Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, MariuszDe napisał:

To się chyba nazywa ,,syndrom sztokholmski,, 

Możliwe

57 minut temu, soltys48 napisał:

Takie rzeczy tylko w nibylandii....

W trakcie sezonu cyk aneksik i już nie jest tak kolorowo a jeśli nie aneksik to skromne 2% przy odstawie w dół skrobia albo w górę zanieczyszczenia i jest zayebiscie. Mam rację @szymon09875?

jak się handluje z patologią pokroju wielkopolskiego zbieracza cielaków technicznych to może być i tak. 😁

59 minut temu, tomcio1 napisał:

Polindus dzisiaj fv za kwiecień -20gr czyli 1,75 netto przy 30tyś litrach!!!

Płacą chociaż w terminie? U mnie jeden oddaje i mówił, że nie za bardzo

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

A bydło wolny rynek, nie jestem właścicielem, udziałowcem ubojni

No i co ze masz kontrakt o ile tony dostaczonego ziemniaka jesteś w stanie sprawdzić o tyle skrobi nie i tak naprawdę cena jaka Ci zapłacą jest wielka niewiadomą a co za tym idzie opłacalność.  Jakby było tak kolorowo to nie mieliby problemu z pozyskaniem surowca a sam dobrze wiesz skąd wożą.  

Opublikowano (edytowane)

To ciekawe bo ja jak i większość plantatorów już ma swoje urządzenia do sprawdzania skrobii. Ukradli, ale tylko jednego roku. Wiesz jaki był efekt? Taki, że kontraktacja spadła o 40%. po dosadnym okazaniu niezadowolenia wszystko wróciło do normy i włażą w doope żeby sadzić jak najwięcej, zachęcają premiami. Po wypadku rodziców nie pisałem umowy bo nie wiedziałem jak będzie, koordynator co dwa dni przyjeżdżał i słodził żeby sadzić, tak samo do tych którzy po feralnym oszukańczym sezonie zrezygnowali jeździł i namawiał. Od ponad 30 lat nigdy nie zapłacili mniej jak w kontrakcie, problem z surowcem mają od dwóch lat bardzo duży, ale jest to pokłosie nieuczciwego postępowania.

Każdy mocno ograniczył, dużo mniejszych zrezygnowało, chłopi się zorganizowali, szefostwo usłyszało bolesną prawdę i nauczyli się szacunku prędziutko.

Dlatego cały czas powtarzam, szanujcie siebie, ograniczać produkcję, a nie zwiększać żeby wypłata była taka sama i nie zakłamywać rzeczywistości bo poprawy nie będzie. Rolnik nie powinien być w tych czasach ułomkiem, który spuści łeb i będzie robił po kosztach. 

Ja wiem, że jestem często wredny i się czepiam, ale serio niektórzy tak ślepo bronią swoich spółdzielni bojąc się tupnąć nóżką na zebraniu, że to jest porażka. Narzekać i nic z tym nie robić, zwiększać mimo spadających cen to pogłębianie patologii na własne życzenie

Edytowane przez pedro2
  • Like 5
Opublikowano

Ta nauczyli się szanować plantatorów ziemniaków tak jak mleka i innych działów produkcji. 2 lata jako tako, trzeci rok super a czwartego i piątego roku będą lipnie płacić żeby sobie odkuć. I tak w koło

Opublikowano

To się zrobi rok przerwy albo ograniczy o połowę i znowu się nauczą. Ja za darmo robił nie będę. Tak jak my bez nich nie istniejemy tak i oni bez nas... A jak chłopu cenę uwalają, a on zwiększa produkcję no to sorry, po co szanować jak go mają na sznurku

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

A bydło wolny rynek, nie jestem właścicielem, udziałowcem ubojni

Ale są i kontrakty🤭😉

23 minuty temu, pedro2 napisał:

To się zrobi rok przerwy albo ograniczy o połowę i znowu się nauczą. Ja za darmo robił nie będę. Tak jak my bez nich nie istniejemy tak i oni bez nas... A jak chłopu cenę uwalają, a on zwiększa produkcję no to sorry, po co szanować jak go mają na sznurku

Uprawa roślin to nie hodowla

Powrót do hodowli jest droższy 

Z dostawianiem sztuk masz rację, ale to pewnie efekt programów 

Mówią że ludzie z prowu to mają kredyty które ich trzymają, ja myślę że bardziej trzyma zobowiązanie 

W tym roku 3/4 kryje mięsem 

• Like 2
Opublikowano
27 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale są i kontrakty🤭😉

Uprawa roślin to nie hodowla

Powrót do hodowli jest droższy 

Z dostawianiem sztuk masz rację, ale to pewnie efekt programów 

Mówią że ludzie z prowu to mają kredyty które ich trzymają, ja myślę że bardziej trzyma zobowiązanie 

W tym roku 3/4 kryje mięsem 

Grzesiu z Parczewa mówił, że lepiej bez kontraktu 😁

No zgadza się, hodowla, a tym bardziej krowy to nie to samo, nie rzucisz na rok jak kartofli czy nie poczekasz miesiąc z bykiem za ceną. Dlatego potrzebne inne formy "strajku". Niestety musi być solidarność, Ty zmniejszysz o 200l na odbiór, a taka ciemnoszyjka zwiększy o 1000.

Do programów też nikt nie zmusza, ja mam podpisaną umowę jeszcze chyba rok ważną na mgr na ciągnik i maszyny do kartofli + budynek przechowalnia. Pójdzie do kosza niestety. Nie wziąłem i nie wezmę, głupie czasy, zdrowia nie mam, rodzice już do pomocy nie wrócą pewnie i wolność Tomku w swoim domku

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

To ciekawe bo ja jak i większość plantatorów już ma swoje urządzenia do sprawdzania skrobii. Ukradli, ale tylko jednego roku. Wiesz jaki był efekt? Taki, że kontraktacja spadła o 40%. po dosadnym okazaniu niezadowolenia wszystko wróciło do normy i włażą w doope żeby sadzić jak najwięcej, zachęcają premiami. Po wypadku rodziców nie pisałem umowy bo nie wiedziałem jak będzie, koordynator co dwa dni przyjeżdżał i słodził żeby sadzić, tak samo do tych którzy po feralnym oszukańczym sezonie zrezygnowali jeździł i namawiał. Od ponad 30 lat nigdy nie zapłacili mniej jak w kontrakcie, problem z surowcem mają od dwóch lat bardzo duży, ale jest to pokłosie nieuczciwego postępowania.

Każdy mocno ograniczył, dużo mniejszych zrezygnowało, chłopi się zorganizowali, szefostwo usłyszało bolesną prawdę i nauczyli się szacunku prędziutko.

Dlatego cały czas powtarzam, szanujcie siebie, ograniczać produkcję, a nie zwiększać żeby wypłata była taka sama i nie zakłamywać rzeczywistości bo poprawy nie będzie. Rolnik nie powinien być w tych czasach ułomkiem, który spuści łeb i będzie robił po kosztach. 

Ja wiem, że jestem często wredny i się czepiam, ale serio niektórzy tak ślepo bronią swoich spółdzielni bojąc się tupnąć nóżką na zebraniu, że to jest porażka. Narzekać i nic z tym nie robić, zwiększać mimo spadających cen to pogłębianie patologii na własne życzenie

Czy Ty w ogóle wierzysz w to co piszesz, czy piszesz aby się dowartościować?

• Thanks 1
Opublikowano
tomcio1 napisał:

Polindus dzisiaj fv za kwiecień -20gr czyli 1,75 netto przy 30tyś litrach!!!

W polindusie zawsze mało płacili. To prawda że Giżycko płaci tyle samo? 🤔

Opublikowano
27 minut temu, Lolek74 napisał:

Czy Ty w ogóle wierzysz w to co piszesz, czy piszesz aby się dowartościować?

Starsi ludzie mają nawyki z dawnych lat to może wydawać się dla Ciebie abstrakcja, ale świat się zmienia. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Starsi ludzie mają nawyki z dawnych lat to może wydawać się dla Ciebie abstrakcja, ale świat się zmienia. 

To, że są nawyki z dawnych lat to oczywiste, to że świat się zmienia nikt chyba nie ma wątpliwości ale to, że ze zdaniem rolnika się ktoś liczy, albo go szanuje to czysta abstrakcja. Tak było jest i jeszcze długo będzie.

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

A co mnie twoje kąty obchodzą 😉 

Skoro od kilku dni cały czas mnie zaczepiasz to chyba trochę cię obchodzę. 

Czy ja cie  zaczepiam ogarnij się chłopcze, pisałeś coś że ci się wydaje że w Sierpcu powinno być tak czy siak  tylko ci napisałem że tak nie jest jak się tobie wydaje, a ty coś tam mruczysz .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v