Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bo nie będzie żadnego plonu. Jak teraz jest zwinięta i ma 50-70 cm to jako będzie z tego plon ? Nadają upały i dwa tygodnie bez deszczu więc nic z niej nie zostanie 

@Bercik92 drugi pokos tne . Mam nadzieję że 2-3 belki będą z ha 

IMG_20230703_094743_9.jpg

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak pada to cos będzie. Z okolicy ostatnio ze znajomymi rozmawiałem to bociany praktycznie nie mają młodych. Albo nie ma wcale albo jedno piskle 

Nie pada. Kilka dni temu spadło 20l. Wcześniej kuku już poskręcana.  Teraz znów to samo. Drugi pokos na słabszych glebach to nie ma co ciąć. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Nadają upały i dwa tygodnie bez deszczu więc nic z niej nie zostanie 

I za dwa tygodnie puści wiechę i już w górę nie będzie rosła. Niby na środę nadają jakieś deszcze to może przez te 2 tygodnie z metr by jeszcze podrosła 😃w tym roku to trzeba deszcz na krople liczyć nie na mm 😂

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Mówisz o tym ,,fronciku '' co ma niby przejść przez Polskę? Strony z prognozami pogody już się podniecają jaki to ma być armagedon. W rzeczywistości spadnie kilka kropel. Teraz z byle jakiego frontu robią szoł z nagłówkami o armagedonie. W tym roku się nie doczekam ma porządny deszcz. Chociaż jak to w przyrodzie wszystko się musi wyrównać więc pewnie jesienią i zimą będzie padać codziennie 

Opublikowano

w mojej miejscowości już miało być tyle dni deszczu od dwóch tygodni a praktycznie wszystko bokiem poszło i spadło przeszło tydzień temu 12L... Martwi mnie to ,że praktycznie nie ma burz i w zeszłym roku też nie było. Mieszkam nad Wisłą i Wisła nie przepuści

Opublikowano

Też to zauważyłem u siebie parę lat do tyłu min raz na dwa tygodnie jakaś burza konkretna przeszła. W zeszłym roku jedna Tylko była co chyba 100 mm nawaliło w 30 min a w tym roku żadnej nie było 

Opublikowano

Właśnie to jest najgorsze że nie ma burz. Chmury jak są to bezdeszczowe. Lipa że nie ma porządnego frontu który by ,,zlał'' cala Polskę jak to było kiedyś. Szedł front to lało wszędzie i jakie chmury wkroczyły do Polski takie same opuszczały nasz kraj a teraz deszcz w jednym miejscu leje a parę km dalej kropi. To tak ma radarach wygląda jakby ktoś się w paincie bawił i w jednym miejscu chmury gumka wymazywal a w innym dorysowywal. Cyrk normalnie 

• Like 1
Opublikowano

Ja tylko z 5,5ha zrobiłem 25bel drugiej i koniec. Bo nie było sensu w starą trawę siać nawozu. Reszty starszych użytków nie ma sensu kosić, dostała 150kg saletrzaku przed deszczem i niech robi co chce. 

Qq dzisiaj już zwija, a co dzień to coraz goręcej nadają 

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał:

Ja tylko z 5,5ha zrobiłem 25bel drugiej i koniec. Bo nie było sensu w starą trawę siać nawozu. Reszty starszych użytków nie ma sensu kosić, dostała 150kg saletrzaku przed deszczem i niech robi co chce. 

Qq dzisiaj już zwija, a co dzień to coraz goręcej nadają 

U mnie z 30 ha może wyjdzie 100 belek. A 5 ha nie liczę bo nie ma co ciąć 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, krzychu121 napisał:

U mnie z 30 ha może wyjdzie 100 belek. A 5 ha nie liczę bo nie ma co ciąć 

Lucerny nie siejesz? 15mm od 1 pokosu i 12 belek wysokobiałkowych z ha uważam za super wynik. Pewnie pociągnęła z zasobów wiosennych po 4 latach to korzenie pewnie 2metry

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Też myślę że lucerna nawet na słabe gleby to niegłupi pomysł, zamierzam mieć lucerny 1/3 a 2/3 trawy, o ile się uda, bo pierwszy rok na słabsze gleby posiałem w czystym siewie. Tylko ph musi być w miarę uregulowane. 

Opublikowano

Mam kawałek 2 letniej lucerny to się poddała. To zasiana w tym roku nawet nie wzeszła. A że większość łąk mam na torfach to tam też jej nie posieje. 

No kwestia też tych słabszych gleb. Już tu kiedyś o tym pisałem ale mam kolegę pod serockiem i on też ma ,,6'' klasę ziemi jak i ja. Tyle że jak byłem u niego i patrzyłem na tą jego 6 klasę to jest nic nie gorsza jak u mnie 4. Tak.kiedys klasyfikowali i dlatego jedne chwali że na 6 klasie lucerna rośnie aż miło a inni klnie 

Opublikowano
56 minut temu, vodz napisał:

Sierpc 10 gr w dół. Jednak moje źródło miało racje.

Jakie 10 gr jak dostałem takiego samego smsa jak miesiąc temu tj wychodzi ze bez zmian. Cennik podstawowy i dopłata do miesiąca 10 gr 

Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Mam kawałek 2 letniej lucerny to się poddała. To zasiana w tym roku nawet nie wzeszła. A że większość łąk mam na torfach to tam też jej nie posieje. 

No kwestia też tych słabszych gleb. Już tu kiedyś o tym pisałem ale mam kolegę pod serockiem i on też ma ,,6'' klasę ziemi jak i ja. Tyle że jak byłem u niego i patrzyłem na tą jego 6 klasę to jest nic nie gorsza jak u mnie 4. Tak.kiedys klasyfikowali i dlatego jedne chwali że na 6 klasie lucerna rośnie aż miło a inni klnie 

To samo u mnie... Znajomy ostatnio się chwalił trawami na 5 klasie, jakie to za***iste mu nie wyszły. Tylko na tej piątej klasie w promieniu kilometra rośnie rzepak albo za***isty jęczmień to ja dziękuję za taką klasyfikacje. I z ta lucerna to też dużo optymizmu, na badziewnej ziemi w życiu nie będzie plonu bo ta gleba jest sama z siebie kwaśna i nie idzie tego uregulować 

• Like 1
Opublikowano

Ph to nie jest duży problem. Problemem jest próchnica i podłoże. Tam też właśnie sieją rzepaki, pszenicę i kukurydzę mają ladne i to zazwyczaj bez obornika. A w mojej okolicy sami krowiarze każdy obornika wali opór i inne nawozy, plus wapno i jak żyto sypnie 2 tony to jest super. W tym roku to az przykro patrzeć na te żyta. Rzadkie  i bez kłosów. Zaraz ktoś powie jak się dba tak się ma. Albo jak się nie da pod korzeń to nic nie ma. I się dba i ładuje pod korzeń ale jak z nieba na słabej ziemi nie poleci to nic nie pomoże. Więc jak ktoś mówi że ma suszę i kukurydzę ponad 2 m , albo zbiera 8-10 belek z ha to suszy nie widział . 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Lucerny nie siejesz? 15mm od 1 pokosu i 12 belek wysokobiałkowych z ha uważam za super wynik. Pewnie pociągnęła z zasobów wiosennych po 4 latach to korzenie pewnie 2metry

Jaka prasa bo wynik b. dobry.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Też myślę że lucerna nawet na słabe gleby to niegłupi pomysł, zamierzam mieć lucerny 1/3 a 2/3 trawy, o ile się uda, bo pierwszy rok na słabsze gleby posiałem w czystym siewie. Tylko ph musi być w miarę uregulowane. 

5 klasa ziemi, ph 5.8 lucerka od DSV rośnie jak głupia, zasiana po świetach wielkanocnych. Stanowisko 2 lata kukurydza na ziarko szło, wcześniej rok na kiszonke. Nawożenie tylko gnojowica przed siewem 30 metrów/ha. 70cm urosła, planuje ją skosić teraz żeby się zagęściła.

Edytowane przez Rolniik122
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v