Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

My robiliśmy tak żeby jak się widły w słomy wbiło to nie nabić ziemniaka 

Teraz nie ma takich zim. Ale folią to bym się bał. Raz sąsiad zaparował tak prawie wszystkie ziemniaki może z 1/4 odzyskał.

Opublikowano

Kopiec to tylko słoma i ewentualnie liście z drzew na wierzch a nie folia🤔 

6 minut temu, Bananek napisał:

Nie o to dokładnie chodziło Twojej małżonce jak ostatnio mówiła żebyś zagęszczał ruchy. 😉

Mogleś od młodego busa brać 😁

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

No tu u drugiego sąsiada to już pędy puściły po 20cm a w piwnicy niby zimno

U mnie tak było: nadmiar światła o wschodzie od lutego. Teraz mam spokój zrobiłem zasłony z najtańszej rolety z marketu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Ale ty chcesz mieć charakterystyczny wóz 

Pewne granice trzeba zachować. To auto ma służyć do tego co i kiedyś, jeszcze blaszki wgr i już całkiem 

4 minuty temu, hubertb napisał:

U mnie tak było: nadmiar światła o wschodzie od lutego. Teraz mam spokój zrobiłem zasłony z najtańszej rolety z marketu. 

On czymś to przykrył 

Dejta spokój ludzie to nie szanują niedzieli.... 

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak w tym dowcipie że rodzice śpią na linie???

Coś w ten deseń. 

6 minut temu, stempos1980 napisał:

Mogleś od młodego busa brać 😁

Mój młody nie ma jeszcze busa. 😉 Za to ma kącik muzyczny w pokoju, z którego właśnie korzystam. 😉 Jeszcze keyboard, ale się nie zmieścił. 

IMG_20230312_122125.jpg

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

No tu u drugiego sąsiada to już pędy puściły po 20cm a w piwnicy niby zimno

O świetle zapomniałeś. Drugie okienko zastawione starą wycieraczką i się dość trzymają. Późne muszę porozsypywać do skrzynek bo mam plan w tym roku może wszystko posadzić podkiełkowane bez sadzarki. Jakby pogoda była to parę popołudni i po krzyku.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

No okienka nie zasłonił tylko czymś ziemniaki przykrył 

To w takiej paczce było sporo za ciepło. 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

bo mam plan w tym roku może wszystko posadzić podkiełkowane bez sadzarki

W tamtym roku były tak posadzone dwa rzędy reszta sadzarką. Coś szybciej były a i dziadki zajęcie miały. 

Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał:

Nie wiem jak chcesz to zapłacisz przelewem jak dojdzie. Później wrzucę foto.

Tylko najpierw muszę zmierzyć 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

W tamtym roku były tak posadzone dwa rzędy reszta sadzarką. Coś szybciej były a i dziadki zajęcie miały. 

Wczesnych co roku tak sadzę 4-5a. Wcześniej jak się sadziło wszystkiego do 10a to nigdy sadzarki nie brałem. Dopiero od 2020. A jeszcze wcześniej po 20a zawsze bez sadzarki dziadki sadzili. 

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Teraz nie ma takich zim. Ale folią to bym się bał. Raz sąsiad zaparował tak prawie wszystkie ziemniaki może z 1/4 odzyskał.

Ojciec też tak mówił, na próbę w pierwszym roku przykryłem tak jadalne, nie dużo bo około 3-4tony. W następnych latach szło już tak wszystko, około 20-30 ton sadzeniaka.

Na ziemniaki agrowloknina czy nawet stare firanki, ale to tylko po to żeby czyste były, wtedy na to słomy tak jak wspomniałem wyżej, bardzo grubo, na to folia/plandeki te niebieskie lekkie i znowu słoma żeby plandek nie zwiało. 

Ani nie rosły, ani nie marzły czy się gotowały. Podstawa to kopcowac suche i dojrzałe ziemniaki. Do kopców nie kopaliśmy prędzej jak połowa października. 

Znajomy też to podpatrzył i kilka lat już tak robi. Zawsze to mniej roboty na wiosnę, bo weź tą ziemie zwalaj to szło oszaleć...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wczesnych co roku tak sadzę 4-5a. Wcześniej jak się sadziło wszystkiego do 10a to nigdy sadzarki nie brałem. Dopiero od 2020. A jeszcze wcześniej po 20a zawsze bez sadzarki dziadki sadzili. 

O Pjoter muszę się pochwalić ze na kurpiach nastała mechanizacja i w spółdzielni mamy kopaczkę elewatorową i sadzarkę a po głowie jednemu z prezesów chodzi zakup kombajnu 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Znajomy też to podpatrzył i kilka lat już tak robi. Zawsze to mniej roboty na wiosnę, bo weź tą ziemie zwalaj to szło oszaleć...

Somsiad to zawsze nakrywał słomą, na to ziemia i jeszcze jakieś banery z odzysku czy coś na to narzucał. Potem jak przychodziło sadzić to cała sobota z głowy żeby te pół tony przygotować z kopczyka, z czego pewnie wnet połowa czasu to ściągnięcie tej ziemi...

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

O Pjoter muszę się pochwalić ze na kurpiach nastała mechanizacja i w spółdzielni mamy kopaczkę elewatorową i sadzarkę a po głowie jednemu z prezesów chodzi zakup kombajnu 

Ostatnia kopaczka elewatorowa odjechała ze wsi w 2019. Sadzarki to były już pod koniec lat 90, kombajny potem też już były.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

O ,to poszliście ostro do przodu.Gratulacje.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

i weź dogoń....

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Kopaczkę mam "od zawsze" sadzarki nie mam ale pożyczam od sąsiada. Ręcznie tylko 2 rządki żeby "szybciej były" i to rozrywka moich rodziców. Kombajnów też jest kilka ale zapinanie takiej Anki na mój areał to już naprawdę przesada. Prędzej mam ochotę zrobić "prostokątne rządki". 

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Somsiad to zawsze nakrywał słomą, na to ziemia i jeszcze jakieś banery z odzysku czy coś na to narzucał. Potem jak przychodziło sadzić to cała sobota z głowy żeby te pół tony przygotować z kopczyka, z czego pewnie wnet połowa czasu to ściągnięcie tej ziemi...

Ostatnia kopaczka elewatorowa odjechała ze wsi w 2019. Sadzarki to były już pod koniec lat 90, kombajny potem też już były.

Bardziej stadnie tu żyli pewnie niż u was. Nieraz to i z 4 domów się schodzili na wykopki i tak po kolei kopali. Sadzić to kobiety sadziły i zwykle tylko dziadek bronek karą zrobił takie niby redliny. Redlic to też dziadek bronek redlil wszystkim, bronować tak samo. Kopaczek tych elewatorowych to w zasięgu jakich 8km jest jedna, sadzarek też. Radełka może ktoś ma ale wątpię bo te do spółdzielni sprowadzone chyba dwa lata temu 

12 minut temu, witejus napisał:

O ,to poszliście ostro do przodu.Gratulacje.

Dziękuję w imieniu całej lokalnej społeczności i prezesów spółdzielni 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Ja pierdziele, 150km autostradą pod wiatr, spalanie w fiacie jakbym załadowanym busem jechał 🤦‍♂️ 

Ale zakup zrobiony 

IMG_20230312_112301_777.jpg

się dowiedziałeś ile układanie i wybrałeś wersję "zrobię se sam"?

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Bardziej stadnie tu żyli pewnie niż u was. Nieraz to i z 4 domów się schodzili na wykopki i tak po kolei kopali. Sadzić to kobiety sadziły i zwykle tylko dziadek bronek karą zrobił takie niby redliny. Redlic to też dziadek bronek redlil wszystkim, bronować tak samo. Kopaczek tych elewatorowych to w zasięgu jakich 8km jest jedna, sadzarek też. Radełka może ktoś ma ale wątpię bo te do spółdzielni sprowadzone chyba dwa lata temu 

Kopaczki to miewało po 3-4, czasem 5 gospodarzy. Na naszych mikro gospodarstwach nie było łatwo samemu kupić maszyn. Stary siewnik to Senior z trzema sąsiadami kupił - łącznie mieli z 10ha i siali po kolei. A każdy z osobna by nie kupił - Senior miał swojego na własność hektar niecały, 2ha obrabiali u żony jak teść umarł ale to się nie liczyło, jego brat miał 3ha w sumie, ś.p. sąsiad Seniora miał 4ha i jeszcze jeden był do spółki to ze 2ha obrabiał. U nas po sąsiedzku była kopaczka to była na 4 gospodarzy, siewnik na 5. Przed wojną pradziadek pierwszy siewnik we wsi kupił to był w czterech kupiony, łącznie mieli koło 20ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v