Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Chyba coś pochrzaniłeś, tysiaka to on może ma na udój. Przecież to by na siebie nie zarobiło 

Znalazłem średnia roczna krów 80 szt wydajność poniżej 10 000l 

Opublikowano
26 minut temu, Rolniik122 napisał:

Od 54 sztuk 

Tak jest w tym roku zrobione. Mniej zboża zasiane na poczet kukurydzy. Chciałem niedawno kupic zboża od znajomego to ten nie chce bo "zdrożeje"

A zboże z kąd wziąć hyba że samą to kukurydze i trawę dawać

Opublikowano
16 minut temu, Luki99 napisał:

Chyba jasno napisałem ze mam 15 hektarów zboża, poczytaj wczesniej odpowiedzi moje.

Opublikowano
48 minut temu, Kamil20151 napisał:

to ja mając tyle hektarów wolałbym zasiać wiecej qq i nikogo nie prosić taniej wyjdzie zboza dokupic.

Tak kupić na dzień dzisiejszy wyjdzie taniej ale w zeszłym roku było inaczej , już słyszałem że taka firma jak Woźniak będzie skupowała pszenice ok 600zl za tonę .

Rzepak podobno  kontraktują na około 1200zl  więc porównując zeszły rok a teraz to taniocha a nigdy nie wiesz co przyniesie kolejny rok.

Opublikowano
Przed chwilą, adamowicz84 napisał:

Tak kupić na dzień dzisiejszy wyjdzie taniej ale w zeszłym roku było inaczej , już słyszałem że taka firma jak Woźniak będzie skupowała pszenice ok 600zl za tonę .

Rzepak podobno  kontraktują na około 1200zl  więc porównując zeszły rok a teraz to taniocha a nigdy nie wiesz co przyniesie kolejny rok.

u nas skup w okolicy podobno 600 zł kontrakt na pszenice czyli jak ktoś normalnie w żniwa zawiezie to i po 500 może być.

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Bercik92 napisał:

W sumie mnie to nie dziwi. Nasprowadzali pszenice od naszych "braci" dodatkowo większość rolników je sieje to nie ma co sie dziwić że jest duża podaż

Tym bardziej ze teraz każdy powywoził na dopłaty bo u mnie wszyscy sąsiedzi trzymali. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kamil20151 napisał:

to ja mając tyle hektarów wolałbym zasiać wiecej qq i nikogo nie prosić taniej wyjdzie zboza dokupic.

Jak bym wiedział że zboże będzie takie tanie to też bym zasiał więcej kuku ale tego nie przewidzisz , rozmawiałem wczoraj z kierowcą co przywozi pasze i koncentratu sam ma 7 ha pszenicy zasiane i nie wie czy ktoś będzie chętny 

Opublikowano
42 minuty temu, adamowicz84 napisał:

Jak bym wiedział że zboże będzie takie tanie to też bym zasiał więcej kuku ale tego nie przewidzisz , rozmawiałem wczoraj z kierowcą co przywozi pasze i koncentratu sam ma 7 ha pszenicy zasiane i nie wie czy ktoś będzie chętny 

Tanie na skupie a wejdź na olx i kup u etatowca tanio .za słomę po 80 z pokosu zaraz będą drzeć się. Jęczmień na olx podlaskie taniej niż 1000 zł nie kupi . A w tym roku jare słabe 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dlatego sieje tyle żeby mieć słomę , ziarno i kuku na kiszonkę i tak z kukurydzą jestem na styk. Słoma to w zeszłym roku w moim rejonie  około tej ceny chodziła. 

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
46 minut temu, massey235 napisał:

Tanie na skupie a wejdź na olx i kup u etatowca tanio .za słomę po 80 z pokosu zaraz będą drzeć się. Jęczmień na olx podlaskie taniej niż 1000 zł nie kupi . A w tym roku jare słabe 

Przy ilościach cało-samochodowych nigdzie nie ma problemu z zakupem zboża. Jeden telefon i przywiozą na podwórze i na pewno nie za 1000 zł za jęczmień.

Opublikowano
adamowicz84 napisał:

2 godziny temu, Kamil20151 napisał:

jak się hoduje krowy mleczne to priorytetem jest im zapewnić paszę objętościową a dopiero zboża 🙋‍♂️ co tu za durnoty się wypisuje 🙆‍♂️🤦‍♂️

Luki99 napisał:

26 minut temu, Rolniik122 napisał:

Od 54 sztuk 

Tak jest w tym roku zrobione. Mniej zboża zasiane na poczet kukurydzy. Chciałem niedawno kupic zboża od znajomego to ten nie chce bo "zdrożeje"

od chlopa od bxby od handlarzy myślenie boli 🤔

Dream1990 napisał:

46 minut temu, massey235 napisał:

Przy ilościach cało-samochodowych nigdzie nie ma problemu z zakupem zboża. Jeden telefon i przywiozą na podwórze i na pewno nie za 1000 zł za jęczmień.

może nie dużo bo 5.5tomy po 750 kupione

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

jak się hoduje krowy mleczne to priorytetem jest im zapewnić paszę objętościową a dopiero zboża 🙋‍♂️ co tu za durnoty się wypisuje 🙆‍♂️

Robie po swojemu i nikt nie będzie mi mówił co mam siać a co nie a  sieje tyle żeby zapewnić. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

to rób tak dalej... nikt nikomu nie narzuca a jak nie umiesz odczytać rady to z tobą nie da rady chwal ogara...

Slawciu dziękuję za radę(zapewne każdy na forum co ma bydło wie że objetosciuka to podstawa)  , umiem odczytać, może źle zrozumiałeś to co napisałem: że jak bym wiedział obsiał bym więcej kuku przy takich cenach zboża( mogłem dopisać że bardziej by się opłacało w roku  kupić zboże  niż obsiać   ) i tak w tym roku zasiadłem 30% więcej niż w zeszłym po to żeby zrobić większy zapas, ale co z tego jak po lucernie i leżą ziarna w suchej ziemi to z tych 30 zrobi się może 15%, jak bym wiedział że ten rok będzie taki suchy(zeszłym roku też u mnie była susza) a z początku wiosny zapowiadało się że będzie więcej wilgoci w ziemi.

Może zrozumiałeś że za mało obsiałem i teraz się użalam. I pomyślałeś sobie  że: że mnie taki rolnik jak z koziej d*py trąbka. 

29 minut temu, marcianjargit napisał:

Śruta rzepakowa droższa jak mleko i jak rzepak śmiech.sruta odpad z rzepaku robią nas w ch*ja 

Nie tylko na tym robią w h.. otręby tez według zboża mają cenę wysoka  

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
Dnia 10.06.2023 o 08:51, Dodi napisał:

LRY też moge sprzedać z 200szt bezpośrednio z pola do owinięcia. Łąki siane 

Ryki jak tam nastroje po walnym? Bo słyszałem że nieciekawie. Już nie ma zgody na kolejny kredyt? 

IMG_5401.jpeg

W jakiej cenie?

Opublikowano
adamowicz84 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał: to rób tak dalej... nikt nikomu nie narzuca a jak nie umiesz odczytać rady to z tobą nie da rady chwal ogara... Slawciu dziękuję za radę(zapewne każdy na forum co ma bydło wie że objetosciuka to podstawa)  , umiem odczytać, może źle zrozumiałeś to co napisałem: że jak bym wiedział obsiał bym więcej kuku przy takich cenach zboża( mogłem dopisać że bardziej by się opłacało w roku  kupić zboże  niż obsiać   ) i tak w tym roku zasiadłem 30% więcej niż w zeszłym po to żeby zrobić większy zapas, ale co z tego jak po lucernie i leżą ziarna w suchej ziemi to z tych 30 zrobi się może 15%, jak bym wiedział że ten rok będzie taki suchy(zeszłym roku też u mnie była susza) a z początku wiosny zapowiadało się że będzie więcej wilgoci w ziemi. Może zrozumiałeś że za mało obsiałem i teraz się użalam. I pomyślałeś sobie  że: że mnie taki rolnik jak z koziej d*py trąbka. 

niektórzy to tu się zachowują jak by się z księżyca urwali ....

kukurydzy z 2022 to ja dopiero 20% skarmiłem a trawy może 40%...

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

Masz za mało sztuk. Jest dużo paszy zwierzaków się dorzuca a później przychodzi taki rok jak ten...

9 minut temu, slawek74 napisał:

Masz za mało sztuk. Jest dużo paszy zwierzaków się dorzuca a później przychodzi taki rok jak ten...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v