Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Kika6 napisał:

Tylko brać przy mleku za 1,50 super okazja. Każdy liczy swoje koszty i ceny za wszystko kosmos tylko odbiorca końcowy czyli ten co produkuje mleko wszystkim musi dać zarobić a sam na minusie. Zobaczymy kto to będzie kupował w tak kosmicznych cenach jak wiele gospodarstw upadnie bo nie wyrobi z tymi kosztami

Taniej sprzedać zmniejszyć stado niż brać bele po 300zl.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, massey235 napisał:

Za słomę z pokosu te k**wy etatowcy cenią po 70 zł. A ty chcesz. Dobra bele sianokiszonki po 150?

Nie obrażaj pan, dobra? Najlepiej jak by ci darmo słomę dali co nie? 

• Like 2
Opublikowano

Szczerze mówiąc dlaczego ma być rozsądnie? Wiedzą, że my z krowami wyjścia nie mamy i kupić musimy to nas jebią. Nasza wina, że jesteśmy frajerami i się z tymi cyckami bujamy, kto ma trochę oleju to na nas zarabia.tak jak już ktoś tu dziś napisał 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Mi sąsiad oddał połowę bel za sprasowanie kawałka słomy w tamtym roku, więc mi 35 zł za belę od drugiego sąsiada to było sporo.

Jak była słoma tania to miałem taki układ ze znajomym, więc i teraz powiedział że nie będzie się wygłupiał i dalej tak samo robimy że pół na pół za prasowanie. Mi to pasuje jemu też bo ma pewne że będzie sprasowane zaraz za kombajnem 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, PolandOnion napisał:

Potwierdzam, też daje pogłownie i jest dużo lepszy efekt niż u tych co dają przedsiewnie. Choć co rok mi gadają żeby dać przedsiewnie to i tak mnie nie namówią. Przeważnie termin wypada na okolice 10 czerwca.

ja daje w podisewacz polidap, pod agregat polifoskę, sól, mocznik i później jak ma 60cm mocznik i efgekt jest dobry

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Piątnica 2,8netto mlekpol mlekovita 2zl+ netto a oni to pewnie z 50% skupu w Polsce. Czyli da się, ale niektórzy rolnicy wola na siłę ciągnąć nierentowne spółdzielnie i finansować nieefektywne zarządy z pensjami po kilkadziesiąt tys zł

Nie ciągnąć na siłę tylko możliwości każdy ma różne u nas jeździ tylko jedna mleczarnia i nie ma możliwości wyboru to raz a dwa nie każdy jest dużym rolnikiem i oddaje dużo mleka więc też nie ma wyjścia. Pewnie jak ktoś ma farta i dostaje tyle za mleko to i po 500 może sobie kupować bardzo proszę.

Opublikowano

U mnie praktycznie co roku 60-70 ton obornika, w podsiewacz 200-250 npka lub polidapu. 100 kg soli i jak warunki pozwalają to 100 kg mocznika i efekt też jest dobry o ile deszcz pada. 3 lata temu miejscami kukurydza była wyższa z metr od jaguara. A że ostatnie lata nie pada to w tamtym roku miała 1,5 m a w tym jak złapie średnio metr to będzie dobrze. 

1 godzinę temu, komizmo napisał:

Szczerze mówiąc dlaczego ma być rozsądnie? Wiedzą, że my z krowami wyjścia nie mamy i kupić musimy to nas jebią. Nasza wina, że jesteśmy frajerami i się z tymi cyckami bujamy, kto ma trochę oleju to na nas zarabia.tak jak już ktoś tu dziś napisał 

Bardziej bym powiedział że to sami krowiarze napędzają tą cenę. W tamtym roku jak saletra kosztowała 4-5 tys bez VAT. Paliwo po 8 zł z 8 % VAT itd to większość mowila że chyba poje.alo tych co chcą po 200 zł za gotowa owinięte belke. A teraz te same osoby mając nadwyżkę sianokiszonki, saletrę po 1600-1800 zł, paliwo po niecale 6 przy 23% vacie mówią że za belki trzeba 300 zł wziac bo inaczej stracą. Coś w sumie podobnego jak przy zakupie ziemi. Jak kupić to po 20 tys bo się nie zwróci za życia ale jak sprzedać to po 100 tys 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Jozef133 napisał:

Też Ci powiem że miałem użytkownika Marcin 133 za mądrego ale po tym co tu czytam ostatnio co on piszę to myślę że to jednak jakiś d ......🤦 ludzie kasują bydło na potęgę bo to niewolnicza praca ,koszty ogromne zysków brak bo ceny poleciały a ten tu pisze że belka sianokiszonki za 300zl to okazja 🤣😁 albo gdzieś wcześniej pisał że łódka wysłodków 5 koła będzie kosztować 😁😁czytam tak te posty i myślę sobie debil.🤦🤦kto przy zdrowych zmysłach by tyle płacił za paszę przy dzisiejszych cenach naszych produktów 😉

W mojej okolicy ktoś oferuje bele po 230zl do owiniecia 🤦‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Bercik92 napisał:

owiniętą po jakiejś dużej zmiennokomorowej z twardym rdzeniem to może jeszcze miałoby sens

Opublikowano

Od Warszawy na dół są normalne ceny. Sam jak będę musiał kupić bo kukurydza uschnie całkowicie to lepiej zapłacić po 100-120 zł gdzieś w Małopolsce i dołożyć 60-70zł do belki do transportu niż płacić lokalnym jauszom 300 zł za byle co 

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Piątnica 2,8netto mlekpol mlekovita 2zl+ netto a oni to pewnie z 50% skupu w Polsce. Czyli da się, ale niektórzy rolnicy wola na siłę ciągnąć nierentowne spółdzielnie i finansować nieefektywne zarządy z pensjami po kilkadziesiąt tys zł

To i w piątnicy może prezes zarabiać po kilkadziesiąt tysięcy, ale zarządza z głową co widać w cenie mleka skupowanego.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Bercik92 napisał:

No to pewnie będzie sam owijał. Niech chcą i po 400, postoją 2 lata i pójdą po 80 albo na gnój. Wolę sprzedać słabsze sztuki niż je napychać drogą paszą.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bercik92 napisał:

A co się dziwisz? Narosło Ci drugiego pokosu? Sprzedałem w tygodniu 40szt po 250. Chłop z Twoich okolic.   była wiosną po 120, tak jak pisałem mniej niż 250 nie oddam i nie oddałem. 

Wolny rynek, w skupie pszenica po 800, a u nas na rynku owies po 1300 i kupowali bo na polu kikuty. 

Edytowane przez pedro2
  • Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, MariuszDe napisał:

Jakaś masakra jeszcze w lutym kupowałem u nas bele sianokiszonki po 100zl a wy tu piszecie o 300zl...

Niestety u mnie w okolicy (jeśli są to bardzo drogie), a że zależy nam na dobrej jakości bo krowy mleczna to cena obecnie mniejsze od 200zl do większych belek 250-280zl :/

A Ile objezdzilismy w styczniu lutym tych gospodarzy, każdy mówi że dobra jakość, jedziesz a tu tatarak.

Opublikowano (edytowane)

Ja w 2016 wiosną płaciłem po 220 za kiche od sąsiada. Ale przynajmniej było wiadomo jaki towar bo widzę co robi. 

Co z tego, że nasiejesz. Moja trawa siana w tym roku na polu będzie raczej do przesiania bo rzadka i biedna. A od skoszenia poszło na nią ok 30mm. Z wiosny powschodziła szybko razem z owsem i trafiła akurat na przymrozki. Nie wiem czy też jej nie przyspieszyły 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał:

Niestety u mnie w okolicy (jeśli są to bardzo drogie), a że zależy nam na dobrej jakości bo krowy mleczna to cena obecnie mniejsze od 200zl do większych belek 250-280zl :/

A Ile objezdzilismy w styczniu lutym tych gospodarzy, każdy mówi że dobra jakość, jedziesz a tu tatarak.

Tataraku to mogę zrobic  200 bel jak ktoś chętny 😉😃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v