Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, paprykarz123456789 napisał:

Troche was tam przytrze tak to w okolicy wszystkie dzierżawy wybierzecie i płacicie po 3 tys plus doplata. I wszystko dookoła wykupicie i jak ja z wami mam rywalizować z 10 ha.

Jeśli masz dobre krowy to jakieś tam szansę masz. Większość z nas  zaczynała od 10 ha🤔

Hoć przyznam że nie jest łatwo podwoić areał. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

9mm ale mało brakowało i znowu by ominęło 

Aż tak z tobą źle? Współczuję. 😉

A taka ładna chmura szła na Łomże. W Ostrołęce to co chwila pada . 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

kurła kiedy ja tera słomę zbiorę? 🤔

To trzeba było wcześniej zbierać a nie na AF przesiadywać 😉🤭

9 minut temu, krzychu121 napisał:

A taka ładna chmura szła na Łomże. W Ostrołęce to co chwila pada . 

Dobrze by było gdyby niedzielę w stawiskach popadało bo Kaczyński ma przyjechać 😏

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Jeśli masz dobre krowy to jakieś tam szansę masz. Większość z nas  zaczynała od 10 ha🤔

Hoć przyznam że nie jest łatwo podwoić areał. 

Dziś to nie kiedyś.  Czasy łatwego rozwoju minęły.  Jak ktoś zaczynał rozwój razem z programem SAPARD dziś się smieje i jest milionerem który jest na etapie przekazania tego majątku dzieciom które raczej tego nie pociągnął w górę.  Tak patrząc na to wszystko te kolejne programy dopłat do wszystkiego to tylko w celu maksymalizacji zysku producentom/dealerów maszyn, firm budowlanych itd. Dzisiejszy zwrot z inwestycji i rentowność gospodarsw rolnych to jeżdżenie gołą  duxą po żużlu a nie szansa na rozwój. Podobnie jest w biznesie dziś otwieranie czegoś od zera to jesteś tzw baranem do ostrzyżenia wystawiony lwom na pożarcie.  W tym kraju jeszcze nic nie zarobisz a już masz zobowiązania podatkowe. Chore. 

Jakie przepowiednie cen mleka na sierpień? Były już gdzieś rady.?

Edytowane przez grzesiu
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Największy rozwój to mieli Ci zapisani do odpowiedniej partii i kumple gdy sprzedawano przejmowano (jak to teraz elegancko mówią)PGR co za tym idzie gdy zaczęły się sapardy i prowy mieli pieniądze i kto nie przesadził i zrobił to z głową na pewno jest dużo do przodu. Ale nigdy nie wiadomo co będzie dalej może będzie lepiej :)

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Zawsze są wyjątki od reguły ale na tym było mega dużo przekrętów. Ale czas by to rozliczyć się już kończy i nie ma co narzekać jednak szacunek dla tych co mają czyste sumienie i nic nie kombinowali

Edytowane przez Matmen
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

To trzeba było wcześniej zbierać a nie na AF przesiadywać 😉🤭

Dobrze by było gdyby niedzielę w stawiskach popadało bo Kaczyński ma przyjechać 😏

Tylko popadało , tam burza z piorunami  i gradobiciem powinna przejść ( oczywiście tylko na Kaczora) 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie już się skończyło padanie nad ranem. Dobrze że chociaż rano coś skaplo. Teraz wszystko wróciło do normy i omija elegancko. Kukurydza nawet się nie ruszyła. Uschła już dawno. Pojedyncze sztuki tylko zrobiły się trochę zielone 

Opublikowano

Mam pytanie : czy gdybyście mieli w 2023 gospodarzyć na 15 hektarowym gospodarstwie i prowadzić produkcję mleczną, zrobilibyście to ?.

Czy wg was miałoby to jakieś perspektywy rozwoju w przyszłości czy raczej czas na rozwój małych gospodarstw był 10-20-30 lat temu.

Opublikowano
26 minut temu, Sean_Layton napisał:

Mam pytanie : czy gdybyście mieli w 2023 gospodarzyć na 15 hektarowym gospodarstwie i prowadzić produkcję mleczną, zrobilibyście to ?.

Czy wg was miałoby to jakieś perspektywy rozwoju w przyszłości czy raczej czas na rozwój małych gospodarstw był 10-20-30 lat temu.

Na spokojne życie o ile to jakieś nie piachy to może i starczy ale żeby się rozwijać to raczej ciężki temat 

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, Sean_Layton napisał:

Nie wiem gdzie mieszkasz jak jesteś w stanie wziąć 100 150 za hektar opierdziel to kup porządny lokal usługowy w porządnym miejscu na wynajem i bedziesZ miał 3 razy tyle kasy bez pracy 

Opublikowano

@tytanowyJanusz, nie wiesz przypadkiem?

W Suchowoli to jest jakiś skup zboża z dobrymi cenami?

Jeden mi tu nabajał, ale nie bardzo mi wierzę. On tylko od kogoś info i nie wie dokładnie.

Opublikowano
alfa napisał:

58 minut temu, slawek74 napisał:

i na co ten lokal usługowy 🤔 zbyt piękne i proste by było prawdziwe...

Sławek nie ogarniesz tego 

a nie widzisz ile pustych lokali do wynajęcia stoi 🤔🤦‍♂️

• Like 3
Opublikowano

@slawek74 Sławek zaznaczyłem że w bardzo dobrym miejscu tzn centrum w bdb mieście tzn powiedzmy Białystok jak kupisz lokal nie wiem powiedzmy w Grajewie i na uboczu czy nawet Białystok czy Olsztyn na obrzeżach to będzie w nim wiatr hulał tylko $ nie będą hulać 

Opublikowano

U nas dzisiaj łącznie to największy deszcz od wiosny nad ranem ładnie popadało, po południu 20 min taki mocny i teraz przeszła mega ulewa przez 10-15 min tyle nawaliło że aż wyrwy. Poszło teraz na Giżycko 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v