Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurła, jaki człowiek głupi był, że płacił za mulczery, grubery i inne. U Seniora gorczyca na równi z maską w C-330 potraktowana bronami i się elegancko zaorało. 

Jutro jeszcze u siebie pod facelię i można traktor umyć, pochować wszystko. Tunele w sobotę rozebrać, trawy pokosić i można hibernować do wiosny.

Opublikowano

Lenię się, dogadzam sobie kulinarnie, czasem coś czytam w wolnym czasie. Przed świętami 60 kurczakom łby oberżnąć, w międzyczasie jakiegoś królika klupnąć i tyle. 

Przed chwilą, mf362 napisał:

Po mulczerze lepiej się w glebie rozkłada . Ale brony zwlecz i potem się w miarę Zaorze 

Nie myślałem, że tak dobrze pójdzie. Niewiele co na wierzchu i nawet się nie zapychało. U siebie też tak będę już robił. 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Lenię się, dogadzam sobie kulinarnie, czasem coś czytam w wolnym czasie. Przed świętami 60 kurczakom łby oberżnąć, w międzyczasie jakiegoś królika klupnąć i tyle. 

Nie myślałem, że tak dobrze pójdzie. Niewiele co na wierzchu i nawet się nie zapychało. U siebie też tak będę już robił. 

Po co kasę pchać w czyjąś kieszeń, za usługę ile to będzie ON do c330 

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Po co kasę pchać w czyjąś kieszeń, za usługę ile to będzie ON do c330 

Nie wiem, nie liczę spalania dokładnie, wiem tylko orientacyjnie ile mi na rok potrzeba mniej więcej. Teraz z UG doszedłem do ładu, w porównaniu do starego to niebo a ziemia.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Spali tyle ile mu wlejesz...jak se lekko pyrka to wącha, ale jak mu dać robotę to też wciągnie...jak każdy🤷

Wczoraj na pryskanie dostał bańkę 20l, w baku było z 5, może 7. Opryskałem, dziś po drogach trochę, brony na 10a, zaorane 20a i liczę, że na jutrzejsze oranie jeszcze mi wystarczy. Zatankuję do pełna po robocie na stacji bo nie będę wlewał z baniek już, po 6.10 jest i niech stoi do wiosny. W orce każdy spali czy w uprawie. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Po jutrzejszym oraniu to jeszcze z połowę zbiornika będziesz miał Piotrze

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Plan jest dołożyć jutro ciut

🙆...i talerzówką to... najlepi...bometem😎🤭

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wczoraj na pryskanie dostał bańkę 20l, w baku było z 5, może 7. Opryskałem, dziś po drogach trochę, brony na 10a, zaorane 20a i liczę, że na jutrzejsze oranie jeszcze mi wystarczy. Zatankuję do pełna po robocie na stacji bo nie będę wlewał z baniek już, po 6.10 jest i niech stoi do wiosny. W orce każdy spali czy w uprawie. 

Moj sąsiad twierdzi że c330 pali 8 l na ha w orce . A hektar musi męczyć 3.5-4 godz . Nie realne takie spalanie 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mf362 napisał:

Moj sąsiad twierdzi że c330 pali 8 l na ha w orce . A hektar musi męczyć 3.5-4 godz . Nie realne takie spalanie 

U mojego sąsiada tyle palił, tylko orka na 12cm xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, mf362 napisał:

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U mojego sąsiada tyle palił, tylko orka na 12cm xD 

Zadam Wam pytanie

Ile mógł mój szpetny IHC spalić na wykopanie 2.5ha pyry? Ziemia w większości lekka,pole bez zachwaszczenia 

Opublikowano
10 minut temu, mf362 napisał:

15 musi wziąć...nie wiem jak on orał

1 minutę temu, soltys48 napisał:

No bez przesady

Więcej 

Oczko🤔

14 minut temu, soltys48 napisał:

Też zieloną będzie robione🤭

Jacuś Ci usługę będzie robił🤔🤭

Opublikowano
15 minut temu, mf362 napisał:

Nie ma szans. Z 5l to mi poszło u somsiada Seniora w środę tydzień temu jak orałem, kawałek 20a. Średni czas orki takiego kawałka u mnie to ponad godzina bo dużo czasu na nawrotach się traci i nie wyciskam ile się da - 1600-1800 obrotów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v