Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Damianek20 napisał:

13 minut temu, RusiL napisał:

zależy jakie masz zużycie ale z doświadczenia montuje tyle na ile pozwala ci moc przyłączeniowa bo 10kw przy 25 krowach plus młodzież to zdecydowanie za mało

10 mało ?

mało tu bliżej 20 może być potrzebne..

Opublikowano
RusiL napisał:

ThePerkins napisał:

Będziecie zakładać panele przy takich wzrostach?. Mam już ofertę tylko podpisać na 10kw + magazyn i sam już nie wiem ... 

zależy jakie masz zużycie ale z doświadczenia montuje tyle na ile pozwala ci moc przyłączeniowa bo 10kw przy 25 krowach plus młodzież to zdecydowanie za mało

przy takim stadzie mam zużycie 11.5 tys kw. Tak jak rozmawialiśmy to na tych zasadach nie opłaca się produkować więcej niz potrzebujemy ze względu, że sprzedajemy energię po niższych kosztach a nadywzka w postaci złotówek wraca w 20% , resztę zabiera elektrownia więc bez sensu. U mnie docelowo 7kw na południe i 3 kw na wschód że względu na poranny udój, tak aby zuzywac energię na bieżąco. Rachunki przychodzą już po 1tys zl ...

Opublikowano

Źle się dzieje, z każdej strony nas walą jak tylko mogą, strzał za strzałem i wojna nie potrzebna żeby ludzi wykończyć, w obecnej sytuacji odechciewa sue wszystkiego, nawet pogoda nas dobija i jak tu się czymkolwiek cieszyć, człowiek pracuje teraz bo pracuje robi ale nie ma tego impulsu do działania, chęci... 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, komizmo napisał:

Też się zastanawiam nad konferencją. Ideolo mi nie leży ale ja tu nie widzę innego wyjścia. O ile wybiorę się do urn

Nie ma innego wyjścia niż konfederacja. Trzeba dać im szanse. 

Reszta promuje tylko pato rozdawnictwo i po cichu ubija rolnictwo.  Dodatkowo napędzają inflację i zwiększają nam koszty produkcji. 

U sąsiada mają 9 bombelkow, dla każdego będzie 800+ i zapomogi. Nikt nie pracuje. Cóż. 

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 5
Opublikowano

Jeżeli chodzi o fotowoltaike to już zgłosiłem reklamację bo na falowniku mam wyprodukowane tyle że powinni mi dopłacać a w rzeczywistośći to My musimy jeszcze płacić. Rozmawiałem z kobietką z którą współpracujemy to ona sama nie wie o co chodzi jak oni tak w h*ja walą. W Maju np z obliczeń wynika że na ponad  2 miesiące wyprodukowaliśmy licząc mniejsze zuzycie w okresie letnim No ale zobaczymy jaki Rachunek za maj przyślą już czekam z telefonem żeby w razie co dymu im narobić 

Opublikowano
3 minuty temu, konradek88 napisał:

Jeżeli chodzi o fotowoltaike to już zgłosiłem reklamację bo na falowniku mam wyprodukowane tyle że powinni mi dopłacać a w rzeczywistośći to My musimy jeszcze płacić. Rozmawiałem z kobietką z którą współpracujemy to ona sama nie wie o co chodzi jak oni tak w h*ja walą. W Maju np z obliczeń wynika że na ponad  2 miesiące wyprodukowaliśmy licząc mniejsze zuzycie w okresie letnim No ale zobaczymy jaki Rachunek za maj przyślą już czekam z telefonem żeby w razie co dymu im narobić 

U mnie 3 lata ładnie działała fotowoltaika a w tym raku ciągle duże napięcia na linii. Najgorsze są niedzielę, odpala się tylko z rana i później wieczorem. 

Na zgłoszenia reklamację odpowiadają wymijająco i nic nie robią. 

Opublikowano
39 minut temu, Soltys85 napisał:

Jw zgłoś to do prokuratury lub lepiej do tsue, nikogo nie bronie ale i nikt nie jest święty. Paliwo w cenie mleka do nawozów dopłaca do zboża też i jeszcze źle.  

Koni nie będę komentował bo już nie było czego chyba wyciągnąć a kumatorstwo? Było od wieków i będzie dalej sam byś wujka zatrudnił. 

Trochę ironizuje ale głównie taka jest prawda.

Bo inni też by to samo robili, bo sam byś wujka zatrudnił.

Przez takich mało wymagających wyborców oni będą jeszcze bardziej bezczelni, a co do dopłat to już jest szczyt bezczelności żeby człowieka przekupić jego własnymi pieniędzmi. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

To była ironia, politycy się nie różnią każdy zachowuje się tak samo jak dorwie się do władzy z tą różnicą że jak dorwie się Tusk to wyprzeda to czego nie zdążył nasprowadza ciapatych i zgodzi się na wszystko co każe Niemiec. Jak dbał o rolników pamiętam koalicję po-psl. Nie bronie rządzących chodzi mi o interes narodowy a po go nie reprezentuje.  

Piątnica 2,99 -10gr na udziały.

Edytowane przez Soltys85
  • Like 2
Opublikowano
17 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jak dobrze pamiętam to po nowym roku jacyś użytkownicy o tym pisali i dlatego nie składałem 

Czyli jaka cena i zużycie? I prognozą do końca roku ?

1,24za kw zużycie 16 tys kw 

Opublikowano
30 minut temu, Soltys85 napisał:

To była ironia, politycy się nie różnią każdy zachowuje się tak samo jak dorwie się do władzy z tą różnicą że jak dorwie się Tusk to wyprzeda to czego nie zdążył nasprowadza ciapatych i zgodzi się na wszystko co każe Niemiec. Jak dbał o rolników pamiętam koalicję po-psl. Nie bronie rządzących chodzi mi o interes narodowy a po go nie reprezentuje.  

Piątnica 2,99 -10gr na udziały.

Gdyby Piątnica tyle nie płaciła to miałbyś inne wyobrażenie otaczającej rzeczywistości. Pozostali ludzie doświadczają co dzieje się właśnie z gospodarką i ich finansami i kwestie ideologii schodzą na drugi plan...

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

U mnie 3 lata ładnie działała fotowoltaika a w tym raku ciągle duże napięcia na linii. Najgorsze są niedzielę, odpala się tylko z rana i później wieczorem. 

Na zgłoszenia reklamację odpowiadają wymijająco i nic nie robią. 

Rozumiem twoja sytuację i jest to prawdopodobnie spowodowane przeciążeniem linii, dlatego często się wyłącza, zapewne nie tylko Ty masz panele na tej linii dlatego też tak się dzieje, o tym już głośno każdy mówi że ma ten problem. U nas na linii tylko My mamy panele i ani razu nie zdarzyło się żeby się falownik wyłączył 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, konradek88 napisał:

Rozumiem twoja sytuację i jest to prawdopodobnie spowodowane przeciążeniem linii, dlatego często się wyłącza, zapewne nie tylko Ty masz panele na tej linii dlatego też tak się dzieje, o tym już głośno każdy mówi że ma ten problem. U nas na linii tylko My mamy panele i ani razu nie zdarzyło się żeby się falownik wyłączył 

W zasadzie to na mój transformator przypada jeszcze tylko jedna instalacja która działała zanim zaczął się robić problem. I ogólnie nie ma nowych instalacji we wsi.

Wygląda jakby sami celowo podnieśli to napięcie. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
27 minut temu, Zibifarmer napisał:

W zasadzie to na mój transformator przypada jeszcze tylko jedna instalacja która działała zanim zaczął się robić problem. I ogólnie nie ma nowych instalacji we wsi.

Też jest taka możliwość. A ile Ci nabija na falownik w ciągu słonecznego dnia??? I o jakiej mocy masz instalacje??? 

Opublikowano
42 minuty temu, Zibifarmer napisał:

To raczej wygląda na to że na tamtym falowniku zwiększył napicie przy jakim się wyłącza. Popatrz do ilu dochodzi napięcie 

Opublikowano
7 minut temu, lamboEVO100 napisał:

To raczej wygląda na to że na tamtym falowniku zwiększył napicie przy jakim się wyłącza. Popatrz do ilu dochodzi napięcie 

Powyżej 255 wyłącza. 

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał:

mało tu bliżej 20 może być potrzebne..

A czy wy bierzecie pod uwagę moc trafi i linii przesyłowych ? Przecież przy takich instalacjach i ilości nowo powstałych będą się wyłączać bo nie będzie takiego poboru. Za Hrubieszowem dwóch gości zrobiło sobie jeden 15 a drugi coś ponad i przy upalnych dniach odcina im ja bo sieć nie wytrzymuje a PGE powiedziało że nie będzie wymieniać ani trafi ani linii z tego powodu. 

Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

A czy wy bierzecie pod uwagę moc trafi i linii przesyłowych ? Przecież przy takich instalacjach i ilości nowo powstałych będą się wyłączać bo nie będzie takiego poboru. Za Hrubieszowem dwóch gości zrobiło sobie jeden 15 a drugi coś ponad i przy upalnych dniach odcina im ja bo sieć nie wytrzymuje a PGE powiedziało że nie będzie wymieniać ani trafi ani linii z tego powodu. 

Bo linie są przystosowane do wysyłania napięcia a nie odbierania. PGE nie będzie wymieniać linii bo nie będzie zarabiać proste.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v