Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, DanielFarmer napisał:

To patrzę że nie tylko u mnie spadły parametry...średnio za lipiec ~2,58 netto

Te wasze ceny to mało mówią - brak parametrów i litrów 

Opublikowano

Nawet Grzesiu dostrzega to o czym większość z nas pisze od dawna. Według mnie aktualne ceny są sztucznie zaniżane bo wąska grupa osób chce zbić konkretna kasę na produktach mleczarskich. Specjalnie gra się na zniżkę cen żeby ,,ktos'' narobił sobie zapasów i później przy górce wypchnął towar na rynek. Co moze potwierdzać wzmożony popyt. A ci wszyscy specjaliści co przewidują spadki do końca 2024 i wtedy stabilizujące cen to się z choinki urwali. Jakby cena miała spadać do końca 2024 roku to pewnie rolnicy musieliby dopłacać do zabranego mleka, jeśli tempo obniżek by się utrzymało. Pytanie na kiedy jest przewidziane odbicie cen. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Nawet Grzesiu dostrzega to o czym większość z nas pisze od dawna. Według mnie aktualne ceny są sztucznie zaniżane bo wąska grupa osób chce zbić konkretna kasę na produktach mleczarskich. Specjalnie gra się na zniżkę cen żeby ,,ktos'' narobił sobie zapasów i później przy górce wypchnął towar na rynek. Co moze potwierdzać wzmożony popyt. A ci wszyscy specjaliści co przewidują spadki do końca 2024 i wtedy stabilizujące cen to się z choinki urwali. Jakby cena miała spadać do końca 2024 roku to pewnie rolnicy musieliby dopłacać do zabranego mleka, jeśli tempo obniżek by się utrzymało. Pytanie na kiedy jest przewidziane odbicie cen. 

Nie bardzo rozumiem twojego posta. Wiem, że ci analitycy to są g warci ale co tak naprawdę stoi na przeszkodzie żeby spadało dalej? Jeśli unia ma być bez krowich pierdów to chyba logiczne że nie może się produkcja mleka opłacać 

Opublikowano
19 minut temu, grzesiu napisał:

No dokładnie.  Chyba naprawdę większość jedzie na stracie. 

Dobre Spółdzielnie to powyżej 2 zł płacą i strat nie mają a słabe to ledwo 1,50 zł i straty mają i to jest tak „Jak se pościelisz tak się wyśpisz”. 

Opublikowano
32 minuty temu, slawek74 napisał:

a prywaciarze 🤔 taki półmlek dla przykładu 🤔

Polmlek dwóm rolnikom zapłaci ponad 2 złote a 20 1,5 i średnia wyjdzie dla nich ok

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Jan1972 napisał:

Dobre Spółdzielnie to powyżej 2 zł płacą i strat nie mają a słabe to ledwo 1,50 zł i straty mają i to jest tak „Jak se pościelisz tak się wyśpisz”. 

Ok zgoda ale jak te słabe będą iść w coraz większe długi to i te lepsze ich nie będą ratować.  Czuję armagedon w powietrzu. 

Opublikowano

Unia co roku staje się coraz słabsza, od 15lat na zachodzie jest stagnacja, w końcu musi to pierdyknac z tym całym socjalem i wtedy skręcimy w drogę jaką obrała reszta planety czyli niskie koszta z dużą skalą produkcji i wgl w powietrzu wisi całkowita zmiana polskiej wsi nawet gospodareczki po 200ha staną się może nie nie rentowne ale bez perspektywy, historia zatoczy koło i powstaną gosp na wzór PGR tylko prywatne.

Opublikowano

Niech tylko zobowiązania agencyjne pokasują i co będzie. Bo logiki tu nie widzę, masz zwiększać ale ogólna polityka mówi, że trzeba zmniejszać xD . Pełnoporcjówka staniała mi 40 zł na tonie :o. Właśnie spasam ostatnią dostawę i finał, zboże tanie jak barszcz a tu zrobili taką korektę, że nie wiem co by za to kupić .. 

Opublikowano

A tak w temacie to polmlek LW ilość 6855 l cena na fotce z faktury także do końca roku aby niech sie wszystko pocięli i koniec produkcji jak kupili se na Maroko mleczarnie to niech z kokosa mleko robią ja dziękuję kończę przygodę z krowami... . Pozdrawiam 

IMG_20230816_103824.jpg

• Sad 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v