręką macha

Opublikowano
9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przemku jesteś młodym rozwijającym ambitnym rolnikiem , więc dlaczego bele 🤔

O właśnie jak zrobić ścieżkę na takim pasku na środku ? Bo nawóz to jeden talerz zamykam a na drugim mniejsza dawka  obroty aby aby i po boku jade

Dlatego stosuje rsm, a granula to w środku drugi przejazd i nie patrzyłem czy nakłada czy nie. Przecież to i tak na moim polu spadło ;)

Opublikowano
szymon09875 napisał:

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

chyba trzeba też kosić łąki ,może deszcz wywołam

Kosiarkę złożyłeś ?

nie bo muszę napawać pod te tulejki plastikowe bo wybite i nie mam czasu ,ale jest samasz jeszcze

Bananek napisał:

@DANDYSku, 9 doba od siewu. Szpilka 2-3cm na wierzchu. 

IMG_20230520_073820.jpg

moja jeszcze trochę,2-3dni później była sianA

Opublikowano
6 minut temu, DANDYS napisał:

nie bo muszę napawać pod te tulejki plastikowe bo wybite i nie mam czasu ,ale jest samasz jeszcze

moja jeszcze trochę,2-3dni później była sianA

Wbij pierścień ze starego łożyska i obspawaj a tak to te tulejki sklepowe co pokos do zmiany 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:
14 minut temu, DANDYS napisał:

Wbij pierścień ze starego łożyska i obspawaj a tak to te tulejki sklepowe co pokos do zmiany

Ja to miałem tak zrobione w rotacyjnejimage0000001.jpg.18420539db3bc5c9a0d25b760daded0b.jpg

37 minut temu, Łolek napisał:

Ja w przyszłym tygodniu  myślę kosiarować, zaczęli już Ci najwięksi po hektarze albo dwa co mają 

Tylko oszczędzaj kosiarkę 😉

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v