Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Szczególnie części przemyślane ceny mają. Za termostat do 1.8 płaciłem ponad 250zł🤦‍♂️ Wiązki elektryczne w drzwiach porażka, lub koło zapasowe . Mają one minusy, każdy model praktycznie coś. Ale jeździ się całkiem przyjemnie. 

każda marka ma swoje smaczki, w skodzie wiązka w drzwiach to też porażka

Opublikowano

Części samochodowe to temat rzeka, w wielu przypadkach jest parę rodzajów do jednego modelu, a między markową a chińską to może być i 2-3 krotna różnica w cenie. Kupisz na allegro dasz mechanikowi, samochód rozebrany a część nie będzie pasować i co wtedy? Mechanik też czekał nie będzie aż Ci odpowiednią część przyjdzie z allegro bo on wtedy stoi z robotą a koszta lecą szczególnie w dzisiejszych czasach.

Opublikowano

ciekawe w którym miejscu są ocynkowane, chyba na dachu🤔 gnije to na potęgę, w tych samochodach nawet zbiorniki paliwa mają dziury z rdzy, a z wierzchu rudej nie widzisz bo progi i nadkola są zamaskowane plastikowymi nakładkami. Zależy jeszcze skąd sprowadzone ale widziałem przypadki yarisów które przypominały samochód Freda Flinstona.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Popularne samochody do tłuczenia w gospodarstwie to zwinna toyota Yaris verso

Nie widziałem w okolicy ani jednej takiej toyoty, a tym bardziej na gospodarstwie.

7 minut temu, Agrest napisał:

mam wrażenie że wszystkie wyprodukowane egzemplarze trafiają do Polski,

Chyba do Twojego regionu tylko :)

kurcze, a jeszcze nie tak dawno tarpany, nyski, żuki

Opublikowano
15 minut temu, Grzechooo napisał:

Części samochodowe to temat rzeka, w wielu przypadkach jest parę rodzajów do jednego modelu, a między markową a chińską to może być i 2-3 krotna różnica w cenie. Kupisz na allegro dasz mechanikowi, samochód rozebrany a część nie będzie pasować i co wtedy? Mechanik też czekał nie będzie aż Ci odpowiednią część przyjdzie z allegro bo on wtedy stoi z robotą a koszta lecą szczególnie w dzisiejszych czasach.

jak się nie znasz, nie kupujesz na allegro, druga sprawa - jak zamawiam cześci, to robię naprawe w aucie sam

kupiłem OEM wybierak biegów citroena z serwisu w firmowym pudełeczku i tez nie do końca pasuje

Opublikowano

A tak zmieniając temat - wczoraj odpalałem małego zetorka, żeby go pod dach wepchać - pierdolnela mi przekładnia i chyba drugi rok stał na dworze nieruszany, no i przyszedł w tym sezonie czas na orbitrolu w koncu. Przygotowałem się na długą walkę - paliwo na krótko z banki, grzałka w bloku ze 3h podłączona, bo zapomniałem o niej 😅, Aku naładowany, prostownik z rozruchem w gotowości. A ten kurcze odpalił przy pierwszym przekręceniu (tylko musiałem odpowietrzyć jeszcze dobrze). Jednak grzałka robi robotę. 

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Nie widziałem w okolicy ani jednej takiej toyoty, a tym bardziej na gospodarstwie.

Chyba do Twojego regionu tylko :)

kurcze, a jeszcze nie tak dawno tarpany, nyski, żuki

Nie twierdzę że tak być nie może. Bo i o charakterystykę gospodarstw chodzi. Zawieźć malinę truskawkę na skup, na bazarek. Jazda na zakupy.

Otwierasz drzwi z tyłu i pakujesz.

W 2010r jechałem takiego kupić. Jak dojechałem to gość pisał już umowę. Potem oglądałem jeszcze jeden taki ale ostatecznie zamówiłem vw Touran. 

To był niesamowicie wygodny funkcjonalny i zrywny samochód

Opublikowano
30 minut temu, Grzechooo napisał:

Panie jeżeli uważasz że 250zł za termostat to dużo to chyba zatrzymałeś się w latach 90. Obecnie większość aut ma termostaty zintegrowane z obudową.

Miałem nie jedno auto odkąd zdałem prawko, i wiem co pisze.  Do żadnego japończyka nie kosztował mnie więcej niż 100zł auta nie z lat 90 koleg tylko po 2000 roku

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Miałem nie jedno auto odkąd zdałem prawko, i wiem co pisze.  Do żadnego japończyka nie kosztował mnie więcej niż 100zł auta nie z lat 90 koleg tylko po 2000 roku

każde auto ma inny układ i inne patenty - kup sobie przepływomierz do mercedesa B klasy, żebys sie nie zdziwil ceną

miałem swoich ze 20 aut już a oprócz tego serwisuję auta rodzinki - każde ma jakieś części , które kosztują majątek i trudno dostępne, jak na przykład swego czasu bębny hamulcowe tylne do dacii  - tylko orginał byl na rynku po 500zł/sztuka, teraz pewnie pojawiły się zamienniki.

a termostat po 250 - sa auta, gdzie to tanio jak barszcz, i to nie klasy premium

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Za co tu 500 dać🙆‍♂️

bo nie ma zamienników, producent o tym wie  - i co zrobisz ??

Nadal nie jest tanio, bo bęben z piastą i łożyskami plus pierścień ABS

https://allegro.pl/oferta/beben-hamulcowy-dacia-duster-260mm-0986477283-13743437317?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=Y2MwMjgxYjYtMGIwNC00ZTA0LWFiZDItZmRlNGZjNjA2MTAyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e3849d8f-44ae-4eae-96e2-df26c2333cf8

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał:

każde auto ma inny układ i inne patenty - kup sobie przepływomierz do mercedesa B klasy, żebys sie nie zdziwil ceną

miałem swoich ze 20 aut już a oprócz tego serwisuję auta rodzinki - każde ma jakieś części , które kosztują majątek i trudno dostępne, jak na przykład swego czasu bębny hamulcowe tylne do dacii  - tylko orginał byl na rynku po 500zł/sztuka, teraz pewnie pojawiły się zamienniki.

a termostat po 250 - sa auta, gdzie to tanio jak barszcz, i to nie klasy premium

Zgadzam się i nie zaprzeczam. Niektóre ceny części to jest masakra obecnie.

Jahoo, to 500 to za ten pług drewniany 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Bo i o charakterystykę gospodarstw chodzi. Zawieźć malinę truskawkę na skup, na bazarek. Jazda na zakupy.

Jak na początku lat dwutysięcznych posadziliśmy truskawkę, to ojciec nie zrobił rozeznania, że skupy u nas dopiero raczkowały i z początku nie jeździły swoimi autami odbierać. W efekcie czego pierwsze kilka sezonów staruszek woził truskawki z 1.5 ha zwykłym polonezem caro - po kilka kursów dziennie zapakowany pod sufit - bagażnik, tylnie siedzenia, siedzenie pasażera..ehh dziś tyle policji, że chyba na pierwszym kursie by się skończyło

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Zgadzam się i nie zaprzeczam. Niektóre ceny części to jest masakra obecnie.

Jahoo, to 500 to za ten pług drewniany 🙆‍♂️

jak ktoś ma dwie lewe ręce, to zapłaci

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

A jeszcze zmieniając temat. Jako że sezon zimowy w pełni -może kto chętny? 🫣

@bratrolnika tak lokalizacja była Sochaczew - to nie jakaś Twoja realizacja? 😅

Screenshot_20231129-073354.png

To może ogłoszenie @superfarmer02, on czasem ma takie wynalazki, a i lokalizacja się zgadza 

Ja się teraz takiego spychacza dorobiłem 

IMG_20231125_131346_943.jpg

3 minuty temu, daron64 napisał:

Jak na początku lat dwutysięcznych posadziliśmy truskawkę, to ojciec nie zrobił rozeznania, że skupy u nas dopiero raczkowały i z początku nie jeździły swoimi autami odbierać. W efekcie czego pierwsze kilka sezonów staruszek woził truskawki z 1.5 ha zwykłym polonezem caro - po kilka kursów dziennie zapakowany pod sufit - bagażnik, tylnie siedzenia, siedzenie pasażera..ehh dziś tyle policji, że chyba na pierwszym kursie by się skończyło

wożą tak dalej, w tym roku jak do Łodzi jechałem to chłop A2 leciał Corsą C tak załadowaną truskawką, że zaryzykuję stwierdzenie że nawet na kolanach chyba trzymał z dwie łubianki

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, daron64 napisał:

A jeszcze zmieniając temat. Jako że sezon zimowy w pełni -może kto chętny? 🫣

@bratrolnika tak lokalizacja była Sochaczew - to nie jakaś Twoja realizacja? 😅

Screenshot_20231129-073354.png

Pług superfarmera 

Opublikowano
daron64 napisał:

5 minut temu, Agrest napisał:

Bo i o charakterystykę gospodarstw chodzi. Zawieźć malinę truskawkę na skup, na bazarek. Jazda na zakupy.

Golfem 4 albo audi a4b6 często na giełdę jeżdżę też załadowany po sufit

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v