Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Zgadza się. Pan olipra z kreditagrikol twierdzi, że mamy wielki wzrost podaży mleka. To coś nowego 🤔

Ciekawe co będą bredzić za trzy miesiące 

Mój sąsiad mówi że jak popyt się zmniejsza to podaż rośnie. Tak na chłopski rozum. A jak cena spada to popyt rosnie i podaz tez rosnie.

Opublikowano (edytowane)

Dziś zamawiałem pełnoporcjówke no i się pytam jaka cena i ile taniej bo zboże tańsze, rzepak tańszy mleko też spadło.To dostałem odpowiedź że paliwo drogie robota droga i żebym sobie do Kaczyńskiego poszedł się zapytać  xD 

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Powtórzę to po raz setny. Aktualnie są złote czasy dla wszystkich przedsiębiorców po tych ,, górkach cen płodów ''. Ceny płodów rosły to normalne że ceny produktow z  nich wytwarzane tez rosły. Ceny płodów praktycznie wróciły do cen z przed tego szaleństwa ale ceny produktów z nich wytworzonych ani myślą iść do dołu.  Przykład jak ktoś wcześniej wspomnial. Rzepak na skupie był po 3,5-4 tys no to oczywiście śruta rzepakowa podskoczyła na 2100-2200. Od pół roku rzepak zjechal na około 2500 zł a śruta rzepakowa,,zjechała'' na 2070 zł. Tak się robi interesy. A przecież pełno  rzepaku z Ukrainy najechało poniżej 2 tyś. 

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, ThePerkins napisał:

Dziś zamawiałem pełnoporcjówke no i się pytam jaka cena i ile taniej bo zboże tańsze, rzepak tańszy mleko też spadło.To dostałem odpowiedź że paliwo drogie robota droga i żebym sobie do Kaczyńskiego poszedł się zapytać  xD 

Ja zamawiałem w poniedzialek i około 2000zl tona za pasze która rok temu kosztowała 1300. Jak masło może kosztować tyle co dwa lata temu?.. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wojak1986 napisał:

Nowe samochody u nauczycielek to są z wyjazdów zagranicznych mężów i kierowania TIRami. Za te swoje pensje to mogą sobie zalać auto iść do fryzjera jak mają sponsora od utrzymania domu...

Juz nie pierd... głupoty. 2 lata temu w lokalnej gazecie byly zarobki wszystkich pracowników  oswiaty z calej gminy. To w szkole co jest 15 dzieci i 11 nauczycieli zarabiali podstawowej pensji po 4500+ rozne dodatki. Szkoly nie idzie zamknąć bo kierownikiem jest żona radnego .pewnie tez twoja zona pracuje jako nauczycielka i ci mało. 

Edytowane przez malorolny121
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, ThePerkins napisał:

Zamawiałem pasze w poniedziałek to dostałem obniżkę 20zł/t Jednak coś się przestraszyli bo od lutego ma być taniej. Kiedyś kupowałem Lactome z Sano ale dziś jest po 2500zł to przeszedłem na Provimi za 2000 zł Powiedziałem właścicielce firmy, że po 2 k za tonę to można było płacić jak mleko było po 2,8zł i jeżeli ceny mleka będą dalej dodać a ceny pasz będą stały to nie będę kupował i wrócę do samego zboża. Ogólnie coś się zaczyna dziać bo w firmie spadła ilość dostaw do rolników. Ludzie zaczynają oszczędzać albo rezygnować. Zostaną mali bez kredytów albo duzi z kredytami no nie będą mieli wyjścia. W zeszłym roku nie daleko mnie była obora na sprzedaż za pond 3 mln. Zjazd cen ruszy każdego niestety. Niekiedy jest tak, że na podwórku blask a w portfelu pajęczyna. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Ja myślałem iść w krowy zająć się gospodarka ale chyba trzeba to Dobrze przemyśleć bo chyba nie warto brnąć w tą robotę jak na każdym rogu cię walą w rogi 

Chłopie coś Ty chyba że chcesz sobie strzelić w oba kolana to zapraszamy do kołchozu

• Haha 4
Opublikowano
49 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Emerytom w dużych miastach za dobrze się nie żyje . Czynsze i rachunki poszły w górę . Jak młodzi nie pomagają to nie jest kolorowo. 

Niech dzieci pomogą starym ojcom. 

Na wsi też są emeryci tyle, że zwykle młodzi ich utrzymują. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, ThePerkins napisał:

Nie wiedziałem, że Kaczyński pelnoporcjowke produkuje. To se chłop dorabia.🤓

• Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, Marcin133 napisał:

Chłopie coś Ty chyba że chcesz sobie strzelić w oba kolana to zapraszamy do kołchozu

Co będzie z siebie kalekę robić, niech strzela metr wyżej 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, robert1226 napisał:

A matce byś już nie pomógł? Co Nintendo.

Jakbym nie pomógł? Utrzymuje rodziców aktualnie. Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
17 minut temu, Nintendo napisał:

Niech dzieci pomogą starym ojcom. 

Na wsi też są emeryci tyle, że zwykle młodzi ich utrzymują. 

No ja nie wyobrażam sobie żeby z emerytury z KRUS kupić na ogrzanie domu kilka ton pelletu po 2400zł/t , albo mając pod 80 lat albo powyżej iść do lasu drewno robić.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Ty chyba nie zrozumiale coś napisał.

Miałem na myśli rodziców a obecnych biednych emerytów. Dzieci powinny się nimi interesować i w razie czego pomóc. 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, niesamowity90 napisał:

No ja nie wyobrażam sobie żeby z emerytury z KRUS kupić na ogrzanie domu kilka ton pelletu po 2400zł/t , albo mając pod 80 lat albo powyżej iść do lasu drewno robić.

No chyba jak emeryt z KRUS przekazał gospodarstwo warte kilka mln to młody coś mu odpali???

• Like 1
Opublikowano

Napisał "ojcom " ja to rozumiem jako rodziców.

Już widzę jak 20-25% rezygnuje i gdzie pójdą do roboty ? A może się przestawią na świnie albo opasy? 🤔

Była górka będzie dołek tak było jest i będzie.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Karol6130 napisał:

A dzieci to skąd wezmą 🤔

Rodzice pomagali kształcić swoje dzieci i utrzymywali ich przez wiele lat. Mam dużo znajomych co żyje w mieście dobrze a nawet bardzo dobrze. Są wygodni, pracują zdalnie i dobrze zarabiają. Latają po kilka razy w roku na wakacje itd. Nawet dzieci nie mają bo by tylko wadziły w wygodzie. Takie czasy, teraz to praktycznie norma. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
58 minut temu, ThePerkins napisał:

Jaka kupujesz i po ile za tonę ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v