Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DanielFarmer napisał:

Jeszcze mleko za drogie....w niedalekiej w sumie okolicy poszło 2,5ha za 400k 🙈

To i tak mało , nie daleko poszło ponad 200k za ha, bo działka sąsiadującą. Normalnie wielkie oklaski dla takich bałwanów, "dam więcej bo dlaczego sąsiad lub inny ma wsiąść"

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

No niestety kredytowal i to było kilkanascie ha łącznie . Chwalił się w grudniu dla kolegi swojego że 26 ma raty za tą ziemię na 15 lat  a w kwietniu jak żyć chlopy jak żyć nawozów nie dał zboże lipa kuku do kostki zielskiem zarosla .  Zaraz na chleb nie będzie trzeba protest organizować w mleczarni . Prawda kupi 5 7 czy 10 o bank już nie da . Ale są inni którzy tyle będą musieli zapłacić i zanim oni ponakupuja te 5 czy 7 to zejdzie.  A mi np nie uśmiecha się płacić po 150 . 

Jak będę musieli ? Nikt im pistoletu nie przystawia do głowy. Nie ma przymusu że musi kupic a sprzedający może zarzyczyc sobie i 500 tys za ha. A dostanie tyle ile ktoś jest w stanie zapłacić. Ja tam wam zazdroszczę. Jebn.al bym te krowy dawno jakby mi takie ceny ktoś za kupno ziemi oferował albo dzierżawy. Przecież to można leżeć do góry wentylem i nic nie robić 

• Like 5
Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Jak będę musieli ? Nikt im pistoletu nie przystawia do głowy. Nie ma przymusu że musi kupic a sprzedający może zarzyczyc sobie i 500 tys za ha. A dostanie tyle ile ktoś jest w stanie zapłacić. Ja tam wam zazdroszczę. Jebn.al bym te krowy dawno jakby mi takie ceny ktoś za kupno ziemi oferował albo dzierżawy. Przecież to można leżeć do góry wentylem i nic nie robić 

Jak bym miał jeszcze z 2 ha to nawet bym chyba tak zrobił , niech płaci co miesiąc za jeden ha i prawie jak wyplata co miesiąc 

Opublikowano

Pewnie duża część tak zrobi ale większość ma zobowiązania a te ceny u nas zrobiły się przez mleko po 3 zł i zaczęli głupiec od mniej więcej września 22 a teraz np gość wspominał rok temu że za rok będzie sprzedawać pytam się po ile mówi z 70 dasz będzie dobrze teraz z nim gadam a on że 70 ale z 1 z przodu bo po 150 już płacą 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Na roślinność się przeżucą 🤔 

Oto w tym wszystkim chodzi, pierwsze zagraniczne spółki wykupiły za zgodą kolaborantów przemysł rolny, na dogodnych warunkach dla siebie go prowadzą a teraz będą tłamsić ceny w skupie tak abyś sam zaprzestał produkcji przy czym unia cię zachęci a na końcu będą sprowadzać żywność z innych krajów czy kontynentów plus sztuczna żywność i będą trzymać bałwanów za mordę 

53 minuty temu, DanielFarmer napisał:

Jeszcze mleko za drogie....w niedalekiej w sumie okolicy poszło 2,5ha za 400k 🙈

Ten co kupił to mistrz liczenia, za te 400 tys to ile by kupił zboża gotowego 🤣

Opublikowano

Też dlatego dziwię się wam że tak przeżywacie że ktoś tyle kasy wydał na ziemię zamiast się cieszyć że możecie po tyle sprzedać. Nikt z was nie wie czy wasze dzieci będą chciały dalej po was gospodarzyć albo czy nie wymsla durnych przepisów że nie będzie się opłacało hodować zwierząt czy uprawiać roli i ta ziemia może być wtedy nic nie warta. Nie ma co się zawzinac i za wszelką cenę powiększać areał a jak jest taka możliwość to trzeba zmniejszyć i inwestować kasę w inna branże 

• Like 3
Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał:

Też dlatego dziwię się wam że tak przeżywacie że ktoś tyle kasy wydał na ziemię zamiast się cieszyć że możecie po tyle sprzedać. Nikt z was nie wie czy wasze dzieci będą chciały dalej po was gospodarzyć albo czy nie wymsla durnych przepisów że nie będzie się opłacało hodować zwierząt czy uprawiać roli i ta ziemia może być wtedy nic nie warta. Nie ma co się zawzinac i za wszelką cenę powiększać areał a jak jest taka możliwość to trzeba zmniejszyć i inwestować kasę w inna branże 

Ja nie przeżywam co ktoś robi z kasą. wk***ia mnie tylko póżniejsze stękanie, płacz i lament jak to ciężko 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ja nie przeżywam co ktoś robi z kasą. wk***ia mnie tylko póżniejsze stękanie, płacz i lament jak to ciężko 

Prawda, jak brał to niech nie stęka , znam jednego, co mu się trafi okazja dzierżawy to bierze a później biadoli. 

Opublikowano
11 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Osm koło od lipca -10gr 

Damianek o jakich likwidacjach oni piszą jak dzierżawy po 4000 i dwa Fendty na gosp 30ha 

A pola u mnie w okolicy nagle zdrożały do 100 tys za ha 

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Tak tylko że później przez właśnie takie chore stawki jest płacz i lament że mleko tanieje . I jak widzisz rozwój gosp z Stawkami za hektar+120 ? U nas mistrz zapłacił 150 za ha jak spłaci to mu lekko wyjdzie hektar 330 tys czyli średnie mieszkanie i teraz po obniżkach protesty próbował organizować . Dla mnie to są barany nie ludzie jeden drugiego w kłopoty wpędza 

Nie płaciłem po tyle to raz, a po drugie Nie mam czasu na protesty.

Opublikowano
13 godzin temu, alfa napisał:

Tak tylko że później przez właśnie takie chore stawki jest płacz i lament że mleko tanieje . I jak widzisz rozwój gosp z Stawkami za hektar+120 ? U nas mistrz zapłacił 150 za ha jak spłaci to mu lekko wyjdzie hektar 330 tys czyli średnie mieszkanie i teraz po obniżkach protesty próbował organizować . Dla mnie to są barany nie ludzie jeden drugiego w kłopoty wpędza 

Alfa nie gadaj głupot. "Kto się nie rozwija ten się cofa" nie słyszałeś... 😜 

U nas poszaleli, już jeden drugiemu w dzierżawę włazi, zaoruje i sieje swoje bez zgody właściciela. 

Dobrze. Ostatnio hektar 4i5kl poszedł za 70k. I to po cichu. 

Opublikowano

@pedro2 broń Boże nie żałować niech i po 250 kupują i się ,,rozwijają '' 😉 . W twoich i Danielfarmer stronach też ostatnio po 130 poszło 2.5 ha bo rozmawiałem ze znajomym z tamtych stron to się śmiał z tego 

Opublikowano
Dnia 22.06.2023 o 13:59, adamowicz84 napisał:

Prawda, jak brał to niech nie stęka , znam jednego, co mu się trafi okazja dzierżawy to bierze a później biadoli. 

Najwięcej to tu stękają, sam kupowałem 2.5 hektara 6 klasę za 100  tys  hektar i nie żałuję  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dantur96 napisał:

I UJ w tym roku qq strzeli nadzieja Jeszcze była w tym froncie co tak nadawali deszcz a tu kilka kropel spadło.jeszcze pewno zaraz dolaza obniżkę za mleko 😂

Możemy zbić sobie piątkę. U mnie identyczna sytuacja. Raz 25 kropel , teraz 15 spadło. A takie fronty miały przechodzić, tak miało lać,  takie ostrzeżenia były  i poszło w pisdu wszystko bokami. W tamtym roku pod koniec lipca kukurydzę belowali. W tym będzie to początek . 

Jeszcze niech mlekpol obniży ze 20-30 groszy i żyć nie umierać 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Mistrz18 czyli obniżka za lipiec jakaś będzie ? 

U mnie z deszczem to samo co u kolegów wyżej . Bez koszulki poczułem jak spadło na mnie 3 krople a zapowiadało się dobrze bo spokojny deszcz bez burz 😡😡😡

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Możemy zbić sobie piątkę. U mnie identyczna sytuacja. Raz 25 kropel , teraz 15 spadło. A takie fronty miały przechodzić, tak miało lać,  takie ostrzeżenia były  i poszło w pisdu wszystko bokami. W tamtym roku pod koniec lipca kukurydzę belowali. W tym będzie to początek . 

Jeszcze niech mlekpol obniży ze 20-30 groszy i żyć nie umierać 

A na Polsacie codziennie gadają że opady na całą Polskę 😂teraz trzeba obserwować poniedziałek nadają burzę jakieś 😃

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v