Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zibifarmer napisał:

5 godzin temu, slawek74 napisał:

a 20tys ? i parametry 3.8bi i 4.5tł?

Takie parametry to chyba że słoika.

wež koło i się pier.... krowy sie żywi a sporo sztuk na jesieni ocieliło.... najwyższe białko 4.02 miałem tylko do 3.8 płacą

genetyka

pomiędzy 25 a 30 L ma zbiorniku

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, slawek74 napisał:

wež koło i się pier.... krowy sie żywi a sporo sztuk na jesieni ocieliło.... najwyższe białko 4.02 miałem tylko do 3.8 płacą

genetyka

pomiędzy 25 a 30 L ma zbiorniku

No to niesamowite wyniki.

Można wiedzieć co im Dajesz ze takie parametry uzyskujesz? Jesteś pod oceną? I caly czas utrzymujesz takie wyniki?  Zdarzaj się lepsze okresy, ale średnie białko 4 przy 30litrach to jakiś kosmos.

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 2
Opublikowano

umiesz czytać ?

do niedawna priorytetem przy doborze buchajów parametry... jestem pod oceną średnia z ooprzedniego roku 9.5tys stado mocno zróżnicowane od 7.5 do 12tys

część jeszcze geny nrf

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Krowiarka napisał:

Dla tych co się  zastanawiali gdzie odstawiam mleko to odpowiem nadal do Sierpca 😜 i nigdzie się  nie wybieram. W czasie kryzysu najlepiej jest odstawiać mleko do dobrej mleczarni z dobrymi produktami. I im więcej odchodzi tym lepiej dla pozostających.

No w moich oczach reputacja sierpca została mocno nadszarpnieta. Kiedyś słyszałem ze ktoś gdzieś tam się przeniósł do mlekuty, ale w ostatnim czasie juz z sąsiednich wiosek przeszli i to z dużym stażem w sierpcu

Opublikowano
42 minuty temu, vodz napisał:

w ostatnim czasie juz z sąsiednich wiosek przeszli i to z dużym stażem w sierpcu

Też słyszałam, że dużo odchodzi tylko dokąd? Polmlek? Mlekovita Działdowo czy jest jeszcze jakaś alternatywa w pobliżu? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grinch1 napisał:

Też słyszałam, że dużo odchodzi tylko dokąd? Polmlek? Mlekovita Działdowo czy jest jeszcze jakaś alternatywa w pobliżu? 

Można jeszcze  na emeryturę albo odrazu do nieba....😏

• Haha 2
Opublikowano
Dnia 8.04.2023 o 21:25, michal_19 napisał:

Biała Podlaska, a mleko wożą badać do centrali, instruktor twierdzi że taka różnica jest niemożliwa, jak u was wyniki federacja/mleczarnia ?

Może nie mlekovita. President wyniki z mleczarni i federacji bardzo podobne. Rożnica to max 0.05 +-.   President Kozienice, ponad 45.000 na miesiąc, bi: 3,46, tł: 4,00, cena 2,25 netto. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Zibifarmer napisał:

No to niesamowite wyniki.

Można wiedzieć co im Dajesz ze takie parametry uzyskujesz? Jesteś pod oceną? I caly czas utrzymujesz takie wyniki?  Zdarzaj się lepsze okresy, ale średnie białko 4 przy 30litrach to jakiś kosmos.

No i co się dziwisz. Nie od dziś wiadomo, że to niego najbielsze mleko w kraju..... Jak nie w Europie. Co Wy tam wieta o krowach i gospodarce. Uczta się od najlepszych....

Tam podobno z Kietrza kierowniki i zywieniowce na praktyki przyjeżdżają. 🙆

Edytowane przez pedro2
  • Haha 10
Opublikowano
13 godzin temu, Karol6130 napisał:

Sławka pytaj 

Ja jeszcze nie mam fv

Nigdy nie wyjdzie taki sam 

Takie same wyniki nie wyjdą jestem tego świadomy, ale różnice rzędu 0,5 i więcej jednostki to też patologia.

• Like 4
Opublikowano
Dnia 8.04.2023 o 21:26, Sean_Layton napisał:

Nieoficjalnie są już jakieś pogłoski że od czerwca Lumiko Łuków zacznie podwyższać ceny mleka..  fajnie by było.. 

Dnia 8.04.2023 o 21:28, slawek74 napisał:

a ile teraz płacą?

Akurat w ciągu ostatniego miesiąca miałem okazję z kilkoma osobami rozmawiać to generalnie przedział 1,6-1,7zł/l i składają wypowiedzenia

Opublikowano
11 godzin temu, Grinch1 napisał:

Z tego co wiem to Pan W poszedł do polmleku, Pan Sz do gizycka, a oni obaj to jakieś 3.7 mln litrów rocznie może nawet już i 4. A reszta do mlekuty ktoś tu pisał że 50 przeszło

Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał:

Ciekawe gdzie teraz pójdą 

Dlaczego tam byli to wiadomo 

Myślę że to będzie kierunek lyder bo on potrzebuje mleka

Pod warunkiem, że w extra się zmieszczą 😛 W mojej okolicy ta grupa to jest taka rotacja między Łukowem, Korczewem a Łosicami. W lutym Korczew znajomemu zapłacił 1,98 przy ilości 3-4tys, jego sąsiad przy ok. 10tys w Łukowie miał 1,60. Parametrów nie znam, nie dopytywałem

Z Węgrowa dwóch z Nowym Rokiem przeszło do Ryk i też chyba dwóm udało się wcisnąć do Hochlandu, ale więcej już nie chcą przyjmować

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, danielhaker napisał:

Tzn. może nie dosłownie podróżnicy, ale ciężko im wrócić do Ryk, Hochlandu, Spomleku czy Mlekovity ze względu na somatykę. Pozostaje rotacja między wcześniej wspomnianymi

A czy to coś trudnego oprócz zmiany myślenia i przyzwyczajenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Tzn. może nie dosłownie podróżnicy, ale ciężko im wrócić do Ryk, Hochlandu, Spomleku czy Mlekovity ze względu na somatykę. Pozostaje rotacja między wcześniej wspomnianymi

Bądź zakup odpowiedniego sprzętu, szczególnie nadużywanego w tej pierwszej wymienionej przez Ciebie mleczarni

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v