Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

straszne. zła łunia Polske utopi...

Desperado myślisz juz o budowie arki?

jak to łatwo znaleźć tematy zastępcze....

Ulman jednak ma rację...

Opublikowano (edytowane)

Mnie nie zaleją, nie te tereny do zalania. Nie wiem czy to tak temat zastępczy, to jest poważna sprawa która może się szybko ziścić za cichą aprobatą.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
2 godziny temu, MariuszDe napisał:

Jak byś chciał naprawdę sprzedać to byś sprzedał po kilka krów parę dni i by było po hodowli

Bylo juz paru kupców. Chodzi ci 2 godziny po oborze i panie ta a moze ta lepszza. Po godzinie :to moze wezme ta jedna a za kilka dni pare. Dziekuje takim kupcom. Rok przetrzymam i pojda na raz

Opublikowano
4 godziny temu, piotrek91p napisał:

Poszła po 3t pszenicy to za moment będzie bardziej po 3 tys/ha , no ale w tym momencie to za 12 ha 54 tys. Podlaskie. I najlepsze że młodzi to nie są aż tak narwani, a starsi gonią cenę 😁

Poszła po 3t pszenicy to za moment będzie bardziej po 3 tys/ha , no ale w tym momencie to za 12 ha 54 tys. Podlaskie. I najlepsze że młodzi to nie są aż tak narwani, a starsi gonią cenę 😁

Jaki powiat /gmina? 

3 godziny temu, slawek74 napisał:

weź weź 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

No co? 🤔

3 godziny temu, slawek74 napisał:

ja coś czuję że ty ,, kręcisz,,

Z czym? 

Opublikowano
2 godziny temu, MariuszDe napisał:

Za dużo to z tego nie wynika. Jakieś strzępki informacji z Naszego Dziennika(zerowa wiarygodność) i wypowiedzi jakiegoś członka PiS. Na razie to chyba jakieś plotki i odwracanie uwagi od realnych problemów, jakie PiS nam zafundował. 

Opublikowano
arosaw100 napisał:

Unia w Polsce chce zalać wodą 400000 tysięcy hektarów ziem użytkowanych rolniczo w imię ekologi a my nadal toczymy jalowe dyskusje i co któryś post wyzwiska i obrażanie jeden drugiego i który to jeden lepszy  od drugiego tak że proponuję się obudzić 

400 miliardów hektarów? To cała Europę i pewnie ruskim się dostanie

• Like 1
Opublikowano

"Polskiemu  rolnictwu  grozi  tragedia.  Dalsze  lekceważenie  wyroków  TSUE  oraz zasad  praworządności  określonych  w  Konstytucji  RP  i  w  prawie  UE  może  spowodować pozbawienie  nas  dopłat  bezpośrednich.  Zezwoliło  na to  rozporządzenie  przyjęte  przez  PMM." Mysle ze wtedy dopiero co niektorzy sie obudza... 

Opublikowano
5 minut temu, ceston napisał:

400 miliardów hektarów? To cała Europę i pewnie ruskim się dostanie

Może to ten europejski sposób na zakończenie wojny  ;) 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, oniak napisał:

"Polskiemu  rolnictwu  grozi  tragedia.  Dalsze  lekceważenie  wyroków  TSUE  oraz zasad  praworządności  określonych  w  Konstytucji  RP  i  w  prawie  UE  może  spowodować pozbawienie  nas  dopłat  bezpośrednich.  Zezwoliło  na to  rozporządzenie  przyjęte  przez  PMM." Mysle ze wtedy dopiero co niektorzy sie obudza... 

I bardzooo dobrze mam nadzieję że i ptaszkowe w tym by tez zabrali, ale ziemi by byłooooo za pół darmo 

• Like 8
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ursusc385 napisał:

I bardzooo dobrze mam nadzieję że i ptaszkowe w tym by tez zabrali, ale ziemi by byłooooo za pół darmo 

To nie lata 90. Popyt na ziemię bezie nawet i bez dopłat. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, piotrek91p napisał:

Żadna nie jest lepsza, tylko zrozum że ludzie piszą o pięciu tys za hektar, a to nie jest prawda. No i jakbyś nie zauważył ja tego przetargu nie wygrałem więc Twoje wywody nie są mi potrzebne wielki ekonomisto.

To jest absolutna prawda mały ekonomisto. Na przetargu u mnie średnia to 3.7 za piach lV klasy. A były kawałki po 4.2, 4.5 tony za hektar. Przy obecnej cenie gusowskiej jaką liczy kowr cena dzierżawy dochodziła do 7 tysięcy za hektar z podatkiem. Zgadza się w tym względzie, że to nieprawda że jest pięć tysięcy bo może być i siedem. Pozdrawiam 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursusc385 napisał:

Zgadadzam się sto procent . Te ptaszki to ściemniana kasa za darmo 

Opublikowano
13 godzin temu, grzesiu napisał:

Od wielu rolnikow słyszę że te 3zl to przegrzało ale głowy dostawców bo już nie wiedzieli gdzie ich d*py siadają. 

🤪🤪Równie dobrze ktoś mógłby napisać, że słyszy od wielu pracowników mleczarni (a zwlaszcza od tych pożal się Panie Boże menadżerów spóldzielni), iż te podwyżki ich pensji, premie i dodatki tak poprzewracały im w glowach, że nie mogą skupić się na swojej pracy tylko cały czas myślą na co wydać tą extra kasę. Rozmyślają więc o zakupach nowych aut, domów, zagranicznych wojażach...

Jaki z tego wniosek?

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

To nie lata 90. Popyt na ziemię bezie nawet i bez dopłat. 

A kto to będzie obrabiał jak tu większość w okolicy likwiduje bądź zamierza likwidować a setki hektarów w mojej okolicy leżą ugorem bo poskładane na ptaszki. 1km od domu jest 70ha od kad ptaszki weszły leży ugorem raz w roku koszone. Są okolice że ziemia jest rozchwytywana ale w mojej okolicy co raz więcej likwidacji i nie widać wcale żeby coś miało się zmienić. Są już wioski gdzie albo został tylko 1 Rolnik albo nie ma już w ogóle 

Opublikowano
4 godziny temu, vat napisał:

🤪🤪Równie dobrze ktoś mógłby napisać, że słyszy od wielu pracowników mleczarni (a zwlaszcza od tych pożal się Panie Boże menadżerów spóldzielni), iż te podwyżki ich pensji, premie i dodatki tak poprzewracały im w glowach, że nie mogą skupić się na swojej pracy tylko cały czas myślą na co wydać tą extra kasę. Rozmyślają więc o zakupach nowych aut, domów, zagranicznych wojażach...

Jaki z tego wniosek?

Nie mają po co kupować samochodów bo dostają firmowe i jeżdżą na nasz koszt. Tak samo telefony i laptopy. Wczasy pod gruszą również zapewnione. 

Także @grzesiu kij zawsze ma dwa końce. Podejrzewam że o ile mowisz prawdę o tych rolnikach co to narzekają na tą cenę 3 zł. To są to rolnicy kilkuhektarowi i mający po 5-10 krówek którzy dostali pewnie koło 2,5 zł. Ale największą zazdrość u nich wzbudziły pewnie albo jakieś nowe maszyny na podwórku, albo nowy samochód czy rozbudowa domu itd. Tego im najbardziej szkoda, że  inni od dawna inwestują żeby robić jak najwięcej maszynami przy większej obsadzie i mieć z tego jak najwięcej kasy. I trafila się krótka górka na której trochę co niektórzy skorzystali. A ci ,, rolnicy '' co z nimi rozmawiałeś siedzą i narzekają jak to się nie opłaca ziemi kupować czy maszyn i stoją w miejscu. I to ich najbardziej boli że była okazja się trochę odkuć a oni praktycznie nie skorzystali. Nie wierzę że zdrowy na umyśle rolnik hodujący krowy, który wie ile ta gałąź produkcji potrzebuje zdrowia fizycznego i psychicznego powiedział ci że 3 zł za mleko to za dużo i ludziom się w głowach przewraca. Zwłaszcza że koszta poszły prawie X2 do góry. W sklepach również wszystko X2 albo i x3. Nie ma co patrzeć na chwilowe przeceny które służą tylko do przyciągnięcia klienta. Napewno jest jakas część rolników którzy myśleli że ta cena już zostanie na zawsze i poszaleli z kredytami ale to jest mały ułamek procenta. 

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v