Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Puki się ma 30 ,40 lat ,to byka za rogi ,a póżniej oczy się otwierają jak z wyrka wstajesz na raty . I ten poziom wyłazi z ciebie ,i kurna nie może . I tak patrzysz się jak twój rówieśnik z ,,socjalu'' idzie jak harcerz , I kto tu głupi ?;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie kupuje tych slow. Bez rozwoju właśnie wtedy się urobisz jak głupi. Nawet jestem gotów się założyć. I potwierdza to chłopaki z tego forum z nowymi oborami. Czy masz 10 krów czy masz 100 masz tyle samo pracy. po prostu pracę w polu robisz lepszym i wygodniejszym sprzętem, stać cię na usługi. Paszy widłami nie przewalasz. Gnoju też. Wszystko można powiedzieć idzie hurtowo. A tacy mniejsi co mają pochowane zwierzęta w 5 garażach i stodole to harują jak chorzy na to by wydoić 100 litrów. Także mnie to motywuje żeby się rozwijać bo jak stanę to mi komfort życia będzie spadał. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kampl napisał:

Nie kupuje tych slow. Bez rozwoju właśnie wtedy się urobisz jak głupi. Nawet jestem gotów się założyć. I potwierdza to chłopaki z tego forum z nowymi oborami. Czy masz 10 krów czy masz 100 masz tyle samo pracy. po prostu pracę w polu robisz lepszym i wygodniejszym sprzętem, stać cię na usługi. Paszy widłami nie przewalasz. Gnoju też. Wszystko można powiedzieć idzie hurtowo. A tacy mniejsi co mają pochowane zwierzęta w 5 garażach i stodole to harują jak chorzy na to by wydoić 100 litrów. Także mnie to motywuje żeby się rozwijać bo jak stanę to mi komfort życia będzie spadał. 

Ile masz lat? 26-28? Rozwój tak ale nie przez dzierżawy po 4000 albo wożenie słomy 100km balot 100zł a takie w naszej okolicy są ceny. I mówisz żeby zwiększać? 

To ja ci dam przykład gospodarstwa 30 krów uwieziowka paszowoz, jedna osoba wszystko obskoczy, przy 100krowach też 1 osoba obskoczy? I z tych 30 krów całą rodzina żyje na bdb poziomie obejścia wyremontowane maszyny nie na wyrost też umożliwiają pracę w komforcie. No ale fwndta 130km za 1 mln to tam nie ma 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Puki się ma 30 ,40 lat ,to byka za rogi ,a póżniej oczy się otwierają jak z wyrka wstajesz na raty . I ten poziom wyłazi z ciebie ,i kurna nie może . I tak patrzysz się jak twój rówieśnik z ,,socjalu'' idzie jak harcerz , I kto tu głupi ?;)

Ten system wykorzystuje ludzi pracy a promuje opierdalaczy ale tak już to jest z komuną. Ten z socjalu winien mieć tyle ile zapracuje ale mamy demokrację która z pracy uczciwych pobiera na "biednych i słabych..."

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Ile masz lat? 26-28? Rozwój tak ale nie przez dzierżawy po 4000 albo wożenie słomy 100km balot 100zł a takie w naszej okolicy są ceny. I mówisz żeby zwiększać? 

To ja ci dam przykład gospodarstwa 30 krów uwieziowka paszowoz, jedna osoba wszystko obskoczy, przy 100krowach też 1 osoba obskoczy? I z tych 30 krów całą rodzina żyje na bdb poziomie obejścia wyremontowane maszyny nie na wyrost też umożliwiają pracę w komforcie. No ale fwndta 130km za 1 mln to tam nie ma 

31. W sumie to jak mój ojciec lada moment rozleci się do końca to będę sam robił prawie 100ha do czasu aż mi synowie podrosną i będą chcieli pracować. W tej chwili zresztą i tak przy bydle pracuje sam. 

Opublikowano
Przed chwilą, kampl napisał:

31. W sumie to jak mój ojciec lada moment rozleci się do końca to będę sam robił prawie 100ha do czasu aż mi synowie podrosną i będą chcieli pracować. W tej chwili zresztą i tak przy bydle pracuje sam. 

Wierzysz w to że będą chcieli pracować na gospodarstwie nawet najlepiej zautomatyzowanym jeśli wkoło ludzie kasę dostają za nic. Tutaj trochę jest rzeczy na głowie...

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Wierzysz w to że będą chcieli pracować na gospodarstwie nawet najlepiej zautomatyzowanym jeśli wkoło ludzie kasę dostają za nic. Tutaj trochę jest rzeczy na głowie...

To czemu ja chcę? Jestem j**niety bo nie musiałem trzymać tych krów. Sama moja żona zarobi tyle że za jej wypłatę żyjemy jak królowie. A ja tylko życie nam uprzykrzam bo problemy z wakacjami czy stresy bo zwierzę zachoruje, bo trzeba wracać do domu bo doic muszę. 

A @Mateusz1q. Mieszkam w regionie gdzie jestem w stanie kupic 1ha pola za mniej niż 40tys. Teraz jest cięzej dobrać ziemi ale jeszcze niedawno było dostępne dużo. Nie ma problemów ze słoma, wyslodki po 3k. Rok temu facet proponował mi 1ha łąki 1km daleko i powiedziałem że w sumie to może w tym roku wezmę, bo głupio było odmowic. Także moja okolica jest dość łatwa. 

• Like 3
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, kampl napisał:

To czemu ja chcę? Jestem j**niety bo nie musiałem trzymać tych krów. Sama moja żona zarobi tyle że za jej wypłatę żyjemy jak królowie. A ja tylko życie nam uprzykrzam bo problemy z wakacjami czy stresy bo zwierzę zachoruje, bo trzeba wracać do domu bo doic muszę. 

A @Mateusz1q. Mieszkam w regionie gdzie jestem w stanie kupic 1ha pola za mniej niż 40tys. Teraz jest cięzej dobrać ziemi ale jeszcze niedawno było dostępne dużo. Nie ma problemów ze słoma, wyslodki po 3k. Rok temu facet proponował mi 1ha łąki 1km daleko i powiedziałem że w sumie to może w tym roku wezmę, bo głupio było odmowic. Także moja okolica jest dość łatwa. 

Kolego, ta Twoja żona musi Cie naprawdę bardzo kochać skoro ,,toleruje'' to Twoje hobby :D

Opublikowano

Z tymi antybiotykami to coś dziwnie ostatnio, zawsze daje te tabletki domaciczne po wycieleniu i wet mówi że już 2 miesiące ich nie można dostać i nie wiadomo kiedy będą ...

Przy 100szt mechanizacja ? xD , tak jeśli ktoś ma nową oborę... a ile przypadków chodzi, że po kilku szopach stoją, nawet jeśli jest paszowóż to trzeba ręcznie gibać. Ba, nawet już na sklepieniach cielaki stawiają :D . No ale co do gadki no to 100 szt mamy i dobrze jest dobrze xD 

Opublikowano

nie w tym temacie post dodalo...🙆‍♂️

radekz200 napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

jakiej oborze 🤔

no coś tam lepiłeś przecież 😛

coś ci się pokręciło.... nie pij tyle...🤦

Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał:

no coś tam lepiłeś przecież 😛

Tam wąsko , to co on mógł ulepić 

Opublikowano
10 godzin temu, Peron napisał:

Może ma go za co kochać? :)

Jak za co kochać  , jak ktoś kocha to kocha i już jaka jest ta miłość z wyrachowaniem za to cie kocham , ale za to już nie  tak to normalnie nie działa no chyba że ty kochasz inaczej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v