Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Za owies do pieca po 1200 rejonami płacą.

Chcesz się założyć? 🤭 Już pół roku nic nie kupuję. Ojciec uprosił żeby zostawić z 5szt bo oszaleje. Zapowiedziane, że jak tylko zacznie wypominać to z miejsca na drugi dzień wszystko wyjedzie, bo ja przy tym chodził nie będę. 

To może RS miałeś? 

U mnie i tak 3,5ha zostanie bo torf i niskie smugowe tereny. Nie będę jak Rysiek się topił. Te parę bel się sprzeda zawsze

nie miałem nigdy żadnych programów. 

nowe mapy cennych przyrodniczo zrobili i nie mam prawa likwidować. 

a trawa na gruntach ornych 😡

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Chcesz się założyć? 🤭 Już pół roku nic nie kupuję. Ojciec uprosił żeby zostawić z 5szt bo oszaleje. Zapowiedziane, że jak tylko zacznie wypominać to z miejsca na drugi dzień wszystko wyjedzie, bo ja przy tym chodził nie będę. 

A ja mam wasze hodowle głęboko na względzie - jestem w zasadzie samowystarczalny i nie wspomagam zbytnio mleczarzy a byczkarzy, drobiarzy czy trzodziarzy to już w ogóle.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, HF86 napisał:

poprzednie lata mocno zaburzyły dochodowość z produkcji zwierząt do roślinnej. 

nawet te słynne yutubery krzyczeli że lepszy dochód bez roboty ziarko sprzedać jak lazic codziennie przy zwierzętach. 

Wiem ale jak każdy polikwiduje to wszystko trzeba gdzieś wywieźć, a jak jest na miejscu to co innego i   transport nie wchodzi w grę i kupa kupujących,tadż ta kukurydza ile to żarcia ze psie pieniądze jak by ludzie hodowali to dawaj do mnie a nie na skup i tez cena by rosła.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

nie miałem nigdy żadnych programów. 

nowe mapy cennych przyrodniczo zrobili i nie mam prawa likwidować. 

a trawa na gruntach ornych 😡

O kurła to może i u mnie gdzieś wypadło. Gdzie to sprawdzić?

2 minuty temu, radekz200 napisał:

idziesz w rośliny? 

Nie. Kończę z bydłem 

Opublikowano

w moim regionie w zasadzie wszystka kukurydza do mleczakow jechała po 500 od tony. 

pszenicę paszową też mi mleczak ma zabrać po 850.

2 minuty temu, pedro2 napisał:

O kurła to może i u mnie gdzieś wypadło. Gdzie to sprawdzić?

Nie. Kończę z bydłem 

mi moja pani od wniosków to ogarnia wszystko. 

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

to powrót z grzejnika łazienkowego. gorąca woda wraca i teraz trochę żałuję, że nie wykorzystałem tego powrotu jako podłogówki.

to skujesz jeszcze raz  

cytując klasyka , coś trzeba robić 

Opublikowano
malaczarna napisał:

11 minut temu, wojtal24 napisał:

co potrzebujesz od doradcy finansowego?

Ulokować dobrze oszczędności nie che kredytu

6 minut temu, Agrest napisał:

Podzielę się moim pięknym niebem i krajobrazem. Wy tak nie macie🤭

Piękny widok

nie lepiej samemu niż komuś powierzać oszczędności

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Wiem ale jak każdy polikwiduje to wszystko trzeba gdzieś wywieźć, a jak jest na miejscu to co innego i kupa kupujących,tadż ta kukurydza ile to żarcia ze psie pieniądze jak by ludzie hodowali to dawaj do mnie a nie na skup i tez cena by rosła.

To dostawiaj jaki problem. Człowiek wygody szuka. A mi życie więcej warte niż zasrane ogony 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A ja mam wasze hodowle głęboko na względzie - jestem w zasadzie samowystarczalny i nie wspomagam zbytnio mleczarzy a byczkarzy, drobiarzy czy trzodziarzy to już w ogóle.

To po co się mądrzysz, że każdy tylko mówi, że kończy hodowlę skoro Cię to nie obchodzi 😉

Opublikowano
Qwazi napisał:

Tak sobie doimy krowy z moją nieocenioną małżonką i w pewnym momencie pada stwierdzenie z jej ust (bo sprzedałem dzisiaj cielaka)..." To nie jest sprawiedliwe, że byczki są droższe niż jałóweczki"...no zamurowało mnie😱...

a niby rownouprawnienie

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

w moim regionie w zasadzie wszystka kukurydza do mleczakow jechała po 500 od tony. 

pszenicę paszową też mi mleczak ma zabrać po 850.

mi moja pani od wniosków to ogarnia wszystko. 

I to w tym roku te cenne Ci zrobili?

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

To po co się mądrzysz, że każdy tylko mówi, że kończy hodowlę skoro Cię to nie obchodzi 😉

Bo większość ludzi których znam w moich stronach mówi już od co najmniej kilku lat, że kończą hodowlę albo pole puszczają w dzierżawę a jakoś mało kto kończy cokolwiek wszystko na amen. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pedro2 napisał:

To dostawiaj jaki problem. Człowiek wygody szuka. A mi życie więcej warte niż zasrane ogony 

Tez bym skończył,dostawiać nie mam czasu przy tym chodzić a tez ze samego zboża jedno w jedno.Przy tych cenach nawozów a zboża.

8 minut temu, Pigmei napisał:

W takim przypadku trzeba zainwestować w coś takiego 

Raczej w zmywarkę.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
33 minuty temu, Leszy napisał:

Zaczyna się. Lewica koalicję nową tworzy, i wszędzie będą parytety. Nawet w hodowli. 😉🙃

A daj spokój, teraz to nawet w oborze mogą człowieka... dopaść 🤭...

17 minut temu, wojtal24 napisał:

a niby rownouprawnienie

I Ty przeciwko mnie🙆😉...

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Szacunek dla ciebie.

Co wam powiem to wam powiem ale ze zboże kukurydza tania to wina Tuska :D, nie żartuje to wina asf i tez nie stabilnych cen świń ,kiedyś każdy trzymał świnie i to potrzebowało zjeść ile ludzi u mnie we wsi kupowało co tydzień otręby bo mało zboża mieli a teraz jak nic nie trzymają to sprzedają zboże ,tez i kurniki bo śmierdzi a ile te kurczaki ton zboża zjedzą, zboże można wyeksportować ale zapłać za transport to gówno co dostaniesz, ogólnie nie widzę przyszłości w produkcji zbóż.

Niema już takiej hodowli co kiedyś.Trzeba wspierać prowadzących hodowle bo niedługo zboże będziecie  palić tyle go będzie jak nikt nie zechce nic hodować..

Ja nie zwiększam,  płynność musze zachować, żeby w granicach 40-50 sztuk było. Teraz się trafiło więcej niż zakładałem, miałem wziąć 16 a że 9 mniejszych w dobrej cenie było to wziąłem komplet. Sprzedać się sprzeda jak będzie grosz potrzebny. 

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ty a co to jest chędoga 🤔

Co oznacza słowo Chędoga?

Jakkolwiek było, w języku prasłowiańskim *chǫdogъ oznaczało 'mądry, doświadczony, biegły w czymś, zwinny, sprytny'. To znaczenie ewoluowało następnie poprzez 'pilny, staranny, dokładny, porządny (np. w pracy)' do 'porządny, ładny, schludny, czysty'
Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

I to w tym roku te cenne Ci zrobili?

tak. I się dowiedziałem dopiero gdy na części kukuruszka już rosła 🤭

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, malaczarna napisał:

Słabe godziny szkoleń są. No nic będę udawać w pracy że coś robię. Czy ktoś ma doradcę finansowego z was? Dużo kasy to kosztuje?

Rzetelny doradca, to przy miesięcznyh wpływach raczej pięciocyfrowych

1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Ulokować dobrze oszczędności nie che kredytu

Piękny widok

Z tym lokowaniem oszczędności, to raczej zalecałbym ostrożność z doradcami, historia zna wiele przypadków kiedy "pseudo doradcy" puścili klienta w skarpetkach

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Ale na Lipnicach sobie radzili, co był ten długi korytarz do wyjścia, jak który za bardzo burzył na sali, to kazali mu wyjść, a jak przechodził przez ten korytarz, to z reguły z którychś drzwi dostawał gumą przez plecy, często to nawet nie wiedział kto mu przyjebał, bo szybko drzwi zamykali 🤣

Daruś ty to byłeś zabijaka. Taki rambo2

20 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ty a co to jest chędoga 🤔

Nad brzegiem morza stała dziewczyna chędoga

Nogi miała proste jak słupy a woda jej sięgała do kolan czy jakoś tak

12 minut temu, jacor73 napisał:

Rzetelny doradca, to przy miesięcznyh wpływach raczej pięciocyfrowych

Z tym lokowaniem oszczędności, to raczej zalecałbym ostrożność z doradcami, historia zna wiele przypadków kiedy "pseudo doradcy" puścili klienta w skarpetkach

Ja oszczędzam na wesele na ror w banku spółdzielczym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v