Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Tylko ta tone po kosztach stąd mają na promocję. Nie bój się handlowiec nie dołoży do biznesu

Handlowiec nie, ale mleczarnia już niekoniecznie:)

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin133 napisał:

Odpowiedź jest bardzo prosta skąd taka cena. Powiedzmy taka biedra czy Aldi zamawia 100tirow masła to taki handlowiec nie dość że już da dobrą cenę powiedzmy z tone rzuci im za free i mają na promocję itd. 

Uwierz mi to nie tak prosto!!! Handlowiec żeby dostać premie (co jest głównym składnikiem jego pensji) ma plan na volumen sprzedaży ale przede wszystkim marżę!!! Takie deal o jakim piszesz  podlega akceptacji samej góry i nikt na to nie zezwoli. Co do tej ceny masla to wydaje mi się że to była wyprzedaż przez sam market bo data uciekała 

Opublikowano

Teraz niech każdy sobie uświadomi po ile markety kupują te masło skoro wyprzedają je po 2,5 i to nie jest strata dla marketu bo oni nie mogą sprzedać że stratą. Czemu nikt nie chce się wziąć za ten wyzysk. Praktycznie Żadnych kosztów a sprzedają za cenę ponad 2 razy taka jak kupują. To jest chore 

• Like 1
Opublikowano

I nikt nie chce się za to wziąć co najgorsze. Rolnik gdzie ponosi największe koszta ma 10-20% zysku, a niedługo będzie to 0 lub na minusie , spółdzielnia tak samo. A sklep który tylko ten towar wykłada na półkę ma 100-200%. Przecież to można by było ucywilizować wszystko ale rządzący którzy są opłacani nie chcą się za to wziąć. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Słyszałem że przychodzą nowe rachunki za prąd po limicie zamrożenia około 100 procent w górę cena kilowata. 

To plus cena pasz niestety wyjaśnia produkcję mleka ...

Opublikowano
15 minut temu, komizmo napisał:

Słyszałem że przychodzą nowe rachunki za prąd po limicie zamrożenia około 100 procent w górę cena kilowata. 

To plus cena pasz niestety wyjaśnia produkcję mleka ...

Pisałem o tym pod koniec czerwca. I co najlepsze ta cena o 100% większa jest liczona od początku roku i przychodzą od razu wyrównania. Dalszy znajomy dostał rachunek na 8 tys dopłaty. Ma małe gospodarstwo i akurat tak się ulżyło że nie miał z czego zapłacić i musiał krowę sprzedawać bo faktury zaczęli dostarczać koło 25 czerwca a termin do 28 czerwca. Tak się robi. Teraz na kilowat wychodzi około 1,7 zł . 

Opublikowano

No nie wiem jakim cudem Ci 1,7 wychodzi, no chyba, że taryfa C ale na tą to trochę za niska cena. U mnie przy miesięcznym rozliczeniu średnia cena za kWh była w okolicach 1,4zł taryfa g11

Opublikowano
56 minut temu, komizmo napisał:

Te limity to sa dla kogos kto oddal w dzierzawe ziemie i tyle co w domu zuzywa energii

Opublikowano

Czy u kogoś pada lub szykuje się na burzę? Ja już w depresję wpadam jak patrzę przez okno na trawnik sąsiada i myśle, że moje trawy tak samo wyglądają. Sierpc już poniżej 2 zł, mi wyszło 1,97 zł przy tł. 3,91 i białko 3,43. netto.

Opublikowano
8 minut temu, Krowiarka napisał:

Czy u kogoś pada lub szykuje się na burzę? Ja już w depresję wpadam jak patrzę przez okno na trawnik sąsiada i myśle, że moje trawy tak samo wyglądają. Sierpc już poniżej 2 zł, mi wyszło 1,97 zł przy tł. 3,91 i białko 3,43. netto.

Poprzednie lata też miałaś susze? Ciągle słyszę narzekania na susze no życie. Trzymam tyle że w dobrych latach robię 3/4 sezonu zapasu. Co zrobisz jak kolejny sezon będzie też susza? Ja tam wolę mieć mniej ale komfort psychiczny ale widzę że niektórzy tu jadą po bandzie

Osm Koło t4,14 B3,45 >15tys 1,84 netto 

Opublikowano

Ja mieszkam w terenie z ogólnie małą ilością opadów teraz mam kompletnie zachmurzone niebo i te chmury sobie pójdą. Też mam trochę zapasów, ale nowe łąki będą do przesiania...

Opublikowano
6 godzin temu, Marcin133 napisał:

Odpowiedź jest bardzo prosta skąd taka cena. Powiedzmy taka biedra czy Aldi zamawia 100tirow masła to taki handlowiec nie dość że już da dobrą cenę powiedzmy z tone rzuci im za free i mają na promocję itd. 

6 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

I handlowiec dostanie jeszcze nagrodę że sprzedał 100 tirów masła poniżej kosztów i dal jeszcze tonę za free ? 

6 godzin temu, Marcin133 napisał:

Tylko ta tone po kosztach stąd mają na promocję. Nie bój się handlowiec nie dołoży do biznesu

Ta tona gratis to jest z zaniżania parametrów za które nie muszą płacić

20 minut temu, Krowiarka napisał:

Zorganizuj transport to sprzedać Ci po kosztach bele z 2 pokosu trawa z koniczyną czerwoną, przewaga koniczyny

Opublikowano

Dziękuje, ale jeszcze jakoś daję radę. Sąsiedzi sianem wspierają, a mam takich bez hodowli. Tylko mi chodzi o koszty założenia łąki, jeszcze raz trzeba będzie ponieść.

Opublikowano
56 minut temu, Krowiarka napisał:

No u mnie w czwartek spadło w ciągu 4 godzin 48 litrów wody także są miejsca w których czasem pada 

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Mateusz1q napisał:

Poprzednie lata też miałaś susze? Ciągle słyszę narzekania na susze no życie. Trzymam tyle że w dobrych latach robię 3/4 sezonu zapasu. Co zrobisz jak kolejny sezon będzie też susza? Ja tam wolę mieć mniej ale komfort psychiczny ale widzę że niektórzy tu jadą po bandzie

Osm Koło t4,14 B3,45 >15tys 1,84 netto 

Można się pomadrzyc jak jest się w dobrej sytuacji i susza nie dotyka. W tamtym roku była w mojej okolicy bieda ale w większości kraju było ok więc towaru było dużo do kupna. W tym roku północ Polski wyschła na wiór choć nie wszędzie. Co niektórzy w tym roku z 20 ha narobili 100 belek z pierwszego i drugiego pokosu. I na 10 ha wypasają bydło. Znajomy ma 20 krów i 10 młodzieży. I w tym roku zaczął już skarmiac tegoroczna kiszonkę. Do października nie zostanie mu nic. Uważasz że ma za duża obsadę względem areału? Ja dwa lata temu mialem zapas na prawie rok. Tamten rok był tragiczny i zapas zredukował się praktycznie do zera. Każdy miał nadzieję że gorzej już w przyszłym roku nie bedzie. No i przyszedł jakże za***isty 2023 rok który jest najsuchszym rokiem jaki najstarsi ludzie na okolicy pamiętają. Kukurydzy nie będzie praktycznie wcale. Sianokiszonki 40-50 % tego co przy normalnym roku. Nie mówię o rekordowym roku pod względem opadów tylko normalnym. Dodam że na okolicy przeważają gleby torfowe więc trzymające wilgoć i dające jako taki plon w suchszych latach. A skoro w tym roku torfy się poddały to sobie pomysł jak jest wesoło. W studni woda jest 1,2 -1,5 m niżej  względem darni.  Na tych 1,2-,1,5 m jest popiół. To jak ta trawa ma rosnąć. Żeby to wszystko wróciło do normalnego stanu to musiałby chyba ze 300 litrów spasc spokojnego deszczu. A mogło i to by być za mało. Niedługo to na 10 ha ludzie będą hodować 2 krowy i cielaka . Chociaż myślę że jebna to wszystko w pizdu. Nikt nie będzie doil za 1,7-2 zł i płacił za kiszonkę 250 zł, za śrutę po 2 tyś itd 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Nie pada, tez zachmurzone. Ale spokojnie zaraz się rozpoczną zniwa to jest szansa na deszcze ;D 

Opublikowano

Te kurw... Y znawcy od pogody  niech lepiej usuną to dziadostwo zw "pogoda" z telewizji, internetu bo nadają deszcze widmo w większości kraju, niech wezmą łopaty w ręce i do gnoju idą, może w tym chociaż zabłysną. Chmury ciemne idą ale ze y coś z nich popadało??? Zapomnij i w dodatku tak szybko jak się pojawiają tak i szybko znikają.... Nie dość że cena marna to i ta susza wykończy rolników 

• Like 4
Opublikowano
47 minut temu, Karol6130 napisał:

To się ciesz ze to tylko takie problemy

Inaczej byś mówił jak by była susza i by spadły ze dwa dachy 

Wiem że prawdziwy armageddon jest napewno gorszy od suszy. Ale po co pierdziela takie głupoty że będzie padać że będą burzę jak ich wcale nie ma . Nwm mamy 21 wiek a żeby pogody o jeden dzień do przodu nie przewidzieć to po co wogle te pogody 🤔😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v