Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, ThePerkins napisał:

Ja nie wiem czy ci handlowcy takie baje walą czy co. Zawsze co roku w styczniu przyjeżdża na wieś przedstawiciel z kws i zamawiasz co chcesz i ile chcesz. Ja osobiście nigdy nie miałem problemu aby nie dostać jakiejś odmiany. Jak nie ma od ręki to zamawiam i do czasu siewu zawsze dojedzie ... 

Chodzi o to żeby szybciej kasę wyciągnąć od rolnika. Po co ma leżeć na koncie albo rolnik ma  wydać  na coś innego jak może u handlowca. 

Opublikowano

W agroloku zamawiasz teraz a dostarczą w lutym marcu i wtedy faktura . Ja zawsze trochę zamawiam lokalnie a trochę w agroloku . Wszystko zaprawione albo optiplusem albo korintem bo żurawie wybierają niesamowicie 😡😡😡

Opublikowano

mi się wydaje że force jeszcze lepiej odstrasza ptaki i chyba dziki. Niby to na drutowca ale śmierdzi. Zawsze miałem problem z ptakami(czarnuchy). Od dwóch lat nic nawet na polu nie wylądowało i żadnego rycia. Przypadek? 

U mnie maximaize kolby super przy suszy stulecia. Z tym że kuku dostaje pewnie więcej niż potrzebuje. Najlepsze na najwyższej. Podejrzewam że to najpóźniejsza SY Amfora.

W tym roku chyba to pójdzie choć fao trochę wysokie jak na WM. Mam jednak wrażenie że na dojrzewanie kolb nie ma to tak istotnej roli przy kuku na kiszonkę. Najwyżej rośliny będą za zielone, mokre.

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Czyli trzeba zostać przy Danubio, tyle że zdrożała i głowni trochę było w tym roku.

Odmiany które u większości dobrze wychodziły to będą drogie, taka prawda. Większość się rzuci to kupi i po zawyżonej cenie.

39 minut temu, Troker1979 napisał:

mi się wydaje że force jeszcze lepiej odstrasza ptaki i chyba dziki. Niby to na drutowca ale śmierdzi. Zawsze miałem problem z ptakami(czarnuchy). Od dwóch lat nic nawet na polu nie wylądowało i żadnego rycia. Przypadek? 

U mnie maximaize kolby super przy suszy stulecia. Z tym że kuku dostaje pewnie więcej niż potrzebuje. Najlepsze na najwyższej. Podejrzewam że to najpóźniejsza SY Amfora.

W tym roku chyba to pójdzie choć fao trochę wysokie jak na WM. Mam jednak wrażenie że na dojrzewanie kolb nie ma to tak istotnej roli przy kuku na kiszonkę. Najwyżej rośliny będą za zielone, mokre.

Amfora 2 lata temu mi najlepiej wilgoć oddała. 24-25% miała a feronia czy boost po 27-28.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zamawiam z farmsatu to przecież cennik jest jeden na całą polske. Do tego masz platnosc odrazu, w maju albo w październiku.

Do kws mnie nie namówicie, u nas bardzo duzo ludzi tego sieje i mam wgląd w wyniki kiszonek z kws to żadna nie przebila jeszcze pod wzgledem strawnosci

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
1 godzinę temu, Akardin napisał:

Piątnica to jednak jest mleczarnia z innego świata aż przykro doić w innej .....

Jaka cena w Piątnicy ?

Opublikowano

Myślałem że dadzą podwyżkę ale po co raz dali 8 gr i niech głupi rolnik się cieszy 😉 myślę że od grudnia już powinni podwyższac mimo wszystko. Dużo rezygnacji, mleka sporo mniej więc będą musieli zachęcić żeby nie bać się o to że nie wywiaza się z umów, chyba że pół na pół będą z wodą rozrabiać 😉

Opublikowano

Skoro mleka coraz mniej,to koszty się nie bilansują,bo każdy skupiony litr jest obciążony większym kosztem dlatego podwyżek nie będzie znaczących.Dlatego zastanowiłbym się poważnie czy pozwolić zarządowi na przejmowanie kolejnych podmiotów bez znaczącej bazy skupowej.Rezerwy na pewno w większości gospodarstw są,ale jak nie będzie ceny to nie będzie surowca-nie ma surowca,bo nie ma ceny i tak kółko się zamyka.

• Like 3
Opublikowano
42 minuty temu, konradek88 napisał:

Myślałem że dadzą podwyżkę ale po co raz dali 8 gr i niech głupi rolnik się cieszy 😉 myślę że od grudnia już powinni podwyższac mimo wszystko. Dużo rezygnacji, mleka sporo mniej więc będą musieli zachęcić żeby nie bać się o to że nie wywiaza się z umów, chyba że pół na pół będą z wodą rozrabiać 😉

Spokojna głowa braki uzupełnia z zagranicy 

Opublikowano
massey235 napisał:

Krowy rzeźne podlaskie 650  kg .7 zł .wszystko w dół a nowy ciagnik mf 5s 130 km .Za jedyne 400 tys netto

650 co to za krowa ... sprzedałem karzełka nrf to 707 ważyła i upaść już się nie dało 5.5tys wyszła..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v