Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

👍 w punkt...

No przestań. 

Ona szuka taniego tura do tego co ma.

Nie dobrego ciągnika do jakiegoś tura.

Na tyle co ma zamiar używać poradzi i z którymś ursusem.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

👍 w punkt...

Podaj mi logiczne i przede wszystkim ekonomiczne argumenty w jej przypadku ? Bo ja sensu żadnego nie widzę. Chyba że to hobby na które ma nieograniczony budżet i nie liczy się z kosztami.

• Like 5
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Sławek, nie gniewaj się, ale Twój ciapek to się od czasów minionego systemu nie zmienił...a parę minęło...nie nadążył po prostu

Szymek wierz mi, że mój szybciej wyjedzie niż siuntka...

Nie uwierzę... Jakby nie było to połowa mocy. Uciągu też nie ma więcej od siuntki na dwóch kołach...

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie uwierzę... Jakby nie było to połowa mocy. Uciągu też nie ma więcej od siuntki na dwóch kołach...

Przy następnej wizycie nie poprzestaniemy na patrzeniu na ciapka, to się przekonasz🤷

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

Podaj mi logiczne i przede wszystkim ekonomiczne argumenty w jej przypadku ? Bo ja sensu żadnego nie widzę. Chyba że to hobby na które ma nieograniczony budżet i nie liczy się z kosztami.

Po żydowsku zrob. Przyznaj mu rację i niech już idzie spać, tak to znowu donosić zacznie 

ja bym sugerował coś ze sto koni i odrazu uprzedzam następne pytanie 😁 a co nie zmieści sie 🤭🤔😁

Masz rację 

Opublikowano
Qwazi napisał:

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Przy następnej wizycie nie poprzestaniemy na patrzeniu na ciapka, to się przekonasz🤷

Mariusz a mówiłeś że nie spożywasz 🤔🤭😁

gregor1284 napisał:

9 minut temu, szymon09875 napisał:

Po żydowsku zrob. Przyznaj mu rację i niech już idzie spać, tak to znowu donosić zacznie 

ja bym sugerował coś ze sto koni i odrazu uprzedzam następne pytanie 😁 a co nie zmieści sie 🤭🤔😁

Masz rację 

sam donosisz... kłamco i ptologio...🙋‍♂️☝️

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No ale moc nie ta.

Dziwi mnie to co Qwazi napisał.

Tył dociazyć można.

Co Cię dziwi Zbigniew? Wyciągałem ciapkiem po 16 balotów na dwóch przyczepach. Tur max w górę, bieg nr 3 i wyjdzie. Nie pisze o sytuacji kiedy jest bardzo miękko pod kołami, ale wtedy to i siuntka nie wyjdzie 

6 minut temu, slawek74 napisał:

Mariusz a mówiłeś że nie spożywasz 🤔🤭😁

Przecież bym umarł z... głodu 🤦🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Co Cię dziwi Zbigniew? Wyciągałem ciapkiem po 16 balotów na dwóch przyczepach. Tur max w górę, bieg nr 3 i wyjdzie. Nie pisze o sytuacji kiedy jest bardzo miękko pod kołami, ale wtedy to i siuntka nie wyjdzie 

No z fizyką mi się nie spaja.

Masa, siła, uciąg....itd, itp.

Ja bym wolał tura zakładać na mocniejszy sprzęt.

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Dobry wieczór. Chciałabym uzbroić moje nieśmiertelne c 360 w tura 3 sekcyjnego i wspomaganie. Które to brać z ogłoszeń?

Sprzedam pani c 360 z turem i wspomaganiem 

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

Przecież bym umarł z... głodu 🤦🤭

U nas jeden c330 z dwoma belami siana na turze max podniesionym po łące jeździł. Bela a bela, teraz sianokiche mam taką że i ponad 900 kg bela. Ale to 4 pokos 

Opublikowano (edytowane)

Nacisk na przednią oś w c330 jest o prawie połowę mniejszy niż w c360. To raz. Tur jest mocowany bardziej na środku, co bardzo wpływa na trakcję i stabilność oraz minimalizuje podrywanie tyłu. To dwa. Cały ciągnik jest krótszy, więc przenoszenie ciężaru z tyłu na przód nie jest tak bardzo agresywne. No i jest zwrotniejszy. To trzy. Można, bez komplikacji podłączyć tura bezpośrednio z pompy. To cztery. Można przełączać biegi lewą ręką. To pięć. Wystarczy tylko wyrzucić przednie obciążniki i rozstawić tył na 1350 mm i ciągnik jest dużo bardziej użyteczny w ładowaczu od c360. Podstawowy problem siuntki to ciężki przód. Ten ciągnik i bez tura potrafi zanurkować w luźnym gruncie, a co dopiero z ładowaczem. Tył odrywa szybko i łatwo. Wiele razy ładowałem bele sąsiadom na torfach, bo siuntka bez balastu nie była w stanie pojechać z belą na turze. Podniosła, ale nie pojechała 

11 minut temu, gregor1284 napisał:

U nas jeden c330 z dwoma belami siana na turze max podniesionym po łące jeździł. Bela a bela, teraz sianokiche mam taką że i ponad 900 kg bela. Ale to 4 pokos 

Mieciu. To jest tylko ciapek. Jak ktoś robi bele po tonie, to powinien mieć ładowarkę 🤷. Ja staram się nie podnosić więcej niż 600 kg, ale zdarzyło się też dźwignąć tonę 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano

Szejsiatką wiele nie jeździłem, ale trzydziestkę miałem.

No nie widziałem w niej tej mocy.

Po przesiadce na Zetora to kompletnie inne doznania, moc.

Trzeba by postawić obok te traktory i dać takie same zadania z turem.

Szanuję Twoje słowo Qwazi, ale nie mogę się jakoś przekonać do wyższości 30 nad 60 w turze.

• Thanks 1
Opublikowano

Moim zdaniem do tura nie jest potrzebna moc, tylko uciąg i zwrotność. No i hydraulika. Dlatego moja jest zmodernizowana pod kątem zwiększenia wydatku i ciśnienia 🤷

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie, na tym forum jest ten problem że nie doradzą do tego co kto ma i co chce, tylko cholera jasna w dziąsło szarpana jakieś wymiany na uj wie co i psia jego mać, bo ja takie mam to tylko takie. xD Jak wy namącicie kobicie o wielkich wydatkach, to ona nigdy tego nie kupi i zapierdyli chłopa w tri miga,   :D a cwaniaczki liczycie że szybko zostanie wolna? dużym biuścikiem skusiła?   :P    xD

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@malaczarna i jeszcze jeden argument, może dla Ciebie mniej istotny, ale dla mnie był ważny. C360 nie miało tura i jechało z prasą na łąkę. Ja sobie radośnie prasowałem, a mój syn, w tym samym czasie, równie beztrosko ładował ciapkiem bele. Potem zostało tylko owinąć. Skracało to czas. A gdyby tur był na c360, pomijając to, że uważam, że jest do tura gorsza, trzeba by było się przepinać albo ciągając prasę ładować bele. No i jednoczesne prasowanie i ładowanie by nie wyszło. Nawet jeśli nie masz prasy, to przecież możesz mieć 🤷. Podobnie z rozrzutnikiem. C 360 w rozrzutniku a c330 ładowało. Manewrowanie w stodole tym a tym to przepaść 

Jak mi się jeszcze jakiś argument przypomni to napiszę 

Edytowane przez Qwazi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v