Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dopiero co napisałeś, że mleka nie braknie. To powiedz mi skąd ci co zbudowali obory za miliony, kupili ziemię po 150 ,a  dzierżawią po 5 tysięcy za hektar będą dokładać do mleka za 2 złote przy 60% przynajmniej podwyżkach cen prądu, paliwie być może po 10pln i wzroście nakładów na produkcję roślinną o 100 procent i cenie pszenicy 1200?

7 minut temu, alfa napisał:

Kto jej nie zdobył kilka lat temu to już teraz nie ma szans . Ci co budują będą dzierżawy podbijać do 4 tys a za ha płacą 150 nawet i gdzie tu logika ? I ten co ma ta oborę na tym nie wyjdzie I  tym bardziej ten który zlikwidował i na roślinna pójdzie.  Dlatego przyszłośc nie wygląda różowo dla tych co nie mają ziemi.  Ci co postawili oborę chcąc dokupić 20 ha muszą 3 mln dać a spłaca 6 mln to tylko gwozdz do trumny dla tego co ma roślinna  to wogole wydatek nie do akceptacji 

Wyjaśnij, w jaki sposób mleka będzie?

Bo mi się zdaje, że teraz to się uczyć na komornika tylko... Nie braknie roboty w najbliższych latach 

Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał:

Kto jej nie zdobył kilka lat temu to już teraz nie ma szans . Ci co budują będą dzierżawy podbijać do 4 tys a za ha płacą 150 nawet i gdzie tu logika ? I ten co ma ta oborę na tym nie wyjdzie I  tym bardziej ten który zlikwidował i na roślinna pójdzie.  Dlatego przyszłośc nie wygląda różowo dla tych co nie mają ziemi.  Ci co postawili oborę chcąc dokupić 20 ha muszą 3 mln dać a spłaca 6 mln to tylko gwozdz do trumny dla tego co ma roślinna  to wogole wydatek nie do akceptacji 

Nie chodzi nawet o cenę tylko poprostu nie ma żadnego ruchu ziemią co jeszcze dwa czy rok temu ktoś myślał o sprzedaży  to teraz wpadł w szał kukurydziany i nie chcą sprzedawać tylko kukurydzę sieją,  nawet są przypadki ze dzierżawy odebrali i sami kukurydzę sieją .

• Like 2
Opublikowano

Do tej pory była opłacalna 

U nas Rzepak wszedł na fali, ale zostanie i będzie go coraz więcej 

Dobry do płodozmianu 

Krowiarze przestali inwestować cały czas w krowy, wchodzą w opasy, roślinną utrzymując stado krów na tym samym poziomie 

Nie dość że stali się samowystarczalni w produkcji paszy to jeszcze sprzedają nadwyżki zbóż 

Wczoraj chłopaki handlowcy mówili że witaminy coś tam w dół, w opasach znacznie 

5 minut temu, kris91 napisał:

Co Wam powiem to powiem, ale powiem że z ręką na sercu nie znam nikogo, kto zrezygnował z krów i powrócił do nich, nawet teraz jak do prawie 3zl mleko dobijało 🤔

Kolegi szwagier wrócił 

Zlikwidował z takim planem 

W ciągu 3 lat wybudował nową obore, szamba silosy itd 

Ale zrezygnował tylko z krów a byki wtedy zostały 

W sumie to i z krów nie dokńca bo dwie zostały

Opublikowano
9 minut temu, kris91 napisał:

Co Wam powiem to powiem, ale powiem że z ręką na sercu nie znam nikogo, kto zrezygnował z krów i powrócił do nich, nawet teraz jak do prawie 3zl mleko dobijało 🤔

W zeszłym roku rozmawiałem z rolnikiem, który dwa lata wcześniej uległ wypadkowi i w skutek tego wypadku zrezygnował z krów. Powiedział mi, że do dziś się zastanawia czy ten wypadek był karą czy nagrodą, znowu kuzyn miał krowy, postawił chlewnie na tucz, sprzedał krowy ale zostawił dojarkę i zbiornik w zapasie jakby kiedyś chciał wrócić do hodowli. W kolejnym roku sprzedał te sprzety i jak z nim rozmawiam to mówi, że do krów już nie wróci. Krowy dają jako takie stałe wpływy nawet przy nie wielkiej ilości ale ile trzeba się napracować i poświęcić temu to wie tylko ten kto je ma. Ja nie mam dużo bo tylko około 30. Są to różne sztuki ale mimo to odkąd stoją na łańcuchu to zawsze coś, w lodówce mam osobną półkę na leki i hormony. Da się żyć bo nie inwestuje, zresztą nie mam nawet możliwości ale jak długo będę tak żył nie wiem. Dodam jeszcze tylko tyle, że dziś cena ~3 zł powinna być normą a nie łaską ze strony mleczarni a gdzie dopiero obniżki. Wiem, że są tu duzi hodowcy przy których ja nie mam startu ale ja nikomu nie zazdroszczę. 

• Like 12
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Zrobili gospodarki że możesz ciągnąć do usranej śmierci ,i co i ilu na to się połasi  jak czlek po pięćdziesiątce a już jest zajechany . Jak mi łapa napieprza ,to się złapię za górę paszowozu i tak powiszę minutę ,czy pół ,i elegancko odchodzi . Dziś się podłapałem ,może dwie trzy sekundy ,we łbie zawirowalo i postanowiłem puścic się ,ocknąłem podnosząc się z pod beli obok paszowozu. Nie wiem ile leżałem ,ale raczej kilka sekund ,i w tym czasie zdążyło się coś przyśnić .  I co i ja mam ryć na łeb na szyję ? 

Bylismy na zachodzie po sprzet, gosciu jak dla mnie 50 no max 60 lat  a ten ze ma 75, szczeki nam opadly, ale jak przyznal robil duzo ale zawsze maszynami.

Opublikowano
11 godzin temu, Krowiarka napisał:

No ja jeszcze przejechałam się  na nawozach kupionych w zeszłym roku już jestem kilka tysięcy do tyłu nie ma to jak praca na posadzie ehh odwalić 8 h i spokój. Czy wy uwierzycie, że mój mężulek w pracy robi dziennie ponad 20 000 kroków. 😮

Jeśli ma smartwatcha to raczej połowę z tego zrobił. On liczy ruchy ręką  więc jak stoi i rusza tą ręką to liczy jakby kroki robił

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Dopiero co napisałeś, że mleka nie braknie. To powiedz mi skąd ci co zbudowali obory za miliony, kupili ziemię po 150 ,a  dzierżawią po 5 tysięcy za hektar będą dokładać do mleka za 2 złote przy 60% przynajmniej podwyżkach cen prądu, paliwie być może po 10pln i wzroście nakładów na produkcję roślinną o 100 procent i cenie pszenicy 1200?

A co ma cena pszenicy do mleka? 

40 minut temu, kris91 napisał:

Żeby powrócić do krów to też trzeba kilkadziesiąt/kilkaset tyś zł zainwestować i też nie "opłaco się" 

Opublikowano
Krowiarka napisał:

No ja jeszcze przejechałam się  na nawozach kupionych w zeszłym roku już jestem kilka tysięcy do tyłu nie ma to jak praca na posadzie ehh odwalić 8 h i spokój. Czy wy uwierzycie, że mój mężulek w pracy robi dziennie ponad 20 000 kroków. 😮

przecież niedawno stawiałas oborę i chwaliłas się jak to będzie dobrze i wygodnie na nowym obiekcie. Standard gadka jak ktoś się nie rozwija to się cofa 😂. A teraz takie podejście? szybko zdanie zmieniłaś.

Opublikowano

U mnie jak kury przefruwają nad siatką ,to się obcina loty na jednym skrzydle i spokój ,tak że patrzaj 😉

3 minuty temu, radekz200 napisał:

Ale naskakujecie jedni na drugich 😛

I nie ,,właż w tryby''😁

Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Ale naskakujecie jedni na drugich 😛

Jakby nie wtrącali się ci co z hodowlą nie mają nic wspólnego to byłby spokój a że trolle z nudów tu piszą to trzeba gasić jak peta :)

• Like 5
  • Haha 2
Opublikowano

No i dodajmy, ze dokłada nam się roboty te wszystkie normy, nakazy, zakazy, a będzie jeszcze gorzej. Dla przykładu wczoraj CKiRZ nie działało musiałam jechać do miasta kawał drogi zgłosić cielaka. Kiedyś przed Unią tego nie było zapisałabym w zeszycie i spokój. Pół dnia nie moje. 

• Like 1
Opublikowano

Jedni budują a drudzy rezygnują .Tak było od lat i będzie.Ktoś się bogaci gdy inny traci.najważniejsze by nie narzekać i nie załamywać jak przychodzą ciężkie czasy bo ciężkie czasy kształtują mocnych ludzi .Dbać o zdrowie .nie pic zaduzo😉 i nie zdradzać .😉to aby zdrowie było to każdy da rade.niema co lamentować Damy rade 🙂👍

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, kris91 napisał:

Ja znam jednego co po dwóch latach zaczął oddawać ponownie.Tylko że to taki dostawca 5k.na miesiąc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v